Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Σε αναβρασμό και πάλι η αγορά ενέργειας στην Ελλάδα

Σε αναβρασμό και πάλι η αγορά ενέργειας στην Ελλάδα

Κλίμα έντονης αντιπαράθεσης διαμορφώνεται για το νέο μοντέλο με βάση το οποίο θα λειτουργεί η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει καταλήξει σε αρχικές προτάσεις για ένα μοντέλο το οποίο θα είναι βασισμένο στο γαλλικό ΝΟΜΕ. Οι ανεξάρτητοι παραγωγοί και οι μεγάλοι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας εξετάζουν διαδοχικά σενάρια για να προσδιορίσουν τις ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν στο προτεινόμενο μοντέλο να είναι αποτελεσματικό στα ελληνικά δεδομένα. Την ίδια στιγμή, όμως, η ΔΕΗ το απορρίπτει.

Από την άλλη πλευρά, σύγκρουση είναι πολύ πιθανό να προκύψει από τη διάσταση απόψεων μεταξύ ΔΕΗ - ΡΑΕ ή ΔΕΗ - ανεξάρτητων παραγωγών.

Το βασικό πρόβλημα είναι η έλλειψη ρευστότητας. Τα ελλείμματα του λειτουργού μέχρι το τέλος του χρόνου θα φτάσουν το 1 δισ. ευρώ, από 800 εκατομμύρια τον Οκτώβριο.

Αρκεί να σημειωθεί ότι με στοιχεία Οκτωβρίου ο λειτουργός της αγοράς χρωστά στους ανεξάρτητους παραγωγούς 394 εκατ. ευρώ και οι τελευταίοι στη ΔΕΠΑ από αγορές καυσίμου περίπου 350 εκατομμύρια.

Από την άλλη πλευρά, η ΔΕΗ, παρότι απορροφά όλη τη ρευστότητα της αγοράς μέσα από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού, λόγω του μεγάλου ύψους διακανονισμών, απλήρωτων λογαριασμών και επισφαλών απαιτήσεων, έχει και η ίδια ανάγκη ενέσεων ρευστότητας μέσω δανεισμού!

Το περίφημο δάνειο των 450 εκατ. από την ΕΤΕπ μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί τρόπος να εκταμιευθεί, λόγω απαιτήσεων της τράπεζας. Έτσι μόλις λήξουν οι εκκρεμότητες με το μνημόνιο, αναμένεται με το θέμα να ασχοληθεί η πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΙΚ λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης.

http://www.ypodomes.com/index.php/energeia/ilektrkiki-energeia/item/16248-%CF%83%CE%B5-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B2%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%BC%CF%8C-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CE%AC%CE%BB%CE%B9-%CE%B7-%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%AC-%CE%B5%CE%BD%CE%AD%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CE%B1%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου