Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Οι εκλογές δεν θα αλλάξουν τη γερμανική προσέγγιση της κρίσης

Αρχίζει να θερμαίνεται η προεκλογική εκστρατεία στη Γερμανία ενόψει των γενικών εκλογών στα τέλη Σεπτεμβρίου που, βάσει δημοσκοπήσεων, αναμένεται να χρίσει νικητή έναν Μεγάλο Συνασπισμό. Δεδομένου του καίριου ρόλου της χώρας στη διαχείριση της κρίσης της ευρωζώνης, το αποτέλεσμα των εκλογών θα διαμορφώσει τη συνολική πολιτική και, συνεπώς, το πώς θα εξελιχθούν η οικονομία και η θεσμική αρχιτεκτονική της Ευρώπης. Φωτογραφία για Οι εκλογές δεν θα αλλάξουν τη γερμανική προσέγγιση της κρίσης...!!!
Ωστόσο η Goldman Sachs πιστεύει πως λίγα πράγματα θα αλλάξουν μετά τις εκλογές. Κανένα αποτέλεσμα δεν θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο που η γερμανική κυβέρνηση προσεγγίζει την ευρωκρίση. Μπορεί απλά να αλλάξει ελαφρώς η ρητορική και να δίνεται περισσότερη έμφαση στην ανάπτυξη και λιγότερη στην προσαρμογή στις ομιλίες και τις δηλώσεις. Ωστόσο ο οίκος θεωρεί απίθανο τα λόγια να μετουσιωθούν σε πράξεις. 


Γερμανική προσέγγιση: Μαστίγιο και (λίγα) καρότα 

Σύμφωνα με τον οίκο, η γερμανική κυβέρνηση εντοπίζει τη ρίζα της κρίσης στο συνδυασμό της μη υπακοής στους δημοσιονομικούς κανόνες, των ελαττωμάτων στον αρχικό συνδυασμό του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και της απώλειας ανταγωνιστικότητας των περιφερειακών οικονομιών. 

Για αυτό και η απάντησή της στην κρίση εστιάζει στη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου, έτσι ώστε μια επανάληψη της κρίσης να καταστεί, αν όχι αδύνατη, τουλάχιστον λιγότερο πιθανή. 

Ωστόσο, όταν ερχόμαστε στο ζήτημα αντιμετώπισης της υφιστάμενης κρίσης, οι γερμανικές αρχές εμφανίζονται πολύ πιο διστακτικές να επιβάλλουν αλλαγές στο ισχύον πλαίσιο, όπως μια αμοιβαιοποίηση κρατικών χρεών, που θα άμβλυνε τα προβλήματα χρηματοδότησης στην περιφέρεια της Ευρωζώνης. Αντ ΄αυτού, έχουν δώσει έμφαση στην ανάγκη για προσαρμογή σε εθνικό επίπεδο (ιδίως στη δημοσιονομική εξυγίανση). Το πόσο αποτελεσματικό θα είναι στην πράξη το νέο θεσμικό πλαίσιο, μένει να το δούμε. Η γερμανική κυβέρνηση πάντως το θεωρεί σημαντική βελτίωση στην προαγωγή μια «ένωσης σταθερότητας». 

Ωστόσο, η κυβέρνηση θεωρεί επίσης το αναθεωρημένο θεσμικό πλαίσιο ως απλά μια απαραίτητη προϋπόθεση για τη μακροπρόθεσμη επιβίωση της νομισματικής ένωσης. Προκειμένου οι χώρες της περιφέρειας να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους, απαιτείται ένα ευρύ φάσμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Στα μάτια της γερμανικής κυβέρνησης, αυτός είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο οι περιφερειακές οικονομίες μπορούν να επιστρέψουν σε ένα μονοπάτι βιώσιμης ανάπτυξης, διασφαλίζοντας έτσι τη μακροπρόθεσμη επιβίωση της νομισματικής ένωσης. 

Με άλλα λόγια, σε ένα βαθμό η γερμανική κυβέρνηση βλέπει τις οικονομικές δυσκολίες που βιώνουν αυτή τη στιγμή οι χώρες της περιφέρειας ως αναπόφευκτες. 

Μεγάλη στήριξη στο ευρώ από τον γερμανικό πληθυσμό 

Οι Γερμανοί πολίτες συμμερίζονται εν γένει την άποψη της κυβέρνησης για τα αίτια της κρίσης καθώς και για τη θεραπεία της. Για αυτό και δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πάνω από τα 2/3 του πληθυσμού πιστεύουν ότι η Angela Merkel έχει "κάνει καλή δουλειά» για την αντιμετώπιση της κρίσης. Η Καγκελάριος παραμένει, με μεγάλη διαφορά, ο πιο δημοφιλής πολιτικός στην Γερμανία, ακολουθούμενη από τον υπουργό Οικονομικών Wolfgang Schäuble. 

Υπάρχει επίσης ισχυρή στήριξη στο ευρώ. Σε ερώτηση από το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Infratest dimap εάν "η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να κάνει τα πάντα για να σώσει το ευρώ;" το 58% των ερωτηθέντων απάντησαν «ναι» και μόνο το 37% απάντησαν «όχι». 

Στην ερώτηση αν «θα ήταν καλύτερα να επανέλθει το γερμανικό μάρκο και όχι να δίνεται για χρόνια αγώνας για το ευρώ », μόνο το 29% απάντησε θετικά, ενώ το "69%" τάχθηκαν κατά της επαναφοράς του μάρκου. 

Ένας μεγάλος Συνασπισμός το πιο πιθανό αποτέλεσμα 

Οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις στη Γερμανία δείχνουν ότι ένας «Μεγάλος Συνασπισμός» μεταξύ των κεντροδεξιών CDU/CSU της Καγκελαρίου Angela Merkel και του κεντροαριστερού SPD είναι μακράν το πιο πιθανό αποτέλεσμα των εκλογών, με διατήρηση του υφιστάμενου συνασπισμού μεταξύ του CDU / CSU και το φιλελεύθερου FDP. 

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, η ενίσχυση του Κόμματος των Πειρατών και του AfD έχει περιπλέξει το πολιτικό σκηνικό, αυξάνοντας την αβεβαιότητα γύρω από το αποτέλεσμα των εκλογών του Σεπτεμβρίου. Ο συνασπισμός μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων μοιάζει να είναι σε αυτή τη φάση το πιο πιθανό αποτέλεσμα, καθώς ούτε ο κυβερνητικός συνασπισμός, ούτε ένας συνασπισμός μεταξύ του SPD και των Πρασίνων θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν την απαιτούμενη πλειοψηφία στη Bundestag, βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων. Η Καγκελάριος Merkel και ο υποψήφιος του SPD Steinbrück έχουν ξανασυνεργαστεί στο πλαίσιο του προηγούμενου Μεγάλου Συνασπισμού της περιόδου 2005-2009, αν και ο κ. Steinbrück έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υπηρετήσει ξανά ως υπουργός υπό την Merkel. Η Goldman δίνει σε αυτό το σενάριο πιθανότητα 2/3. 

Αλλαγή διαχείρισης της κρίσης; Όχι, στην περίπτωση ενός Μεγάλου Συνασπισμού 
Όπως φάνηκε από τις δύο τελευταίες εκλογές, τα ποσοστά στήριξης μπορούν να μεταβληθούν σημαντικά μέσα σε μόλις μερικούς μήνες. Η προεκλογική εκστρατεία είναι ακόμα στα αρχικά της στάδια και το σχετικό βάρος των διαφόρων στρατοπέδων είναι πιθανό να αλλάξει, ανάλογα με την επιτυχία των ατομικών εκστρατειών. Ωστόσο, αποκλείοντας το ενδεχόμενο μιας σημαντικής μεταστροφής του κλίματος, ένας Μεγάλος Συνασπισμός μεταξύ του CDU / CSU και του SPD με επικεφαλής την Merkel φαίνεται να είναι το πιο πιθανό αποτέλεσμα. 

Η Goldman Sachs δεν περιμένει καμιά σημαντική αλλαγή στον τρόπο διαχείρισης της κρίσης του ευρώ υπό έναν τέτοιο συνασπισμό. Μπορεί απλά να αλλάξει ελαφρώς η ρητορική και να αρχίσει να δίνεται περισσότερη έμφαση στην ανάπτυξη και λιγότερη στην προσαρμογή στις ομιλίες και τις δηλώσεις. Ωστόσο ο οίκος θεωρεί απίθανο τα λόγια να μετουσιωθούν σε πράξεις. Ίσως επίσης αυξηθεί η εγρήγορση σε ό,τι αφορά την πρόοδο στη δημιουργία της τραπεζική ένωσης. Μόνο ένας αριστερός συνασπισμός Κόκκινων-Πρασίνων θα έκανε πιο σημαντικά βήματα προς την αμοιβαιοποίηση του χρέους –αν και με μακράς διάρκειας φάση υλοποίηση.



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου