Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Ξεκινούν οι αμερικανικές εκλογές


Περισσότερα από 200 εκατομμύρια Αμερικανοί καλούνται στις κάλπες για να επιλέξουν ανάμεσα στον απερχόμενο δημοκρατικό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τον ρεπουμπλικανό αντίπαλό του Μιτ Ρόμνεϊ, που παρέτειναν με την τελευταία στιγμή της προεκλογική τους εκστρατεία.


Ο Μπαράκ Ομπάμα ολοκλήρωσε την προεκλογική του εκστρατεία στην Αϊόβα με μαχητικούς τόνους, αλλά και μία νότα νοσταλγίας για την εκστρατεία του το 2008. «Επειτα από όσα περάσαμε, έπειτα από όλους τους αγώνες μας, δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τώρα την αλλαγή», δήλωσε συγκινημένος, με σπασμένη φωνή ο αμερικανός πρόεδρος στο Ντε Μόιν, όπου είχε ολοκληρώσει την προεκλογική του εκστρατεία και το 2008.

"Επέστρεψα στην Αϊόβα για μία ακόμη φορά για να ζητήσω την ψήφο σας. Επέστρεψα για να σάς ζητήσω να μάς βοηθήσετε να ολοκληρώσουμε αυτό που ξεκινήσαμε, γιατί από εδώ ξεκίνησε το κίνημα για την αλλαγή», δήλωσε ενώπιον πλήθους 20.000 ανθρώπων.

Ο Μιτ Ρόμνεϊ έκανε και αυτός τις τελευταίες του μετακινήσεις στο Οχάιο και την Πενσιλβάνια κατηγορώντας τον απερχόμενο πρόεδρο ότι «απέτυχε».

Έπειτα από τη δαπάνη εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, μετακινήσεις δεκάδων χιλιάδων χιλιομέτρων, χιλιάδες χειραψίες και δεκάδες ομιλίες κατά τη διάρκεια μίας προεκλογικής εκστρατείας που διήρκεσε ενάμισι χρόνο, ο λόγος ανήκει στους ψηφοφόρους αρχής γενομένης από τους δέκα ψηφοφόρους της μικρής κοινότητας του Ντίξβιλ Νοτς στο Νιού Χαμσάιρ, όπου η ψηφοφορία άρχισε στη 01.00 (ώρα Ελλάδος).

Μέχρι τέλους οι δημοσκοπήσεις φέρνουν τούς δύο υποψήφιους στήθος με στήθος σε εθνικά ποσοστά, όμως οι εκτιμήσεις για την κατανομή της εκλεκτορικής ψήφου δίνουν προβάδισμα στον Μπαράκ Ομπάμα. Σύμφωνα με τη σύνθεση των αποτελεσμάτων των τελευταίων δημοσκοπήσεων (Politico.com), ο Μπαράκ Ομπάμα εξασφαλίζει 66 εκλεκτορικές ψήφους στις πολιτείες-κλειδιά που θα κρίνουν την εκλογή, έναντι 44 για τον Μιτ Ρόμνεϊ, ενώ σε εθνικό επίπεδο ο απερχόμενος πρόεδρος εξασφαλίζει 303 εκλεκτορικές ψήφους, έναντι 235 του αντιπάλου του.

Η πολιτεία τα εκλογικά αποτελέσματα της οποίας θα συγκεντρώσουν την προσοχή τη νύκτα των εκλογών είναι το Οχάιο. Κανείς ρεπουμπλικανός υποψήφιος δεν έχει κατορθώσει να φθάσει στον Λευκό Οίκο χωρίς την ψήφο του Οχάιο και εδώ ο Ομπάμα διατηρεί σταθερό προβάδισμα, αν και η διαφορά δεν είναι μεγάλη. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, ο Ομπάμα εξασφαλίζει στο Οχάιο το 50% των ψήφων, ενώ ο Ρόμνεϊ το 47,1%.

Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται στη 01.00 ώρα Ελλάδος, αλλά σε μία χώρα που καταλαμβάνει έξι ζώνες ώρας από την ανατολική ακτή ως τη Χαβάη, το όνομα του νικητή μπορεί να μείνει επί ώρες άγνωστο αν τα αποτελέσματα φέρνουν στήθος με στήθος του υποψηφίους.

Αντίθετα, αν ο Μπαράκ Ομπάμα επικρατήσει στο Οχάιο, τη Φλόριντα και τη Βιρτζίνια, το αποτέλεσμα θα είναι γνωστό από τις πρώτες ώρες της εκλογικής βραδιάς.

Σε αρκετές πολιτείες, μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων, όπως και ο πρόεδρος Ομπάμα, άσκησαν νωρίτερα το εκλογικό τους δικαίωμα. Σε ορισμένες πολιτείες-κλειδιά, αυτοί, που, ήδη ψήφισαν ξεπερνούν και το 50% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Σύμφωνα με σφυγμομετρήσεις, προηγείται αισθητά ο σημερινός ένοικος του Λευκού Οίκου.

Στην πρώτη τηλεμαχία που αφορούσε μόνο εσωτερικά ζητήματα -κυρίως θέματα οικονομίας-, ο Ρόμνεϊ είχε θεωρηθεί ο νικητής. Έτσι, είχε αποχτήσει ευνοϊκή δυναμική. Ο Ομπάμα πήγε πολύ καλύτερα στις επόμενες δυο τηλεοπτικές αναμετρήσεις, αλλά φαινόταν ότι προμηνυόταν εκλογικό θρίλερ. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι δυο-τρεις μέρες πριν τον τυφώνα Σάντι, είχε σταθεροποιηθεί η άνοδος του υποψήφιου του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Η «έκπληξη του Οκτωβρίου», όπως θεώρησαν αρκετοί την καταιγίδα Σάντι, φαίνεται ότι σε ορισμένες πολιτείες έδωσε περισσότερη ώθηση στον πρόεδρο Ομπάμα, επαναφέροντας στο προσκήνιο τις ηγετικές ικανότητές του, με αποτέλεσμα να αρχίσει και πάλι να αποκτά νέα δυναμική η υποψηφιότητά του, κερδίζοντας μάλιστα επαίνους από τον Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη του Νιου Τζέρσεϊ Κρις Κρίστι (κατά την περιοδεία τους στις πληγείσες περιοχές από την καταιγίδα), αλλά και την υποστήριξη του ανεξάρτητου (προερχόμενου όμως από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα) δημάρχου της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ.

Την ίδια στιγμή, οι στατιστικές αποδεικνύουν ότι η οικονομία συνεχίζει να βελτιώνεται και αρκετοί αναλυτές προβάλλουν την άποψη ότι ο Ρόμνεϊ δεν έχει σταθερές θέσεις σε πολλά ζητήματα.
Τα θέματα που συζητήθηκαν περισσότερο στην προεκλογική περίοδο ήταν: οικονομία (θέσεις εργασίας), υγεία, παιδεία, μετανάστευση, ασφάλεια, δικαιώματα γυναικών-ομοφυλοφίλων, ενώ μετά την καταιγίδα Σάντι επανήλθε στις συζητήσεις των Αμερικανών και το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Τα θέματα εξωτερικής πολιτικής βασικά συζητήθηκαν στη μία από τις τρεις τηλεοπτικές αναμετρήσεις, όπου οι δυο υποψήφιοι έδωσαν έμφαση στη Μέση Ανατολή (Ισραήλ, Συρία, Ιράν, Λιβύη) και με τον πρόεδρο Ομπάμα να προβάλλει τον τερματισμό του πολέμου στο Ιράκ, την προγραμματισμένη αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν και την εξόντωση του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Ελληνικά θέματα
Από τους δυο υποψηφίους για την προεδρία των ΗΠΑ δεν έγινε καμία αναφορά σε θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Εξαίρεση αποτέλεσαν οι «υποτιμητικές επισημάνσεις» για την Ελλάδα, όπως τις χαρακτήρισαν αρκετοί ομογενείς, από τον Μιτ Ρόμνεϊ, σε σχέση με την οικονομική κατάσταση της χώρας.

Στελέχη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας υποστηρίζουν ότι οι θέσεις Ομπάμα είναι γνωστές και ισχύει η διακήρυξή του πριν από τις εκλογές του 2008. Επίσης, κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, δεν εκδηλώθηκε καμία εχθρική ενέργεια από πλευράς Ουάσιγκτον σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου. Αντίθετα, η κυβέρνηση Ομπάμα στήριξε την Ελλάδα για να παραμείνει στην Ευρωζώνη, ενώ παρότρυνε και «πίεζε» τους Ευρωπαίους να δράσουν με περισσότερη αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Όσον για την Κύπρο, σύμφωνα πάντα με τις απόψεις στελεχών της Ομογένειας και ελληνοαμερικανικών φορέων, η κυβέρνηση Ομπάμα υποστήριξε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για αξιοποίηση της Οικονομικής Αποκλειστικής Ζώνης (ΑΟΖ) και απέφυγε να ενθαρρύνει οποιαδήποτε τουρκική κίνηση για αναβάθμιση του ψευδοκράτους στις κατεχόμενες περιοχές του νησιού.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου