Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Αίγυπτος: Εμπλοκή στο νέο εκλογικό νόμο

Επιστρέφει στο κοινοβούλιο της Αιγύπτου για διόρθωση ο αναθεωρημένος εκλογικός νόμος, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικά τέσσερα άρθρα του, σύμφωνα με δικαστική πηγή. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να καθυστερήσει περαιτέρω τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών.
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Μοχάμεντ ΜόρσιΟ πρόεδρος της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι
Η αιγυπτιακή Άνω Βουλή, στην οποία κυριαρχούν οι ισλαμιστές, ενέκρινε το σχετικό νομοσχέδιο τον Απρίλιο και το έστειλε στο Συνταγματικό Δικαστήριο για να ελέγξει τη νομιμότητα των διαδικασιών της ψηφοφορίας για την ανάδειξη της νέας Κάτω Βουλής. Πολιτικοί της αντιπολίτευσης είχαν καταγγείλει το κείμενο του αναθεωρημένου εκλογικού νόμου και είχαν επαναλάβει τις απειλές για μποϊκοτάζ των εκλογών.
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι είχε αρχικά προκηρύξει εκλογές για τον Απρίλιο, όμως αναβλήθηκαν όταν ακυρώθηκε με δικαστική απόφαση το διάταγμα που όριζε τις ημερομηνίες της ψηφοφορίας. Έχει δηλώσει ότι οι εκλογές θα μπορούσαν να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο.
Η νέα δικαστική απόφαση αποτελεί την τελευταία ένδειξη τριβής ανάμεσα στους δικαστές, τους οποίους ισλαμιστές βουλευτές κατηγορούν ότι παραμένουν πιστοί στον έκπτωτο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ και ότι παρεμβάλλουν εμπόδια στις εκλογές, και στη Μουσουλμανική Αδελφότητα του Μόρσι.
Ισλαμιστές βουλευτές μαζί με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα προωθούν νομοσχέδιο που θα αναγκάσει πάνω από 3.000 δικαστές να εγκαταλείψουν το Σώμα, μέσω της μείωσης του ορίου συνταξιοδότησης.
Το νομοσχέδιο έχει εξοργίσει φιλελεύθερες, αριστερές και υπερσυντηρητικές ισλαμιστικές οργανώσεις της αντιπολίτευσης που κατηγορούν τη Μουσουλμανική Αδελφότητα ότι προσπαθεί να ελέγξει τους κρατικούς θεσμούς, αντί να προωθεί ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα αρνείται τις κατηγορίες.
Ο Μοχάμεντ Μόρσι αντιμετώπισε εξέγερση για τις προσπάθειες των ισλαμιστών να εξαναγκάσουν σε παραίτηση χιλιάδες δικαστές και έχει αποξενώσει ορισμένους από τους βοηθούς του.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου