Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Το Ισραήλ σχεδιάζει κλιμάκωση στην Συρία

Αφού δόθηκε από τις Η.Π.Α το πράσινο φως, όχι μόνο για τις επιθέσεις της προηγούμενης Τετάρτης αλλά και για άλλες, μελλοντικές επιθέσεις, το Ισραήλ πλέον θεωρείται ότι σχεδιάζει μια δραματική κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην περιοχή.



Το νέο σχέδιο του Τελ Αβίβ, το οποίο, όπως αναφέρουν πολλά διεθνή μέσα, βρίσκεται ήδη υπό εξέταση, προβλέπει όχι μόνο επιπλέον χτυπήματα στο εσωτερικό της Συρίας, αλλά και μια πλήρους κλίμακας εισβολή εδάφους σε όλο το μήκος των συνόρων μεταξύ Ισραήλ και Συρίας (Purple Line), καθώς και τη δημιουργία μίας ζώνης 10 μιλίων, κατά μήκος της οποίας θα εγκατασταθεί μεγάλος αριθμός ισραηλινών στρατευμάτων.


Το σχέδιο της ζώνης των 10 μιλίων, ενδεχομένως να δημιουργήσει έντονες αντιδράσεις, καθώς  το Ισραήλ κατέχει ήδη μια de facto «νεκρή ζώνη» 10 μιλίων, την οποία κατέλαβε το 1967 - τα Υψίπεδα του Γκολάν. Καθ’ όλη τη διάρκεια του περασμένου μισού αιώνα, το Ισραήλ έχει «εκμεταλλευτεί» αυτή τη ζώνη, μέσα από την παρουσία 20.000 εποίκων, και η νέα ζώνη αναπόφευκτα θα έμοιαζε με μία ακόμη αρπαγή γης.

Μια ισραηλινή εισβολή θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει αντιδράσεις και εκ μέρους της Τουρκίας, η οποία καταδίκασε τα τελευταία χτυπήματα, εκφράζοντας τη δυσανασχέτησή της προς τους Ισραηλινούς και εξαπολύοντας παράλληλα έμμεσες απειλές.

Μέχρι στιγμής, τα σχόλια των ΗΠΑ για την επίθεση του Ισραήλ ανήλθαν σε μια απερίφραστη υποστήριξη των χτυπημάτων, καθώς και κάθε ανάλογων μελλοντικών ενεργειών εκ μέρους του, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται το όριο μέχρι το οποίο θα φτάσει η υποστήριξή τους.


πηγή http://www.e-afipnisi.gr/news_info.php?data_id=4944&timicat1=74343&timicat2=70894&timicat3=0&timicat4=0&timicat5=0&timicat6=0&timicat7=0

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου