Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Δεξιό κόμμα αποστατών και εχθρών του ευρώ στην Αυστρία


Δεξιό κόμμα αποστατών και εχθρών του ευρώ στην ΑυστρίαΈνα νέο ευρωσκεπτικιστικό κόμμα που συγκροτήθηκε πριν από ενάμιση μήνα από αυστριακο-καναδό δισεκατομμυριούχο θα μπορέσει τελικά να παραμείνει στη Βουλή της Βιέννης και ας μην έχει δοκιμαστεί σε εκλογές. Ο 80χρονος Κροίσος Φρανκ Στρόναχίδρυσε το κόμμα του στα τέλη Σεπτεμβρίου. Ονομάζεται «Ομάδα Στρόναχ» και αποτελείται από βουλευτές τους οποίους ο δισεκατομμυριούχος έπεισε να αποστατήσουν εγκαταλείποντας μια μικρή δεξιά συμμαχία.

Η πρόεδρος του αυστριακού κοινοβουλίου Μπάρμπαρα Πράμερ δέχθηκε την Ομάδα Στρόναχ δίπλα στα υπόλοιπα εκλεγμένα κόμματα.

Ο Στρόναχ είναι φανατικός εχθρός της ύπαρξης του ευρώ. Σε κάθε ευκαιρία δηλώνει ότι «μια χώρα ευημερεί ή καταρρέει μόνο όταν διαθέτει δικό της νόμισμα» και ότι «το ευρώ έπληξε την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ».

Γεννήθηκε στην Αυστρία αλλά πέρασε σχεδόν 60 χρόνια στον Καναδά όπου έκανε τεράστια περιουσία δραστηριοπουούμενος στον τομέα των ανταλλακτικών αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, το νέο κόμμα φαίνεται ότι προσελκύσει την πρόθεση ψήφου του 10% των Αυστριακών παρ' ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη ποιες ακριβώς είναι οι θέσεις του. Ο Στρόναχ καταφέρεται εναντίον της ευρωζώνης, την οποία επιθυμεί να ταρακουνήσει, αλλά προσθέτει ότι το πλήρες πρόγραμμα του κόμματος δεν θα έτοιμο πριν από τον Απρίλιο.

Γενικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν στην Αυστρία το ερχόμενο φθινόπωρο και η απόφαση να επιτραπεί σε ένα νέο κόμμα να παραμείνει στη Βουλή έχοντας μόνο πέντε λιποτάκτες βουλευτές θεωρείται αμφιλεγόμενη.

Ο Στρόναχ είναι γόνος φτωχικής οικογένειας της νότιας Αυστρίας. Γεννήθηκε στη διάρκεια της Μεγάλης Υφεσης και μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο μετανάστευσε στον Καναδά όπου άνοιξε μια μικρή βιοτεχνία στο Τορόντο. Η βιοτεχνία αυτή εξελίχθηκε με τον καιρό στη Magna International, την μεγαλύτερη εταιρεία ανταλλακτικών αυτοκινήτων στη Βόρεια Αμερική.

Ο Στρόναχ εξελέγη στο κοινοβούλιο του Καναδά το 1988. Η κόρη του, Μπελίντα, ήταν βουλευτής στην Οτάβα για τέσσερα χρόνια. Εξελέγη ως Συντηρητική αλλά αυτομόλησε στο Φιλελεύθερο Κόμμα και ανέλαβε υπουργός Ανθρώπινου Δυναμικού στην κυβέρνηση του Πολ Μάρτιν.

ΠΗΓΗ: http://www.tovima.gr/world/article/?aid=483190

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου