Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Οργανωτές της μίζας των εξοπλιστικών

Οι βιομήχανοι όπλων στις ΗΠΑ και τη Δυτική Ευρώπη κυριάρχησαν στις παγκόσμιες πωλήσεις όπλων κατά το 2012, οι οποίες υπολογίζονται συνολικά σε 395 δισ. δολ., ανακοίνωσε το σουηδικό Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI).
Επισημαίνει ωστόσο πως οι πωλήσεις από εταιρείες όπλων των ΗΠΑ, του Καναδά και των περισσοτέρων δυτικοευρωπαϊκών χωρών μειώθηκαν κατά το 2012, ενώ αντίθετα οι αντίστοιχες πωλήσεις από ρωσικές εταιρείες αυξήθηκαν κατά 28%.

Η στιγμή τής αλήθειας για την ουκρανική αντιπολίτευση

Μετά από μακρές ημέρες συγκρούσεων στους δρόμους, που οδήγησαν στους πρώτους θανάτους από τότε που ξεκίνησαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις τον Νοέμβριο (αφότου ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς αρνήθηκε να υπογράψει μια συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση), ο Γιανουκόβιτς έστειλε το σήμα αυτή την εβδομάδα ότι ίσως είναι έτοιμος να αναγνωρίσει μερικές από τις απαιτήσεις τής αντιπολίτευσης. Την Δευτέρα, ανακοίνωσε ο ίδιος ότι οι νόμοι κατά των διαδηλώσεων που είχε περάσει η κυβέρνησή του στις 16 Νοεμβρίου θα καταργηθούν. Στη συνέχεια, την Τρίτη, ο πρωθυπουργός Mykola Azarov παραιτήθηκε. Εκ πρώτης όψεως, αυτό μπορεί να φαινόταν σαν μια τέλεια ευκαιρία για τους τρεις ηγέτες τής αντιπολίτευσης στην Ουκρανία - Vitali Klitschko, Oleh Tyahnybok και Arseniy Yatsenyuk - να παρέμβουν και να πάρουν την θέση του. Αντ’ αυτού, η παραίτηση τους έβαλε σε δύσκολη θέση και υπογράμμισε τις εντάσεις μεταξύ αυτών και των διαδηλωτών.
Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές μαζεύονται στα οδοφράγματα στο σημείο της σύγκρουσής τους με την αστυνομία τού Κιέβου, στις αρχές Ιανουαρίου 2014. (Valentyn Ogirenko / Reuters)

Θα μπορούσε να είναι ακριβώς αυτό που ήθελε ο Γιανουκόβιτς το προηγούμενο Σάββατο, όταν πρόσφερε την θέση τού Αζάροφ στην αντιπολίτευση. Κατέδειξε τον Γιάτσενιουκ, ο οποίος ηγείται του κόμματος «Πατρίδα» τής φυλακισμένης Γιούλια Τιμοσένκο, ως δυνητικό πρωθυπουργό, και τον Κλίτσκο, τον παγκόσμιο πρωταθλητή πυγμαχίας και ηγέτη τού UDAR (της Ουκρανικής Δημοκρατικής Συμμαχίας για τη Μεταρρύθμιση, με αρχικά που αν διαβαστούν ως λέξη σημαίνουν «γροθιά»), ως αναπληρωτή πρωθυπουργό για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις. Η ανακοίνωση δεν έγινε δεκτή με μεγάλο ενθουσιασμό στην πλατεία Ανεξαρτησίας τού Κιέβου, που είναι γνωστή ως Μαϊντάν. Όταν οι ηγέτες τής αντιπολίτευσης βγήκαν μετά από τρεις ώρες συνομιλιών με τον Γιανουκόβιτς, και φάνηκε ότι απορρίπτουν την προσφορά, προέκυψε ένας στεναγμός ανακούφισης. «Δεν υπάρχει συμφωνία @ua_yanukovych [1], θα τελειώσουμε αυτό που ξεκινήσαμε», έγραψε στο Tweeter ο Γιάτσενιουκ [2], αργότερα εκείνο το βράδυ, στa αγγλικά. «Ο λαός αποφασίζει ποιοι θα είναι οι ηγέτες μας, όχι εσύ».

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Η ηλεκτροδότηση της χώρας κρέμεται σε... μια κλωστή

Από μία... κλωστή κρέμεται το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας, καθώς, σύμφωνα με μελέτη του Ευρωπαίου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ENTSO-E), το πλεόνασμα επάρκειας ισχύος είναι μόλις 1 Γιγαβάτ και στα επόμενα δύο με τρία χρόνια αυτό θα μηδενιστεί.

Χθες, ημέρα απεργίας των εργαζομένων της ΔΕΗ, το σύστημα κρατήθηκε χάρη στις ιδιωτικές μονάδες παραγωγής ρεύματος από φυσικό αέριο
Χθες, ημέρα απεργίας των εργαζομένων της ΔΕΗ, το σύστημα κρατήθηκε χάρη στις ιδιωτικές μονάδες παραγωγής ρεύματος από φυσικό αέριο
Μάλιστα, χθες, ημέρα απεργίας των εργαζομένων της ΔΕΗ, το σύστημα κρατήθηκε χάρη στις ιδιωτικές μονάδες παραγωγής ρεύματος από φυσικό αέριο, συνολικής ισχύος περίπου 2 Γιγαβάτ.

Το Euromaidan από την Ουάσιγκτον

Οι διαμαρτυρίες Euromaidan βρίσκονται σε εξέλιξη για σχεδόν δύο μήνες τώρα, με τους περίπου 500-2.000 διαδηλωτές να έχουν στρατοπεδεύσει μόνιμα στην πλατεία και τις κυριακάτικες συγκεντρώσεις, οι οποίες έχουν προσελκύσει, σχεδόν ένα εκατομμύριο ανθρώπους. Αυτές οι διαμαρτυρίες, οι οποίες ξεκίνησαν ως απάντηση στην απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει τις διαπραγματεύσεις για συμφωνία σύνδεσης και ελεύθερων συναλλαγών με την ΕΕ, έχουν εξελιχθεί σε εβδομαδιαία βάση, αντιδρώντας στις συγκεκριμένες εξελίξεις και εκφράζοντας περαιτέρω απαιτήσεις. Η έλλειψη μια ενιαίας ηγεσίας καθώς και το εύρος των αιτημάτων έχει οδηγήσει πολλούς στο να αμφιβάλλουν για την ικανότητά τους να επηρεάσουν την αλλαγή.



Οι πρόσφατες προσπάθειες να αποδυναμωθεί η αντιπολίτευση, με την χρήση νομοθεσίας που στοχεύει στον περιορισμό των συνεχιζόμενων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, του έργου των ανεξάρτητων δημοσιογράφων και τον ακτιβισμό των εκατοντάδων οργανώσεων των πολιτών, απέτυχε και είχε ως αποτέλεσμα μια έκρηξη βίας στους δρόμους του Κιέβου. Μια πολύ αργοπορημένη και μέτρια προσφορά κατανομής της εξουσίας από τον Πρόεδρο Viktor Yanukovych, απορρίφθηκε από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης το περασμένο Σαββατοκύριακο, αφού ξέσπασε οργή μεταξύ των διαδηλωτών του Euromaidan οι οποίοι αποσαφήνισαν τα αιτήματά τους. Η απόρριψη της προσφοράς αυτής από τους ίδιους τους διαδηλωτές έδειξε ότι μια διακοσμητική αλλαγή με το διορισμό των ηγετών της αντιπολίτευσης στα αξιώματα του πρωθυπουργού και του αναπληρωτή πρωθυπουργού δεν θα είναι αρκετή, ακόμη κι αυτή η αλλαγή στην κυβέρνηση θα μπορούσε να βάλει ξανά την Ουκρανία σε μια φιλοευρωπαϊκή πορεία. Κατέστησε σαφές ότι το κίνητρο  που εμπνέει τους διαδηλωτές να στέκονται στο τσουχτερό κρύο είναι κάτι πολύ βαθύτερο από ό, τι μια συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Γιατί το Ισραήλ φοβάται τόσο πολύ: Το Ιράν, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η βόμβα

Η κυβέρνηση Ομπάμα ελπίζει ότι η πρόσφατη συμφωνία της με το Ιράν θα κάνει τη Μέση Ανατολή πιο σταθερή. Αλλά είναι τουλάχιστον εξίσου πιθανό και το αντίθετο αποτέλεσμα. Για το Ισραήλ, ιδίως, η συμφωνία είναι κακός οιωνός - όχι λόγω των όσων σημαίνει για την προοπτική τού Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, αλλά εξαιτίας αυτών που πολλοί φοβούνται ότι σημαίνει για την δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στην ασφάλεια του Ισραήλ. Εκτός από την πεποίθηση ότι η συμφωνία δεν είναι καλή, οι Ισραηλινοί υποπτεύονται ότι η επιδίωξή της από τις Ηνωμένες Πολιτείες σηματοδοτεί το τέλος τής βαθιάς εμπλοκής των ΗΠΑ στην περιοχή, στην οποία το Ισραήλ από καιρό βασιζόταν για να βγαίνει από την απομόνωσή του. Χωρίς το αμερικανικό δίχτυ ασφαλείας, το Ισραήλ θα μπορούσε τώρα να αψηφήσει τις προσδοκίες των ΗΠΑ και να προσπαθήσει να ασχοληθεί με τις αναδυόμενες απειλές προληπτικά, δυσανάλογα, και εντελώς μονομερώς.
Ισραηλινοί κοιτάζουν τα μαχητικά τής πολεμικής τους αεροπορίας να πετούν σε σχηματισμό στην διάρκεια εορτασμών για την Ημέρα τής Ανεξαρτησίας, στις 26 Απριλίου 2012. (Nir Elias / Reuters)

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, το Ισραήλ δεν ήταν ποτέ πιο ασφαλές. Η συνθήκη ειρήνης με την Αίγυπτο, ο ακρογωνιαίος λίθος τής ασφάλειας του Ισραήλ στα τελευταία 30 χρόνια, επέζησε μέσα από μια περίοδο αβεβαιότητας κατά την ισλαμιστική διακυβέρνηση στην Αίγυπτο και τώρα διαφυλάσσεται για μια ακόμη φορά από μια αιγυπτιακή στρατιωτική κυβέρνηση που μοιάζει αποφασισμένη να παραμείνει στην εξουσία. Η ειρήνη με την Ιορδανία φαίνεται τόσο ανθεκτική όσο ποτέ, και ανατολικότερα, το Ιράκ βρίσκεται δεκαετίες μακριά από το να ξαναχτίσει έναν αρκετά ισχυρό στρατό ώστε να απειλήσει το Ισραήλ. Τα γεγονότα στην Συρία είναι ακόμη πιο επωφελή. Ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ, απογυμνωμένος από χημικά όπλα – την φτωχική απάντηση στο εντυπωσιακό πυρηνικό οπλοστάσιο του Ισραήλ - φαίνεται πιθανό να επιβιώσει από τον εμφύλιο πόλεμο στην χώρα του. Τα Υψώματα του Γκολάν, υπό τον έλεγχό του, πιθανώς θα παραμείνουν ήσυχα, και θα περάσει πολύς καιρός πριν ο συριακός στρατός μπορέσει να απειλήσει το Ισραήλ.

NSA: Το 2014 θα γίνουν πολιτικές και εθνοτικές διαιρέσεις στα Βαλκάνια

«Οι Αμερικανοί βλέπουν  εθνικές αναταράξεις στα Σκόπια»

Ιανουάριος 30, 2014.

Ο  James Clapper, διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ- NSA,  δήλωσε ότι παρά τις θετικές εξελίξεις κατά το 2013, στα Δυτικά Βαλκάνια, φέτος η περιοχή θα συνεχίσει να χαρακτηρίζεται από βαθιές πολιτικές και εθνοτικές διαιρέσεις.

The Danish Government Nearly Collapsed Today Over A Deal With Goldman Sachs




Helle Thorning-Schmidt
Helle Thorning-Schmidt is the first female prime minister in Denmark's history.

Denmark's government is in turmoil after the Socialist People's Party (SF) quit the ruling coalition over a deal with Goldman Sachs, Lars Eriksen of the Guardian reports.

World Citizen: U.S.-Saudi Ties Go From Bad to Worse


For almost 70 years, the foundation of Saudi Arabia’s foreign policy rested on the kingdom’s relationship with the United States. America guaranteed Saudi security during a famous 1945 meeting between President Franklin Delano Roosevelt and King Abdulaziz ibn Saud aboard the USS Quincy in the Suez Canal. That commitment had stood the test of history.

EU Justice Commissioner attacks European 'hypocrisy' on spying


EU Justice Commissioner attacks European 'hypocrisy' on spying
Photo: EPA

Some EU countries that have criticized US cyber surveillance are "hypocritical" as they themselves are failing to protect citizens' private information, the European Union's top justice official said on Tuesday. Justice Commissioner Viviane Reding - a critic of the data gathering exposed by former US spy contractor Edward Snowden - said she was seeking more legal assurances from Washington but urged European countries to improve their own behavior.

In China, the Coolpad Is Hotter Than Apple's iPhone





HONG KONG— Apple Inc. AAPL +0.05% and Samsung Electronics Co. 005930.SE -0.23% are the dominant smartphone brands in the U.S. and in many other parts of the world. But in China, the world's biggest smartphone market, there isn't a clear winner yet. 

African demographic explosion to affect Med, Istat says




(ANSAmed) - ROME, JANUARY 29 - Africa's population is a demographic bomb waiting to explode, national statistics bureau Istat President Antonio Golini said Wednesday.

Universal Health cover:Crucial negotiations at the United Nations



by Mathilde Bouyé and Jean-Michel Severino
 
The Millennium Development Goals (MDGs) agreed by the United Nations in 2000 (1) have made an unprecedented contribution to the fight against poverty. But with the 2015 deadline approaching, and in spite of significant progress, the MDGs are a long way from being achieved. Worldwide, 1.2 billion people still live on less than $1.25 a day. The MDGs that remain furthest from being reached include the targets on child and maternal health (MDGs 4 and 5) and transmissible diseases (MDG 6). 


Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Περνούν από φροντιστήριο οι Τουρκοκύπριοι – Φόρμουλα για εσαεί τουρκική παρουσία στο νησί


Davutoglou-Eroglu01-15December2013
Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Το παρασκήνιο βρίσκεται σε πλήρη δράση για το Κυπριακό, παρόλο που επισήμως δηλώνεται πως δεν υπάρχουν διεργασίες σε αυτή τη φάση. Όπως αναφέρουν συναφείς πληροφορίες, η Άγκυρα έχει διαμηνύσει πως μόνο δια της εσαεί παρουσίας της στο νησί, μπορεί να συζητήσει τα θέματα που εγείρει η ελληνοκυπριακή πλευρά και αφορούν τα ζητήματα της κυριαρχίας.

Κέρδισε η ΦΑΓΕ, έχασε η τουρκική Chobani


FAGE01-28January2014
Απέρριψε, σήμερα, το αγγλικό Εφετείο την προσφυγή της Chobani για την υπόθεση «Greek yoghurt», σε όλα της τα σημεία, αρνούμενη να της επιτρέψει την τροποποίηση των αιτιών της προσφυγής της με την ενσωμάτωση νέων σημείων που αφορούν στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο.
Αυτό αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση και υπενθυμίζεται ότι η Chobani είχε προσπαθήσει να πείσει το Εφετείο ότι πολλά από τα ευρήματα της πρωτόδικης απόφασης ήταν λανθασμένα. Το Εφετείο απέρριψε πάλι τα επιχειρήματα παρατηρώντας μάλιστα για αρκετά από εκείνα τα ευρήματα ότι ήταν πράγματι «ανεπίδεκτα προσβολής».

DW: «Η Αθήνα υποκινεί τη Γαλλία ενάντια στη Γερμανία»

DW: «Η Αθήνα υποκινεί τη Γαλλία ενάντια στη Γερμανία»

Με αυτόν τον τίτλο το Focus και άλλα γερμανικά ΜΜΕ αναπαράγουν στην ηλεκτρονική τους έκδοση, τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, το οποίο αναφέρεται στη χθεσινή ομιλία του αντιπροέδρου της ελληνικής κυβέρνησης ενώπιον του Ελληνογαλλικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Marx Is Back The global working class is starting to unite



The inscription on Karl Marx's tombstone in London's Highgate Cemetery reads, "Workers of all lands, unite." Of course, it hasn't quite ended up that way. As much buzz as the global Occupy movement managed to produce in a few short months, the silence is deafening now. And it's not often that you hear of shop workers in Detroit making common cause with their Chinese brethren in Dalian to stick it to the boss man. Indeed, as global multinational companies have eaten away at labor's bargaining power, the factory workers of the rich world have become some of the least keen on helping out their fellow wage laborers in poor countries. But there's a school of thought -- and no, it's not just from the few remaining Trotskyite professors at the New School -- that envisions a type of global class politics making a comeback. If so, it might be time for global elites to start trembling. Sure, it doesn't sound quite as threatening as the original call to arms, but a new specter may soon be haunting the world's 1 percent: middle-class activism. 

The New York Times: Η Τουρκία ‘κίνδυνος’ για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ


Σε άρθρο της, που επικρίνει έντονα τον Τούρκο πρωθυπουργό Ερντογάν για τη δημιουργία ενός ‘αυταρχικού κράτους’, η εφημερίδα The New York Times καλεί την αμερικανική κυβέρνηση να στείλει ένα «ισχυρό μήνυμα» στην Τουρκία χαρακτηρίζοντάς την ως «κίνδυνο» για το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ.

Η αμερικανική εφημερίδα προβαίνει σε σκληρές επικρίσεις εναντίον του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Why Europe should broaden its horizons in the Sahel

The Sahel stretches from the Atlantic to the Red Sea, touching on 13 countries from Senegal to Eritrea. Turmoil is spreading across the region, putting European security interests at risk, yet Brussels is scrambling to respond. As the EU prepares for a new military mission to the Central African Republic (CAR), it should review its Sahel policy. The EU needs a more integrated approach to the broader Sahel if it is to deal with the humanitarian and security crises emanating from the region.

Why Europe should broaden its horizons in the Sahel

In 2013, the chaos in Mali revealed to Europeans that the Sahel, in spite of its geographic distance,was connected with the EU’s neighbourhood. France’s robust military intervention was followed by an EU training mission to help Mali’s armed forces, and eight member-states are contributing to a UN mission there. In spite of a successful presidential election, Mali’s problems remain: reconciliation between the northernTuareg groups and the government in Bamako is moving slowly, and as UN troops replace theFrench, militant groups threaten to return.

Perspectives on the Ukrainian Protests

A few months ago, Ukrainian President Viktor Yanukovich was expected to sign some agreements that could eventually integrate Ukraine with the European Union economically. Ultimately, Yanukovich refused to sign the agreements, a decision thousands of his countrymen immediately protested. The demonstrations later evolved, as they often do. Protesters started calling for political change, and when Yanukovich resisted their calls, they demanded new elections.
Some protesters wanted Ukraine to have a European orientation rather than a Russian one. Others felt that the government was corrupt and should thus be replaced. These kinds of demonstrations occur in many countries. Sometimes they're successful; sometimes they're not. In most cases, the outcome matters only to the country's citizens or to the citizens of neighboring states. But Ukraine is exceptional because it is enormously important. Since the breakup of the Soviet Union, Ukraine has had to pursue a delicate balance between the tenuous promises of a liberal, wealthy and somewhat aloof Europe and the fact that its very existence and independence can be a source of strategic vulnerability for Russia.

Σουπερ-ιοί μολύνουν την «Αλίκη του success story»

Η επιδείνωση του διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος δίνει ένα ακόμη χτύπημα κάτω από τη ζώνη στους «πετυχημένους» σχεδιασμούς των διαχειριστών της κρίσης αποδεικνύοντας ότι δεν ελέγχουν τίποτα. Στην Ελλάδα η κυβέρνηση που είχε εναποθέσει τις ελπίδες της στις προσευχές περί ανάπτυξης παγκοσμίως, βρίσκεται αντιμέτωπη κι αυτή με τη νέα κρίση που χτυπά τις αναδυόμενες οικονομίες και μολύνει τις μητροπόλεις.


Εάν εώς τώρα ο τίτλος του παραμυθιού ήταν "Η Αλίκη στη Χώρα του Success Story", ότι δηλαδή τα πράγματα βελτιώνονται και ότι έχει και τα καλά της η υποβάθμιση στις αναδυόμενες αγορές διοτί μπορεί να τραβάει κεφάλαια, τα γνωστά κερδοσκοπικά hedge fund τύπου Πόλσον, με αιχμή τις τράπεζες κι άλλες μεγάλες επιχειρήσεις που πάνε για ιδιωτικοποίηση, από δω και πέρα η διεθνής εικόνα δείχνει ότι τα πράγματα σκουραίνουν πάλι.

Σχεδόν 45.000 μετανάστες διακινδύνευσαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο το 2013

Σχεδόν 45.000 μετανάστες διακινδύνευσαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο στην προσπάθειά τους να φτάσουν στις ιταλικές και τις μαλτέζικες ακτές, σύμφωνα με έναν απολογισμό που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM) από τη Γενεύη.
«Ο αριθμός αυτός είναι ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί από το 2008, με εξαίρεση το 2011, χρονιά της κρίσης στη Λιβύη», ανέφερε ένας εκπρόσωπος του IOM.

Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας

Την παραίτησή του υπέβαλε σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Μικόλα Αζάροφ, σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ουκρανικής κυβέρνησης, την ώρα της έναρξης της έκτακτης συνεδρίασης του ουκρανικού κοινοβουλίου για την αντιμετώπιση της πολιτικής κρίσης.

Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας
«Έλαβα την απόφαση να ζητήσω από τον πρόεδρο να κάνει δεκτή την παραίτησή μου από τη θέση του πρωθυπουργού, για να δημιουργηθούν επιπλέον συνθήκες για έναν πολιτικό συμβιβασμό και την ειρηνική διευθέτηση της κρίσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το πρώτο πολιτικό στίγμα των Κούρδων τής Συρίας

Θα ήταν παρακινδυνευμένο να πιστέψει κανείς ότι η «Γενεύη-2» θα κατάφερνε να επιλύσει το συριακό πρόβλημα μονομιάς. Ήταν αναμενόμενο το αδιέξοδο στο οποίο κατέληξαν οι συνομιλίες ανάμεσα στους εκπροσώπους τού καθεστώτος Άσαντ και των αραβικών ένοπλων ομάδων της αντιπολίτευσης, δεδομένης της ρευστότητας που επικρατεί στο πεδίο των μαχών. Καμία από τις αντιμαχόμενες πλευρές δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει το «πάνω χέρι» στο εσωτερικό τής Συρίας, και ως εκ τούτου, καμία δεν έχει σκοπό να επιδείξει διαλλακτικότητα. Αποτελεί, άλλωστε, δίδαγμα της πείρας ότι ειρηνευτικές συνομιλίες τύπου «Γενεύη-2» ουσιαστικά επικυρώνουν με πολιτικό τρόπο τα στρατιωτικά τετελεσμένα γεγονότα. Με άλλα λόγια, εάν ο συριακός εμφύλιος δεν κριθεί στα πεδία των μαχών, καμία διεθνής ειρηνευτική διάσκεψη δεν προβλέπεται να επιφέρει αφ' εαυτής κανένα αποτέλεσμα ουσίας.
Ο ηγέτης τού κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ενότητας PYD) της Συρίας, Salih Muslim. (Philippe Wojazer / Reuters)

Ανεξαρτήτως, όμως, των απογοητευτικών αποτελεσμάτων των ειρηνευτικών συνομιλιών, αξίζει να επισημανθεί ότι η σημαντικότερη πολιτική εξέλιξη που σημειώθηκε επ' ευκαιρία της «Γενεύης-2» δεν προέρχεται ούτε από το καθεστώς Άσαντ ούτε και από την αραβική αντιπολίτευση.

Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

America’s Relative Decline: Should We Panic?



Over at the Washington Post, Charles Kenny has a provocative op-ed arguing that China’s GDP will almost certainly soon surpass America’s in absolute terms, and this is to the United States’ benefit (the op-ed is based on Kenny’s new book, which can be purchased here).
Kenny’s first argument in support of this claim is that Americans’ quality of life will still be better than their Chinese counterparts, and that in fact “losing the title of largest economy doesn’t really matter much to Americans’ quality of life.” Fine.

20 Early Warning Signs That We Are Approaching A Global Economic Meltdown

<!--:en-->Triple Meltdown<!--:-->
Have you been paying attention to what has been happening in Argentina, Venezuela, Brazil, Ukraine, Turkey and China?  If you are like most Americans, you have not been.  Most Americans don't seem to really care too much about what is happening in the rest of the world, but they should.  In major cities all over the globe right now, there is looting, violence, shortages of basic supplies, and runs on the banks.  We are not at a "global crisis" stage yet, but things are getting worse with each passing day.  For a while, I have felt that 2014 would turn out to be a major "turning point" for the global economy, and so far that is exactly what it is turning out to be.  The following are 20 early warning signs that we are rapidly approaching a global economic meltdown...

Wirtschaftswoche: Οι ισχυροί του Νταβός δεν πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές

DAVOS01-25JANUARY2014
«Η χρεοκοπημένη χώρα του ευρώ θέλει να επιστρέψει φέτος στις αγορές, αλλά οι ισχυροί της πολιτικής και οικονομικής σκηνής στο Νταβός δεν το πιστεύουν και σχεδόν κανείς  δεν θέλει να μιλά για αυτό», αναφέρει ρεπορτάζ από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που δημοσιεύει το γερμανικό οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche, υπό τον τίτλο «Θέμα ταμπού η Ελλάδα».

Νέα μέτρα μέχρι τον Μάρτιο και στο βάθος… νέο δάνειο

Νέα μέτρα μέχρι τον Μάρτιο και στο βάθος… νέο δάνειο
Του Κωστή Πλάντζου
Μακριά φαίνεται πως είναι ακόμα η ημέρα που θα ανακοινώσουν ότι επιστρέφουν οι ελεγκτές της Τρόικα, και ακόμα πιο μακριά η καταβολή των δόσεων στην Ελλάδα. Αντιθέτως, πιο κοντά έρχονται τα νέα μέτρα αφού, όπως όλα δείχνουν, τον Μάρτιο η Τρόικα θα ζητήσει το «λογαριασμό».

Προτεραιότητα Ελληνικής Προεδρίας η απελευθέρωση βίζας με Ρωσία


Η Ελλάδα θεωρεί προτεραιότητα της προεδρίας της την απελευθέρωση του καθεστώτος της θεώρηση (βίζας) μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Αυτό ανακοίνωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Ε. Βενιζέλος, σύμφωνα με το Itar Tass.


Japan and China Pick an Un-Davos-like Fight at Davos



Sparks are flying between Chinese and Japanese officials in this snowy Swiss town -- and not the kind that this business matchmaking soiree is meant to kindle.

The two Asian powers have set aside the conference's normal air of polite, sometimes stultifying, discourse and instead spent days lobbing rhetorical grenades at each other over a pair of disputed islands. 

Russia preparing to develop Gaza gas field



In a significant political and economic development, Palestinian President Mahmoud Abbas met Jan. 23 with Russian President Vladimir Putin. The meeting came as a prerequisite to officially sign an investment agreement aiming to develop the Gaza offshore gas field in the Mediterranean Sea. It is only logical to assume that this step will raise the ire of Israel. The latter does not appreciate the role Russia plays in the region, especially since Israel has never come to an agreement with Russia.

The drifting sands of terror in Egypt

If , for a moment, the commanders of Egypt’s security forces had been inclined to pat 

themselves on the back in light of the decline in terror attacks in the Sinai, the string of blasts 

that rocked Cairo on Friday morning exposed the grim reality: the terror that hit the peninsula 

has not abated, but rather drifted westward and southward, to Cairo and other cities in 

mainland Egypt.

An Egyptian street vendor sells masks of Defense Minister General Abdel-Fattah el-Sissi in Cairo, January 15, 2014 (photo credit: Khaled Desouki/AFP)
An Egyptian street vendor sells masks of Defense Minister General Abdel-Fattah el-Sissi in Cairo, 
January 15, 2014 (photo credit: Khaled Desouki/AFP)





Between July and December 2013, there was a sharp and dramatic decline in the number of 


attacks against the Egyptian military in the Sinai. Six months ago, the number of shooting 

attacks averaged about 100 per month. In December, on the other hand, the number could be 

counted on one hand.

Eurostat: Η Ελλάδα πρώτη στο δημόσιο χρέος αναλογικά με το ΑΕΠ

Το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε αναλογία με το ΑΕΠ, κατέγραψε η Ελλάδα το τρίτο τρίμηνο του 2013, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Τετάρτη η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat.



Το δημόσιο χρέος της χώρας μας διαμορφώθηκε στο 171,8% του ΑΕΠ, ανερχόμενο στα 317,31 δισεκατομμύρια ευρώ, αυξημένο κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2013.

Στο χείλος νέας κρίσης βρίσκεται η Αργεντινή

Όσοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι είναι δυνατόν να υπαγορεύσουν την πορεία της οικονομίας με πολιτικά διατάγματα, δεν έχουν παρά να κοιτάξουν την Αργεντινή. Επί δέκα χρόνια, η κυβέρνηση της Κριστίνα Κίρχνερ είχε «καρφώσει» σε σταθερά επίπεδα την ισοτιμία του εθνικού νομίσματος, του πέσο, έναντι του δολαρίου, προσπαθώντας να αποφύγει τη διαρροή κεφαλαίων. Σε πείσμα των σωρευόμενων οικονομικών δυσκολιών, η ίδια η Κίρχνερ απέκλειε κατηγορηματικά την ιδέα υποτίμησης του πέσο, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο «θα κάνει τους φτωχούς φτωχότερους και τους κερδοσκόπους πλουσιότερους». Ωστόσο, τα τεχνητά φράγματα που ύψωνε το κράτος δεν μπόρεσαν να αντέξουν στις αδυσώπητες πιέσεις των αγορών. Το πέσο άρχισε να διολισθαίνει σταθερά εδώ και ένα χρόνο έναντι του δολαρίου και οι περιορισμοί στην απόκτηση συναλλάγματος οδήγησαν στην οργιαστική ανάπτυξη της «μαύρης» αγοράς.


H πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Κίρχνερ ύψωσε την Παρασκευή λευκή σημαία στις αγορές.









Ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε -στο 11%, σύμφωνα με την κυβέρνηση, στο 28%, σύμφωνα με τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας- παρασύροντας το πέσο σε ελεύθερη πτώση: την περασμένη εβδομάδα, το εθνικό νόμισμα έχασε μέσα σε δύο ημέρες το 16% της αξίας του, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από το 2002, στο φόντο της τρομερής οικονομικής κρίσης που συγκλόνισε τη χώρα, γκρεμίζοντας το παραδοσιακό, πολιτικό της σύστημα.

Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Congress cuts U.S. military and development aid for Afghanistan

With no perceptible opposition from the Obama administration, Congress has quietly downscaled Washington’s ambitions for the final year of the Afghan war, substantially curtailing development aid and military assistance plans ahead of the U.S. troop pullout.
As congressional appropriators put the final touches on a huge spending bill in recent weeks, they slashed Afghanistan development aid by half and barred U.S. defense officials from embarking on major new infrastructure projects. After making a bid last year for $2.6 billion worth of “critical” capabilities such as mobile strike vehicles for Afghan security forces, the Pentagon agreed it could do with just 40 percent of what it had sought.