Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Οι κίνδυνοι για το ευρώ και η ελληνική διάσωση

Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι τόσο καταστροφική που κάποια μορφή ανακούφισης χρέους είναι πιθανή. Το timing είναι σωστό καθώς η προεκλογική περίοδος στη Γερμανία έχει λήξει. Η πιο πιθανή λύση ωστόσο, θα καταστήσει αδύνατη την «αντιμετώπιση» άλλων χωρών. Από την αρχή, φορείς χάραξης πολιτικής είχαν εφεύρει «μοναδικές και εξαιρετικές» λύσεις για να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της Ελλάδας. Αλλά όλα αυτά κατέληξαν να γίνουν το πρότυπο για τα επακόλουθα προγράμματα που εφαρμόστηκαν σε άλλες χώρες.
Τα ελληνικά προγράμματα δεν «δούλεψαν»
Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ιδιοφυία στα μαθηματικά για να παρατηρήσει ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί από τότε που η Ελλάδα έχει υιοθετήσει τα προγράμματα της Τρόικας. Η οικονομική κατάσταση είναι φρικτή:

Όλα στο Ίντερνετ! Πώς το «Διαδίκτυο των Πραγμάτων» αλλάζει τα πάντα

Καθώς μοντέλα που φορούσαν τα νέα γυαλιά Google Glass περπατούσαν πάνω σε πασαρέλες στη Νέα Υόρκη νωρίτερα αυτό το μήνα, θα ήταν δελεαστικό να δει κανείς τις ψηφιακές συσκευές που φοριούνται- συμπεριλαμβανομένων των πειραματικών συσκευών κεφαλής (αυτό που μοιάζει με ένα ζευγάρι γυαλιά χωρίς φακούς και που βυθίζει τον χρήστη στο Internet), των έξυπνων ρολογιών (ηλεκτρονικούς υπολογιστές συνδεδεμένους με το ίντερνετ με τη μορφή ρολογιού χειρός), και των αθλητικών παπουτσιών και ειδών ένδυσης με ενσωματωμένους αισθητήρες δεδομένων – ως την τελευταία μόδα. Στην πραγματικότητα, αντιπροσωπεύουν μια πιο βαθιά αλλαγή που αναμορφώνει μεγάλες βιομηχανίες, και που θολώνει τα όρια ανάμεσα στους ανθρώπους και τους υπολογιστές.
Ένας χάρτης τού ίντερνετ το 2005 από το Opte Project. (Mike Lee / Flickr)

Αυτό που έχει κάνει δυνατή την κατασκευή τέτοιων συσκευών είναι η αλληλεπίδραση ανάμεσα σε δύο τεχνολογίες από αυτές που το McKinsey Global Institute έχει χαρακτηρίσει ως από τις πιο επαναστατικές [1] της επόμενης δεκαετίας: το Mobile Internet και το Διαδίκτυο των Πραγμάτων. Το κινητό Διαδίκτυο είναι η δυνατότητα για πρόσβαση στο Ίντερνετ από κινητές συσκευές. Το Ίντερνετ των Πραγμάτων είναι ένα σύνολο τεχνολογιών που ενσωματώνει τον φυσικό κόσμο στον εικονικό κόσμο μέσω δικτύων ηλεκτρονικών αισθητήρων και συσκευών που συνδέονται με τους υπολογιστές. Οι εφαρμογές τού κινητού Ίντερνετ των Πραγμάτων πάνε πέρα από τα ρούχα: Μικροσκοπικοί ανιχνευτές που μπορούν να συγκεντρώνουν και να ξαναπροσφέρουν δεδομένα για την τοποθεσία, την δραστηριότητα και την υγεία (σε πόσο καλή κατάσταση βρίσκεται ένα αντικείμενο ή μια συσκευή) έχουν ήδη ενσωματωθεί στα πάντα, από γέφυρες και φορτηγά μέχρι σε βηματοδότες και αντλίες ινσουλίνης.

Rouhani is talking a good game, but will the Supreme Leader let him make a deal? Inside Khamenei's thinking






































































Khamenei visits an American hostage in 1980.I June,Hassan Rouhani was elected president of the Islamic Republic of Iran. Rouhani ran as a reform candidate, and many have interpreted his victory as a harbinger of a possible liberalization or rationalization of Iranian domestic and foreign policy. But the dominant figure in Iranian politics is not the president but rather the supreme leader, Ayatollah Ali Khamenei. The Iranian constitution endows the supreme leader with tremendous authority over all major state institutions, and Khamenei, who has held the post since 1989, has found many other ways to further increase his influence. Formally or not, the executive, legislative, and judicial branches of the government all operate under his absolute sovereignty; Khamenei is Iran’s head of state, commander in chief, and top ideologue. His views are what will ultimately shape Iranian policy, and so it is worth exploring them in detail.

Israelis move to shelters as Iran attack nears



Israelis built makeshift shelters on balconies across the country in preparation for Iranian nuclear attack. Experts said the “God Pods” would provide little protection

As if sensing an imminent Iranian missile attack, Israelis moved en masse into makeshift shelters on Wednesday night, prompting diplomats and international news organizations to predict that a strike against Tehran’s fast-developing nuclear industry was imminent.

Analysis : German plan may weaken European banking union

The sun is seen over the euro sign landmark next to the head quarters of the European Central Bank (ECB) prior to the ECB's monthly press conference in Frankfurt, September 5, 2013. REUTERS/Kai Pfaffenbach
BRUSSELS |
A German plan to scale back a major element of European banking union may reinvigorate the ambitious project, but also threatens to compromise its ability to prevent future crises.
If Berlin's idea prevails, the resulting banking union would fall well short of what European leaders originally envisaged as their response to the 2008 financial crisis, leaving small but risky banksoutside the scheme.

Πιο εργατικοί από τους Γερμανούς οι Έλληνες, σύμφωνα με τα στοιχεία του παγκόσμιου Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης

Πιο εργατικοί από τους Γερμανούς οι Έλληνες, σύμφωνα με τα στοιχεία του παγκόσμιου Οργανισμού  Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης
Τέταρτος πιο εργατικός λαός του πλανήτη οι Έλληνες, σύμφωνα με τον παγκόσμιο Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
Ο χάρτης του OECD δείχνει πως οι Έλληνες είναι από τους πιο σκληρά εργαζόμενους λαούς στον κόσμο, αφού όσο πιο κόκκινος είναι ο χάρτης σε μία χώρα, τόσο πιο σκληρά εργαζόμενος είναι ο λαός της χώρας αυτής. Όσο πιο μπλε είναι το σημείο του του χάρτη, τόσο πιο χαλαρός σε θέμα δουλειάς είναι ο λαός αυτός.

Παραγράφονται όλες οι εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις πριν το 2008 - Ανέπαφοι οι καταθέτες της λίστας Λαγκάρντ και όσοι αδικαιολόγητα έβγαλαν εμβάσματα στο εξωτερικό

Παραγράφονται όλες οι εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις πριν το 2008 - Ανέπαφοι οι καταθέτες της λίστας Λαγκάρντ και όσοι αδικαιολόγητα έβγαλαν εμβάσματα στο εξωτερικό

Η αδυναμία καταλογισμού φόρων και προστίμων σε εμπλεκόμενους με τη λίστα Λαγκάρντ, η οποία ασφαλώς περιλαμβάνει περιπτώσεις φοροδιαφυγής, αλλά και ο έλεγχος που έχει κάνει το υπουργείο Οικονομικών σε 12.000 περιπτώσεις εμβασμάτων που έφυγαν στο εξωτερικό, ακόμη και αυτός για τις υπερβολικές και αδικαιολόγητες καταθέσεις στην Ελλάδα που γίνεται από τις υπηρεσίες του υπουργείου, «κολλάει» καθώς ο κάθε ελεγχόμενος «δηλώνει» και «εξηγεί» όπως θέλει την προέλευση των αδικαιολόγητων χρημάτων του. Και αυτό γίνεται διότι όλοι αυτοί οι έλεγχοι αφορούν το παρελθόν και οι δικαιολογίες χάνονται στα βάθη του.