Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Εντός του Φεβρουαρίου η Πρόταση της Κυβέρνησης προς την Τρόικα για την «Μικρή ΔΕΗ»

Το ιταλικό μοντέλο φαίνεται ότι προκρίνεται από την κυβέρνηση στο θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, ενώ ολοκληρωμένη πρόταση θα τεθεί υπ’ όψιν της τρόικας εντός του Φεβρουαρίου. Το μοντέλο αυτό ακολουθεί το παράδειγμα της ιταλικής Enel, η οποία πούλησε σε τρίτους χαρτοφυλάκια αντιπροσωπευτικών μονάδων, ενώ ήδη ως υποψήφιοι αγοραστές ακούγονται τα ονόματα το Κατάρ, της γερμανικής RWE, της γαλλικής Edison που ανήκει στον όμιλο EDF, καθώς και ομίλων από το Κατάρ και την Ισπανία. 
Στο πλαίσιο αυτό, έχει εξεταστεί το ενδεχόμενο να πωλήσει η ΔΕΗ λιγνιτικές μονάδες και ενδεχομένως και υδροηλεκτρικές.
Ο βρετανικός οίκος HSBC, που έχει οριστεί σύμβουλος αποκρατικοποίησης για τη ΔΕΗ έχει προτείνει την πώληση του 30% της επιχείρησης  μέσω της δημιουργίας μιας νέας επιχείρησης ηλεκτρισμού, η οποία έχει ονομαστεί κωδικοποιημένα ως «μικρή ΔΕΗ», καθώς σε αυτή θα δοθούν μονάδες και ορυχεία της σημερινής Επιχείρησης.

Η «μικρή ΔΕΗ»θα μεταβιβασθεί στο ΤΑΙΠΕΔ για να δοθεί σε ιδιώτες.Στόχος είναι, με την πώληση αυτή, να απελευθερωθεί η αγορά ενέργειας, πράγμα για το οποίο εδώ και δεκαετίες πιέζει η Κομισιόν τη χώρα μας, ενώ, σύμφωνα με το Μνημόνιο, η αναδιάρθρωση της ΔΕΗ είχε αρχικά οριστεί για τον Ιούνιο 2012, ενώ κατόπιν μετατέθηκε για το Σεπτέμβριο. 

Καθώς σήμερα η ΔΕΗ αποτιμάται σε 3 δις ευρώ, τα έσοδα από την πρώτη φάση της διαδικασίας αυτής, κατά την οποία πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί το 30% της Επιχείρησης, εκτιμάται πως θα ανέλθουν στο 1 δις ευρώ.
ΠΗΓΗ: http://www.energia.gr/article.asp?art_id=66580

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου