Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ: ''ΝΕΟ-ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ'' Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ

Ευθύνες στην τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά, ότι με την αρνητική και αδιάλλακτη στάση τους δεν επέτρεψαν να επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό, επέρριψε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, κατά την ομιλία του σε εκδήλωση που οργάνωσαν ο Δήμος Καλαμαριάς στη Θεσσαλονίκη και η Ένωση Κυπρίων Βόρειας Ελλάδας.




 «Η Κυπριακή Δημοκρατία συμπλήρωσε φέτος 52 χρόνια ζωής με το 37% των εδαφών της να στενάζουν κάτω από τη μπότα της συνεχιζόμενης κατοχής των τουρκικών στρατευμάτων. Δυστυχώς, οι συνομιλίες μεταξύ των δύο κοινοτήτων υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο ως αποτέλεσμα της άρνησης της τουρκοκυπριακής πλευράς να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση με πρόσχημα την ανάληψη της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία», είπε ο κ. Χριστόφιας και προσέθεσε:


«Στην ουσία, η τουρκοκυπριακή πλευρά υπό τον κ. Έρογλου έχει αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις κορυφώνοντας με αυτόν τον τρόπο μια τακτική συνεχούς υπόσκαψης και ναρκοθέτησης των συνομιλιών μέσα από την ακύρωση όλων όσων είχαμε επιτύχει με τον κ. Ταλάτ όταν βρισκόταν στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτέλεσε το πρόσχημα πίσω από το οποίο κρύβεται η φιλοσοφία της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, για μονιμοποίηση και νομιμοποίηση της διχοτόμησης με τη δημιουργία δύο χωριστών κρατών στην Κύπρο».

Επισήμανε ότι «η ίδια αυτή φιλοσοφία επιβεβαιώνεται και από τις απειλές της Τουρκίας κατά της άσκησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας και από τη γενικότερη νέο-οθωμανική συμπεριφορά της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας και των ηγεμονικών τάσεων που επιδεικνύει στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής».
Νέο-οθωμανική συμπεριφορά της Τρόϊκα - Ζητά τώρα το φυσικό αέριο της Κύπρου!

Ως προς το δάνειο του ζητά η Κύπρος, οι τροϊκανοί εφαρμόζουν την συνταγή της αργοπορίας για να αυξήσουν την πίεση, ενώ ζητούν ως υποθήκη τα μελλοντικά έσοδα από το φυσικό αέριο της χώρας για να δώσουν το «πράσινο φως».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Εθνος της Κυριακής», η Τρόικα βρίσκεται στην Λευκωσία και εντείνει τις πιέσεις προς την κυβέρνηση Χριστόφια ώστε να δεχτεί ένα σκληρό Μνημόνιο -ως αντάλλαγμα για δανειοδότηση- το οποίο θα προβλέπει ακόμα και την υποθήκευση των εσόδων από το φυσικό αέριο που βρέθηκε στο περίφημο «Οικόπεδο 12».

 Ο Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας έχει χαρακτηρίσει τους όρους της Τρόικα «πολύ δύσκολους να γίνουν αποδεκτοί». Ωστόσο, η κυπριακή κυβέρνηση είναι με την πλάτη στον τοίχο καθώς οι μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις δεν έχουν θετική έκβαση και τα κρατικά ταμεία είναι κοντά στο μηδέν.

Σημεία τριβής είναι το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών (η Κύπρος την υπολογίζει στα 6 δισ., η ΕΕ στα 8 ενώ το ΔΝΤ την ανεβάζει στα 10 δισ.), η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, οι ιδιωτικοποιήσεις και η εποπτεία ιδρυμάτων. Γι' αυτό το λόγο, συνεχίζει το δημοσίευμα, η κυπριακή κυβέρνηση έσπευσε να παραδεχτεί ότι «ασφαλώς ένα μέρος των εσόδων» από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου «θα πηγαίνει για την εξόφληση του δανείου που θα συναφθεί με την Τρόικα».

Την ίδια ώρα, τα ταμειακά διαθέσιμα της Κύπρου τελειώνουν, και όπως έχει δηλώσει η ίδια η κυβέρνηση θα υπάρξει πρόβλημα με τους μισθούς και τις συντάξεις του Δεκεμβρίου, πράγμα που αυξάνει περισσότερο την πίεση που δέχεται ο Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος δεν έχει άλλα περιθώρια καθώς τον Φεβρουάριο διεξάγονται στη μεγαλόνησο προεδρικές εκλογές


ΠΗΓΗ: ''Τhe New Daily Mail'' 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου