Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

«Και το Φυσικό Αέριο της Αν. Μεσογείου μπορεί να Μεταφέρει στην Ευρώπη η Tουρκία Μέσω ΤΑΝΑΡ» (Τurkey to Become Energy Hub with “TANAP”)

Ο αγωγός Trans Anatolian Natural Gas Pipeline (TANAP) θα διασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια της Τουρκίας και θα μετατρέψει τη χώρα  σε ενεργειακό κόμβο στην περιοχή, που θα μεταφέρει στην Ευρώπη ακόμη και το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου, υποστηρίζει  ο Σαμίρ Kεριμλί ,  Πρώτος Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της κρατική εταιρία πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν (SOCAR) στην Τουρκία.

«Και το Φυσικό Αέριο της Αν. Μεσογείου μπορεί να Μεταφέρει στην Ευρώπη η Tουρκία Μέσω ΤΑΝΑΡ»  (Τurkey to Become Energy Hub with “TANAP”)

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σήμερα σε συνάντηση με αντικείμενο « το ρόλος του TANAP στη Μετατροπή της Τουρκίας σε ενεργειακό κόμβο», ο Kεριμλί δήλωσε ότι με τον TANAP υπάρχει μια ευκαιρία για την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο στους τομείς της ενέργειας της Ευρώπης και των Βαλκανίων.

Διασυνδέσεις και Περισσότεροι Προμηθευτές, το Όραμα της Ε.Ε. στο Φυσικό Αέριο

«Πονοκέφαλο» για την Κομισιόν συνιστά η μεγάλη εξάρτηση της Ευρώπης από εισαγωγές φυσικού αερίου, αλλά και η διατήρηση υψηλών τιμών, που υποσκάπτει τον ανταγωνισμό της οικονομίας της. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, οι εισαγωγές φυσικού αερίου το 2035 θα εκτοξευθούν στο 80% από 60% που είναι σήμερα. Ωστόσο, οι πολιτικές που σχεδιάζονται για μια εσωτερική αγορά φυσικού αερίου φαίνεται να «σκοντάφτουν» στις εθνικές πολιτικές, οι οποίες δεν είναι πάντα συμβατές με αυτές της Κομισιόν, καθώς υπηρετούν πρώτιστα τις εγχώριες ανάγκες για το κατά περίπτωση βέλτιστο ενεργειακό μίγμα.

Ο Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Κομισιόν KlausDieterBorchardt ήταν σαφής. «Ένας αριθμός κρατικών εταιριών φυσικού αερίου σε κράτη-μέλη είναι εξαρτημένος από τις κρατικές πολιτικές, που κάνουν δύσκολη τη ζωή για την Κομισιόν και έχουν σαν αποτέλεσμα να υπάρχουν αναντιστοιχίες ανάμεσα στο ενδιαφέρον για την εσωτερική αγορά και τις εγχώριες πολιτικές». Μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο για το φυσικό αέριο, στη Βιέννη, ο κ. Borchardtτόνισε ότι «παρατηρείται μια δυστοκία στα κράτη-μέλη να λάβουν αποφάσεις για τον ενεργειακό τομέα, όχι μόνον γιατί έχουν να αποφασίσουν για το ενεργειακό μίγμα τους, αλλά γιατί παράλληλα πρέπει να ανταποκριθούν και στις ρυθμίσεις της ενιαίας εσωτερικής αγοράς».

Έφυγε ο Λέτα, αρχίζουν οι διαβουλεύσεις

Διαβουλεύσεις με τα κόμματα για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης στην Ιταλία ξεκινά ο πρόεδρος της χώρας, Τζόρτζο Ναπολιτάνο, αφού έκανε δεκτή την παραίτηση του πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα, κατά τη συνάντησή τους στο προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο την Παρασκευή.
Φωτογραφία: ReutersΦωτογραφία: ReutersOι διαβουλεύσεις του Ιταλού προέδρου με τα κόμματα θα ολοκληρωθούν το Σάββατο. Στη συνέχεια, ο Τζόρτζο Ναπολιτάνο θα αναθέσει πιθανότατα στον 39χρονο ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος, Ματέο Ρέντσι, την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Στο 3,7% η ύφεση το 2013

Μικρότερη της προβλεπόμενης είναι η ύφεση για το 2013. Περιορίστηκε στο 3,7% έναντι εκτιμήσεων για 4%, ενώ μετριάστηκε και ο ρυθμός πτώσης του ΑΕΠ στο 2,6% το δ΄ τρίμηνο πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Στο 3,7% η ύφεση το 2013
Ειδικότερα, η ύφεση στη χώρα το 2013 θα είναι χαμηλότερη - 3,7% αντί πρόβλεψης για 4%- λόγω, κυρίως, της σημαντικής τουριστικής κίνησης. Στον αντίποδα, συνεχίζουν να επηρεάζουν αρνητικά το ΑΕΠ, τόσο η μείωση των ιδιωτικών επενδύσεων, όσο και ο περιορισμός στην ιδιωτική κατανάλωση.

Tiny Robots Mimic Termites' Ability to Build without a Leader


Robot construction crew


The small, autonomous robots developed by the researchers.
Credit: Eliza Grinnell, Harvard SEAS
Termites can create mounds that are hundreds of times their own size, working independently without communication or a leader. Inspired by the creatures, scientists have created robots that use just a few simple rules and environmental cues to build castle-like structures and pyramids.

The Origin of 'Liberalism'





Adam Smith (left) and Edinburgh's Parliament Square, c. 1794 (Wikimedia Commons)

It's easy to feel lost in information today, but “big data” can also help us understand the formulations we use in interpreting information, including politics. Google has scanned millions of books published over centuries. Can billions upon billions of words in digital form help us understand our history and character?

Τουρκικές δυνάμεις μαζί με της ΕΕ στην Κεντρική Αφρική;


 

Η αμυντική ανυπαρξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης την οδηγεί σε αιτήματα για την εξασφάλιση στρατευμάτων από όπου είναι αυτό εφικτό, οπότε ήταν θέμα χρόνου να χτυπήσουν και την τουρκική «πόρτα».

Scotland’s Independence By Rodney Jefferson


The Situation


Scotland claims credit for the telephone, television and penicillin, not to mention modern economics. Its people built ships, bridges and locomotives for the world and, more recently, Grand Theft Auto. Now many Scots say they deserve to break away from the United Kingdom — and the 307-year-old union with England and Wales — to create Europe’s newest sovereign state. On Sept. 18, voters age 16 and over in Scotland will decide in a referendum.

Iran: Our Warships Were In Mediterranean Last 4 Years



Iranian naval commander declares ships operating in range of Israeli coast and worldwide for years.
 
 

Iranian navy warships (archive)
Iranian navy warships (archive)
 
Reuters
 
Iranian Naval Commander Habib Allah Siari declared that for the past four years Iranian naval ships have been operating in the Mediterranean Ocean, potentially putting them in range of Israel's coast.