Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Ρεκόρ Αιολικής Παραγωγής Σημειώθηκαν Φέτος σε Πολλές Χώρες της Ευρώπης



Συνεχόμενα ρεκόρ παραγωγής σημείωσαν φέτος οι ΑΠΕ σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ιρλανδία και η Βρετανία, με άξονα τα αιολικά, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία των διαχειριστών ηλεκτρισμού.
Πιο συγκεκριμένα, στη Γερμανία η χιονοθύελλα Xaver αύξησε σημαντικά την συνεισφορά των αιολικών, τα οποία στις 6 Δεκεμβρίου έφτασαν προσωρινά τα 26GW σε ισχύ. Με τον τρόπο αυτό, η θύελλα οδήγησε και σε ένα θετικό αποτέλεσμα εκτός από τις ζημιές που προκάλεσε στη χώρα.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, τέτοια φαινόμενα είναι σε ένα βαθμό χρήσιμα επειδή φανερώνουν πόση αιολική ισχύ μπορεί να «σηκώσει» το ηλεκτρικό δίκτυο. Στην περίπτωση της Xaver, φάνηκε ότι η Γερμανία μπορεί να δεχτεί προσωρινά ακόμα και 100 GW αιολικής ισχύος.

Τα ρεκόρ όμως δεν σταματούν εκεί, καθώς στην Ιρλανδία τα αιολικά έφτασαν τα 1564 MW στις 8 Νοεμβρίου το πρωί, καλύπτοντας έτσι το 45% των ηλεκτρικών αναγκών της χώρας.
Στη Βρετανία, στις 2 Δεκεμβρίου αναγκάστηκαν να διακόψουν τη λειτουργία τους μονάδες φυσικού αερίου 7800 MW, καθώς τα αιολικά παρήγαγαν το 14% της συνολικής παραγωγής.
Ακόμα και στις ΗΠΑ όμως παρατηρείται άνοδος, καθώς η εταιρεία διαχείρισης του δικτύου, Xcel Energy του Τέξας, είδε τα αιολικά στην περιοχή της να αυξάνονται στο 60% του συνόλου για ένα διάστημα τον Ιανουάριο.
Το πιο εξωπραγματικό αποτέλεσμα, πάντως, παρατηρήθηκε φέτος στη Δανία, η οποία έτσι κι αλλιώς βρίσκεται αρκετά βήματα μπροστά από τις υπόλοιπες χώρες σε ότι αφορά τις ΑΠΕ: Εκεί, τα αιολικά κατάφεραν να καλύψουν πάνω από το 100% της ζήτησης επί 90 συνεχόμενες ώρες, ενώ οι προβλέψεις κάνουν λόγο ακόμα και για 1.000 ώρες πλήρους κάλυψης στο κοντινό μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου