Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Οι συμφωνίες της Γενεύης δεν υπόκεινται σε αναθεώρηση

Η Ρωσία δεν είναι διατεθειμένη να αναθεωρήσει τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στη Γενεύη για τη Συρία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ βάσει των αποτελεσμάτων των συνομιλιών που είχε στο Αμάν. Στην κοινή διάσκεψη με τον Ιορδανό ομόλογό του Νάσερ Τζόντα ο Λαβρόφ υπογράμμισε ότι για την επιτυχή υλοποίηση του ανακοινωθέντος της Γενεύης δεν χρειάζεται ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ.

Сергей Лавров
Στα πλαίσια της επίσκεψης εργασίας του στην Ιορδανία ο Ρώσος υπουργός συναντήθηκε επίσης με τον πρώην πρωθυπουργό της Συρίας Ριγιάντ Χιτζάμπ. Αυτή η συνάντηση αποτελούσε προοίμιο των συνομιλιών του Σεργκεϊ Λαβρόφ με τον Ιορδανό ομόλογό του. Ο Ριγιάντ Χιτζάμπ σήμερα εκπροσωπεί τη συριακή αντιπολίτευση και, κατά την άποψη πολλών παρατηρητών, μπορεί να καταστεί ένα από τα πρόσωπα-κλειδιά κατά το σχηματισμό του μεταβατικού διοικητικού οργάνου στη Συρία. Ο Σεργκεϊ Λαβρόφ δήλωσε ότι ο στόχος της συνάντησης ήταν να κατανοηθεί η διάθεση της αντιπολίτευσης σε ό,τι αφορά τα δρώμενα στη χώρα, καθώς και να διευκρινιστεί η λογική της Μόσχας. Ο Ρώσος υπουργός για άλλη μια φορά εξέφρασε την ελπίδα ότι όλοι, όσοι επιδιώκουν τη συνένωση της αντιπολίτευσης, θα καθοδηγούνται από το στόχο της συνένωσης και όχι της υλοποίησης των γεωπολιτικών τους συμφερόντων.

- Πάντως προς το παρόν οι περισσότεροι μετέχοντες στη συνάντηση της Γενεύης προσπαθούν να συγκρατούν την αντιπολίτευση από το διάλογο, να πείσουν την αντιπολίτευση να συνεχίσει τον αγώνα ως το νικηφόρο τέρμα. Το τίμημα αυτής της θέσης είναι ολοένα και νέα θύματα στη Συρία.

Ο Ρώσος υπουργός επιβεβαίωσε επίσης την αφοσίωση της Ρωσίας στην ειρηνική διευθέτηση στη Συρία με βάση του ανακοινωθέν της Γενεύης. Ο Σεργκεϊ Λαβρόφ υπογράμμισε ότι η Μόσχα δεν είναι διατεθειμένη να εξετάσει οποιεσδήποτε προσπάθειες διαστρέβλωσης αυτού του εγγράφου. Επίσης η Μόσχα δεν θα υποστηρίξει ποτέ τη θέση ότι ο Μπασάρ Άσαντ πρέπει να παραιτηθεί. Από την άλλη ο Λαβρόφ δήλωσε ότι αποτελεί ανευθυνότητα να κατηγορείται μόνο η ηγεσία της Συρίας για υποδαύλιση της διένεξης. Η συριακή αντιπολίτευση, όχι χωρίς την υποστήριξη της Δύσης, σήμερα διαθέτει επιθετικά όπλα, τα οποία χρησιμοποιεί δραστήρια:

- Δεν δικαιολογούμε το καθεστώς και καταδικάζουμε τα κακουργήματα του. Όμως είναι απαράδεκτες οποιεσδήποτε παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, οι οποίες γίνονται τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από την αντιπολίτευση. Υπάρχουν πληροφορίες που επιβεβαιώνουν ότι στο έδαφος της Συρίας στα χέρια των ομάδων της αντιπολίτευσης υπάρχουν περίπου 50 στίγκερ. Και οι ηγέτες του Συριακού Ελεύθερου Στρατού έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι τα πολιτικά αεροσκάφη θα αποτελούν στόχο τους, σε περίπτωση που θα χρησιμοποιούν συριακά αεροδρόμια.

Ο Σεργκεϊ Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία υποστηρίζει την επιστροφή στη Συρία των παρατηρητών του ΟΗΕ. Αν αυτό το βήμα βοηθήσει στον τερματισμό της βίας, η Μόσχα υποστηρίζει και την πρόταση για την αύξηση της αποστολής. Αποτιμώντας τις συνομιλίες με τον Ιορδανό υπουργό Εξωτερικών, ο Ρώσος υπουργός υπογράμμισε ότι είναι ικανοποιημένος από τα αποτελέσματά τους. Όπως είπε ο Λαβρόφ, ο πρώην πρωθυπουργός της Συρίας είναι πρόθυμος να λάβει υπόψη τη θέση της Μόσχας. Η Ρωσία, με τη σειρά της, θα συνεχίσει το διάλογο με όλα τα αντιμαχόμενα μέρη της συριακής διένεξης, δήλωσε ο Σεργκεϊ Λαβρόφ.

ΤΩΝ Όλγα Ντενίσοβα, Πολίνα Τσερνίτσα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου