Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Τα... έδωσαν όλα οι τράπεζες στην επαναγορά


Τη δεύτερη δόση του... πατριωτικού τους καθήκοντος κλήθηκαν να τελέσουν σήμερα οι εγχώριες τράπεζες προσφέροντας στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, όσα ομόλογα χρειάζονταν, προκειμένου το πρόγραμμα επαναγοράς να πιάσει τον άτυπο στόχο αγοράς και ακύρωσης ονομαστικού χρέους της τάξης των 30 με 31 δισ. ευρώ. 

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο στόχος επετεύχθη αλλά γι' αυτό χρειάστηκε οι ελληνικές τράπεζες να βάλουν το 98 - 100% των τίτλων που κατείχαν.

«Οι ελληνικές τράπεζες έχουν διαθέσει σχεδόν το σύνολο των ομολόγων που είχαν απομείνει», δήλωσε στο Reuters ανώτατος αξιωματούχος προσθέτοντας ότι η Αθήνα πιθανότατα έλαβε προσφορές έως και 31,5 δισ. ευρώ.

Όπως είναι γνωστό, το πρόγραμμα επαναγοράς έκλεισε αρχικά την περασμένη Παρασκευή με επιλέξιμες προσφορές ύψους 26 με 26,5 δισ. ευρώ. Η χαμηλή, συγκριτικά με τον άτυπο στόχο, επίδοση είχε ως αποτέλεσμα να ξανανοίξει το βιβλίο προσφορών ως σήμερα στις 2 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος. Θα ακολουθήσει το απόγευμα στις 17:30 συνεδρίαση του Euro Working Group που θα αξιολογήσει τα αποτελέσματα του re-opening. 

Η πορεία των τιμών των ομολόγων και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση αλλά και τη σημερινή συνεδρίαση αποτύπωσε τις δυσκολίες του εγχειρήματος, ως προς την συμμετοχή των ξένων. Η τιμή του δεκαετούς (λήξης 2023) συνέχισε την ανοδική της πορεία, με αποτέλεσμα να τελεί υπό διαπραγμάτευση σημαντικά υψηλότερα, πλέον, από την ανώτατη τιμή του εύρους αγορών του προγράμματος. Στον αντίποδα οι τιμές των μακρινής λήξης ομολόγων υποχώρησαν κατά τι σε σχέση με την Παρασκευή.

Οι ελπίδες για συμμετοχή ξένων περιορίστηκαν στην γερμανική KfW και δευτερευόντως σε χαρτοφυλάκια που κατέχουν μικρές θέσεις σε ελληνικά ομόλογα. 


Λειτούργησε η εφεδρεία

Στη διαδικασία οι ελληνικές τράπεζες ήταν το back up. Οι αποφάσεις που έλαβαν τα διοικητικά τους συμβούλια την περασμένη Παρασκευή, επέτρεπαν, άλλωστε, χωρίς πρόσθετες διαδικασίες την αύξηση της συμμετοχής τους, μια και προβλέπουν ότι μπορεί να προσφερθεί ως και το σύνολο του χαρτοφυλακίου ομολόγων.

Το re–opening βέβαια της διαδικασίας επέτρεπε στις ελληνικές τράπεζες να προσφέρουν τα ομολογά τους στις υψηλότερες τιμές του εύρους αγοράς. «Από την στιγμή που η επαναγορά δεν πέτυχε στην κανονική διάρκεια το στόχο της και απαιτήθηκε… παράταση, οι προσφορές θα πρέπει να κινούνται στο υψηλό του εύρους τιμών», σημειώνουν έμπειροι διαχειριστές ομολόγων. 

Αν μάλιστα, προσέφεραν κυρίως κοντινής λήξης ομόλογα, μια και αυτά ακούγεται ότι διατήρησαν ως εφεδρεία, τότε η μέση τιμή της επαναγοράς θα ανέβει αισθητά, ενώ οι ίδιες οι τράπεζες θα βελτιώσουν τη μέση τιμή πώλησης και τα – πενιχρά – κέρδη που εγγράφουν. 

Σημειώνεται ότι το υφιστάμενο πρόγραμμα επαναγοράς διαθέτει χρηματοδότηση ύψους 10 δισ. ευρώ και εύρος τιμών 30,2 - 40,1 μονάδων βάσης

Μέχρι την Παρασκευή επιλέχθηκαν προσφορές για ομόλογα ονομαστικής αξίας 26,5 δισ. ευρώ με μέση τιμή τις 33,4 μονάδες βάσης. Η μέση τιμή εκτιμάται ότι θα ανέβει περαιτέρω ξεπερνώντας τις 34 μονάδες βάσης. 

Αυτό σημαίνει ότι πιθανώς να χρειασθεί χρηματοδότηση υψηλότερη των 10 δισ. ευρώ, προκειμένου να επαναγορασθεί χρέος ονομαστικής αξίας 30 με 31 δισ. ευρώ. Άλλωστε πέραν του κόστους επαναγοράς υπάρχει και το ποσό των δεδουλευμένων τόκων που πρέπει να καταβληθούν στους κατόχους. 

Πηγή http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/744713/Article.aspx

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου