Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ Κάθε μήνα μπαίνουν μέσα 3.000 ευρώ


Αυτήν την κατάσταση αντιμετωπίζει πλέον το 45% των βιοτεχνικών επιχειρήσεων και των μικροεπαγγελματιών που ανήκουν στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ). Υπό αυτές τις συνθήκες η πιθανότητα του λουκέτου μετατρέπεται σε βεβαιότητα για έναν στους δύο επιχειρηματίες.

Τα παραπάνω προκύπτουν από την εξαμηνιαία έρευνα οικονομικής συγκυρίας σε 400 επιχειρήσεις-μέλη του ΒΕΘ. Επτά στους δέκα δηλώνουν απαισιόδοξοι για το μέλλον της επιχείρησής τους (στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών το ποσοστό ανεβαίνει στο 78,3%) και πώς να μην είναι; Στις πολύ μικρές επιχειρήσεις (που όμως αντιπροσωπεύουν το 45,1% του δείγματος και την πλειοψηφία των μελών του ΒΕΘ) ο μηνιαίος τζίρος κατά μέσο όρο δεν ξεπερνά τις 2.500 ευρώ, όταν τα λειτουργικά έξοδα ξεπερνούν τις 5.500 ευρώ -με άλλα λόγια κάθε μήνα το χρέος αυτών των επαγγελματιών αυξάνεται κατά 3.000 ευρώ. Όταν τα χρήματα δεν φτάνουν, το 37,2% προτιμά να μην πληρώσει τον ΟΑΕΕ κι ας μείνει χωρίς ασφάλιση, το 30% δεν πληρώνει την εφορία, το 20,3% αφήνει απλήρωτους τους προμηθευτές, αλλά μόνο το 3,9% παραδέχεται ότι καθυστερεί την καταβολή της μισθοδοσίας.

Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι το 42% απαντά ότι αντεπεξέρχεται στις υποχρεώσεις κάθε μήνα, ενώ το 54,9% παρουσιάζει θετικό ισοζύγιο άνω των 11.500 ευρώ μηνιαίως ακόμη και εν μέσω κρίσης.

Σε κάθε περίπτωση το 86% των ερωτηθέντων απαντά ότι από την αρχή του έτους ο τζίρος πέφτει διαρκώς, με τις εισπράξεις να εμφανίζονται μειωμένες κατά 44,6% (κατά μέσο όρο), ενώ για το επόμενο εξάμηνο επτά στους δέκα περιμένει περαιτέρω μείωση των εισπράξεων. Μάλιστα ένας στους δύο (55%) πιστεύει ότι οι πιθανότητες για λουκέτο εντός του 2013 είναι δύο έναντι τριών για συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης (42% έναντι 58%).

Η δυσπραγία που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες τούς αναγκάζει να προχωρήσουν σε απολύσεις και να αναλάβουν οι ίδιοι το πόστο του υπαλλήλου. Το Μάιο του 2009 ο δείκτης αυτοαπασχόλησης ήταν στο 44%, ενώ σήμερα φτάνει το 60%. Από τον Ιούνιο του 2012 ο μέσος όρος είναι 1,45 απολύσεις ανά επιχείρηση, αναλογία μεγάλη δεδομένου ότι τα περισσότερα μέλη του ΒΕΘ απασχολούν 1-10 άτομα. Για το επόμενο διάστημα ένας στους τέσσερις ερωτηθέντες σκέφτεται να προχωρήσει σε απολύσεις, με το ποσοστό να φτάνει το 28,8% μεταξύ των επιχειρηματιών του κλάδου της μεταποίησης.

Η έρευνα
Η έρευνα διενεργήθηκε από την εταιρεία δημοσκοπήσεων «Interview» το διάστημα 4 και 5 Δεκεμβρίου σε δείγμα 400 επιχειρηματιών-μελών του ΒΕΘ και 305 καταναλωτών.

Έξι στις δέκα οικογένειες έχουν έναν άνεργο
Μειοψηφία είναι οι οικογένειες που δεν έχουν κανέναν άνεργο στην οικογένεια. Ειδικότερα έξι στις δέκα (60,6%) έχουν άνεργα μέλη και από αυτές παραπάνω από μία στις πέντε (23,3%) έχουν δύο ανέργους, το 6,7% τρεις και το 1,9% τέσσερις.

Με ή χωρίς ανέργους οκτώ στους δέκα (83%) είδαν το οικογενειακό εισόδημα να μειώνεται κατά 38% μέχρι τον Ιούνιο και ακόμη 32% τους τελευταίους έξι μήνες! Στα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα, της τάξης των 720 ευρώ (35% του δείγματος), λείπουν τουλάχιστον 470 ευρώ κάθε μήνα μόνο για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων και των δανείων, ενώ τα νοικοκυριά με μέσο εισόδημα 1.360 ευρώ (65% του δείγματος) πληρώνουν λογαριασμούς και πάγια έξοδα και πρέπει να ζουν με 600 ευρώ. Ως εκ τούτου όλοι αναγκάστηκαν να προσαρμοστούν. Σχεδόν οι μισοί (47,1%) δεν πληρώνουν την εφορία, το 23,1% καθυστερεί την εξόφληση της ΔΕΗ και των πιστωτικών καρτών, το 18,3% τους λογαριασμούς τηλεφώνου, το 14,4% έμεινε πίσω στις δόσεις των δανείων και το 4,8% στην πληρωμή του ενοικίου. Ένας στους πέντε (21,2%) περιόρισε τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ, η μεγάλη πλειοψηφία δεν αγόρασε καινούργια ρούχα και παπούτσια (84,6%), περιόρισε τις εξόδους και τα ταξίδια (82,7%), ενώ ένας στους δύο (52,9%) περιόρισε τη χρήση Ι.Χ. Μόλις το 1,9% δεν αναγκάστηκε να αλλάξει τις καταναλωτικές συνήθειές του.

Παρότι μερίδα καταναλωτών προσδοκά το 13ο μισθό του Δεκεμβρίου, οι περισσότεροι θα είναι πολύ συντηρητικοί και την περίοδο των Χριστουγέννων. Επτά στους δέκα (72,1%) δεν θα πάνε ταξίδι, δύο στους τρεις (64,4%) θα περιορίσουν τα δώρα σε φίλους και συγγενείς, ένας στους πέντε (20,2%) θα στρώσει πιο λιτό γιορτινό τραπέζι. Τα μόνα ανελαστικά έξοδα είναι τα δώρα για τα παιδιά, αλλά και αυτά ποσοστό 11,5% των ερωτηθέντων θα αναγκαστεί να τα περιορίσει.

Το 68% των ερωτηθέντων καταναλωτών εκτιμά ότι το επόμενο εξάμηνο η κατάσταση του νοικοκυριού του θα χειροτερεύσει, ενώ μόλις το 4% ότι θα βελτιωθεί.

Π. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Η κυβέρνηση δεν κέρδισε την εμπιστοσύνη

«Παρά τον αγώνα της η κυβέρνηση δεν κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των επιχειρηματιών και των καταναλωτών ότι μπορεί να τους οδηγήσει από το στάδιο της ύφεσης σε αυτό της ανάπτυξης», σχολίασε ο πρόεδρος του ΒΕΘ Παναγιώτης Παπαδόπουλος. Πράγματι το 64% των επαγγελματιών και το 66% των καταναλωτών δεν πιστεύουν ότι η δόση που εξασφάλισε η χώρα μας θα βοηθήσει στην αλλαγή του κλίματος στην αγορά. Πάντως το 30% των επιχειρηματιών και το 47,1% των καταναλωτών αδυνατεί να πληρώσει την εφορία, γεγονός που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την προσπάθεια συλλογής δημόσιων εσόδων.

Το 61,2% των επιχειρηματιών και το 49% των καταναλωτών εκτιμούν ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων -τα ποσοστά αυτά ήταν 50,5% και 42,3% μόλις πριν από έξι μήνες.

Της Σοφίας Χριστοφορίδου

Πηγή http://www.makthes.gr/news/economy/97503/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου