Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

ΣΑΛΟ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΔΙΑΡΡΟΗ ΕΓΓΡΑΦΟΥ Βόμβες και κατά Αμερικανών

Αντιδράσεις και έντονες συζητήσεις έχει προκαλέσει στις ΗΠΑ η διαρροή εσωτερικού εγγράφου του υπουργείου Δικαιοσύνης της χώρας το οποίο προσπαθεί να προσδώσει νομική κάλυψη στη κυβέρνηση για να χρησιμοποιεί τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) για να σκοτώνει Αμερικανούς πολίτες που συνεργάζονται με την Αλ Κάιντα και «άλλες συναφείς ομάδες» στο εξωτερικό.
Βόμβες και κατά Αμερικανών
Η χρήση των drones για τη δολοφονία στην Υεμένη του αμερικανικής υπηκοότητας Ανουάρ Αλ Αουλάκι και ενός ακόμη Αμερικανού πολίτη τον Σεπτέμβριο του 2011 είχε θέσει ζήτημα νομιμότητας της απόφασης να προχωρήσει η επιχείρηση, ενώ προκάλεσε αντιδράσεις φορέων που εξέφρασαν αμφιβολίες για το κατά πόσον με αυτόν τον τρόπο παραβιάζονται τα βασικά δικαιώματα των πολιτών που προκύπτουν από τη διάκριση των εξουσιών ενός κράτους.
Σύμφωνα με το 16σέλιδο έγγραφο, η χρήση των drones εναντίον Αμερικανών πολιτών που συνδέονται με την Αλ Κάιντα, εάν φυσικά αυτοί αποτελούν «άμεσο» κίνδυνο για βίαιες επιθέσεις εναντίον Αμερικανών και η καθυστέρηση της ανάληψης δράσης εναντίον τους αυξάνει τον κίνδυνο να εκδηλωθούν τέτοιες επιθέσεις, θεωρείται νόμιμη.

Μάλιστα στο έγγραφο τονίζεται ότι με τα δεδομένα που υπάρχουν ίσως πρέπει να διευρυνθεί η έννοια που καλύπτει ο όρος «άμεσος κίνδυνος», αφού «η απειλή που αποτελούν η Αλ Κάιντα και οι δυνάμεις που συνδέονται με αυτήν απαιτεί τη διεύρυνση της ιδέας της ?αμεσότητας της απειλής? όταν πρέπει να κρίνουμε πότε ένα άτομο που συνεχώς σχεδιάζει τρομοκρατικές επιθέσεις αποτελεί πραγματικά άμεση απειλή».
Η χρήση των drones για τη δολοφονία στην Υεμένη του αμερικανικής υπηκοότητας Ανουάρ Αλ Αουλάκι και ενός ακόμη Αμερικανού πολίτη τον Σεπτέμβριο του 2011 είχε ανοίξει ζήτημα για τη νομιμότητα της επιχεί
Η χρήση των drones για τη δολοφονία στην Υεμένη του αμερικανικής υπηκοότητας Ανουάρ Αλ Αουλάκι και ενός ακόμη Αμερικανού πολίτη τον Σεπτέμβριο του 2011 είχε ανοίξει ζήτημα για τη νομιμότητα της επιχείρησης
Αντιδράσεις
Η βασικότερη αντίδραση κατά του εγγράφου προήλθε από την Αμερικανική Ενωση για τα Δικαιώματα του Πολίτη (ACLU), η οποία με σχετική ανακοίνωσή της χαρακτήρισε το έγγραφο «εξαιρετικά ανησυχητικό». Μάλιστα η ACLU ζήτησε να της δοθεί το επίσημο έγγραφο και όχι αυτό που κυκλοφόρησε, με αφορμή μια υπόθεση η οποία μπήκε στο αρχείο από ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης.
Σημειώνεται ότι μετά την οπλοκατοχή και τη στάση της κυβέρνησης Ομπάμα, το άλλο μεγάλο θέμα στις ΗΠΑ αυτές τις ημέρες είναι η χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, κάτι που καταδεικνύεται και από το πρωτοσέλιδο του περιοδικού «TIME» αυτής της εβδομάδας, το οποίο αναρωτιέται τι θα συμβεί όταν τα drones αρχίσουν να χρησιμοποιούνται και εντός των ΗΠΑ.
Συνολικά ο αμερικανικός στρατός έχει αυτήν τη στιγμή 7.500 drones και οι θάνατοι από τις επιχειρήσεις τους μόνο στο Πακιστάν ανέρχονται στους 3.461 ανθρώπους, ενώ ο ΟΗΕ στις 24 Ιανουαρίου άνοιξε ειδική έρευνα για τους θανάτους αμάχων που έχουν προκύψει από τις μέχρι τώρα επιθέσεις των drones.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΗΓΗ: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63778474

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου