Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Δέσμευση της G-20 για την ενίσχυση της παγκόσμιας οικονομίας

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των Είκοσι ισχυρότερων οικονομιών (G-20) επανέλαβαν σήμερα ότι θα κάνουν ότι είναι αναγκαίο για να ενισχύσουν την παγκόσμια οικονομία, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα τα δύσκολα προβλήματα που αντιμετωπίζει η παγκόσμια ανάκαμψη.




Στο τελικό ανακοινωθέν που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων στην Πόλη του Μεξικού οι υπουργοί Οικονομικών κάνουν λόγο για σημαντικές προκλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο που περιλαμβάνουν τον λεγόμενο δημοσιονομικό γκρεμό στις Ηνωμένες Πολιτείες και την κρίση χρέους στην Ευρώπη. 

Την ίδια στιγμή υπογραμμίζουν την ανάγκη όλα τα μέλη της G-20 να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν για την στήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης. 

"Θα κάνουμε ότι χρειάζεται για να ενισχύσουμε τη συνολική υγεία και την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας", σημειώνεται στην ανακοίνωση. "Βασικός στόχος για το επόμενο διάστημα θα είναι να ξαναχτίσουμε την εμπιστοσύνη και να μειώσουμε τους κινδύνους και τη μεταβλητότητα στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές". 

Οι υπουργοί Οικονομικών επικροτούν τα αντισυμβατικά μέτρα που δρομολόγησαν οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη το τελευταίο διάστημα για την ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης. 

Προειδοποιούν ωστόσο ότι οι καθοδικοί κίνδυνοι στο οικονομικό outlook παραμένουν αυξημένοι. 

Σημειώνουν παράλληλα στην ανακοίνωση τους ότι οι προσπάθειες για τη μείωση των παγκόσμιων ανισορροπιών υπήρξαν ανεπαρκείς και θα πρέπει να ληφθούν περισσότερα μέτρα για μια σειρά από θέμα για να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα. 

"Η πλήρης και έγκαιρη υλοποίηση όλων των δεσμεύσεων πολιτικής είναι κρίσιμης σημασίας προκειμένου να υποχωρήσουν οι κίνδυνοι και να διασφαλιστεί ότι η ανάκαμψη θα είναι ισχυρή και θα έχει διάρκεια", αναφέρουν.

Καλούν ταυτόχρονα του Ευρωπαίους ηγέτες να υλοποιήσουν τις υποσχέσεις τους για τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη που θα περιλαμβάνουν την ενιαία τραπεζική αρχή και άλλες προσπάθειες για τη σταθεροποίηση της οικονομίας. 

Για τις Ηνωμένες Πολιτείες σημειώνουν ότι οι αρχές θα "προσαρμόσουν προσεκτικά το ρυθμό της δημοσιονομικής προσαρμογής ώστε να διασφαλίσουν ότι τα δημόσια οικονομία βρίσκονται σε βιώσιμη πορεία σε μακροπρόθεσμη βάση, αποφεύγοντας ταυτόχρονα μια σημαντική δημοσιονομική συρρίκνωση το 2013".

Για την Ιαπωνία σημειώνεται ότι χρειάζεται να ενισχυθούν οι προσπάθειες της δημοσιονομικής εξυγίανσης. 

Οι υπουργοί Οικονομικών επαναλαμβάνουν τέλος τη δέσμευση τους να κινηθούν με μεγαλύτερη ταχύτητα σε ένα πλαίσιο συναλλαγματικών ισοτιμιών που θα βασίζεται στην αγορά. 

"Επαναλαμβάνουμε ότι η υπερβολική μεταβλητότητα των χρηματοοικονομικών ροών και οι ανεξέλεγκτες συναλλαγματικές διακυμάνσεις έχουν αρνητικές συνέπειες στην οικονομική και χρηματοοικονομική σταθερότητα", αναφέρουν. "Δεσμευόμαστε για την υλοποίηση των φιλόδοξων διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων με στόχο την προώθηση της παραγωγής και της απασχόλησης".


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου