Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Ernst & Young: Εκτιμήσεις για ανάκαμψη των ταχέως αναπτυσσομένων αγορών


Ανοδική πορεία, από το 2013, αναμένεται να ακολουθήσουν οι ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές (ΤΑΑ), αν και η πρόβλεψη για τις 25 κορυφαίες ΤΑΑ έχει αναθεωρηθεί προς τα κάτω για το τρέχον και το επόμενο έτος, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Ernst & Young «Rapid-Growth Markets Forecast: Autum 2012».


Συνολικά, οι ΤΑΑ αναμένεται να αναπτυχθούν κατά 4,5% φέτος και 5,5% το 2013. Η έρευνα δείχνει ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης θα επιταχυνθούν, κατά τα επόμενα δυο χρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα σταθεροποιηθεί, η ανάκαμψη στις ΗΠΑ θα επιταχυνθεί και οι ΤΑΑ θα εξακολουθήσουν να χαλαρώνουν σταδιακά τη νομισματική τους πολιτική.

Η Ernst & Young αναφέρει ότι οι οικονομίες της Ανατολικής Ασίας θα επηρεασθούν από τη επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα, ενώ η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη θα πληγούν έντονα από τη συνεχιζόμενη κρίση της Ευρωζώνης. Ωστόσο, όπως επισημαίνει, οι ρυθμοί ανάπτυξης αναμένεται να ανακάμψουν στις περισσότερες χώρες, το 2013.

Μεσοπρόθεσμα, ανάπτυξη από επενδύσεις σε υποδομές

Σύμφωνα με την Ernst & Young, η εγχώρια ζήτηση υποκαθιστά τις εξαγωγές ως κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης σε πολλές ΤΑΑ. Καθώς οι ανησυχίες για μία ενδεχόμενη υπερθέρμανση υποχωρούν, οι κυβερνήσεις σε ορισμένες ΤΑΑ λαμβάνουν μέτρα, για να ενισχυθεί η ανάπτυξη.

Παράλληλα, με μια πιο χαλαρή νομισματική και δημοσιονομική πολιτική, μεγάλα προγράμματα επενδύσεων σε υποδομές αναμένονται στην Κίνα, την Ινδία, τη Βραζιλία, την Ινδονησία και την Κολομβία.

Σε ορισμένες χώρες, τα προγράμματα αυτά ενδέχεται να ενισχύσουν το εμπόριο και να διευκολύνουν την αναζήτηση αγορών για εξαγωγές, που θα υποκαταστήσουν τη μειωμένη ζήτηση στις ανεπτυγμένες οικονομίες. Οι δαπάνες για οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα, λιμάνια και αεροδρόμια, μπορούν να διευκολύνουν τις εξαγωγές και να μειώσουν το κόστος της επιχειρηματικής δραστηριότητας τόσο στις εγχώριες όσο και στις αγορές του εξωτερικού.

Η ιδιαίτερη έμφαση στην κάλυψη της ταχέως αυξανόμενης εγχώριας ζήτησης αναμένεται να τονώσει τη διάθεση των αναπτυσσόμενων πολυεθνικών εταιρειών από τις ΤΑΑ και να αποκτήσουν πρόσβαση στην τεχνολογία, μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών (Σ&Ε).

Η έκθεση προβλέπει την αύξηση της δραστηριότητας Σ&Ε στην Ευρώπη από εθνικούς και περιφερειακούς «πρωταθλητές», με σημαντικά ταμειακά διαθέσιμα από την Ασία και αλλού, με στόχο να βελτιώσουν τη δυνατότητά τους να ανταγωνισθούν τους Δυτικούς ανταγωνιστές τους.
Η τάση αυτή είναι ήδη εμφανής σε κλάδους, όπως ο χάλυβας, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, η αυτοκινητοβιομηχανία, κ.α.

Η έκθεση προβλέπει ότι η τάση θα επεκταθεί και σε κλάδους, όπου η εγχώρια ζήτηση στις ΤΑΑ αναμένεται να αυξηθεί ιδιαίτερα γρήγορα, όπως η φαρμακοβιομηχανία.

Οι τιμές των εμπορευμάτων και οι ανατιμήσεις νομισμάτων ενδέχεται να επιβαρύνουν την ανάπτυξη

Ενώ η ανάπτυξη αναμένεται να επιταχυνθεί εκ νέου, από το 2013, η συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη σε αρκετές ΤΑΑ, όπως αναφέρει η Ernst & Young.

Ανερχόμενοι αστέρες

Οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης των ανεπτυγμένων οικονομιών προσφέρουν στις επιχειρήσεις μία κατάλληλη ευκαιρία να αναπτύξουν στρατηγικές για τις ΤΑΑ, που διαθέτουν εξαιρετικές προοπτικές.
Η έκθεση τονίζει ότι η Τουρκία, η Ινδονησία, το Βιετνάμ, πληρούν τις προϋποθέσεις, μαζί με την Κίνα και την Ινδία. Και οι πέντε χώρες αναμένεται να επιτύχουν ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 5%, ετησίως, κατά τα επόμενα 25 χρόνια. Όλες διαθέτουν μεγάλες εγχώριες αγορές, θετικές δημογραφικές τάσεις και αυξανόμενα εισοδήματα των νοικοκυριών. Συγχρόνως, και οι πέντε αναμένεται να αυξήσουν τη συμμετοχή τους στο παγκόσμιο ΑΕΠ, κατά τα επόμενα 25 χρόνια.

Οι προοπτικές
Οι 25 κορυφαίες ΤΑΑ, που εξετάζει αυτή η έκθεση, δεν είναι μόνο οικονομικά σημαντικές σήμερα, αλλά θα αποτελέσουν την κινητήριο δύναμη της ανάπτυξης της διεθνούς οικονομίας και στο μέλλον.
Η πρόβλεψη για το ΑΕΠ, κατά τα επόμενα 25 χρόνια, καταδεικνύει τις προοπτικές ανάπτυξης των ΤΑΑ. Εννέα από τις ΤΑΑ αναμένεται να αναπτύσσονται κατά τουλάχιστον 5%, ετησίως, για τα επόμενα 25 χρόνια, σε αντίθεση με την Ιαπωνία και τη Γερμανία, οι οποίες θα αναπτύσσονται κατά 1,5%, ετησίως.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη, σε 25 χρόνια, οι λεγόμενες χώρες BRIC - Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα - θα συγκαταλέγονται στις έξι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, η Ινδονησία στις δέκα μεγαλύτερες, ενώ η Νότια Αφρική και η Νιγηρία στις 20 μεγαλύτερες. Η Τουρκία, το Μεξικό, η Νότια Κορέα και η Σαουδική Αραβία θα έχουν και αυτές ανεβεί σημαντικά στην κατάταξη.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου