Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Μείωση της Παγκόσμιας Ζήτησης Αργού το Πρώτο Μισό του 2013 Προβλέπει ο ΟΠΕΚ

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ), στην μηνιαία έκθεσή του που έδωσε στην δημοσιότητα χθες, καταγράφει μείωση της παραγωγής του σε επίπεδο πιο κοντά στην ποσότητα που είχε ορίσει ως στόχο, ιδίως λόγω της μείωσης της παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας, ενώ προειδοποίησε ότι η παγκόσμια ζήτηση αργού μπορεί να είναι υποδεέστερη του αναμενομένου το πρώτο εξάμηνο του 2013, λόγω των αδυναμιών της παγκόσμιας οικονομίας.


Ο ΟΠΕΚ ανέφερε ότι η παραγωγή του το Νοέμβριο έπεσε κατά 210.000 βαρέλια την ημέρα, στα 30,78 εκατ., με τη Σαουδική Αραβία να μειώνει την παραγωγή της κατά 230.000 βαρέλια/ημέρα, στα 9,49 εκατομμύρια, επικαλούμενος πηγές του δευτερογενούς τομέα.


Η δημοσιοποίηση της έκθεσης σημειώθηκε μια ημέρα πριν από τη σύνοδο της διοικούσας επιτροπής του ΟΠΕΚ στη Βιέννη και, όπως μεταδίσει το ΑΠΕ, δεν συμπεριλήφθηκαν σε αυτή σημαντικές μεταβολές της προοπτικής. Ο Οργανισμός αναμένεται να διατηρήσει την παραγωγή-στόχο στα 30 εκατ. βαρέλια την ημέρα αύριο.

Στην έκθεση η πρόβλεψη για την ανάπτυξη της παγκόσμιας ζήτησης το 2013 παρέμεινε αμετάβλητη στα 770.000 βαρέλια την ημέρα ενώ η προβλεπόμενη ζήτηση για αργό από τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ αναμένεται να ανέλθει κατά μέσον όρο στα 29,7 εκατ. βαρέλια/ημέρα, αμετάβλητη δηλαδή από τον περασμένο μήνα και μειωμένη κατά 400.000 βαρέλια/ημέρα από το 2012.

Το πρώτο μισό του 2013, ο ΟΠΕΚ εκτιμά ότι λόγω της μειωμένης ζήτησης (29,25 εκατ. βαρέλια την ημέρα) θα μπορούν να διατηρούνται καθημερινά αποθέματα 1,5 εκατ. βαρελιών, βάσει των καταναλωτικών στοιχείων του τρέχοντος μηνός.

"Η αδυναμία στη διεθνή οικονομία προκαλεί πολλή αβεβαιότητα όσον αφορά την πρόβλεψη για την τη παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, που αντιμετωπίζει πτωτικό κίνδυνο ειδικά το πρώτο ήμισυ του 2013", σύμφωνα με την έκθεση.

Μόνον αν ο ρυθμός ανάπτυξης της διεθνούς οικονομίας μεταβληθεί από το τωρινό 3% στο 3,2%, το 2013, αναμένεται παρατηρηθεί αύξηση διεθνώς της ζήτησης πετρελαίου, κατά τον Οργανισμό.

Η έκθεση καταλήγει στο ότι "παρά τις σημαντικές αβεβαιότητες που περιβάλλουν προσφορά-ζήτηση του πετρελαίου —χωρίς υποτίμηση της δυνητικής επιρροής μη θεμελιωδών παραγόντων— η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης μέσα στο 2013 θα συντελέσει υποστηρικτικά στο "να σταθεροποιηθεί" του χρόνου η διεθνής πετρελαϊκή αγορά.


ΠΗΓΗ: http://www.energia.gr/article.asp?art_id=64738

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου