Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Islamic State: Prospects in Pakistan

In recent weeks, there has been a lot of activity taking place in various parts of Pakistan in the name of the abominable, but also ineluctable, Islamic State (IS).
Apart from some senior commanders of the Mullah Fazlullah-led Tehrik-e-Taliban Pakistan (TTP) faction who have announced their allegiance to the IS’ Caliph Ibrahim a.k.a. Abu Bakr al-Baghdadi, there are reports of other smaller groups of militants who have cast their lot with the pestilential IS. Graffiti and posters of the IS have appeared in Karachi, Peshawar, Lahore, Bannu, Balochistan, Gilgit-Baltistan, Wah, Hangu, Kurram, Bhakkar, Dera Ismail Khan and other towns and cities of the country.

Γιατί η ουκρανική κρίση είναι σφάλμα τής Δύσης

Ένας άντρας αυτοφωτογραφίζεται σε ένα αστέρι σοβιετικού τύπου ξαναβαμμένο έτσι ώστε να μοιάζει με την ουκρανική σημαία, στην Μόσχα, στις 20 Αυγούστου 2014. (Maxim Shemetov / Reuters)

Σύμφωνα με την επικρατούσα αντίληψη στην Δύση, για την ουκρανική κρίση μπορεί να κατηγορηθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου η ρωσική επιθετικότητα. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με το επιχείρημα αυτό, προσάρτησε την Κριμαία εξαιτίας μιας μακροχρόνιας επιθυμίας να επαναφέρει στην ζωή την σοβιετική αυτοκρατορία, και μπορεί τελικά να κυνηγήσει το υπόλοιπο της Ουκρανίας, καθώς και άλλες χώρες τής Ανατολικής Ευρώπης. Κατά την άποψη αυτή, η αποπομπή τού προέδρου τής Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, τον Φεβρουάριο του 2014 παρείχε απλώς ένα πρόσχημα για την απόφαση του Πούτιν να διατάξει τις ρωσικές δυνάμεις να καταλάβουν τμήμα τής Ουκρανίας.

Τα διδάγματα του 1918 για την Ευρώπη

Την προηγούμενη εβδομάδα, πολλά ευρωπαϊκά κράτη γιόρτασαν την Ημέρα Ανακωχής, τιμώντας την 11η Νοεμβρίου 1918, την ημέρα που έληξε το μακελειό του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Σχεδόν έναν αιώνα αργότερα, είναι σαφές πως αυτή η ημερομηνία δεν ήταν μόνο η ημέρα κατά την οποία σταμάτησε η αιματοχυσία και η καταστροφή στην Ευρώπη - τουλάχιστον για την ώρα. Αυτή ήταν επίσης η ημέρα κατά την οποία ξεκίνησε η μεγάλη ευρωπαϊκή εξάντληση.
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Henry Kissinger, στο καινούριο του βιβλίο “Παγκόσμια Τάξη”, χαρακτηρίζει τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ως τον “πόλεμο από τον οποίο δεν ανέκαμψε ποτέ η Ευρώπη”, ένα “παραμύθι παραίτησης, ακόμη και αυτοκτονίας”.


Κατά την άποψη του Kissinger, ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν απλώς μια συνέχιση αυτής της συλλογικής αυτοκτονίας. ΓΗ δεύτερη σύγκρουση εξήντλησε ό,τι πόρους δεν είχαν ήδη εξαντληθεί μια γενιά πριν. “Με το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η ψυχολογία της ευρωπαϊκής παγκόσμιας τάξης είχε εξαφανιστεί. Έγινε σαφές ότι καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν ήταν σε θέση πλέον να διαμορφώσει το μέλλον της από μόνη της”.

Ρουμανία: Νίκη - έκπληξη στις προεδρικές εκλογές για τον Κλάους Γιοχάνις

Ο Κλάους Γιοχάνις, ο υποψήφιος της ρουμανικής δεξιάς είναι ο νικητής του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών εξασφαλίζοντας το 54% των ψήφων και καταφέροντας ισχυρό πλήγμα στο φαβορί της αναμέτρησης σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό Βίκτορ Πόντα, σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα της καταμέτρησης που δόθηκαν στη δημοσιότητα.
Ο Κλάους Γιοχάνις, 55 ετών, δήμαρχος της πόλης Σίμπιου και μέλος της γερμανικής μειονότητας της Ρουμανίας αναδείχθηκε νικητής σε πολλές περιφέρειες θεωρούμενες προπύργια της αριστεράς, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που προέρχονται από την καταμέτρηση του 96% των ψήφων.