Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

30% τουλάχιστον η συμμετοχή των ασφαλισμένων στα νοσήλια


image
Σκληρό πόκερ παίχτηκε κατά τη χτεσινή συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με την αντιπροσωπεία της τρόικας, με την τελευταία να απαιτεί το διπλασιασμό του ποσοστού συμμετοχής των ασφαλισμένων στα νοσήλια ιδιωτικών κλινικών και διαγνωστικών κέντρων, από 15% στο 30%, και την αύξηση των εισφορών των ασφαλισμένων του ΟΓΑ για την περίθαλψη από τα 12 στα 24 ευρώ.

Αιτία των σκληρών όρων της διαπραγμάτευσης, το διαρκώς διογκούμενο έλλειμμα στα ταμεία του ΕΟΠΥΥ, το οποίο οδηγεί αναπόφευκτα στη λήψη και νέων μέτρων στον τομέα της υγείας. Ενδεικτικό μάλιστα του προβληματισμού που επικρατεί για τα οικονομικά του οργανισμού είναι το γεγονός πως η προγραμματισμένη για μια ώρα συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών, διήρκεσε τελικά σχεδόν δυόμιση, διαφοροποιώντας αναγκαστικά και το υπόλοιπο πρόγραμμα των επαφών της τρόικας.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Υγείας μετά τη λήξη των συνομιλιών με την τρόικα, το μαχαίρι των περικοπών μπαίνει πλέον βαθιά στον τομέα της υγείας και οδηγεί στη λήψη επιπρόσθετων μέτρων ύψους 1 δισ. περίπου, όσο δηλαδή και το επιπλέον έλλειμμα στα ταμεία του ΕΟΠΥΥ, αποτέλεσμα «κακών υπολογισμών» ανάμεσα στα έσοδα και τις δαπάνες του οργανισμού.

Εκτός λοιπόν από την αύξηση της συμμετοχής και των εισφορών του ΟΓΑ, το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι μέσα στο 2013 θα εξοικονομήσει 300 εκατ. ευρώ από το δελτίο τιμών (η καθυστέρηση έκδοσης του οποίου αποτέλεσε «φάουλ» για την τρόικα),  150 με 200 εκατ. ευρώ από την αναδιαμόρφωση της θετικής λίστας φαρμάκων (με μείωση και του αριθμού των σκευασμάτων που αποζημιώνονται από τα ταμεία αλλά και της τιμής τους), 150 εκατ. ευρώ από την αποζημίωση των φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία, 100 εκατ. από την αύξηση της χρήσης γενοσήμων και 200 εκατ. ευρώ τουλάχιστον από τις αλλαγές στον κανονισμό παροχών του ΕΟΠΥΥ.

Αντιμέτωπος με μια «ωρολογιακή βόμβα» βρίσκεται λοιπόν από σήμερα ο νέος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος, καθώς αν τα μέτρα αυτά δεν αποδώσουν καρπούς το συντομότερο, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα υπάρξουν περαιτέρω παρεμβάσεις στο κομμάτι της περίθαλψης. Με το μείζον πρόβλημα των εισφορών των ασφαλιστικών ταμείων παραμένει, η σημαντικότερη πρόκληση που θα έχει να αντιμετωπίσει ο νέος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ είναι να κρατήσει τον οργανισμό ζωντανό, ακόμη και χωρίς την έκτακτη επιχορήγηση που την οποία έχει προαναγγείλει ο υπουργός Οικονομικών. Εκτός αυτού, η ένταξη δύο ακόμη ταμείων, του ΕΤΑΑ και του ΤΑΥΤΕΚΩ πιθανόν να περιορίσουν ακόμη περισσότερο τις οικονομικές δυνατότητες του οργανισμού το 2013 και ακολούθως τις προσφερόμενες παροχές υγείας προς τους ασφαλισμένους. Να σημειωθεί πως ούτε το αποθεματικό του ΕΤΑΑ, το οποίο εκτιμάται στα 450 εκατ. ευρώ, θα επαρκέσει για να στηρίξει το ταμείο του ΕΟΠΥΥ.
Προς την κατεύθυνση της εξασφάλισης της βιωσιμότητας του ΕΟΠΥΥ, δρομολογείται η εκπόνηση νέας αναλογιστικής μελέτης για τα οικονομικά, η οποία και θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τον προϋπολογισμό του οργανισμού για το 2013.




Της Βίκυς Κουρλιμπίνη
Πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου