Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Credit Suisse: Η Ελλάδα ανακάμπτει, αλλά με κοινωνικό κόστος


image
"Δειλά σημάδια" σταθεροποίησης, παρά τη συνεχιζόμενη πολιτική αβεβαιότητα, δείχνει η ελληνική οικονομία στο πέμπτο έτος ύφεσής της αναφέρει η ελβετική τράπεζα Credit Suisse σε τελευταία της έκθεσή.

Η τράπεζα επισημαίνει την ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής και των εξαγωγών, καθώς και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, που βρίσκεται "σε καλό δρόμο", αλλά προειδοποιεί για το αυξανόμενη κοινωνικό κόστος.

"Παρά τη συνεχιζόμενη ύφεση και την πολιτική αναταραχή των τελευταίων μηνών (προεκλογική περίοδος, συζητήσεις για έξοδο της χώρας από το ευρώ), τα δημοσιονομικά και οικονομικά δεδομένα στην Ελλάδα συνιστούν θετική έκπληξη μέχρι στιγμής" αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές του ιδρύματος.


Η Credit Suisse υπογραμμίζει ότι καταγράφεται βελτίωση στα πετρελαϊκά προϊόντα, στον κλάδο των μεταλλευμάτων και τα φαρμακευτικά προϊόντα. Μπορεί τα παραπάνω να μην αναλογούν παρα μόνο μόνο στο 15% της ελληνικής οικονομίας, εντούτοις η βελτίωση θα μπορούσε να βοηθήσει ώστε να περιοριστεί το μέγεθος της ύφεσης ενόψει της περαιτέρω δημοσιονομικής προσαρμογής τονίζει.

"Τα περισσότερα από τα μέχρι στιγμής στοιχεία έχουν υπερβεί τις προσδοκίες που υπήρχαν πριν μερικούς μήνες, και καταδεικνύουν ότι η οικονομία αποδίδει λιγότερο άσχημα από ό, τι εμείς και άλλοι αναλυτές προέβλεπαν" αναγνωρίζει η ελβετική τράπεζα.
Ωστόσο, "η προσαρμογή δεν έχει έρθει χωρίς κόστος" τονίζει η έκθεση, με ταχείες διαρθρωτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας και μείωση των αποδοχών που συμβάλλουν σε "εξαιρετικά υψηλή" κοινωνική ένταση.

Σύμφωνα με την Credit Suisse, η κυβέρνηση πρέπει να προσέξει τη διογκούμενη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης, καθότι η ανεργία ανήλθε στο 25% τον Ιούλιο και το ΑΕΠ συρρικνώθηκε περισσότερο από 20%.

Πηγή: ΣΚΑΪ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου