Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Ο Cameron κινδυνεύει να ηττηθεί στην Ευρώπη

Την προηγούμενη εβδομάδα το OpenEurope διεξήγε την πρώτη προσομοίωση των διαπραγματεύσεων για το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρώπη, σε ένα ονομαζόμενο «πολεμικό παιχνίδι». Στην προσομοίωση, το Ηνωμένο Βασίλειο διαπραγματεύεται εκ των έσω με την ΕΕ και αναζητά μια εμπορική συμφωνία ύστερα από την έξοδο από την ΕΕ. Η συγκεκριμένη προσομοίωσε έτυχε κάλυψης σε όλη σχεδόν την Ευρώπη, με το OpenEurope να δημοσιεύει χθες την πρώτη ολοκληρωμένη ανάλυση της πρώτης συνόδου του «πολεμικού παιχνιδιού», ενώ θα ακολουθήσει και ένα δεύτερο briefing για το Brexit.




Η έρευνα εμφάνισε ότι η σαρωτική μεταρρύθμιση της ΕΕ είναι απολύτως δυνατή. Ωστόσο, αποτυπώθηκε επίσης ότι θα χρειαστούν ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα πολιτικής ικανότητας για να επιτευχθεί ένας νέος διακανονισμός στην Ευρώπη. Μεταφέροντας την προσομοίωση στην πραγματικότητα, το OpenEurope καταλήγει ότι ο David Cameron έχει μείνει πίσω σχετικά με την Ευρώπη, που πάσχει από κακές πρωτοβουλίες και βραχυπρόθεσμη λογική σκέψη.

Το OpenEurope παρουσιάζει δέκα μαθήματα από το «πολεμικό παιχνίδι» και συστήνει με σθένος η βρετανική κυβέρνηση να αναπτύξει ένα πολύ πιο συνεκτικό σχέδιο για τη μεταρρύθμιση στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου και του διορισμού ενός κορυφαίου διαπραγματευτή ή μιας task force για τη μεταρρύθμιση της ΕΕ, που θα επιφορτιστούν με τον συντονισμό της εργασίας σε όλες τις υπηρεσίες και τις περιοδείες στις εθνικές πρωτεύουσες που θα εξετάζουν τις ιδέες για μεταρρύθμιση.

Ο διευθυντής του OpenEurope, Mats Persson δήλωσε ότι «η μοναδική μας προσομοίωση έχει καλά και κακά νέα για τον David Cameron. Τα καλά: οι σαρωτικές μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ είναι απολύτως δυνατό. Τα κακά: θα χρειαστεί πολύ περισσότερα από ό,τι έχει φαίνεται να έχει πετύχει μέχρι σήμερα η βρετανική κυβέρνηση. Η Downing Street πρέπει σοβαρά να εντείνει το παιχνίδι της και πρέπει να προωθήσει όσες περισσότερες μεταρρυθμίσεις είναι δυνατό, πριν από τις εκλογές του 2015».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου