Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Το ελληνικό δράμα δεν έχει happy end


Πέντε χρόνια και πέντε πακέτα διάσωσης μετρά η κρίση χρέους στην Ευρώπη και η ευρωζώνη -και ο κόσμος- δεν δείχνει την προσοχή που θα έπρεπε στη χώρα από όπου πρωτοξεκίνησε ο οικονομικός πανικός. 

Αφού έλαβε δάνεια εκατοντάδων δισ. ευρώ από τους γείτονές της, η Ελλάδα, χωρίς να αντιμετωπίζεται πια ως απειλή για την ακεραιότητα της ευρωζώνης, συνεχίζει να ζει το μαρτύριό της μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. 

Marcin Krόl: Πότε θα επαναστατήσει η μεσαία τάξη;

cf86-cf86cf86-14-2-15-thumb-large-150x150
Οι ηγέτες δεν έχουν ακόμη συνειδητοποιήσει πως κάθονται πάνω σε δυναμίτη, προειδοποιεί ο Πολωνός φιλόσοφος Marcin Krόl, και εξηγεί πως η μεσαία τάξη, την οποία εμποδίζουμε να εξελιχθεί κοινωνικά, μπορεί να δει την επανάσταση ως το τελευταίο της μέσο προκειμένου να ακουστεί η φωνή της.

Greece not tough enough on rich tax evaders, IMF says

Anti-austerity protesters hold Greek flags in front of parliament in Athens last year


Anti-austerity protesters hold Greek flags in front of parliament in Athens last year. Photograph: Louisa Gouliamaki/AFP/Getty Images
Greece has not done enough to clamp down on "notorious tax evasion" by the rich and self-employed, leaving those on salaries and pensions to take most of the pain from the austerity measures imposed as part of the country's €240bn (£202bn) bailout, according to a much-anticipated verdict on its economic measures published on Monday.

Στην Αθήνα την Πέμπτη 26 αρχηγοί ευρωπαϊκών ναυτικών δυνάμεων

Με τις εξελίξεις στη Συρία να αναμένονται ραγδαίες, η ουσιαστική σημασία της φετινής συνόδου ξεφεύγει κατά πολύ από την «τυπική» της ατζέντα
Μαλούχος Γεώργιος Π.  

Εικοσιέξι αρχηγοί ναυτικών δυνάμεων από ισάριθμες ευρωπαικές χώρες θα βρίσκονται την Πέμπτη και την Παρασκευή στην Αθήνα, όπως ανακοίνωσε επίσημα το Πολεμικό Ναυτικό. Η συνάντηση των αρχηγών πραγματοποιείται στα πλαίσια ετήσιων αντίστοιχων επαφών που διεξάγονται από τη δεκαετία του 1990 με την ονομασία «CHIEFS OF EUROPEAN NAVIES – CHENS 13».
Όμως, αυτή τη στιγμή, με τις εξελίξεις σχετικά με τη Συρία να αναμένονται ραγδαίες, η ουσιαστική σημασία της φετινής συνόδου, της οποίας την προεδρεία έχει ο αρχηγός του ΠΝ αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ξεφεύγει κατά πολύ από την «τυπική» της ατζέντα, η οποία, ούτως ή άλλως, περιλαμβάνει και την ανάληψη δράσεων για ανθρωπιστικές επιχειρήσεις.

Το μήνυμα μιας καπετάνισσας του ΡΚΚ, επ' ευκαιρία της αποχώρησης των ανταρτών από τα βουνά του (τουρκικού) Κουρδιστάν!


Μετάφραση: Σάββας Καλεντερίδης

Η Ντελάλ Αμέντ είναι μια από τις υψηλόβαθμες καπετάνισσες του στρατού των ανταρτών του ΡΚΚ.
Σήμερα, ημέρα έναρξης της αποχώρησης των ανταρτών του ΡΚΚ από τα βουνά του  Βορείου (τουρκικού) Κουρδιστάν, μίλησε στο Πρακτορείο Ειδήσεων Φιράτ, δίνοντας μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις, μηνύματα που πρέπει να διαβάσουν και να μελετήσουν και οι Έλληνες ενδιαφερόμενοι, ιδιαίτερα εκείνοι που προβαίνουν σε άστοχες κρίσεις και σχολιασμούς, δείχνοντας πόσο πολύ λίγο γνωρίζουν το Κουρδικό Απελευθερωτικό Κίνημα.


Brzezinski: EU-US trade pact can halt West's decline



BRATISLAVA - US academic and former statesman, Zbigniew Brzezinski, has said Western democracies should create a trans-Atlantic trade bloc to counterbalance Chinese power.
The 85-year-old, who was a US national security advisor at the height of the Cold War, spoke at the Globsec conference in Bratislava on Thursday (18 April) to an audience of central European VIPs.

Spiegel: Η διγλωσσία της Μέρκελ για το περιβάλλον

Φάσκει και αντιφάσκει, όπως τονίζει σε δημοσίευμά της η πολιτική επιθεώρηση Spiegel, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ όσον αφορά την περιβαλλοντική πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και η χώρα της.
Spiegel: Η διγλωσσία της Μέρκελ για το περιβάλλον
Από τη μια απαιτεί να υπογραφεί οπωσδήποτε παγκόμια συμφωνία για τον έλεγχο της κλιματικής αλλαγής μέχρι το 2015, ενώ την ίδια στιγμή κάνει πίσω αποφεύγοντας να δώσει λύση σε σημαντικά εκκρεμή ζητήματα όπως αυτό του συστήματος για τα ανώτατα όρια, την εμπορία και την ανταλλαγή δικαιωμάτων για τις ρυπογόνες εκπομπές άνθρακα.

Οι Ευρωπαίοι θα μπορούν να ανοίγουν λογαριασμό και εκτός της χώρας τους

Σε μια προσπάθεια διεύρυνσης των... «τραπεζικών» δικαιωμάτων των Ευρωπαίων και μεγαλύτερης διαφάνειας στη λειτουργία των τραπεζών, η Κομισιόν προωθεί δέσμη μέτρων που θα διευκολύνουν τους πολίτες της Ε.Ε. να ανοίγουν βασικό λογαριασμό πληρωμής σε όποια χώρα της επιθυμούν, συγκρίνοντας τις διαφορετικές τραπεζικές χρεώσεις, την προμήθεια για διαφορετικές συναλλαγές, τα τραπεζικά έξοδα, τα επιτόκια.
Καθώς μέχρι σήμερα είναι δύσκολο για τους Ευρωπαίους πολίτες να ανοίξουν λογαριασμό πληρωμών, χωρίς να είναι κάτοικοι της χώρας όπου είναι εγκατεστημένος ο πάροχος των τραπεζικών υπηρεσιών, αναλυτές εκτιμούν ότι η κίνηση έρχεται να ικανοποιήσει τα δικαιώματα των Ευρωπαίων, καθιστώντας τους τραπεζικούς λογαριασμούς στις χώρες-μέλη της Ε.Ε. «πιο προσιτούς, πιο διαφανείς και... πιο οικονομικούς» σε όλους.

Οι Αλβανοί των Σκοπίων «πήραν το μήνυμα» από τις ΗΠΑ

Η αμερικανική κυβέρνηση προτρέπει την ΠΓΔΜ να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες της για την εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης στο θέμα της ονομασίας, η οποία θα επιτρέψει την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).
Οι Αλβανοί των Σκοπίων «πήραν το μήνυμα» από τις ΗΠΑ
Αυτό δήλωσε ο αρχηγός του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι, μετά τις συναντήσεις που είχε στην Ουάσιγκτον με εκπροσώπους της αμερικανικής κυβέρνησης. «Η μπάλα είναι στη δική μας περιοχή και πρέπει να παίξουμε καλά» πρόσθεσε ο Αλί Αχμέτι.

Κυπριακό: Επανέναρξη συνομιλιών από φθινόπωρο

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) Μπαν Κι Μουν, επέδειξε κατανόηση στο αίτημα της Λευκωσίας, να ξεκινήσουν συνομιλίες στο Κυπριακό το φθινόπωρο και να μην υπάρξει άμεση επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας, όπως ζητά η τουρκική πλευρά. Επίσης, εάν η Αμμόχωστος παραδοθεί στους νόμιμους κατοίκους της, η κυπριακή κυβέρνηση προτείνει η τουρκοκυπριακή κοινότητα «να δικαιούται» τη διεξαγωγή εμπορίου απευθείας δια του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Τα πιο πάνω ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ιωάννης Κασουλίδης, μετά τη συνάντησή του με το γγ του ΟΗΕ στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας). «Νομίζω ότι υπάρχει κατανόηση πως δεν μπορούν να ξεκινήσουν νωρίτερα από την περίοδο του φθινοπώρου» δήλωσε ο κ. Κασουλίδης.