Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Συνέδριο International Herald Tribune: Αγώνας δρόμου για την προσέλκυση επενδύσεων


Στις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα στην προσέλκυση επενδύσεων στάθηκαν οι ομιλητές της ενότητας «στρατηγικές περιοχές για επενδύσεις στην Ελλάδα» στο πλαίσιο του συνεδρίου Greece Investment Forum “Moving Forward”.


Στη σύνδεση της αμυντικής βιομηχανίας με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας επικεντρώθηκε ο υπουργός εθνικής Αμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι εάν δεν εξασφαλίζεται η καθημερινή ηρεμία, μέσω της διασφάλισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της εθνικής ανεξαρτησίας τότε δεν μπορεί να λειτουργήσει και η οικονομία μιας χώρας.


"Η Ελλάδα σήμερα δεν μπορεί να παρουσιάζεται διεθνώς ως μόνο μια χώρα που χρωστάει και έχει προβλήματα στα δημοσιονομικά της. Αλλά αντίθετα ότι είναι μια χώρα στρατηγικός κόμβος για την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής, κάτι που αναγνωρίζεται διεθνώς».

Στο σημείο αυτό ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι η Ελλάδα αυτόν το γεωστρατηγικό ρόλο μπορεί να τον εκμεταλλευτεί προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης της αμυντικής βιομηχανίας. Μάλιστα υπενθύμισε ότι η χώρα μας και υποβρύχια και φρεγάτες έχει κατασκευάσει ενώ πολλές μικρομεσαίες και μεγάλες εταιρείες έχουν πολύ καλή παρουσία στη διεθνή αγορά της αμυντικής βιομηχανίας.

Στην παρέμβαση του o Γενικός Γραμματέας Τουριστικών Υποδομών και Επενδύσεων, Γιάννης Πυργιώτης, τόνισε ότι ο τουρισμός αποτελεί το σημαντικότερο πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας υπογραμμίζοντας πως την επόμενη δεκαετία εκτιμάται ότι το 40% της ανάπτυξης στην Ελλάδα θα προέρχεται από τον τουρισμό, προσθέτοντας στο ΑΕΠ 18 δισ. ευρώ επιπλέον σε τιμές 2010 και δημιουργώντας 220.000 νέες θέσεις εργασίας.

Εστιάζοντας στο κομμάτι της προσέλκυσης των επενδύσεων, ο κ. Πυργιώτης υπογράμμισε ότι στο υπουργείο Τουρισμού λειτουργεί ήδη εδώ και λίγες ημέρες ειδική υπηρεσία για την καθοδήγηση των επενδυτών με στόχο την αποφυγή της γραφειοκρατίας και την ταχύτερη εξασφάλιση των απαραίτητων αδειοδοτήσεων. Μάλιστα, στο τέλος της εβδομάδας το ΥΠΟΤ θα ανακοινώσει 4 νέες επενδυτικές προτάσεις στις οποίες το νεοσυσταθέν γραφείο προσέφερε τις υπηρεσίες του για την αδειοδότηση τους.

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Εμίρης διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ στάθηκε στις πολύ σημαντικές προσπάθειες που έχει καταβάλει μέχρι τώρα το ταμείο προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας. Ο κ. Εμίρης υπογράμμισε ότι ήδη για ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ έχει καταγραφεί ενδιαφέρον από 17 επενδυτές, 9 επενδυτές για το Ελληνικό και 7 για την τουριστική επένδυση στην έκταση Αφάντου στη Ρόδο. Ο κ. Εμίρης εξέφρασε την αισιοδοξία του, ότι αυτή η κινητικότητα που παρατηρείται θα συνεχιστεί και για τα υπόλοιπα προς ιδιωτικοποίηση «μέρη» της κρατικής περιουσίας.

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα ο Daniel Sahl, υπεύθυνος των διμερών σχέσεων μεταξύ του Συνδέσμου των Γερμανών Βιομηχάνων και της Ελλάδας πρότεινε τη “διεθνοποίηση” του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Ο Daniel Sahl επεσήμανε ότι το ΤΑΙΠΕΔ πρέπει να αποκτήσει διεθνές φάσμα χωρίς όμως η Ελληνική Δημοκρατία να χάνει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. «Το ΤΑΙΠΕΔ πρέπει να αποκτήσει διεθνές management και δίπλα σε αυτό να υπάρχει ένα ελληνικό εποπτικό συμβούλιο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου