Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Moscovici: Να συζητηθεί στο Eurogroup η ενίσχυση του ευρώ

image
ΠΑΡΙΣΙ – Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Pierre Moscovici την Τετάρτη δήλωσε ότι υπερτιμημένο ευρώ πλήττει την οικονομική ανάπτυξη στη Γαλλία και το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί μετά των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) αλλά και στην ομάδα των 20 κορυφαίων οικονομιών.

Ο Moscovici σημείωσε ότι η υποχώρηση της κρίσης στην Ευρωζώνη εξηγεί εν μέρει την άνοδο του ευρώ, αλλά οφείλεται επίσης και στη νομισματική πολιτική άλλων χωρών.

"Υπάρχουν και πιο επιθετικοί παράγοντες: νομισματικές πολιτικής που μπορούν να εφαρμοστούν από διαφορετικές χώρες ή νομισματικές ζώνες", δήλωσε ο Moscovici.
Πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει να ασκηθεί πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και θα πρέπει να αποφευχθεί ένας νομισματικός πόλεμος.

Ο Moscovici δήλωσε ότι είναι "νόμιμο" να γίνει διάλογος με τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών για το ποια μπορεί να είναι λογιστική αξία του ευρώ και ποιος ο σωστός τρόπος για να φτάσουν εκεί.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών σημείωσε επίσης πως είναι λογικό να γίνει η συζήτηση σε επίπεδο G20, επισημαίνοντας πως το Eurogroup θα συναντηθεί την επόμενη εβδομάδα και οι υπουργοί Οικονομικών του G20 το επόμενο σαββατοκύριακο.

«Αυτή είναι η μέθοδος που προτείνουμε η οποία είναι εξ’ ορισμού η εφαρμογή μίας λογιστικής αξίας που είναι σταθερή και πάνω στην οποία μπορούμε να βασίσουμε τις προσδοκίες,» τόνισε ο Moscovici.

Ο υπουργός τόνισε πως προτεραιότητα της Γαλλίας είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας.

Ο Moscovici πρόσθεσε πως η επίδραση του ενισχυμένου ευρώ στην ανάπτυξη της Γαλλίας δεν είναι αμελητέα.

Όπως ανέφερε το ευρώ έχει ενισχυθεί 6,5% τους τελευταίους έξι μήνες σημειώνοντας πως το υπουργείο Οικονομικών έχει υπολογίσει ότι αν συνεχιστεί αυτό για ένα ακόμα έτος θα στοιχίσει στη γαλλική οικονομία 0,3 ποσοστιαίες μονάδες του ρυθμού ανάπτυξης.

Πηγή http://www.forologoumenos.gr/permalink/22658.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου