Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Η κυβέρνηση παλεύει για τη δόση, η κοινωνία εκπέμπει αγωνιώδες SOS Πηγή: Η κυβέρνηση παλεύει για τη δόση, η κοινωνία εκπέμπει αγωνιώδες SOS


Η κυβέρνηση παλεύει για τη δόση, η κοινωνία εκπέμπει αγωνιώδες SOS

Μάχη με το χρόνο δίνει η κυβέρνηση αφού η αναβολή των αποφάσεων για το πακέτο μέτρων καθυστερεί την καταβολή της νέας δόσης και πιέζει ασφυκτικά τράπεζες και αγορά.

Ο πρωθυπουργός που θα συζητήσει με τους πολιτικούς αρχηγούς σήμερα στις 5 το απόγευμα το νέο σκληρό πακέτο μέτρων, αναμένεται να μεταβεί μεθαύριο στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής χωρίς η κυβέρνηση να έχει καταλήξει σε συμφωνία με την Τρόικα, δίνοντας έτσι λαβή για ποικίλες ερμηνείες όσον αφορά τις πραγματικές διαθέσεις των δανειστών μας.


Η κυβέρνηση χάθηκε στον λαβύρινθο των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα, η οποία με τις καθυστερήσεις που κράτησε και τη σκληρή γραμμή που επέδειξε, πέτυχε το στόχο της ακυρώνοντας την διαπραγματευτική γραμμή που είχε υιοθετήσει η ελληνική πλευρά.

Παράλληλα ακυρώθηκε και ο σχεδιασμός του κ. Σαμαρά που πίστευε ότι μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης 18 Οκτωβρίου θα είχαν κλειδώσει τα μέτρα, θα τα είχαν εγκρίνει οι εκπρόσωποι των πιστωτών και θα τα επικύρωναν οι πολιτικοί αρχηγοί. Στα σχέδια μάλιστα της κυβέρνησης ήταν να ψηφιστούν τα μέτρα ως την Πέμπτη ώστε οι εταίροι δανειστές μας να ανοίξουν την κάνουλα της νέας δόσης.

«Φουσκώνει» η δόση;

Νέες πληροφορίες κάνουν λόγο για μεγαλύτερη δόση την οποία αναμένει η κυβέρνηση και ανέρχεται σε ...43,7 δισ.! Σε αυτά υπολογίζονται τα 31,5 δισ. που είναι η μεγάλη δόση του δεύτερου δανείου των πιστωτών μας. Ωστόσο, από το πρώτο δάνειο εκκρεμεί μια δόση του Σεπτεμβρίου 2012 που δεν μας έχει καταβληθεί και που είναι 5 δισ. ευρώ. Υπάρχει, επίσης, και η δόση του Δεκεμβρίου που ελπίζουμε ότι θα πάρουμε και είναι 7,2 δισ. ευρώ.

Στο μεταξύ η Ελλάδα συνθλίβεται

Και ενώ κυβέρνηση και υπουργοί δίνουν την μεγάλη μάχη για την εξασφάλιση της σούπερ-δόσης και την ταυτόχρονη επιμήκυνση των μέτρων του Μνημονίου ΙΙ, η ελληνική κοινωνία ζει σε πρωτόγνωρες συνθήκες φτώχειας και απόγνωσης.

Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού σήμερα και η Unicef καταγράφει την ζοφερή πραγματικότητα που επικρατεί στη χώρα μας. Στην Ελλάδα η έκθεση έδειξε ότι περισσότερα από 439.000 παιδιά ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Επίσης το 37,1% και το 18,4% των φτωχών παιδιών, διαβιούν σε νοικοκυριά που δηλώνουν αντίστοιχα αδυναμία ικανοποιητικής θέρμανσης και ελλείψεις βασικών ανέσεων στο νοικοκυριό.

Κατά την έρευνα, που διεξήχθη σε επτά περιοχές της Ελλάδας κατά το διάστημα Ιούνιος – Σεπτέμβριος 2012, διαπιστώθηκε ότι περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο Έλληνες εμφανίζουν προβλήματα υπέρτασης, από τους οποίους μόνο το 70% γνωρίζει το πρόβλημα, και από αυτούς, το 51% λαμβάνει θεραπεία. Επιπλέον το 40% του ελληνικού πληθυσμού παρουσιάζει τιμές χοληστερόλης άνω του φυσιολογικού (200 mg/dl) και ετησίως στην Ελλάδα καταγράφονται 15.000 - 16.000 εμφράγματα.

Αλμα στην εγκληματικότητα

Η Ελλάδα, τα δύο τελευταία χρόνια, παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία ετήσια αύξηση των δεικτών της εγκληματικότητας στον κόσμο.
Μέσα σε ένα χρόνο διπλασιάστηκαν οι ένοπλες ληστείες, ενώ πρωτοφανή αύξηση καταγράφουν και όλοι οι υπόλοιποι ποιοτικοί και ποσοτικοί δείκτες του εγκλήματος. Η ανασφάλεια των Ελλήνων έχει φτάσει σε ανησυχητικούς δείκτες. Οι πολίτες αισθάνονται απροστάτευτοι. Η χώρα μας βρίσκεται στο έλεος ληστρικών επιθέσεων αδίσταχτων συμμοριών. Η Ελλάδα φαντάζει ανοχύρωτη χώρα.
Κάποτε μιλούσαμε για διαρρήξεις και ληστείες στα μεγάλα αστικά κέντρα. Σήμερα έγιναν καθημερινότητα ακόμη και στα χωριά. Παλαιότερα η ασφάλεια των πολιτών ήταν δημόσια υπόθεση, σήμερα η αυτοδικία αρχίζει να το υποκαθιστά Κράτος γιατί χάθηκε ακόμη και η στοιχειώδης εμπιστοσύνη των πολιτών σε αυτό.
Παράλληλα, η επιχειρησιακή ετοιμότητα της Ελληνικής Αστυνομίας φθίνει καθημερινά. Τα περιπολικά δεν έχουν βενζίνη και ελαστικά. Οι υπηρεσίες υπολειτουργούν. Οι ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα είναι πλέον ασφυκτικές.

Προστέθηκε η κατάθλιψη

Στο μεγαλύτερο «δηλητήριο» για τους Έλληνες μετατρέπεται μέρα με τη μέρα η οικονομική κρίση μέσα από την οποία διέρχεται η χώρα μας, αφού δύο χρόνια μετά την πυροδότηση της πρωτόγνωρης ιστορικά ύφεσης, το 25% των ανδρών και το 33% των γυναικών πάσχουν από ήπια έως σοβαρή κατάθλιψη, ενώ χιλιάδες ακόμη χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους εξαιτίας των καρδιαγγειακών ή άλλων συγγενών με αυτά νοσημάτων.
Τα στοιχεία είναι αμείλικτα. Η γενικευμένη ανασφάλεια στα εργασιακά, το απρόβλεπτο μέλλον και τα ήδη μεγάλα συσσωρευμένα προβλήματα έχουν οδηγήσει 1,1 εκατομμύρια Ελληνίδες και 850.000 Έλληνες στην κατάθλιψη, αρκετοί εκ των οποίων μάλιστα δυστυχώς θα επιχειρήσουν κάποια στιγμή να θέσουν τέλος στη ζωή τους.

Σύμφωνα άλλωστε με μία πρόσφατα διεξαχθείσα έρευνα, περίπου ένα στα 20 άτομα αναφέρουν πως είχαν ένα επεισόδιο κατάθλιψης τον προηγούμενο χρόνο και 350.000 βιώνουν -σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό- τα σημάδια της νόσου. Την ίδια ώρα, κάθε 40 δευτερόλεπτα αυτοκτονεί και ένας άνθρωπος «λυγισμένος» από τα αισθήματα απόγνωσης και θλίψης...

«Η οικονομική κρίση αποτελεί στις μέρες μας την κύρια αιτία αύξησης των κρουσμάτων κατάθλιψης, τόσο στη χώρα μας όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Μέχρι το 2020, δε, όπως εκτιμά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η κατάθλιψη θα είναι η δεύτερη σημαντικότερη αιτία ανικανότητας για εργασία» υπογράμμισαν οι επιστήμονες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, χθες, με αφορμή τη διεξαγωγή του 18ουΠανελλήνιου Συνεδρίου Εσωτερικής Παθολογίας.


Πηγή: Η κυβέρνηση παλεύει για τη δόση, η κοινωνία εκπέμπει αγωνιώδες SOS | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/72412#ixzz29TYizWyM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου