Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Νέος δανεισμός 5 δισ. με έντοκα την Τρίτη


Νέος δανεισμός 5 δισ. με έντοκα την Τρίτη
Με δύο εκδόσεις εντόκων γραμματίων την προσεχή Τρίτη το ελληνικό Δημόσιο επιδιώκει να αντλήσει το ποσό των 5 δισ. ευρώ ώστε να αναχρηματοδοτήσει τίτλους που λήγουν στις 16 Νοεμβρίου και να αποφευχθεί έτσι μια στάση πληρωμών καθώς καθυστερεί η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.
Από την πρώτη έκδοση θα αντληθούν 3,4 δισ. ευρώ με έντοκα μηνιαίας διάρκειας ώστε να πληρωθούν τίτλοι που είχαν εκδοθεί τον Αύγουστο, για να καλυφθεί τότε ομόλογο που είχε στην κατοχή της η ΕΚΤ.

Επιλέγει τελικά τη μηνιαία διάρκεια καθώς το υπουργείο Οικονομικών πιστεύει ότι μέχρι τη λήξη των εντόκων θα έχει εκταμιευθεί η δόση και θα αποπληρωθούν για να κλείσει αυτή η εκκρεμότητα.
Η δεύτερη έκδοση αφορά έντοκα τρίμηνης διάρκειας, από τα οποία θα αντληθούν 1,6 δισ. ευρώ.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως με τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα καταστεί δυνατόν από τις ελληνικές τράπεζες, πιθανότατα με την άντληση ποσών από τον ELA, να καλυφθούν οι επικείμενες εκδόσεις εξασφαλίζοντας την απαιτούμενη ρευστότητα στο Δημόσιο.
Πιο αναλυτικά την ερχόμενη Τρίτη δημοπρατούνται έντοκα γραμμάτια διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων ύψους 2,125 δισ. ευρώ από τα οποία το συνολικό ποσό που θα αντλήσει το Δημόσιο αναμένεται να είναι 3,4 δισ. με την αποδοχή και μη ανταγωνιστικών προσφορών, όπως γίνεται συνήθως.
Παράλληλα δημοπρατούνται έντοκα γραμμάτια τρίμηνης διάρκειας και αξίας 1 δισ. ευρώ . Το Δημόσιο αναμένεται να δανειστεί με τη συγκεκριμένη δημοπρασία περίπου 1,6 δισ. ευρώ. Αθροιστικά από τις δύο δημοπρασίες θα αντληθούν περί τα 5 δισ. ευρώ υπερκαλύπτοντας τις λήξεις που επίκεινται στις 16 Νοεμβρίου.
ΠΗΓΗ: http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=112947338

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου