Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Να «μεταλλαχθούμε» σε τράπεζες... να σωθούμε!


H ψεύτικη αίσθηση ελπίδας ότι ως διά μαγείας θα αλλάξει η ωμή πραγματικότητα για τους λαούς που υποφέρουν δεν με αφορά. Hταν, είναι και θα είναι ένα επικοινωνιακό κυνικό ντελίριο, χρήσιμο μόνο για τους κυβερνώντες και τους τραπεζίτες, που με αφήνει πλήρως αδιάφορη.


Οι λαοί δικαίως ανησυχούν για την έλλειψη της αναπτυξιακής διάστασης των επιλογών της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών, με τις θυσίες χωρίς ορατό τέλος. Οι Ελληνες αυτοκτονούν καθημερινώς. Και αυτό που μας προσφέρεται σαν μοναδική ελπίδα είναι να «μεταλλαχθούμε» σε τράπεζες, αφού μας προστατεύει η Ε.Ε.

Διάσκεψη της Ομάδας Δράσης για τη Συρία στη Γενεύη


Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν 'Αστον αισιοδοξεί ότι η διάσκεψη της Ομάδας Δράσης για τη Συρία που διεξάγεται στη Γενεύη θα καταλήξει σε συμφωνία, όπως είπε σήμερα στους δημοσιογράφους στο διάλειμμα ύστερα από δύο ώρες συνομιλιών.


Ερωτηθείς αν είναι και ο ίδιος αισιόδοξος, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ που επίσης συμμετέχει στην διάσκεψη, Χοσιγιάρ Ζεμπάρι, απάντησε καταφατικά.

Δεκτός με χειροκροτήματα στην Ταχρίρ ο Μοχάμεντ Μόρσι


Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι ορκίστηκε συμβολικά ενώπιον του πλήθους που είχε συγκεντρωθεί στην πλατεία Ταχρίρ για να τον επευφημήσει, μία ημέρα πριν από την επίσημη ορκωμοσία του.


«Δεν υπάρχει καμία άλλη δύναμη που να είναι πάνω από τη δύναμη του λαού», είπε ο ισλαμιστής πρόεδρος στους υποστηρικτές του.

Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Der Spiegel: Πως η Ιταλία και η Ισπανία εκτόπισαν τη Μέρκελ.




Λίγο πριν τη Σύνοδο η Μέρκελ διατυμπάνιζε την πυγμή της ενάντια σε οποιαδήποτε παραχώρηση στις χώρες του Νότου. Μα η Ισπανία και η Ιταλία έσπασαν την ατσαλένια πυγμή της Καγκελαρίου στις διαπραγματεύσεις της Συνόδου. Η Γερμανία τελικά συμβιβάστηκε σε ότι αφορά στην απευθείας βοήθεια στις τράπεζες και στην αναγκαιότητα ενίσχυσης των πακέτων διάσωσης προς τις χώρες σε ανάγκη.

Δικαίως ο Μάριο Μόντι αναδείχθηκε ο νικητής της Συνόδου. Μετά από δεκαπέντε ώρες διαπραγματεύσεων ο Μάριο Μόντι μαζί με τον Ισπανό ομόλογο του Μαριάνο Ραχόι εξασφάλισαν ευκολότερη πρόσβαση στα πακέτα διάσωσης μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης. Δηλαδή οι χώρες που επιτυγχάνουν τους στόχους του προϋπολογισμού τους (όπως έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή) θα έχουν δικαίωμα να μην επιβάλλουν νέα μέτρα λιτότητας στους πολίτες τους. Παράλληλα θα παύει ο έλεγχος της Τρόικας.

Δεν υπήρξε γενοκτονία στη Σερβική Δημοκρατία, υποστηρίζει ο Μίλοραντ Ντόντικ. Οργή Μουσουλμάνων για την απόφαση ICTY για Κάρατζιτς



Η απαλλαγή του Ράντοβαν Κάρατζιτς από μία εκ των δύο κατηγοριών για γενοκτονία που περιλαμβάνονται στον μακρύ κατηγορητήριο εναντίον του αποδεικνύει ότι «δεν υπήρξε γενοκτονία στη Σερβική Δημοκρατία» δήλωσε ο Μίλοραντ Ντόντικ.

Ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας (σ.σ. μαζί με την Κροατομουσουλμανική Ομοσπονδία απαρτίζουν τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη) τόνισε ότι αυτό αποδεικνύει πως προηγουμένως προσπάθησαν να δημιουργήσουν «ένα πολιτικό κομφούζιο», σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Β92 του Βελιγραδίου.

Έναρξη συνομιλιών για το σχηματισμό κυβέρνησης στη Σερβία


Σήμερα αναμένεται να ξεκινήσουν οι συνομιλίες μεταξύ εκπροσώπων του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS), του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας (SPS) και των Ενωμένων Περιφερειών Σερβίας (URS) για την πλατφόρμα που θα ακολουθηθεί για το σχηματισμό της νέας σερβικής κυβέρνησης, το πρόγραμμα και τις προτεραιότητές της.


Ο Μπράνκο Ρούζιτς, αξιωματούχος του SPS, δήλωσε ότι οι συνομιλίες και το πρόγραμμα με το SNS θα ξεκινήσουν σήμερα, επισημαίνοντας πως ο συνασπισμός που συγκροτείται γύρω από τους Σοσιαλιστές έχει δείξει πως είναι έτοιμος να αναλάβει την ευθύνη.

Συμφωνία για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών


Οι ηγέτες της Ευρωζώνης συμφώνησαν σήμερα να αναλάβουν επείγουσα δράση για να μειώσουν τα αυξανόμενα κόστη δανεισμού της Ιταλίας και της Ισπανίας και για να δημιουργήσουν ως το τέλος της φετινής χρονιάς ένα ενιαίο εποπτικό σώμα για τις τράπεζες της ευρωζώνης, πρώτο βήμα προς μια ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση.


Ανταποκρινόμενη στα αιτήματα των ηγετών της Ισπανίας και της Ιταλίας, μια μεταμεσονύκτια σύνοδος κορυφής των 17 χωρών της Ευρωζώνης συμφώνησε ότι τα ταμεία στήριξης της ζώνης του ευρώ θα μπορούν να χρησιμοποιούνται για τη σταθεροποίηση των αγορών ομολόγων χωρίς να εξαναγκάζονται οι χώρες που συμμορφώνονται προς τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ να υιοθετούν επιπλέον μέτρα λιτότητας ή οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Καθορισμό της ΑΟΖ στη βάση του Διεθνούς Δικαίου ζητά η Κομισιόν




Διμερές θεωρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ζήτημα για τον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τουρκίας, επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Αυτή είναι η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως διατυπώνεται σε σχετική με το θέμα απάντηση σε ερώτηση της ευρωβουλευτού του ΕΛΚ και του ΔΗΣΥ Ελένης Θεοχάρους. 

Στην απάντηση γίνεται αναφορά στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τονίζεται ότι, εξ αφορμής των ερευνών από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας για την ανεύρεση υδρογονανθράκων, η Τουρκία θα πρέπει να αποφύγει κάθε απειλή ή ενέργεια κατά κράτους μέλους, που θα μπορούσε να βλάψει τις σχέσεις καλής γειτονίας και τον ειρηνικό διακανονισμό διαφορών. 

Financial Times: Εκτιμώντας το κόστος της Γερμανίας από τη κατάρρευση της ευρωζώνης.




Η εκτίμηση των οφελών της Γερμανίας από τη συμμετοχή της στην ευρωζώνη έχει γίνει πολλές φορές, με μεγάλες αποκλίσεις στα συμπεράσματα. Όμως εξίσου σημαντικό είναι και το ερώτημα του κόστους για τη Γερμανία από κατάρρευση του ευρωσυστήματος.

Σύμφωνα με το Der Spiegel, το υπουργείο οικονομικών της Γερμανίας έχει ήδη συντάξει έκθεση για το ζήτημα και έχει υπολογίσει ότι μια ενδεχόμενη κατάρρευση της ευρωζώνης και κατά συνέπεια η επάνοδος στο μάρκο θα κοστίζε στη Γερμανία περίπου το 10 τοις εκατό του ΑΕΠ της τον πρώτο χρόνο. Δε δίνονται πληροφορίες για τον χρόνο διάρκειας των επιπτώσεων αλλά υποθέτεται ότι θα ξεπερνούσε το έτος με αποτέλεσμα το 10 τοις εκατό επί του ΑΕΠ να είναι μόνο ένα μέρος του συνολικού κόστους. Οι δε άνεργοι θα ξεπερνούσαν για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια τα πέντε εκατομμύρια; διπλασιασμός των ανέργων δηλαδή με βάση τα σημερινά δεδομένα.

Συρία: Νομίζαμε ότι το τούρκικο αεροπλάνο ήταν ισραηλινό




Ο Σύριος υπουργός πληροφορίας Ομράν Αλ-Ζοέμπι είπε σε τηλεφωνική συνέντευξη ότι η Συρία δεν επιθυμεί να εισέλθει σε φάση κρίσης με την Τουρκία. Όσο για το αεροπλάνο που καταρρίφθηκε δήλωσε ότι επειδή τα ισραηλινά και τα τούρκικα αεροπλάνα είναι αμερικανικής κατασκευής, είναι πολύ πιθανό να πέρασαν οι αεροπορικές δυνάμεις το αεροπλάνο για ισραηλινό τζετ.

Η Τουρκία την Πέμπτη πέρασε στην αντεπίθεση, απειλώντας τη Συρία με στρατιωτικά αντίποινα αν οι στρατιώτες της συσσωρεύονταν στα τουρκικά σύνορα.

Μπορεί να διατηρηθεί το οικονομικό θαύμα της Τουρκίας;



Παρά την οικονομική κρίση, η Τουρκία αναπτύσσεται γρήγορα. Το 2011 ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης έφτασε το 7.5 τοις εκατό και γι’ αυτό το έτος η κυβέρνηση προβλέπει έως και τέσσερις μονάδες περισσότερη ανάπτυξη.

Σήμερα η Τουρκία είναι η 15η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και η 7η μεγαλύτερη στην Ευρώπη. Το δημόσιο χρέος της βρίσκεται στο 42 τοις εκατό του ΑΕΠ της, από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη μετά τη Σουηδία και την Τσεχία.

Η Moodys την ανέβασε σε επίπεδο πιστοληπτικής ικανότητας Βα1 αναγνωρίζοντας την ως μια αναδυόμενη οικονομική δύναμη.

Η Ελλάδα της κρίσης και ο υπόλοιπος κόσμος Paul Krugman, George Soros, Jeffrey D. Sachs, and Edmund S. Phelps




Στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης οργανώθηκε πάνελ συζήτησης με θέμα την κρίση στην Ελλάδα και τις επιπτώσεις στον υπόλοιπο κόσμο. Στη συζήτηση συμμετείχαν οι Πόλ Κρούγκμαν, Τζόρτζ Σόρος, Τζέφρυ Σάκς και Έντμουντ Φέλπς.

Φέλπς: Πολλοί αντιλαμβάνονται την κρίση στην Ελλάδα μέσα από μια ηθική διάσταση, ως μια προειδοποίηση για την υπόλοιπη Δύση. Είναι όμως λάθος να κατηγορείς για την ελληνική κρίση το υπερμέγεθες κράτος πρόνοιας και τους δημοσίους υπαλλήλους. Έτσι κ αλλιώς οι Γερμανία, Ολλανδία και Σουηδία έχουν το μικρότερο ποσοστό ανεργίας και ας στηρίζονται σε τεράστια προγράμματα πρόνοιας και ας καλοπληρώνουν τους δημόσιους υπαλλήλους τους. Η Ελλάδα όμως επέτρεψε στο δημόσιο χρέος της και στις δημόσιες δαπάνες της να αυξηθούν δυσανάλογα με τον φόρο εισοδήματος. Έτσι η σωστή διδαχή θα ήταν στην προκειμένη περίπτωση, ξόδεψε όσο θες αλλά φρόντισε να είσαι σε θέση να πληρώσεις γι’ αυτό.  

Διεθνής Αμνηστία: Κλιμάκωση των συγκρούσεων στο Ν. Σουδάν εξαιτίας της ροής όπλων


Συνεχής ροή παράνομων όπλων προς το Νότιο Σουδάν σημειώνεται από τότε που έγινε ανεξάρτητο κράτος πριν από ένα χρόνο, προκαλώντας αδιακρίτως θύματα μεταξύ των πολιτών και καταστροφές, αναφέρεται σε έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.


Σύμφωνα με την έκθεση, τα όπλα αυτά προέρχονται από την Κίνα, την Ουκρανία και από την περιοχή των συνόρων με το Σουδάν, οδηγώντας σε κλιμάκωση των συγκρούσεων ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τις ένοπλες ανταρτικές οργανώσεις.

Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Διπλωματικό αδιέξοδο για την επίλυση της κρίσης στη Συρία


Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες μοιάζουν να βρίσκονται σε ένα διπλωματικό αδιέξοδο για τον τρόπο τερματισμού της κρίσης στη Συρία, την ίδια ώρα που η Χίλαρι Κλίντον εκφράζει πολύ λίγες ελπίδες για τις διμερείς συνομιλίες αυτήν την εβδομάδα στη Γενεύη.


Η συνάντηση του Σαββάτου έχει στόχο να βρεθεί λύσει στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία που έχει προκαλέσει το θάνατο σε τουλάχιστον 15.000 ανθρώπους και απειλεί όλο και περισσότερο την ασφάλεια της περιοχής.

Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Μέρκελ: «Όσο ζω», δεν θα υπάρξει κοινή ευθύνη για το χρέος της Ευρώπης

H γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ
Την πεποίθηση ότι η Ευρώπη δεν πρόκειται να «αμοιβαιοποιήσει» την ευθύνη για το χρέος της όσο η ίδια ζει εξέφρασε η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια ομιλίας της προς ένα από τα κόμματα της κυβερνητικής συμμαχίας, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters.

Τα σχόλια της κ. Μέρκελ, εάν αληθεύουν, αποτελούν την πλέον απόλυτη απόρριψη των προτάσεων για έκδοση ευρω-ομολόγων, κοινών τίτλων με ενιαίο επιτόκιο για τα 17 κράτη μέλη της ευρωζώνης.

Παραιτήθηκε ο Γ. Βερνίκος ( Άρχισαν τα όργανα )


Δεκτή έγινε από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, η παραίτηση που υπέβαλε νωρίτερα ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Γιώργος Βερνίκος. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν πρόκειται να υπάρξει αντικαταστάτης τού παραιτηθέντος υφυπουργού.


Νωρίτερα, ο κ. Βερνίκος είχε επικοινωνήσει με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και όπως έγινε γνωστό από πηγές της Ιπποκράτους, ο Ευάγγελος Βενιζέλος συμφώνησε με την απόφασή του να παραιτηθεί.
Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία ζητά εξηγήσεις από την κυβέρνηση και από τον ίδιο τον υφυπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου Γ. Βερνίκο για το αν συμμετέχει σε εξωχώριες εταιρείες, καθώς κάτι τέτοιο είναι ασύμβατο με τα πολιτικά πρόσωπα.

Η Γερμανία και η ΕΕ σχεδιάζουν να δώσουν κίνητρο αποχώρησης 80 δισ στην Ελλάδα για να φύγει από το ευρώ και option επιστροφής - Χάος θα βρει η Τρόικα όταν έρθει στην Αθήνα – Τίποτε από τα συμφωνηθέντα δεν έχει τηρηθεί



Η Γερμανία μαζί με την ΕΕ σχεδιάζουν να δώσουν  ένα μεγάλο ποσό περίπου 80 με 100 δις ευρώ στην Ελλάδα για να αποχωρήσει από το ευρώ.
Σύμφωνα με πηγές σε επενδυτικές τράπεζες (BofA και Barclays) υπάρχουν διαρροές και αναφορές ότι ένα από τα σχέδια που έχουν εξεταστεί για την Ελλάδα είναι η αποχώρηση της από το ευρώ εφόσον όμως της δώσουν ένα μεγάλο ποσό κοντά στα 80 δις ως κίνητρο αποχώρησης ενώ θα υπάρχει και option επιστροφής ως ισότιμο μέλος αν πιάσει τους στόχους και αποκτήσει αξιοπιστία η οικονομία.
Προφανώς δεν είναι αυτή η πρώτιστη προτεραιότητα.....αλλά σε κάθε περίπτωση έχουν εξεταστεί εναλλακτικά σενάρια. 

"Η Γαλλία οφείλει να αποδεχθεί έναν διαμοιρασμό κυριαρχίας"


Ο υπουργός Προϋπολογισμού της ΓαλλίαςΖερόμ Καουζάκ τάχθηκε υπέρ του "διαμοιρασμού κυριαρχίας" που θα σημαίνει η αποτίμηση από τους ευρωπαίους εταίρους της κατάρτισης των εθνικών προϋπολογισμών.

Μιλώντας στα τηλεοπτικά δίκτυα BMF TV και RMC για την δυνατότητα αυξημένου ελέγχου των εθνικών προϋπολογισμών από τις Βρυξέλλες, ο υπουργός δήλωσε ότι "αυτό το οποίο συζητείται είναι καλό, πρόκειται για τη δημοσιονομική αλληλεγγύη στην Ευρώπη που προϋποθέτει ότι, όχι μόνο ο προϋπολογισμός της Γαλλίας, αλλά επίσης της Γερμανίας, της Ιταλίας , της Ισπανίας θα τίθενται υπό την εκτίμηση του συνόλου των εταίρων μας".

"Δεν πρόκειται για παραχώρηση κυριαρχίας, αλλά για διαμοιρασμό", είπε.

"Πρέπει η Γαλλία και η Γερμανία να συμφωνήσουν. Πρέπει η Γερμανία να σταματήσει να φαντασιώνεται πληθωρισμό... και επίσης πρέπει η Γαλλία να κατανοήσει ότι είναι ίσως προς το συμφέρον της χώρας μας να προχωρήσουμε στο διαμοιρασμό της κυριαρχίας", συνέχισε.

"Χωρίς μία εις βάθος μεταρρύθμιση της Ευρώπης, της οργάνωσής της, της διακυβέρνησής της και των πολιτικών που ακολουθούνται, καμία χώρα δεν θα διασωθεί", προειδοποίησε ο Καουζάκ.

Πηγή: http://www.nooz.gr/economy/i-gallia-ofeilei-na-apodex8ei-enan-diamoirasmo-kuriarxias?fb_action_ids=4065527793257&fb_action_types=og.likes&fb_source=other_multiline

Η Τουρκία δεν είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στην Αν. Μεσόγειο





Η Τουρκία δεν είναι η μεγαλύτερη χώρα σε στρατιωτικά μεγέθη στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής για το 2011, με εξαίρεση την αριθμητική υπεροχή της στο Ναυτικό, καθώς Αίγυπτος, Ιράν και Συρία υπερτερούν σε διάφορους τομείς, σύμφωνα με έρευνα του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών με θέμα ''Τουρκία και συσχετισμοί δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή'

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Κατέρρευσε το ΧΑ -6,84% και οι τράπεζες -20% λόγω των γερμανικών απειλών και των ανησυχιών ότι δεν θα πετύχει η επαναδιπραγμάτευση του μνημονίου




(upd12) Δραματική πτώση καταγράφηκε στο ΧΑ, με τον ΓΔ να κλείνει στο -6,84% στις 566 μονάδες, ενώ οι τράπεζες σημείωσαν  απώλειες έως 20% απόρροια της σκληρής στάσης των Γερμανών. Στα 41 εκατ. ο τζίρος και στα 37,7 εκατ. ο όγκος συναλλαγών.
Είναι προφανές ότι στην Σύνοδο Κορυφής η Ελλάδα δεν έχει να ελπίζει σε τίποτε ενώ πλέον εγείρονται σοβαρά ερωτηματικά για το αν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική επαναδιπαραγμάτευση του μνημονίου.
Αν η Γερμανία δεν δεχθεί καμία επαναδιαπραγμάτευση τότε έρχεται βίαιη πτώση στο ΧΑ 15% με 20%.

Οι άμαχοι εγκαταλείπουν τη Δαμασκό


Σύροι πολίτες εγκαταλείπουν από το πρωί περιοχές της πρωτεύουσας εξαιτίας των σφοδρών βομβαρδισμών με στόχο περιοχές στα προάστια της Δαμασκού, σύμφωνα με ακτιβιστές.


Ένας ακτιβιστής ανέβασε φωτογραφίες στο Διαδίκτυο που δείχνουν μικρά φορτηγά γεμάτα από Σύρους πολίτες με τα υπάρχοντά τους να εγκαταλείπουν το προάστιο Ντούμα της Δαμασκού, προπύργιο των αντικαθεστωτικών, το οποίο από την περασμένη εβδομάδα βομβαρδίζουν οι κυβερνητικές δυνάμεις.

Επίσημο αίτημα για ευρωπαϊκή βοήθεια από την Ισπανία




Η Ισπανία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα την επίσημη επιστολή της με την οποία ζητεί βοήθεια από τη ζώνη του ευρώ, χωρίς πάντως να παράσχει τις λεπτομέρειες του σχεδίου που θα πρέπει να είναι έτοιμο για τις 9 Ιουλίου, ημερομηνία της επόμενης συνεδρίασης του Eurogroup.
Η ισπανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει την Πέμπτη πως οι τράπεζές της θα έχουν ανάγκη βοήθειας 62 δισ. ευρώ το πολύ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ενός ανεξάρτητου ελέγχου, ενώ η Ευρωζώνη έχει προτείνει ένα μέγιστο ποσό 100 δισ. ευρώ.

www.kathimerini.gr Πηγή: ΑΜΠΕ

Ντάνι Ρόντρικ Η Ευρώπη να διαλέξει ολοκλήρωση ή διάλυση


Την προειδοποίηση ότι η κακή διαχείριση της κρίσης στην ευρωζώνη οδηγεί στο κατώφλι μιας νέας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης εκφράζει σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ο Ντάνι Ρόντρικ, καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Ο Ρόντρικ που αναγνωρίζεται ως αυθεντία σε θέματα παγκοσμιοποίησης και οικονομικής ανάπτυξης και συγκαταλέγεται στους οικονομολόγους με την ισχυρότερη επιρροή στα διεθνή φόρα, μιλώντας στα «ΝΕΑ» εστιάζει στην πολιτική ανεπάρκεια όσον αφορά τη διαχείριση της ευρωπαϊκής κρίσης, φωτογραφίζει τις ευθύνες της Γερμανίας στην ελληνική υπόθεση και ξεκαθαρίζει πως το δίλημμα για την ευρωζώνη είναι είτε μεγαλύτερη ενοποίηση είτε ομαλή διάλυση. Τέλος, εκφράζει ανησυχία για το ότι η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην Κίνα δύναται να οδηγήσει σε μεγάλης κλίμακας γεωπολιτικές αναταράξεις.
Κύριε καθηγητά, η κρίση χρέους στην ευρωζώνη αναδεικνύεται πλέον σε κρίση εμπιστοσύνης. Πώς κατά την άποψή σας μπορούμε να ανοικοδομήσουμε την εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη;
Ο μόνος τρόπος είναι οι πολιτικές ηγεσίες να αρχίσουν να προηγούνται των εξελίξεων, να κινούνται μπροστά από την καμπύλη όπως λέμε στα οικονομικά, αντί να παραμένουν πίσω από αυτή. Σε πλήθος περιπτώσεων οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν κάνει πολύ λίγα και έχουν κινηθεί πολύ αργά, κωλυσιεργώντας και αποφεύγοντας να επιλύσουν τα προβλήματα. Και για να απαντήσω στο ερώτημά σας για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης. Στα δικά μου μάτια η επιλογή είναι σαφής: είτε πολιτική ένωση είτε ένα βήμα πίσω από την οικονομική ένωση.

Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Το γαλλικό «Σύμφωνο για την Ανάπτυξη» που θα παρουσιαστεί στις Βρυξέλλες

Ένα «σύμφωνο για την Ανάπτυξη στην Ευρώπη» αναμένεται να παρουσιάσει ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ την ερχόμενη εβδομάδα στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών. Το εν λόγω σύμφωνο αποτελεί την πρόταση του Ολάντ για επίτευξη ανάπτυξης στην Ευρώπη.

«Η ανάπτυξη είναι σήμερα πολύ αδύναμη στην Ευρώπη για να προετοιμάσουμε το μέλλον και να συνοδεύσουμε την απαραίτητη εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών των κρατών-μελών» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην πρώτη παράγραφο του εμπιστευτικού εγγράφου, σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής».  «Αυτή η κατάσταση απειλεί τη συνοχή των κοινωνιών μας», σημειώνεται.

Σόρος: Απομένουν τρεις μήνες ζωής για το ευρώ.




Το Σάββατο σε συνέδριο για την οικονομία στο Τρέντο της Ιταλίας, ο Σόρος  δήλωσε ότι πιστεύει πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες διαθέτουν μονάχα τρείς μήνες για να εξασφαλίσουν την επιβίωση του ευρώ. 

«Είμαστε σε σημείο καμπής. Μετά την πάροδο των τριών μηνών οι αγορές θα εξακολουθούν να απαιτούν περισσότερα αλλά οι αρχές δε θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν… Η ΕΕ είναι σαν μια φούσκα. Όχι οικονομική αλλά πολιτική φούσκα που θα μπορούσε να σκάσει εξαιτίας της ευρω-κρίσης».

«Στη φάση της ανόδου η ΕΕ ήταν αυτό που αποκαλούσε ο ψυχαναλυτής Ντέιβιντ Τούκετ  ‘φανταστικό αντικείμενο’, δηλαδή μη πραγματικό αλλά ισχυρά ελκυστικό» είπε.

Νταβούτογλου: Η Συρία γνώριζε ότι ήταν δικό μας αεροσκάφος


Η Άγκυρα ανακοίνωσε σήμερα ότι η Συρία κατέρριψε το στρατιωτικό της αεροσκάφος σε διεθνή χωρικά ύδατα και χωρίς προειδοποίηση και είπε ότι προτίθεται να έχει επίσημες διαβουλεύσεις με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ αναφορικά με την αντίδραση που πρέπει να υιοθετήσει.


Τα σωστικά συνεργεία εντόπισαν τα συντρίμμια του τουρκικού μαχητικού που κατέρριψε η Συρία την Παρασκευή στα συριακά χωρικά ύδατα και σε βάθος 1.300 μέτρων, μετέδωσαν σήμερα τα τουρκικά ειδησεογραφικά δίκτυα χωρίς να επικαλούνται κάποια πηγή. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε νωρίτερα ότι οι ομάδες έρευνας και διάσωσης εξακολουθούν να αναζητούν τους δύο αγνοούμενους πιλότους και ότι οι επιχειρήσεις διεξάγονται σε συνεργασία με την Συρία αλλά χωρίς να τις χαρακτηρίζει «κοινές» επιχειρήσεις.

ΟΙ ΗΠΑ ΕΛΚΟΥΝ ΚΙΝΕΖΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΝ ΜΕΣΩ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ, ΤΟΥ Mu Xuequan

Επενδυτικά συμβόλαια ύψους 3,4 δις δολαρίων υπεγράφησαν από επιχειρήσεις της Κίνας και των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια ενός φόρουμ, το οποίο έλαβε χώρα το Σαββάτο στην ανατολική επαρχία της Κίνας Jiangsu.


Οι επενδύσεις, οι οποίες κατευθύνονται κυρίως προς τις ΗΠΑ, έγιναν μεταξύ 85 επιχειρήσεων από 21 πόλεις της Κίνας και 20 των ΗΠΑ που συμμετείχαν στο δεύτερο φόρουμ των πόλεων Κίνας – ΗΠΑ για την οικονομική συνεργασία και τις επενδύσεις.

Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Η Ελλάδα έχει θέση στο όραμα μιας Μεσογειακής Κοινότητας Ενέργειας



Πρέπει οι Ελληνες, οι Ισπανοί, οι Πορτογάλοι, και άλλοι Ευρωπαίοι να αγκαλιάσουν ένα πρόγραμμα λιτότητας που τους έχει επιβληθεί επειδή η επικρατούσα άποψη στην Γερμανία και σε άλλες βόρειες χώρες τους θεωρεί άσωτους και τεμπέληδες; Τέτοιοι χαρακτηρισμοί δημιουργούν μίση και διχασμούς, ακριβώς τη στιγμή που χρειάζεται ενότητα. Ειδικά η Ελλάδα, χρειάζεται τώρα έναν τρόπο για να συνδέσει το παρελθόν με το μέλλον της. Ως το λίκνο της πρώτης δημοκρατίας του κόσμου, η Ελλάδα χρειάζεται σύμβολα εθνικής ανανέωσης.

Ολοι οι αναγνώστες στη Δύση συναντούν για πρώτη φορά τον κόσμο της Μεσογείου μέσα από τον Ομηρο: τα νησιά και τις ακτές και τους λαούς που συνδέονται με τη διπλωματία, το εμπόριο και τα πλοία. Η Ελλάδα θα μπορούσε να ξαναγίνει πυλώνας ενός τέτοιου κόσμου, χρησιμοποιώντας τη σημερινή κρίση της για να οικοδομήσει ένα νέο μέλλον.

ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΣΥΡΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΒΡΕΙ ΤΟΥΣ ΠΙΛΟΤΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡΡΙΦΘΕΝΤΟΣ ΜΑΧΗΤΙΚΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ

Οι ναυτικές δυνάμεις της Τουρκίας και της Συρίας δεν έχουν βρει ακόμη τους πιλότους του τουρκικού πολεμικού αεροσκάφους, το οποίο κατερρίφθη από τις δυνάμεις αεράμυνας της Συρίας, την Παρασκευή, στη Μεσόγειο Θάλασσα κατά τη διάρκεια των διήμερων δραστηριοτήτων αναζήτησης και διάσωσης, ανέφερε το Σαββάτο το τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι NTV.


Ακόμη, αναφέρθηκε ότι οι Ναυτικές Δυνάμεις βρήκαν θραύσματα του μαχητικού, αλλά η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως.

Πτωχευμένες κυβερνήσεις...



Κατά βάθος, οι λαοί γνωρίζουν ότι όλο αυτό που γίνεται είναι, κατά κάποιο τρόπο, ένα θέατρο, δυστυχώς, δε, του παραλόγου. Και περισσότερο από ποτέ ισχύει η ρήση του Τσόρτσιλ, που ήταν κάπως έτσι: Μπορείς να ξεγελάς λίγους για πολύ καιρό ή πολλούς για λίγο καιρό, αλλά όχι πολλούς για πολύ καιρό.

Στον πυρήνα της ελληνικής κρίσης βρίσκεται η ευρωπαϊκή κρίση. Κρίση ταυτότητας, κρίση συνείδησης, κρίση αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, κρίση ηγεσίας και οράματος, κρίση από σύγκρουση συμφερόντων. Συγκρούονται τα έθνη–κράτη με τους «κεντρικούς σχεδιαστές» του σημερινού νεοφιλελεύθερου κόσμου των Βρυξελλών και του ΔΝΤ καθώς και με το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο, παγκοσμιοποιημένο, επιθετικό και αχαλίνωτο. Και οι ηγέτες των δημοκρατιών αποδεικνύονται υποδεέστεροι των περιστάσεων, αφιλοσόφητοι, ανιστόρητοι, αναίσθητοι, ανίσχυροι, υποτελείς σε προσωπικές δεσμεύσεις και νοητικά στερεότυπα.

Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Foreign Policy: Τι στρατιωτικό εξοπλισμό έχει προσφέρει η Ρωσία στη Συρία;



Σύμφωνα με το Foreign Policy ο Πρόεδρος Ασσάντ δε θα μπορούσε να βρει καλύτερο φίλο από τον Πούτιν. Την τελευταία εβδομάδα ακόμα τρία ρωσικά πλοία ενίσχυσαν το λιμάνι της Ταρτούς.

Ειδικοί επί των στρατιωτικών ζητημάτων αναφέρουν ότι μετά την προμήθεια ενός εξελιγμένου συστήματος πυραυλικής άμυνας από τη Ρωσία, οι επίδοξοι επιτιθέμενοι στη Συρία μάλλον θα πρέπει να το σκεφτούν δυο φορές.

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία παρά τα όσα συμφωνήθηκαν στους G20 για πολιτική λύση στη Συρία, στέκονται απέναντι στο ζήτημα που ταλανίζει την περιοχή επί μήνες. Από τη μία, ο Ομπάμα εξέφρασε την επιθυμία του να καθαιρεθεί ο Ασσάντ από την άλλη, η Ρωσία δε χάνει ευκαιρία να εκδηλώσει τη συμπαράσταση της στο καθεστώς.

Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Νουριελ Ρουμπινί: Ο κόσμος απειλείται από μια ακόμη οικονομική κρίση




Μια νέα καταιγίδα είναι έτοιμη να ξεσπάσει. Σύννεφα από όλον τον κόσμο μαζεύονται με το σύννεφο της Ευρώπης να είναι το μεγαλύτερο από όλα.

Πρώτον, η κρίση στην ευρωζώνη βαθαίνει. Το ευρώ είναι πολύ ισχυρό και οι οικονομίες σε μπελάδες βυθίζονται σε ύφεση. Το τραπεζικό σύστημα βαλκανοποιείται καθώς διακόπτονται οι διακρατικοί και διατραπεζικοί δεσμοί. Η κατάσταση αναμένεται να χειροτερεύσει μετά την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη σε μερικούς μήνες από τώρα.

Με τη δυνατότητα δανεισμού της Ισπανίας και της Ιταλία να δυσχεραίνει, η ευρωζώνη μπορεί πολύ σύντομα να πρέπει να τείνει χέρα βοηθείας όχι μόνο στον τραπεζικό τομέα των δυο χωρών αλλά και στις ίδιες τις χώρες για την εξυπηρέτηση των αναγκών τους.

New York Times: Η Θεσσαλονίκη δίνει μαθήματα δημόσιας διοίκησης στην Αθήνα.



Ο Γιάννης Μπουτάρης μετά την πρόσφατη επιτυχία της διοίκησης του αναφορικά με τη διαχείριση του προϋπολογισμού της πόλης του, έδωσε συνέντευξη στους New York Times. Όπως αναφέρει το έντυπο είχε υποσχεθεί να δώσει ένα γερό χτύπημα στη γραφειοκρατία και το έκανε.

Ο Μπουτάρης πίστευε και πιστεύει ότι οι 5000 δημόσιοι υπάλληλοι είναι πάρα πολλοί για μια πόλη σαν τη Θεσσαλονίκη. 3000 θα ήταν αρκετοί. Επειδή δε μπορεί να απολύσει κάποιους από αυτούς χρησιμοποίησε μεθόδους όπως παροχή κινήτρων, στόχων και αξιολογήσεις για να αυξήσει την παραγωγικότητα τους.

Michael Hudson: Εργαζόμαστε περισσότερο, παράγουμε περισσότερο αλλά χρεωνόμαστε περισσότερο για να το απολαύσουμε.




Έστω ότι ζούσατε το 1945 και κάποιος σας ενημέρωνε για την τεχνολογία του μέλλοντος. Αυτό που θα φανταζόσασταν θα ήταν ότι οι άνθρωποι του μέλλοντος θα ζούσαν σε ένα περιβάλλον ευδαιμονίας. Η αυξημένη παραγωγικότητα θα αύξανε τους μισθούς και το βιοτικό επίπεδο.

Γιατί δε συνέβη κάτι τέτοιο; Γιατί δεν είμαστε όλοι πλούσιοι να απολαμβάνουμε την οικονομία την πολυτέλειας που μας είχαν υποσχεθεί; Ποιος απολαμβάνει τους καρπούς της μεγαλύτερης παραγωγικότητας;

Υπό τον Στάλιν το πλεόνασμα κατέληγε στο κράτος. Σήμερα, ο χρηματοπιστωτικός καπιταλισμός το κατευθύνει σε διάφορους τομείς. Στη βιομηχανία, τις κατασκευές, τις υποδομές, τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς αλλά κυρίως στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Δάνεια, μετοχές και ομόλογα.

Πολύ αυστηρή στάση στην ευρωπαϊκή πορεία της ΠΓΔΜ προαναγγέλλει ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπ. Μπορίσοφ με αφορμή την υπόθεση Μίτρεβα

Η Βουλγαρία θα είναι πολύ αυστηρή κατά την έγκριση των κριτηρίων ένταξης της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), διεμήνυσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, με αφορμή την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της ΠΓΔΜ στην υπόθεση της Σπάσκα Μίτρεβα.

Η Σπάσκα Μίτρεβα, η οποία πολιτογραφήθηκε Βουλγάρα υπήκοος το 2009 και μετακόμισε στη Σόφια, ενώ μέχρι τότε ζούσε στη Γεύγελη της ΠΓΔΜ, βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη εδώ και αρκετά χρόνια με τον πρώην σύζυγό της, πολίτη της ΠΓΔΜ, σχετικά με την επιμέλεια της ανήλικης κόρης τους.

Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός προειδοποιεί τους Κούρδους με πόλεμο.




Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι Αλ-Μαλίκι προειδοποίησε εχτές ότι ο πόλεμος είναι πιθανός για τα πεδία πετρελαίου που υπάρχουν στην κουρδική περιοχή.

Πριν μερικές εβδομάδες η ExxonMobil υπέγραψε συμβόλαιο εκμετάλλευσης έξι περιοχών, με την Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν. Δύο από αυτές τις περιοχές διεκδικούνται από τη Βαγδάτη. Ο Αλ-Μαλίκι αντιλαμβάνεται αυτές τις πρωτοβουλίες ως απειλή ενάντια στην ενότητα του Ιράκ και ως πυροκροτητή εντάσεων και πολέμων στην περιοχή. Επιπλέον, υποστηρίζει ότι οποιοδήποτε συμβόλαιο εκμετάλλευσης ενεργειακών πόρων πρέπει να εγκρίνεται πρώτα από τη Βαγδάτη.

Reuters: Οι G20 υποστηρίζουν την προσπάθεια διάσωσης της Ευρώπης.




Η Ευρώπη δεσμεύτηκε στη Σύνοδο των G20 ότι θα προχωρήσει με την ολοκλήρωση του τραπεζικού της τομέα; ένα βήμα που από καιρό υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ ως το πλέον ενδεδειγμένο για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και την απόδραση από τον φαύλο κύκλο των διασώσεων που βυθίζει ολοένα και περισσότερο τις χώρες στην ύφεση.

« Τίποτα δε μπορεί να λειτουργήσει ως ασημένια σφαίρα που θα επιλύσει το ζήτημα ολοκληρωτικά, μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες ή ακόμη μέσα στους επόμενους δύο μήνες... αλλά κάθε βήμα αναδεικνύει την αποφασιστικότητα της Ευρώπης για περισσότερη ολοκλήρωση» είπε ο Ομπάμα.

Τώρα οι G20 περιμένουν τη Σύνοδο της ΕΕ της επόμενης εβδομάδας, όπου οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναμένεται να ανακοινώσουν μια μακρά διαδικασία προς βαθύτερη ολοκλήρωση, ξεκινώντας από την τραπεζική ένωση. Το συγκεκριμένο σχέδιο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως τον επόμενο Δεκέμβρη.

G20: Εκκλήσεις του ΟΗΕ για καταπολέμηση του υποσιτισμού


Τρεις υπηρεσίες του ΟΗΕ, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), το Διεθνές Ταμείο για την Αγροτική Ανάπτυξη (Ifad) και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (PAM), έκαναν έκκληση σήμερα στους ηγέτες των χωρών της Ομάδας των 20 (G20) που συναντώνται στο Μεξικό να «δεσμευθούν ότι θα διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση του λιμού», σε κοινή τους ανακοίνωσε που εκδόθηκε από τη Ρώμη, όπου είναι η έδρα τους.


Υπενθυμίζοντας ότι 900 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποσιτίζονται, κυρίως στην Ασία και την Αφρική, οι τρεις οργανώσεις εκφράζουν την ευχαρίστησή τους που η μεξικανική προεδρία της G20 «έθεσε ως προτεραιότητά της τη διατροφική ασφάλεια και διατηρεί το θέμα σε υψηλή θέση μεταξύ των παγκόσμιων ζητημάτων».

Μίνη σύνοδος κορυφής για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη


Οι ηγέτες των τεσσάρων μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία) συναντώνται την Παρασκευή στην Ρώμη σε μία προσπάθεια εξεύρεσης κοινού τόπου πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών στις 28 και 29 Ιουνίου με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους που πλέον απειλεί ευθέως τη Μαδρίτη και τη Ρώμη.

Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Πόλ Κρούγκμαν: Η Ελλάδα στη θέση του θύματος.




Από τη στιγμή που η Ελλάδα βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα η διεθνής κοινή γνώμη φαίνεται να βρίσκει λάθη σε κάθε τι ελληνικό. Ενώ κάποιες από τις κατηγορίες είναι αληθινές και κάποιες άλλες ψεύτικές, δεν είναι αυτό που έχει σημασία. Όντως, η ελληνική οικονομία παρουσιάζει πολλές αδυναμίες. Το ίδιο και το πολιτικό της σύστημα αλλά και η κοινωνία της. Ωστόσο, δεν είναι αυτές οι αδυναμίες που έριξαν την Ελλάδα στην κρίση και απειλούν να κατασχίσουν του ευρωπαϊκό οικοδόμημα.  

Η ρίζα της καταστροφής βρίσκεται βορειότερα, βρίσκεται στις Βρυξέλλες, τη Φρανκφούρτη και το Βερολίνο. Εκεί σχεδιάστηκε ένα βαθιά και ίσως μοιραία ελαττωματικό νομισματικό σύστημα που ελλείψει σοβαρής ανάλυσης να το στηρίζει, ηθικοποιείται η όποια προβληματική δυσλειτουργία του. Σημειωτέον ότι η λύση θα πρέπει να προέλθει από τα ίδια μέρη.

Ας επιστρέψουμε στις ελληνικές αποτυχίες: Πράγματι η Ελλάδα υποφέρει από διαφθορά και φοροδιαφυγή. Η ελληνικές κυβερνήσεις αρέσκονται να ζουν πέρα από τις δυνατότητες τους. Η ελληνική παραγωγικότητα βρίσκεται περίπου 25% χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Από την άλλη, κάτι ανάλογο συμβαίνει με την παραγωγικότητα του Μισισιπή και τον αμερικανικό μέσο όρο.

Πολλά από τα όσα ακούγονται για τα κακώς κείμενα στην Ελλάδα απλά δεν είναι αλήθεια. Οι Έλληνες όχι μόνο δεν είναι τεμπέληδες αλλά εργάζονται περισσότερο από τον μέσο Ευρωπαίο; και από τον μέσο Γερμανό. Ούτε η Ελλάδα έχει ένα διογκωμένο κράτος πρόνοιας. Οι κοινωνικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι σημαντικά μικρότερες από τη Σουηδία ή τη Γερμανία.

Λοιπόν, πως μπήκε η Ελλάδα σε τόσους μπελάδες; Κατηγορείστε το ευρώ γι’ αυτό.

The Wall Street Journal: Τι θα ζητήσει η νέα κυβέρνηση από την Μέρκελ;




Η Άγκελα Μέρκελ στη Σύνοδο G20 έσπευσε να στείλει μήνυμα προειδοποίησης στους νεοεκλεγέντες Έλληνες πολιτικούς ηγέτες πως τα χρονοδιαγράμματα πιέζουν και οι Έλληνες πολιτικοί οφείλουν να εκπληρώσουν όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη δανειακή σύμβαση. Ενημέρωσε δε με αυστηρότητα ότι δε θα γίνει καμία αλλαγή στο μνημόνιο.

Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες Γερμανοί αξιωματούχοι υπονοούν ότι η Γερμανία είναι ανοιχτή σε μια συζήτηση για την χαλάρωση των σφιχτών χρονοδιαγραμμάτων του μνημονίου.

Η Αθήνα από την άλλη ως την Πέμπτη αναμένεται να παρουσιάσει ένα πλαίσιο αιτημάτων πάνω στο οποίο θα στηριχθεί η όποια προσπάθεια για αναδιαπραγμάτευση. Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, στις 28-29 Ιουνίου.   

Reuters: Και όμως η Ελλάδα θα εγκαταλείψει την ευρωζώνη.




Σε συνέντευξη του στο Reuters ο Νίλ Κασκάρι πρώην εξιωματούχος του υπουργείου οικονομικών των ΗΠΑ υποστήριξε ότι το Grexit εξακολουθεί και είναι το πιθανότερο σενάριο.

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου για την επιφυλακτικότητα των αγορών παρά το θετικό αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών ο Κασκάρι απαντά ότι οι αγορές διαβλέπουν πως η Ελλάδα δε θα καταφέρει να τηρήσει το πρόγραμμα λιτότητας με κατάληξη την έξοδο της από το ευρώ. Πρόσθεσε ότι η μεγάλη πρόκληση για έναν ερευνητή αυτές τις μέρες είναι να προβλέψει πότε θα γίνει το «περίφημο» Grexit. Θα μπορούσε να συμβεί σε λίγες εβδομάδες αν το αποφάσιζε ο λαός αλλά μετά το αποτέλεσμα των εκλογών η έξοδος αναβάλλεται πιθανότατα για το τέλος αυτού του έτους. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η πρόβλεψη ότι πολύ σύντομα ο λαός θα αντιληφθεί ότι οι παραχωρήσεις από την πλευρά της ΕΕ θα είναι ασήμαντες, το πακέτο λιτότητας θα εξακολουθήσει να συρρικνώνει την οικονομία με αποτέλεσμα ο ίδιος ο λαός να επιζητήσει την έξοδο από το ευρώ ως τη μοναδική εναλλακτική.

G20: Εισφορές 456 δισ. δολαρίων στο ΔΝΤ

Οι νέοι πόροι για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έφθασαν τα 456 δισεκατομμύρια δολάρια κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20 στο Λος Κάμπος του Μεξικού, ανακοίνωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για τις χώρες που δεν είχαν προσδιορίσει το ύψος της συμβολής τους, όπως η Κίνα, η οποία θα συνεισφέρει 43 δισεκατομμύρια δολάρια, ή δεν είχαν αποφασίσει ότι θα συνεισφέρουν, όπως το Μεξικό.

Το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua επιβεβαίωσε ότι η συμβολή της Κίνας θα ανέρχεται σε 43 δισεκατομμύρια δολάρια.

"Κοινά σημεία" στο θέμα της Συρίας βρήκαν Ομπάμα - Πούτιν

Οι πρόεδροι της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα συμφώνησαν χθες βράδυ να συνεργαστούν μεταξύ τους και αλλά και με άλλες χώρες και εκπροσώπους διεθνών οργανισμών, όπως ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Κόφι Άναν, προκειμένου να βρεθεί μια λύση στη συριακή κρίση.


Μετά τις συνομιλίες που είχαν στο Λος Κάμπος του Μεξικού οι δύο ηγέτες, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι διαπίστωσαν ότι έχουν πολλές κοινές απόψεις για το θέμα της Συρίας και ότι θα συνεχίσουν τις συζητήσεις.

Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ

24 ώρες μετά το επίσημο αποτέλεσμα των ελληνικών βουλευτικών εκλογών, όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι θα έχουμε κυβέρνηση. Τουλάχιστον επισήμως. Το ζήτημα, βεβαίως, δεν είναι να έχουμε ένα ομοίωμα κυβέρνησης, μια μαριονέτα που θα συναντά τους εταίρους μας στην ΕΕ και στη διεθνή κοινότητα και θα λέει πάντα και σε όλα "ναι" με κατεβασμένο κεφάλι, αλλά μια κυβέρνηση με βούληση και σθένος να προωθήσει και να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας μας.

Εχθές, είχα την τύχη να εκτελέσω χρέη γραμματέα, σε ένα εκλογικό τμήμα της νήσου Λέσβου. Αυτό που αποκόμισα από την όλη εκλογική διαδικασία ήταν η ανάγκη των ανθρώπων, ανεξαρτήτου ηλικίας και κομματικής προτίμησης, για ένα καλύτερο αύριο.

Αποστολή ρωσικών πολεμικών πλοίων στη Συρία


Η Ρωσία ετοιμάζεται να στείλει δυο αμφίβια πολεμικά πλοία στο λιμάνι Ταρτούς της Συρίας, τη μοναδική ρωσική ναυτική βάση στη Μεσόγειο, μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ επικαλούμενο πηγή του γενικού επιτελείου του ρωσικού πολεμικού ναυτικού.

"Δύο μεγάλα αποβατικά πλοία, το Nikolaï Filtchenkov και το César Kounikov, ετοιμάζονται να αποπλεύσουν για το συριακό λιμάνι Ταρτούς», δήλωσε αξιωματικός στο γενικό επιτελείο.

Αίρονται οι κυρώσεις της Ε.Ε. προς την Ουγγαρία


Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα άρουν την Παρασκευή τις οικονομικές κυρώσεις επί της Ουγγαρίας, δήλωσαν δύο διπλωμάτες της ΕΕ, και θα αποκαταστήσουν την πρόσβαση της Βουδαπέστης σε παγωμένα κεφάλαια μισού δισεκ. ευρώ ανταμείβοντας τον πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν για τον τρόπο που αντιμετώπισε δημοσιονομικά προβλήματα.

Το Μάρτιο οι υπουργοί Οικονομικών είχαν μπλοκάρει κεφάλαια της ΕΕ ύψους 495 εκατ. ευρώ που επρόκειτο να διατεθούν από το 2013 για να στείλουν ένα μήνυμα στη Βουδαπέστη ότι τα μονίμως υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα είναι απαράδεκτα για την ΕΕ.

Το Ιράν δέχεται να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου κατά 20%

Η Τεχεράνη θα σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου κατά 20% αν της προμηθεύσουν καύσιμα, δήλωσε ο Αχμαντινετζάντ. Επαναλάμβάνονται οι συνομιλίες στη Μόσχα.



Το Ιράν είναι έτοιμο να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου κατά 20% αν οι μεγάλες δυνάμεις εγγυηθούν ότι θα προμηθεύουν τη χώρα με τα πυρηνικά καύσιμα τα οποία έχει ανάγκη, τόνισε ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ιρανικής προεδρίας.