Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Ένας νέος ορίζοντας για το Αζερμπαϊτζάν

Κάθε χρόνο, η μεταμόρφωση του Μπακού συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς. Νέα κτήρια γεμίζουν τον ορίζοντα. Τη νύχτα προβολείς φωτίζουν την πρόσοψη του γιγαντιαίου ουρανοξύστη Flame Towers. Την Τρίτη εγκαινιάστηκε το νέο εκπληκτικό Πολιτιστικό Κέντρο Heydar Aliyev, έργο του βρετανού αρχιτέκτονα Zaha Hadid.


Οι ουρανοξύστες, φυσικά, αποτελούν απτή απόδειξη των αλλαγών που συντελούνται. Τί γίνεται όμως στα χαμηλά; Το μετεκλογικό περιβάλλον στο Αζερμπαϊτζάν αποπνέει λιγότερη αισιοδοξία. Οι αρχές συγκρούονται με τις δυτικές κυβερνήσεις, σχετικά με την κριτική τους για την διαδικασία διεξαγωγής των εκλογών. Η μεγαλύτερη μη κυβερνητική οργάνωση παρακολούθησης των εκλογών δέχθηκε επίθεση από την αστυνομία.

Σημειώθηκε μια σημαντική αλλαγή: το Αζερμπαϊτζάν απέκτησε νέο υπουργό Άμυνας, ο οποίος αντικατέστησε τον μακροβιότατο Safar Abiyev. Κοινή πεποίθηση είναι ότι ο Zakir Hasanov, πρώην επικεφαλής των εσωτερικών δυνάμεων, είναι προορισμένος, για να κάνει κάθαρση. Τι σημαίνει ο διορισμός του; Θα τα καταφέρει;

Ο Hasanov, η οικογένεια του οποίου κατάγεται από την αρμενική πόλη Masis, είναι προφανώς ο υποψήφιος μιας φατρίας της ελίτ του Αζερμπαϊτζάν, τα μέλη της οποίας κατάγονται από την Αρμενία και το Ναχιτσεβάν. Λέγεται ότι είναι άνθρωπος του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου, Nejmeddin Sadiqov. Αυτό σημαίνει ότι για πρώτη φορά η ηγεσία σε όλους τους κλάδους των ενόπλων δυνάμεων θα εργάζεται από κοινού.

Υπό τις προηγούμενες ηγεσίες τους, οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν ήταν διαβόητες για την διαφθορά, τα καψόνια και τους θανάτους των στρατευσίμων εκτός μάχης. Υπεξαιρούσαν δε ένα μεγάλο μέρος του τεράστιου προϋπολογισμού τους. Ο Hasanov θα επιχειρήσει τώρα να το ξεριζώσει (εντός ορίων), να τις εκσυγχρονίσει ακολουθώντας το τουρκικό μοντέλο μάλλον παρά εκείνο του ρωσικού στρατού.

Η πρόσφατη επανεκλογή του προέδρου Ilham Aliyev στέλνει σαφώς ένα μήνυμα στους Αρμένιους και στη διεθνή κοινότητα σχετικά με τη Σύγκρουση στο Καραμπάχ: έχουμε την πρόθεση να κάνουμε την στρατιωτική απειλή μας πιο σοβαρή, σας προειδοποιούμε.

Αλλά όλοι, με τους οποίους μίλησα, θεωρούν ότι τα εσωτερικά θέματα είναι πιο σημαντικά. Αυτό είναι το μήνυμα του Aliyev προς τους πολίτες, ότι, δηλαδή λαμβάνει σοβαρά υπόψιν του τις ανησυχίες τους σχετικά με τις καταχρήσεις στο στρατό, αφού τελικά κάθε οικογένεια στο Αζερμπαϊτζάν έχει κάποιον που υπηρετεί ως κληρωτός. Για παρόμοιους λόγους απομακρύνθηκε ο δήμαρχος της πόλης Ismayili, του οποίου η αυταρχική συμπεριφορά προκάλεσε βίαιες διαδηλώσεις νωρίτερα φέτος.

Πριν από τις εκλογές, ο Aliyev έκανε μια προσπάθεια να ασχοληθεί με ένα άλλο θέμα με το οποίο οι πολίτες είναι δυσαρεστημένοι, την άθλια κατάσταση του εκπαιδευτικού συστήματος, διορίζοντας έναν νέο υπουργό Παιδείας, μικρό σε ηλικία, τον Mikayil Jabbarov.

Αλλά αυτοί οι διορισμοί μπορούν να χαρακτηριστούν ως «η ώρα του Medvedev» για τον Alilyev. Αυτός επιχειρεί τον εκσυγχρονισμό χωρίς να προχωρήσει σε μεγάλες πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Οι περισσότεροι από τους βετεράνους της ελίτ παραμένουν στις θέσεις εργασίας τους, συμπεριλαμβανομένου του ηλικιωμένου πρωθυπουργού και του προέδρου της βουλής. Ο ορίζοντας αλλάζει στο Μπακού, αλλά μέχρι στιγμής το ρυμοτομικό σχέδιο παραμένει το ίδιο.

Του Thomas de Waal

Πηγή:www.carnegie.ru

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου