Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

ΑΙΓΥΠΤΟΣ Διχασμένη στην τελική ευθεία για το δημοψήφισμα

Βαθαίνουν ο διχασμός και η κρίση στην Αίγυπτο, καθώς η πολυπληθέστερη αραβική χώρα μπαίνει στην τελική ευθεία για το δημοψήφισμα για το αμφιλεγόμενο νέο Σύνταγμα.
Διχασμένη στην τελική ευθεία για το δημοψήφισμα
Την ώρα που αντίπαλα στρατόπεδα συγκεντρώνονταν στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια για να διαδηλώσουν -υποστηρικτές της αντιπολίτευσης κατά και οπαδοί του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας υπέρ του δημοψηφίσματος της 15ης Δεκεμβρίου- ο Αιγύπτιος υπουργός Οικονομικών Μουμτάζ αλ Σαΐντ ανακοίνωσε το «πάγωμα» του αιτήματος για οικονομική βοήθεια ύψους 4,8 δισ. δολαρίων από το ΔΝΤ.

Τέσσερις διαφορετικές πορείες συνέκλιναν χθες προς το προεδρικό μέγαρο, ενώ οπαδοί της αντιπολίτευσης κατάφεραν χθες να υπερβούν ειρηνικά το οδόφραγμα που είχε τοποθετηθεί περιμετρικά του κτιριακού συγκροτήματος που προστατευόταν από άρματα μάχης και εκατοντάδες στρατιώτες.
Ο ρόλος του στρατού
Την ένταση στη χώρα ενίσχυσε το δικαίωμα που δόθηκε με προεδρική εντολή στον στρατό να προχωρεί σε συλλήψεις, κάτι που μέχρι χθες το βράδυ δεν είχε γίνει πράξη. Καθώς οι διαδηλώσεις βρίσκονταν σε εξέλιξη, τουλάχιστον εννέα άνθρωποι τραυματίστηκαν στην πλατεία Ταχρίρ από επιθέσεις ενόπλων με πυροβολισμούς και βόμβες μολότοφ.
Ο πρόεδρος Μόρσι υπερασπίστηκε την απόφαση για το εσπευσμένο δημοψήφισμα καλώντας παράλληλα την αντιπολίτευση, η οποία ζητά την απόσυρσή του, σε εθνικό διάλογο για τη βελτίωση του Συντάγματος, αφού όμως διενεργηθεί το δημοψήφισμα, έκκληση που πραγματοποίησε χθες και ο αρχηγός του στρατού. Σε περίπτωση που το Σύνταγμα υπερψηφιστεί, τότε η χώρα θα οδεύσει σε νέες βουλευτικές εκλογές μέσα σε δύο μήνες, ενώ εάν απορριφθεί τότε θα πρέπει να καταρτιστεί νέο σχέδιο Συντάγματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου