Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Ξεκινά η διαδικασία επιβολής φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών στην Ευρώπη


Άλλο ένα βήμα προς την εφαρμογή ενός φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών (ΦΧΣ) στην Ευρώπη έγινε σήμερα, καθώς εννέα χώρες ζητούν πλέον την καθιέρωσή του με επιστολή τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γεγονός που σημαίνει ότι είναι δυνατόν να ξεκινήσει στις Βρυξέλλες μια «διαδικασία ενισχυμένης συνεργασίας».


"Ο ΦΧΣ συγκεκριμενοποιείται. Εννιά χώρες ζητούν περισσότερη δικαιοσύνη. Ποιος θα τις ακολουθήσει;» έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.


Την περασμένη εβδομάδα η Επιτροπή έλαβε επιστολές από επτά χώρες που τάσσονταν υπέρ της εφαρμογής του ΦΧΣ ενώ άλλες τέσσερις είχαν ανακοινώσει ότι θα τις ακολουθήσουν. Χρειάζονταν εννέα χώρες, δηλαδή το ένα τρίτο των μελών της ΕΕ, για να ξεκινήσει η διαδικασία ενισχυμένης συνεργασίας.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, στις αρχικές επτά χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ελλάδα, Πορτογαλία, Σλοβενία και Αυστρία) προστέθηκαν η Ιταλία την Δευτέρα και η Ισπανία σήμερα. Η Σλοβακία και η Εσθονία έχουν επίσης υποσχεθεί ότι θα ζητηθούν τη συμμετοχή τους στη διαδικασία αυτή.

Η Επιτροπή ελπίζει ότι θα παρουσιάσει την πρόταση ενισχυμένης συνεργασίας κατά την προσεχή σύνοδο των υπουργών Οικονομικών των χωρών-μελών της ΕΕ, στις 13 Νοεμβρίου. Ευελπιστεί δε ότι θα έχει επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τα τέλη του έτους.

Η βάση των συνομιλιών είναι η πρόταση που έκανε η Κομισιόν τον Σεπτέμβριο του 2001, η οποία προέβλεπε τη φορολόγηση όλων των
συναλλαγών μεταξύ χρηματοπιστωτικών οργανισμών (τράπεζες, χρηματιστήρια, επενδυτικές και ασφαλιστικές εταιρείες, κερδοσκοπικά κεφάλαια). Οι συναλλαγές μετοχών και ομολόγων θα φορολογούνται με φόρο 0,1% ενώ τα παράγωγα με φόρο 0,01%. Ο φόρος θα εφαρμόζεται όταν τουλάχιστον ένα από τα ιδρύματα μεταξύ των οποίων γίνεται η συναλλαγή έχει την έδρα του σε χώρα της ΕΕ, ακόμη και αν η συναλλαγή έγινε εκτός της ΕΕ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου