Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Μη επανδρωμένοι «φύλακες» των ιρακινών πετρελαιοπηγών


Η ιρακινή κυβέρνηση αγοράζει αμερικανικά UAV για να προστατέψει τις πετρελαιοπηγές στο νότο.

Μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) αγοράζει το Ιράκ από τις ΗΠΑ, για να βοηθήσουν στη φύλαξη των πλατφορμών εξόρυξης πετρελαίου στο νότο, καθώς η χώρα αυξάνει την παραγωγή της μετά την αποχώρηση των τελευταίων αμερικανικών στρατευμάτων, ανακοίνωσαν Ιρακινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Η προστασία των ζωτικής σημασίας υποδομών γύρω από τα αποθέματα πετρελαίου της χώρας- τα τέταρτα μεγαλύτερα στον κόσμο- είναι εξαιρετικά σημαντικό θέμα, καθώς το Ιράκ ανοικοδομεί μια βιομηχανία που έχει πληγεί βαρύτατα από πολλά χρόνια πολέμου και κυρώσεων σε βάρος του πρώην δικτάτορα, Σαντάμ Χουσεΐν.

«Το ιρακινό ναυτικό αγόρασε αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να προστατέψει τις πλατφόρμες του νότου, από όπου προωθείται το περισσότερο πετρέλαιο του Ιράκ» είπε στέλεχος του Γραφείου Συνεργασίας σε Θέματα Ασφαλείας στο Ιράκ, που υπάγεται στην αμερικανική πρεσβεία. Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες όσον αφορά τον αριθμό ή τον τύπο των αεροσκαφών, αλλά Ιρακινοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν την ύπαρξη σχεδίων για χρήση τους με σκοπό την προστασία των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων.

Οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις ανέλαβαν την προστασία της πετρελαϊκής βιομηχανίας το 2005, αλλά μέχρι την απόσυρση των τελευταίων αμερικανικών δυνάμεων το Δεκέμβριο, υπηρεσίες αεροπορικής αναγνώρισης και λογιστικής υποστήριξης παρείχαν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ.

Αν και η βία στο Ιράκ έχει μειωθεί σε σχέση με το 2006 και το 2007, όταν οι βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας βρίσκονταν σχεδόν σε ημερήσια διάταξη, αλλά οι αντάρτες εξακολουθούν να στοχεύουν πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. Το Ιράκ ξεκίνησε τη λειτουργία ενός υπεράκτιου τέρμιναλ εξαγωγών στο νότο νωρίτερα αυτό το έτος, το οποίο βοήθησε στην αύξηση των εξαγωγών του στο υψηλότερο επίπεδο από το 2003 (2.317 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το Μάρτιο). Μία δεύτερη πλατφόρμα υπολογιζόταν πως θα αύξανε τις εξαγωγές τον Απρίλιο. Οι εξαγωγές αργού αναμένεται να φτάσουν τα 2,75 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μέχρι το τέλος του 2012.

Οι πετρελαιοπηγές στο νότο, γύρω από τη Βάσρα, αποτελούν την καρδιά της ιρακινής παραγωγής, όπου δραστηριοποιούνται πετρελαϊκοί κολοσσοί. Η κατάσταση ασφαλείας έχει βελτιωθεί αισθητά, ωστόσο σε καμία περίπτωση η βιομηχανία δεν θεωρείται απόλυτα ασφαλής. Τρεις βόμβες εξερράγησαν σε έναν αγωγό το Δεκέμβριο, δημιουργώντας προβλήματα στην πετρελαιοπηγή Ρουμάιλα. Αν και οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας έχουν αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας για να αποτρέψουν επιθέσεις από σουνιτικές οργανώσεις που συνδέονται με την Αλ Κάιντα, αξιωματούχοι εδώ και καιρό δηλώνουν πως είναι ανεπαρκώς εξοπλισμένες για να προστατέψουν πλήρως τον ζωτικό αυτό τομέα.

ΠΗΓΗ: http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathextra_1_23/05/2012_443475

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου