Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Νέος γύρος συνομιλιών των «Εξι» με το Ιράν

Άλλος ένας γύρος συνομιλιών πραγματοποιήθηκε χθες στη Γενεύη μεταξύ του Ιράν και των έξι παγκόσμιων δυνάμεων, με στόχο να βρεθεί μία λύση σχετικά με τον τρόπο που μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή μια συμφωνία που υποχρεώνει την Τεχεράνη να περιορίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα σε αντάλλαγμα για ελάφρυνση των οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη χώρα.

Νέος γύρος συνομιλιών των «Εξι» με το Ιράν
Την περασμένη εβδομάδα η Τεχεράνη διέκοψε τις συζητήσεις γύρω από τις λεπτομέρειες της εφαρμογής της συμφωνίας, μετά την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να αποκλείσουν 19 ακόμα ιρανικές εταιρείες και άτομα, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς.
Ωστόσο, διπλωμάτες τόνισαν ότι κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 9-12 Οκτωβρίου στη Βιέννη, επετεύχθη μεγάλη πρόοδος, ενώ εξέφρασαν τις ελπίδες τους πως είναι πιθανό οι πρακτικές συζητήσεις να ολοκληρωθούν κατά τις συνεδριάσεις που θα λάβουν χώρα στη Βιέννη την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι 7 χώρες – οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, η Γαλλία, η Βρετανία, η Γερμανία και το Ιράν- θα είναι σε θέση να συμφωνήσουν σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία κατά την οποία η συμφωνία θα τεθεί πλήρως σε ισχύ.
Διπλωμάτες έχουν δηλώσει ότι το επιθυμητό χρονοδιάγραμμα είναι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, πιθανότατα την ημέρα της επόμενης συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Ιανουαρίου, όπου ευελπιστούν πως θα εγκριθεί η ελάφρυνση των κυρώσεων από την πλευρά της ΕΕ.
«Είχαμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο στη Βιέννη», είπε ένας διπλωμάτης. «Έχουν γίνει πολλές ενέργειες οπότε μπορούμε να προχωρήσουμε ταχύτατα». Ο ίδιος προειδοποίησε ωστόσο ότι ορισμένοι διπλωμάτες των δυτικών κρατών έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους πως δεν θα είναι εύκολο να καταλήξουν σε συμφωνία με το Ιράν εξαιτίας της απόφασης της Ουάσινγκτον να επεκτείνει τις οικονομικές κυρώσεις προς τη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου