Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Η Κίνα αλλάζει «μεγάλο τιμονιέρη»

Ο νέος ισχυρός άνδρας του Πεκίνου, που θα εκλεγεί από το συνέδριο του κόμματος, το οποίο ξεκίνησε την Πέμπτη, θεωρείται φιλελεύθερος καθώς τάσσεται υπέρ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, ενώ θα κληθεί να αντιμετωπίσει άμεσα το θέμα της διαφθοράς.

Οι Κινέζοι έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους για την καταπολέμηση της διαφθοράς στον Σι Ζινπίνγκ, αν και διεθνείς αναλυτές πιστεύουν ότι δεν θα καταφέρει να ανατρέψει τα κακώς κείμενα στην πολιτική κα
Οι Κινέζοι έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους για την καταπολέμηση της διαφθοράς στον Σι Ζινπίνγκ, αν και διεθνείς αναλυτές πιστεύουν ότι δεν θα καταφέρει να ανατρέψει τα κακώς κείμενα στην πολιτική και οικονομική σκηνή της χώρας του.
Μπορεί η μάχη μεταξύ του Μπαράκ Ομπάμα και του Μιτ Ρόμνεϊ να μονοπώλησε το ενδιαφέρον τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο τα φώτα στρέφονται πλέον στη δεύτερη υπερδύναμη, την Κίνα, όπου ξεκίνησε την Πέμπτη το 18ο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος για την ανάδειξη νέας ηγεσίας.

Η αλλαγή φρουράς στην κορυφή της κινεζικής ιεραρχίας είναι το μεγαλύτερο πολιτικό γεγονός στο Πεκίνο, μια πολιτική φιέστα, όπου με πολλές τυμπανοκρουσίες, αλλά στην πραγματικότητα κεκλεισμένων των θυρών, λαμβάνονται οι αποφάσεις για το μέλλον της χώρας από το πανίσχυρο πολιτμπιρό.
Επόμενος γενικός γραμματέας του κόμματος -και κατ' επέκταση πρόεδρος που θα αναδειχθεί στο λαϊκό συνέδριο τον ερχόμενο Μάρτιο- θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ο Σι Ζινπίνγκ. Προστατευόμενος του Ζιανγκ Ζεμίν, ο οποίος διατηρεί ακόμη ισχυρότατα ερείσματα στην κινεζική πολιτική σκηνή και το πολιτμπιρό, ο Σι έχει όλες τις προδιαγραφές για να είναι ο νέος ισχυρός άνδρας του Πεκίνου.
Πολλοί αξιωματούχοι ελπίζουν ότι η διάσημη στην Κίνα τραγουδίστρια σύζυγος του Σι θα έχει ευεργετική επίδραση στη δημόσια εικόνα του άχρωμου ηγέτη.
Πολλοί αξιωματούχοι ελπίζουν ότι η διάσημη στην Κίνα τραγουδίστρια σύζυγος του Σι θα έχει ευεργετική επίδραση στη δημόσια εικόνα του άχρωμου ηγέτη.
Είναι ένα από τα «πριγκιπόπουλα», δηλαδή τους κομματικούς αξιωματούχους που προέρχονται από πολιτικά «τζάκια» και ετοιμαζόταν εδώ και χρόνια να ανέλθει στο ανώτατο αξίωμα της χώρας. Θεωρείται φιλελεύθερος τόσο σε πολιτικά όσο και οικονομικά ζητήματα, μια έννοια βέβαια που δεν πρέπει να μεταφράζεται με τα δυτικά δεδομένα, αλλά σημαίνει ότι τάσσεται υπέρ της ιδιωτικής επιχειρηματικής πρωτοβουλίας και κατά των κρατικών μονοπωλίων.
Προσεκτικός
Αφού βγήκε εκτός μάχης ο μεγάλος του αντίπαλος, ο Μπο Σιλάι, ο δρόμος για την προεδρία είναι ανοιχτός για τον Σι. Ως μέλος της πολιτικής «αριστοκρατίας» στην Κίνα, ο Σι έμαθε από νωρίς ότι οφείλει να διαφυλάσσει τη δημόσια εικόνα του. Λέγεται ότι έχει οικοδομήσει ένα πολύ στενό δίκτυο συνεργατών, οι οποίοι είναι ορκισμένοι σε σιωπή.
ΠΕΝΓΚ ΛΙΓΟΥΑΝ
ΠΕΝΓΚ ΛΙΓΟΥΑΝ
Εχει καλέσει επανειλημμένως τα μέλη του κυβερνώντος κόμματος να προσέχουν πολύ και να δίνουν έμφαση στη διαφάνεια. «Κρατήστε τις συζύγους, τα παιδιά, τους συνεργάτες και τους φίλους σας υπό έλεγχο και μη χρησιμοποιείτε την εξουσία σας για προσωπικό όφελος» είχε προειδοποιήσει τους συντρόφους του ήδη από το 2004.
Τάσσεται υπέρ των μεταρρυθμίσεων, ωστόσο, οι διεθνείς αναλυτές δεν αναμένουν ότι θα καταφέρει να ανατρέψει τα κακώς κείμενα στην πολιτική και οικονομική σκηνή του Πεκίνου.
ΛΙ ΚΕΚΙΑΝΓΚ
ΛΙ ΚΕΚΙΑΝΓΚ
Ορισμένα πράγματα ήδη δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση: Κάποια στιγμή το πρακτορείο Bloomberg αποκάλυψε ότι η οικογένεια του επόμενου Κινέζου προέδρου διαθέτει αμύθητη περιουσία και παρότι δεν υπήρξε ο παραμικρός υπαινιγμός για την ακεραιότητα του ίδιου του Ζινπίνγκ, η είδηση διαγράφηκε αμέσως από τη λογοκρισία.
Παρόλα αυτά, τόσο η διεθνής κοινότητα όσο και οι ίδιοι οι Κινέζοι έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους για την καταπολέμηση της διαφθοράς στον Σι, που θα είναι ο κεντρικός άξονας στη θητεία της επόμενης ηγεσίας. Τουλάχιστον αυτό σηματοδότησε με την ομιλία του κατά την έναρξη του συνεδρίου ο απερχόμενος πρόεδρος Χου Ζιντάο.
Ο Σι Ζινπίνγκ καλείται ακόμη να προχωρήσει άμεσα σε επώδυνες -για την ελίτ- οικονομικές μεταρρυθμίσεις, καθώς οι αριθμοί στην Κίνα έχουν πάψει να ευημερούν και η ανάπτυξή της κινδυνεύει να μην είναι πλέον βιώσιμη.
Το δίδυμο Σι Ζινπίνγκ και Λι Κεκιάνγκ αναλαμβάνει λοιπόν ένα έργο δυσκολότερο από αυτό των προκατόχων τους και δεν λείπουν οι αμφιβολίες για το κατά πόσο οι δύο άνδρες είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις. Οι αντίπαλες φράξιες στους κόλπους του πολιτμπιρό δεν θα δώσουν λευκή επιταγή στον Σι, που καλείται να επιστρατεύσει το ταλέντο του ως ισορροπιστής.
ΠΕΝΓΚ ΛΙΓΟΥΑΝ
Η τραγουδίστρια του κόμματος που θα γίνει Πρώτη Κυρία
Στην ερώτηση «ποιος είναι ο Σι Ζινπίνγκ», για πολλούς Κινέζους η απάντηση είναι μία: «Ο σύζυγος της Πενγκ Λιγουάν». Η επόμενη «Πρώτη Κυρία» της Κίνας είναι πιο διάσημη από τον επικρατέστερο υποψήφιο για την ηγεσία του κομμουνιστικού κόμματος και αρκετοί αξιωματούχοι ελπίζουν ότι θα έχει ευεργετική επίδραση στη δημόσια εικόνα του άχρωμου Σι. Η Κινέζα... Μισέλ Ομπάμα είναι σοπράνο και έκανε μεγάλη καριέρα τραγουδώντας πατριωτικά εμβατήρια για λογαριασμό του κινεζικού στρατού. Για την οικογένειά της το μόνο που έχει γίνει γνωστό είναι ότι είχαν διστάσει να δώσουν την ευχή τους στο γάμο της με τον Σι Ζινπίνγκ, καθώς θεωρούσαν διεφθαρμένους όλους τους κομματικούς αξιωμα-τούχους.
Στα 18 της χρόνια η Πενγκ επέλεξε να ξεκινήσει την επαγγελ-ματική της σταδιοδρομία στον στρατό, όπου σύντομα οι ανώτεροί της διαπίστωσαν ότι είχε καλή φωνή και τη συμπεριέλαβαν στο καλλιτεχνικό τμήμα, που έκανε περιοδείες για να τονώσει το ηθικό των στρατιωτών και των αγροτών. Σταδιακά άρχισε να γνωρίζει επιτυχία και έχει πάρει μέρος 12 φορές στο ανοιξιάτικο γκαλά, που θεωρείται τεράστια αναγνώριση για τους Κινέζους καλλιτέχνες. Από τη στιγμή που ο άντρας της ανέλαβε υψηλό αξίωμα, όμως, έχει περιορίσει τις καλλιτεχνικές της εμφανίσεις και έχει αναλάβει τον ρόλο της πρέσβειρας καλής θελήσεως για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Σε αντίθεση με τις προηγούμενες Πρώτες Κυρίες, η Πενγκ έχει ανοίξει αρκετές φορές την καρδιά της σε συνεντεύξεις και έχει παραδεχτεί ότι για χάρη του έρωτά της προς τον Σι Ζινγπίνγκ απαρνήθηκε μια εμπορική καριέρα εκτός στρατού, που θα μπορούσε να της έχει αποφέρει αρκετά χρήματα. Υποστηρίζει, δε, ότι η μεγαλύτερή της ικανοποίηση είναι να φροντίζει την οικογένειά της και να είναι καλή νοικοκυρά, ενώ επισκέπτεται την κόρη τους που σπουδάζει στο Χάρβαρντ με ψεύτικο όνομα. Την ίδια στιγμή, βέβαια, στην Κίνα κυκλοφορούν φήμες ότι το ζευγάρι ζει χωριστά και ότι δίνουν παράσταση για να μην καταστραφεί η καριέρα του Σι.
ΛΙ ΚΕΚΙΑΝΓΚ
Προβάρει το... κοστούμι του πρωθυπουργού
Η πορεία του 57χρονου Λι Κεκιάνγκ προς την εξουσία δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα. Ο επόμενος πρωθυπουργός της Κίνας ξεκίνησε από χαμηλά, παρ' ότι ο πατέρας του -τοπικός αξιωματούχος στην επαρχία Ανχούι- του είχε προτείνει να τον βοηθήσει να μπει στην κομματική ιεραρχία.
Ο Κεκιάνγκ προτίμησε να σπουδάσει νομικά στο πανεπιστήμιο του Πεκίνου αφού πέρασε κάποιο διάστημα ως εργάτης σε μια κομμούνα. Μετά την αποφοίτησή του άρχισε την αργή του άνοδο μέσα στο κόμμα, υπό την προστασία του Χου Ζιντάο, ο οποίος λέγεται ότι τον προόριζε για διάδοχό του, αλλά έχασε την εσωκομματική μάχη και τη θέση πήρε ο Σι Ζινπίνγκ.
Ως πρωθυπουργός, ο Λι θα πρέπει να διαχειριστεί τις απαιτούμενες οικονομικές μεταρρυθμίσεις και σε αυτή του την προσπάθεια θα είναι πολύτιμη η εμπειρία του από το παρελθόν: υπήρξε ο νεότερος κυβερνήτης επαρχίας, και συγκεκριμένα της Χενάν, την οποία μεταμόρφωσε από «τρύπα» στον χάρτη σε ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.
Ωστόσο έχει αρκετούς ανταγωνιστές μέσα στο κόμμα, με αποτέλεσμα ορισμένοι στο Πεκίνο να φοβούνται ότι το... καθηγητικό του στυλ δεν θα του επιτρέψει να τους επιβληθεί και να περάσει μεταρρυθμίσεις που θα θίγουν συγκεκριμένα συμφέροντα.
Tα προβλήματα
Ανάμεσα στα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει είναι η βαριά σκιά που του κληροδοτεί ο προκάτοχός του, Γουέν Τζιαμπάο, η οικογένεια του οποίου απασχόλησε τον διεθνή Τύπο λίγες μόλις ημέρες πριν από την έναρξη του συνεδρίου. Συγκεκριμένα οι «New York Times» είχαν γράψει ότι οι συγγενείς του, μεταξύ των οποίων και η γυναίκα του, έχουν αποκτήσει τεράστιες περιουσίες με μετοχές αξίας άνω των 2,1 δισ. ευρώ. Οπότε ο Λι θα υποχρεωθεί να θέσει ως προτεραιότητά του την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Ο Λι θεωρείται ετοιμόλογος και έξυπνος, χωρίς όμως να είναι χαρισματικός ομιλητής όπως ο Γουεν, αλλά ταυτόχρονα είναι αποτελεσματικός. Ως αναπληρωτής πρωθυπουργός είχε επιφορτιστεί με το έργο της καλύτερης οργάνωσης του κυβερνητικού μηχανισμού, κάτι το οποίο έφερε σε πέρας με επιτυχία. Είναι φιλικός με τους συνομιλητές του, σε αντίθεση με τον ψυχρό Σι Ζινπίνγκ, και λιγότερο αλαζονικός, γεγονός που αποδίδεται στον κόπο που κατέβαλε για να ανελιχθεί στην κομματική ιεραρχία και στο ότι δεν ξεχνά τις ταπεινές του ρίζες.
Σύμφωνα με αποκαλύψεις του Wikileaks, ο Λι είναι καλά ενημερωμένος, ενώ φέρεται να είχε πει σε κατ' ιδίαν συνομιλία με τον Αμερικανό πρέσβη το 2007 ότι τα οικονομικά στοιχεία της Κίνας είναι «αναξιόπιστα», προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι η μεγαλύτερη πηγή δυσαρέσκειας του λαού είναι η διαφθορά των κρατικών αξιωματούχων. Ο Λι επιβεβαιώθηκε: πέντε χρόνια αργότερα η υπόθεση του Μπο Σιλάι και οι αποκαλύψεις που ακολούθησαν για τις σχεδόν μαφιόζικες μεθόδους ορισμένων αξιωματούχων αποτελούν τη μεγαλύτερη πληγή για τους Κινέζους πολίτες, οι οποίοι απαιτούν πλέον από την ηγεσία τους να υιοθετήσει πιο διαφανείς διαδικασίες.
Η προσωπική ζωή του Λι Κεκιάνγκ δεν έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τη δημοσιότητα. Η σύζυγός του, με την οποία έχουν μια κόρη, είναι η 54χρονη Τσενγκ Χονγκ, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο του Πεκίνου. Η ακαδημαϊκός γνωρίζει άπταιστα αγγλικά και έχει κάνει αρκετές μεταφράσεις με ειδίκευση στον Αμερικανό συγγραφέα Χένρι Ντέιβιντ Θορό.
ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ
ΠΗΓΗ: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63735756

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου