Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Το Καζακστάν κλείνει την πόρτα του στο Διάστημα;

Το Καζακστάν προτίθεται να αναθεωρήσει τις συμφωνίες του με τη Ρωσία για το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ. Είναι πιθανό ότι στο ορατό μέλλον η Αστανά θα θέσει το ζήτημα της αφαίρεσης των υποδομών του κοσμοδρομίου από τη σύμβαση για τη ρωσική ενοικίασή του. Είναι άραγε δικαιολογημένη αυτή η πρόθεση;
Η συμφωνία για την ενοικίαση του κοσμοδρομίου Μπαϊκονούρ έχει πια εξαντληθεί,- δήλωσε ο επικεφαλής του διαστημικού κλάδου του Καζακστάν Ταλγκάτ Μουσαμπάγιεφ. Η Ρωσία και το Καζακστάν, κατά τη γνώμη του, θα πρέπει να χρησιμοποιούν από κοινού το κοσμοδρόμιο, κάτι που απαιτεί νέα σύμβαση, η οποία δεν θα βασίζεται πάνω στους όρους ενοικίασης.

Τώρα η Μόσχα χρησιμοποιεί το Μπαϊκονούρ στο πλαίσιο της σύμβασης, που λήγει το 2050. Η συντήρηση του κοσμοδρομίου κοστίζει στη Ρωσία πάνω από εκατό εκατομμύρια δολάρια το χρόνο.

Η ακύρωση της ισχύουσας συμφωνίας μπορεί να οφείλεται στην αλλαγή της πολιτικής του Καζακστάν,- είπε ο αναλυτής της Υπηρεσίας Investkafe Κιρίλ Μάρκιν:

- Μπορεί να υπάρχουν εδώ μερικοί λόγοι. Είναι πιθανό ότι σχεδιάζουν να χρησιμοποιούν αυτό τον χώρο για δικούς τους σκοπούς. Ένας άλλος λόγος είναι πολιτικός – επιθυμούν να προωθήσουν στο μέλλον κάποια συμφέροντά τους, πιέζοντας τη Ρωσία.

Δεν αποκλείεται ότι το Καζακστάν παίρνοντας υπόψη του το νέο κύμα αναζωογόνησης των εξερευνήσεων του Διαστήματος φιλοδοξεί να δείξει ότι είναι ανεξάρτητη διαστημική δύναμη. Μα, χωρίς τη συνεργασία με τη Ρωσία, η Αστανά θα βρεθεί αντιμέτωπη με σοβαρές δυσκολίες,- θεωρεί η Ρωσίδα εμπειρογνώμονας Νατάλια Χαριτόνοβα:

- Η κρίση στελεχών παρατηρείται στο Καζακστάν από τα μέσα της δεκαετίας του ‘90, δηλαδή μετά την αποχώρηση πολλών επαγγελματιών από διάφορους κλάδους. Εξάλλου, ακόμα και τότε, όταν το Καζακστάν είχε αναλάβει την πρωτοβουλία για τη δημιουργία τράπεζας πυρηνικού καυσίμου στο έδαφός του, αποδείχτηκε ότι δεν έχει τους δικούς του ειδικούς για να την δημιουργήσει. Νομίζω ότι παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στον τομέα του Διαστήματος.

Για την εφαρμογή του δικού του διαστημικού προγράμματος, το Καζακστάν θα χρειαστεί έμπειρα και εξειδικευμένα στελέχη, κάτι, που με τη σειρά του, θα απαιτήσει οπωσδήποτε τη συμμετοχή της Ρωσίας, - παρατήρησε ο αναλυτής Κιρίλ Μάρκιν:

- Είναι εξαιρετικά λεπτός κλάδος και δεν είναι δυνατό να επιλεχθεί και να μετειδικευτεί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα το χρειαζόμενο προσωπικό. Συνεπώς θα αναγκαστεί να προσελκύσει ανθρώπους από τη Ρωσία, γεγονός που θα απαιτήσει αντίστοιχη χρηματοδότηση. 

Η εξασφάλιση τέτοιας χρηματοδότησης δεν είναι εύκολο πράγμα επειδή γίνεται λόγος για αρκετά μεγάλο χρηματικό ποσό και η κυβέρνηση του Καζακστάν, μάλλον δεν θα θελήσει να κάνει κάτι τέτοιο.

Στα μέσα του τρέχοντος έτους, η Ρωσία άρχισε να κατασκευάζει το δικό της κοσμοδρόμιο με την επωνυμία Βοστότσνι (ανατολικό). Η πρώτη εκτόξευση απ’ αυτό το κοσμοδρόμιο προβλέπεται να πραγματοποιηθεί το 2015. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, το βήμα αυτό είναι πολύ λογικό, παίρνοντας υπόψη την υφιστάμενη γεωπολιτική κατάσταση. Τα τελευταία χρόνια η Ρωσία δεν βρίσκει πάντοτε φιλική ανταπόκριση από τα γειτονικά κράτη στο έδαφος των οποίων βρίσκονται εγκαταστάσεις στρατηγικής σημασίας, όπως είναι π.χ., ο Σταθμός Ραντάρ στην Γκαμπάλα του Αζερμπαϊτζάν, που η χρήση του για τα ρωσικά συμφέροντα έχει ανασταλεί.


ΠΗΓΗ: http://greek.ruvr.ru/2012_12_11/97625802/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου