Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

«Μάχη» στην Ευρώπη για τη φορολόγηση της Google

«Μάχη» στην Ευρώπη για τη φορολόγηση της GoogleΠόλεμος έχει ξεσπάσει τον τελευταίο καιρό ανάμεσα στην Google και στους ευρωπαίους πολιτικούς και εκδότες καθώς οι τελευταίοι απαιτούν από τον αμερικανικό κολοσσό του διαδικτύου να πληρώσει για το δικαίωμα να δημοσιεύει στις ειδησεογραφικές του σελίδες παραπομπές (links) στα άρθρα τους καθώς η δημοφιλής μηχανή αναζήτησης συγκεντρώνει ειδήσεις από τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης καταγράφοντας δισεκατομμύρια «χτυπήματα», τα οποία μεταφράζονται σε δισεκατομμύρια ευρώ, από τα διαφημιστικά έσοδα.

Έχει δημιουργηθεί μάλιστα ένα πανευρωπαϊκό κίνημα καθώς Ιταλοί και Γερμανοί εκδότες έχουν συνταχθεί με τους Γάλλους ζητώντας μια δικαιότερη διανομή των εσόδων και παράλληλα, την επιβολή του λεγόμενου «δασμού Google». Ο «δασμός» αντιστοιχεί σ’ ένα ελάχιστο τέλος που θα καταβάλλεται κάθε φορά που η μηχανή αναζήτησης θα παραπέμπει σε κάποιο από τα άρθρα τους καθώς, όπως ισχυρίζονται, το δικό τους περιεχόμενο είναι εκείνο το οποίο «εκμεταλλεύεται» εμπορικά η Google και αποκομίζει τεράστια κέρδη. Αξίζει να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο ετήσιο κύκλος εργασιών της εταιρείας στη Γαλλία κυμαίνεται από 1,25 έως 1,4 δις. ευρώ και τα έσοδα αυτά προκύπτουν κυρίως από τη διαφημιστική δραστηριότητα της στο διαδίκτυο.

Να σημειωθεί δε ότι την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Γάλλου Προέδρου, Francois Hollande με τον ιδιοκτήτη της Google, Eric Schmidt στο πλαίσιο της οποίας συζητήθηκε το θέμα της φορολόγησης. Μετά το πέρας της συνομιλίας τους, ο Γάλλος Πρόεδρος δήλωσε ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθούν σοβαρές διαπραγματεύσεις της εταιρείας με τους εκδότες προκειμένου να εξευρεθεί άμεσα λύση καθώς σε αντίθετη περίπτωση, η γαλλική κυβέρνηση θα φέρει προς ψήφιση νομοσχέδιο που θα επιτάσσει στη Google να μοιράζεται τις ωφέλειες που προκύπτουν από την προβολή πληροφοριών στο διαδίκτυο.

Προσέθεσε μάλιστα ότι η ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας απαιτεί προσαρμογές στη φορολόγηση που θα αντανακλούν τα νέα δεδομένα. Να αναφερθεί ότι το γερμανικό κοινοβούλιο έχει ήδη ψηφίσει μια τροποποίηση στον νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων που δίνει στους εκδότες για έναν χρόνο το αποκλειστικό δικαίωμα να δημοσιεύουν το περιεχόμενό τους στο διαδίκτυο και οποιοσδήποτε θέλει να το χρησιμοποιήσει διαδικτυακά θα πρέπει να πληρώνει κάποιο αντίτιμο.

Εκπρόσωποι της Google, από την πλευρά τους, αντιτείνουν ότι η αύξηση της επισκεψιμότητας στις ιστοσελίδες των μέσων ενημέρωσης, η οποία οφείλεται στη δημοσίευση των παραπομπών, ουσιαστικά επαρκεί ως αντίτιμο ενώ περνώντας στην αντεπίθεση, απειλούν ότι θα σταματήσουν να παραπέμπουν σε γαλλικές ιστοσελίδες, σε περίπτωση που ανάλογο νομοσχέδιο έλθει στην επικαιρότητα. Να επισημανθεί ότι η τελευταία εξέλιξη που έχει πυροδοτήσει την ήδη έκρυθμη κατάσταση είναι η απόφαση που εξέδωσε Εφετείο του Παρισιού, με την οποία απορρίφθηκε αίτημα της αμερικανικής εταιρείας για ακύρωση των ερευνών που είχαν ξεκινήσει οι γαλλικές αρχές στα φορολογικά της στοιχεία, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναπροσαρμογή του «δασμού». Οι γαλλικές φορολογικές αρχές απαιτούν από τον τεχνολογικό κολοσσό να πληρώσει ποσό ύψους 1 δις. δολαρίων για διαφεύγοντες φόρους, από τα κέρδη δηλαδή που αποκομίζει η Google στη Γαλλία αλλά τα δηλώνει στην Ιρλανδία, όπου η φορολογία των επιχειρήσεων είναι αρκετά χαμηλότερη.

Ειδικότερα, όπως αποδείχθηκε, με μια σειρά οικονομικών ρυθμίσεων, η «Google France» έχει καταφέρει να πληρώνει ελάχιστη φορολογία καθώς τα έσοδά της μεταφέρονται στο φορολογικό παράδεισο των Βερμούδων, όπου εδρεύει η «Google Ireland Ltd». Μέσα λοιπόν σ’ ένα περιβάλλον κρίσης, το οποίο φαίνεται να έχει ζοφερές επιπτώσεις στην αγορά του τύπου, ακούγονται από τη μία, φωνές που διεκδικούν «ανοιχτό διαδίκτυο» και ελεύθερη διακίνηση της πληροφόρησης και από την άλλη, υπάρχει το μέτωπο των εκδοτών, οι οποίοι απαιτούν να λάβουν το μερίδιο που τους αναλογεί από τα υπέρογκα κέρδη που αποκομίζει η Google από την αξιοποίηση του περιεχομένου τους. .

ΠΗΓΗ: http://www.lawnet.gr/news/amaxia-stin-europi-gia-ti-forologisi-tis-google-27856.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου