Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Ιράν: «Παράνομες, παράλογες και απάνθρωπες» οι κυρώσεις


«Παράνομες, παράλογες και απάνθρωπες» χαρακτήρισε σήμερα η Τεχεράνη τις νέες οικονομικές και εμπορικές κυρώσεις που η ΕΕ αποφάσισε να επιβάλει χθες στο Ιράν για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό του πρόγραμμα και προειδοποίησε ότι οι κυρώσεις αυτές δεν θα την αναγκάσουν να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.


"Οι μονομερείς κυρώσεις που αποφάσισε η Δύση κατά του Ιράν με το πρόσχημα του πυρηνικού προγράμματος είναι παράνομες, παράλογες και απάνθρωπες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Ραμίν Μεχμανπαράστ.


"Ο πραγματικός λόγος για τις κυρώσεις αυτές είναι ανεξάρτητος από το Ιράν. Ακόμα κι αν επιλυθεί το πυρηνικό ζήτημα, οι δυτικές χώρες θα θέσουν άλλα ζητήματα για να πιέσουν το Ιράν», πρόσθεσε.

"Πιστεύουμε ότι οι λάθος υπολογισμοί που συνεχίζουν να κάνουν οι χώρες αυτές τις απομακρύνουν από το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αντί να υιοθετούν λανθασμένη προσέγγιση, να είναι ισχυρογνώμονες και να ασκούν πιέσεις, θα μπορούσαν, με μια λογική προσέγγιση, να επιτύχουν επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», τόνισε ο Ιρανός εκπρόσωπος.
Η ΕΕ αποφάσισε χθες την επιβολή νέων κυρώσεων κατά του τραπεζικού, ναυτιλιακού και βιομηχανικού τομέα του Ιράν με την ελπίδα να οδηγήσει την Τεχεράνη σε σοβαρές διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Στις μαύρες λίστες της ΕΕ προστέθηκαν χθες ο υπουργός Ενεργείας του Ιράν Ματζίντ Ναμτζού και 34 εταιρείες.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν 'Αστον εξέφρασε χθες την ελπίδα ότι τα νέα μέτρα θα πείσουν την Τεχεράνη να κάνει υποχωρήσεις και ότι οι διαπραγματεύσεις είναι πιθανό να επαναληφθούν «πολύ σύντομα».

Όμως ο Μεχμανπαράστ απέρριψε το ενδεχόμενο αυτό, τονίζοντας ότι οι «παράλογες και απάνθρωπες κυρώσεις το μόνο που θα καταφέρουν είναι να καταστήσουν πιο αποφασιστικό το Ιράν όσον αφορά τις θέσεις του.

"Δε γνωρίζουν το πνεύμα του ιρανικού έθνους. Τα βήματα αυτά είναι λανθασμένα και δε θα έχουν κανένα αποτέλεσμα γι' αυτούς», τόνισε ο Μεχμανπαράστ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου