Pretty scary stuff. But North Korea’s actual actions, though certainly provocative, appear to have shown much greater care, caution and restraint than their rhetoric would suggest. Here’s Stephen Haggard, a North Korean expert at the Peterson Institute for International Economics:
Δευτέρα 1 Απριλίου 2013
Is North Korea being more restrained than we think?
North Korea’s threats from the last week have included, among other things, launching “preemptive” nuclear strikes on South Korea and the United States. Its provocations included showing the world its “plan” for strikes against the U.S. mainland, readying rocket forces for battle, announcing that it was operating under “wartime” conditions and stating, for example, “Time has come to stage a do-or-die final battle.”
Ο «Λαός της Ελευθερίας» αμφισβητεί Ναπολιτάνο και ζητά νέες διαβουλεύσεις στα κόμματα
Την έναρξη νέας φάσης διαβουλεύσεων ανάμεσα στα κόμματα ζήτησε ο γραμματέας του κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PdL), Αντζελίνο Αλφάνο, αμφισβητώντας εμμέσως πλην σαφώς την πρωτοβουλία του προέδρου της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο για τη σύσταση δυο επιτροπών εμπειρογνωμόνων.
«Θεωρούμε αναγκαίο ο πρόεδρος Ναπολιτάνο να ξαναρχίσει τις διαβουλεύσεις με τις πολιτικές δυνάμεις και οι ίδιες οι πολιτικές δυνάμεις να αρχίσουν και πάλι τον μεταξύ τους διάλογο. Το σπίτι καίγεται. . . δεν μπορούν να γίνουν κατανοητές άλλες αναβολές και καθυστερήσεις», τονίζει ο Αλφάνο σε γραπτή ανακοίνωσή του.
Β. Κορέα: Δίνει μεγαλύτερο βάρος στο πυρηνικό της οπλοστάσιο
Περισσότερη βαρύτητα στο πυρηνικό της οπλοστάσιο προτίθεται να δώσει η Βόρειος Κορέα, την ίδια ώρα που οι ΗΠΑ ενισχύουν την παρουσία τους στη περιοχή, μεταφέροντας και άλλα προηγμένα αεροσκάφη και η Νότιος Κορέα δηλώνει ότι παίρνει στα σοβαρά τις κινήσεις του γείτονά της.
Η Ανώτατη Λαϊκή Συνέλευση, που συνέρχεται κάθε χρόνο συνήθως για οικονομικά ζητήματα, αποφάσισε ομόφωνα να δοθεί μεγαλύτερη σημασία στο πυρηνικό πρόγραμμα.
Η Ανώτατη Λαϊκή Συνέλευση, που συνέρχεται κάθε χρόνο συνήθως για οικονομικά ζητήματα, αποφάσισε ομόφωνα να δοθεί μεγαλύτερη σημασία στο πυρηνικό πρόγραμμα.
Ο πληθωρισμός καλείται να σώσει την οικονομία της ευρωζώνης
Μετά την κρίση του 2008 οι κυβερνήσεις και οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στην επόμενη ημέρα. Έπειτα από τέσσερα χρόνια σκληρής μάχης για την αποκατάσταση της ρευστότητας στο παγκόσμιο σύστημα, αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες που προκύπτουν από τον αργό ρυθμό ανάπτυξης της πραγματικής οικονομίας σχεδόν σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου. Η λογιστική αποτύπωση της κρίσης στην Ευρωζώνη δίνει τη θέση της στην ανάγκη χάραξης και υλοποίησης μιας μακροχρόνιας οικονομικής πολιτικής. Έπειτα από 11 χρόνια κυκλοφορίας του ευρώ και μιας ισχυρής κρίσης έχουμε τα δεδομένα ώστε να εξάγουμε με ικανοποιητικό βαθμό ασφάλειας ορισμένα χρήσιμα συμπεράσματα για τη λειτουργία της οικονομίας της Ευρωζώνης αλλά και για το μέλλον το οποίο ίσως για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της κρίσης διαγράφεται λιγότερο σκοτεινό και αβέβαιο.
Στιγμιότυπο από έκθεση για την ιστορία του χρήματος λίγο πριν από την εισαγωγή του ευρώ στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Yves Herman / Reuters
ΑΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΚΥΚΛΟΙ
Το κυριότερο ερώτημα είναι πώς θα καταφέρουν να συμβιώσουν οι χώρες του Νότου με τις χώρες του Βορρά στο πλαίσιο ενός κοινού νομίσματος. Η κοινή άποψη υποστηρίζει ότι η έλλειψη εθνικής συναλλαγματικής πολιτικής θα οδηγήσει σε περαιτέρω ύφεση τις χώρες του Νότου, αφού το ζητούμενο είναι η υποτίμηση του ευρώ για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας. Οι χώρες του σκληρού πυρήνα από την άλλη πλευρά, υποστηρίζουν ένα πιο σκληρό ευρώ ώστε να μην διαταραχθεί αφενός η εμπιστοσύνη των αγορών στο κοινό νόμισμα και αφετέρου να μην αντιμετωπίσουν πρόβλημα εισαγόμενου πληθωρισμού με αρνητικές συνέπειες για την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων και υπηρεσιών τους στις διεθνείς αγορές. Η παραγωγή πολλών προϊόντων βασίζεται στην εισαγωγή ενδιάμεσων αγαθών, το κόστος των οποίων θα αυξηθεί ως συνέπεια μιας υποτίμησης, συμπαρασύροντας παράλληλα το κόστος παραγωγής και άλλων προϊόντων οδηγώντας με αυτόν τον τρόπο τις οικονομίες σε πληθωρισμό και μείωση της ανταγωνιστικότητας. Στην Διεθνή Νομισματική Θεωρία το πρόβλημα αυτό είναι γνωστό ως το πρόβλημα των «ασύγχρονων επιχειρηματικών κύκλων» (asynchronous business cycles).
Τα σχέδια της Γερμανίας για τη Συνθήκη της ΕΕ
Πέρυσι, οι Γερμανοί ηγέτες μίλησαν για την ανάγκη να ενισχυθεί η ευρωζώνη μέσω της αλλαγής των συνθηκών της ΕΕ. Ένα άτομο που άκουσε προσεκτικά τα λόγια αυτά ήταν ο David Cameron. Ο Βρετανός πρωθυπουργός μπορεί να υπέθεσε πως αυτές τις μέρες στην ΕΕ, ό,τι επιθυμεί η Γερμανία, το πετυχαίνει. Όταν εκφώνησε μια μεγάλη ομιλία για την Ευρώπη τον Ιανουάριο, ο Cameron πρόβλεψε ότι, μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια, η ΕΕ θα χρειαστεί μια νέα συνθήκη και άφησε να εννοηθεί ότι η Βρετανία θα είναι σε θέση να εξασφαλίσει παραχωρήσεις από τους εταίρους της ως αντάλλαγμα για την υπογραφή της συνθήκης, όλα αυτά εγκαίρως για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ που υποσχέθηκε το 2017.
Αλλά η στρατηγική του Cameron βασίζεται σε μια εσφαλμένη υπόθεση. Το κλίμα στο Βερολίνο έχει αλλάξει. Οι πρόσφατες συναντήσεις εκεί με κυβερνητικούς αξιωματούχους και πολιτικούς με έχουν πείσει πως η Γερμανία δε θα πιέσει προς μια κατεύθυνση για το είδος συνθήκης που θέλει ο Cameron, τουλάχιστον όχι μέσα στο χρονικό διάστημα της προθεσμίας του το 2017.
Αλλά η στρατηγική του Cameron βασίζεται σε μια εσφαλμένη υπόθεση. Το κλίμα στο Βερολίνο έχει αλλάξει. Οι πρόσφατες συναντήσεις εκεί με κυβερνητικούς αξιωματούχους και πολιτικούς με έχουν πείσει πως η Γερμανία δε θα πιέσει προς μια κατεύθυνση για το είδος συνθήκης που θέλει ο Cameron, τουλάχιστον όχι μέσα στο χρονικό διάστημα της προθεσμίας του το 2017.
Πώς και ποιοι εξακολουθούν να βγάζουν παράνομα τα χρήματά τους από την Κύπρο
Τουλάχιστον τρία άτομα πιάστηκαν, τις τελευταίες ημέρες, να προσπαθούν να βγάλουν από την Κύπρο ποσά μεγαλύτερα των 200.000 ευρώ, ενώ επιτήδειοι πλησιάζουν Ρώσους επιχειρηματίες, προτείνοντάς τους να “φυγαδεύσουν” τα χρήματά τους έναντι προμήθειες που αγγίζει το δυσθεώρητο ύψος του 20%, αποκαλύπτουν οι Financial Times.
Γιατί δεν βοήθησε τελικά η Ρωσία;-Άρθρο του καθηγητή του Χάρβαντ στο περιοδικό Foreign Affairs
Στις 19 Μαρτίου, ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλης Σαρρής μετέβη στη Μόσχα σε μια προσπάθεια να διασώσει τον τραπεζικό τομέα της χώρας του από την κατάρρευση. Ο υπουργός ζήτησε νέα οικονομική βοήθεια, με αντάλλαγμα δικαιώματα στην εξόρυξη φυσικού αερίου, μερίδια σε κυπριακές τράπεζες και εμπορικά προνόμια στον ενεργειακό τομέα. Δύο ημέρες αργότερα έφυγε άπρακτος. Ακολούθησε η συμφωνία με την ΕΕ, που «κουρεύει» δισεκατομμύρια ευρώ από τους λογαριασμούς πλουσίων Ρώσων και «παγώνει» μερικά ακόμη δισεκατομμύρια στις κυπριακές τράπεζες.
ΕΞΑΝΕΜΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ Σοκ και δέος από τις ρυθμίσεις
Δρακόντειο χαρακτηρίζεται το διάταγμα της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, καθώς οι καταθέσεις στη Λαϊκή Τράπεζα για ποσά άνω των 100.000 ευρώ, ουσιαστικά εξανεμίστηκαν, ενώ οι αποταμιευτές της Τράπεζας Κύπρου -στην περίπτωση που δεν έχουν δάνεια- θα δουν το 60% των καταθέσεών τους να «κουρεύεται» και το υπόλοιπο 40% να «παγώνει».
Και είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωζώνης που οι καταθέτες καλούνται να «πληρώσουν το μάρμαρο» και να ανακεφαλαιοποιήσουν με τις αποταμιεύσεις τους τις τράπεζες.
«Όχι» σε βοήθεια για Ρώσους που έχουν καταθέσεις στην Κύπρο, λέει η Μόσχα
Η ρωσική κυβέρνηση δεν προτίθεται να βοηθήσει τις επιχειρήσεις που έχασαν χρήματα στην Κύπρο, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ίγκορ Σουβάλοφ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Μόσχα είναι αποφασισμένη να επιβάλλει πιο αυστηρούς περιορισμούς στη φυγή κεφαλαίων σε εξωχώρια χρηματοοικονομικά κέντρα.
Πολλοί δικαιούχοι μεγάλων καταθετικών λογαριασμών, εκ των οποίων πολλοί είναι Ρώσοι υπήκοοι, θα χάσουν έως και το 60% των αποταμιεύσεών τους εάν υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ στην μεγαλύτερη κυπριακή τράπεζα, βάσει του προγράμματος στο οποίο συμφώνησαν η κυβέρνηση της νήσου, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ώστε να αποτραπεί η πτώχευση της χώρας.
Αμερικανικά καταδιωκτικά F-22 στη Ν. Κορέα
Όπως είπε η πρόεδρος Παρκ Γουεν –χι, θα υπάρξει ισχυρή και ταχεία στρατιωτική απάντηση, σε οποιαδήποτε πρόκληση της Βόρειας Κορέας, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι πολιτικές συνέπειες.
«Εάν υπάρξει οποιαδήποτε πρόκληση εναντίον της Νότιας Κορέας και των πολιτών της, θα πρέπει να δοθεί μια ισχυρή απάντηση στην αρχή και χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες », είπε η πρόεδρος Παρκ κατά τη διάρκεια συνεδρίασης με ανώτερους αξιωματούχους τη Δευτέρα.
«Η Βόρεια Κορέα έκρυψε τα ίχνη της πυρηνικής της δοκιμής», κατά τη Washington Post
Η Βόρεια Κορέα έκρυψε επιμελώς όλα τα ίχνη της πυρηνικής δοκιμής που πραγματοποίησε τον Φεβρουάριο, ενισχύοντας τις υποψίες ότι χρησιμοποιεί ένα νέο μοντέλο βόμβας με υψηλά εμπλουτισμένο ουράνιο, γράφει η εφημερίδα The Washington Post.
Επικαλούμενη αμερικανούς αξιωματούχους και ειδικούς στους εξοπλισμούς, η εφημερίδα διευκρινίζει πως οι συνέπειες της έκρηξης της 12ης Φεβρουαρίου παρέμειναν περιορισμένες και πως ελάχιστα ίχνη ραδιενέργειας διέφυγαν στην ατμόσφαιρα.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)