Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Δάνειο 30 ετών με την αποπληρωμή να αρχίζει σε 10 χρόνια για την Κύπρο


Δάνειο 30 ετών με την αποπληρωμή να αρχίζει σε 10 χρόνια για την Κύπρο

Εκτιμάται ότι το 2016, το κράτος θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 4%, αρκετό για να καλύψει τους τόκους του δανείου, ενώ δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο πριν από το τέλος του 2013, η Κυπριακή Δημοκρατία να είναι σε θέση να αξιοποιήσει οικονομικά τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στο οικόπεδο 12.
Αναφορικά με το δημόσιο χρέος, πληροφορίες του ΡΙΚ αναφέρουν ότι σε περίπτωση που δεν θα είναι βιώσιμο, η Κυβέρνηση, προκειμένου να διατηρήσει υπό τον έλεγχο της τη CYTA, προσανατολίζεται να συζητήσει θέμα ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού Γάλακτος, του Συμβουλίου Ελαιοκομικών Προϊόντων, των Κυπριακών Αερογραμμών, του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου και του Κρατικού Λαχείου.

O Αντώνης Σαμαράς χρηματοδότησε με 11,5 εκατ. ευρώ τον… αδελφό του!


O Αντώνης Σαμαράς χρηματοδότησε με 11,5 εκατ. ευρώ τον… αδελφό του!
Η πείνα, η εξαθλίωση, η αδικία, οι περικοπές και η απόγνωση είναι τα σημερινά «προνόμια» των Ελλήνων, αυτά που τους κληροδότησαν οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών.
Μόνος τρόπος να ξεφύγεις από τη γενίκευση και να αποτελέσεις εξαίρεση, κατά πως φαίνεται, είναι να σε λένε «Σαμαρά»!
Αυτό αποδεικνύει η αποκάλυψη – βόμβα που κάνει σήμερα το newsbomb.gr, η οποία κλονίζει τα θεμέλια του πολιτικού συστήματος και της κυβέρνησης.
Η χρονική… σύμπτωση μιας επιχορήγησης!
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…
Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι στην Ελλάδα υπάρχει το «Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (ΜΦΙ)».

Πρωτοφανής νίκη του ΚΚ στην Αυστρία

Σε μια χώρα, όπου το ίδιο ποτέ δεν διέθετε αξιοσημείωτα εκλογικά αποτελέσματα και στην οποία ήταν πάντα έντονα αισθητός ο αντικομμουνισμός, το Κομμουνιστικό Κόμμα κατέκτησε σήμερα μια εντυπωσιακή νίκη στις δημοτικές εκλογές, στη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Αυστρίας, στο Γκρατς, αποσπώντας, με ποσοστό 20,1%, τη δεύτερη θέση μετά το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα.
Πρωτοφανής νίκη του ΚΚ στην Αυστρία
Με το εντυπωσιακό του αποτέλεσμα-έκπληξη της εκλογικής αναμέτρησης, το αυστριακό Κ.Κ. επιβεβαίωσε πλήρως τις δημοσκοπήσεις που το έφεραν να συγκεντρώνει ποσοστό μέχρι και 20%, τη στιγμή που το ποσοστό του σε αυστριακές εθνικές εκλογές τις τελευταίες δεκαετίες, βρίσκεται γύρω στο 1%. Με το 20,1%, το αυστριακό Κ.Κ. είναι ουσιαστικά ο νικητής των εκλογών στο Γκρατς, καθώς βελτίωσε τη δύναμή του κατά 8,9 ποσοστιαίες μονάδες, σε σχέση με τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές του 2008, τη στιγμή που όλα τα άλλα κόμματα, με εξαίρεση το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, είχαν απώλειες.

Τί θέλει τους Πάτριοτ η Τουρκία;

Το αίτημα της Τουρκίας προς το ΝΑΤΟ για την ανάπτυξη πυραύλων εδάφους-αέρος στα σύνορά της με την Συρία έχει δημιουργήσει σύγχυση σε πολλούς πολιτικούς και αναλυτές. Για ποιόν λόγο χρειάζεται τους Πάτριοτ η Τουρκία, και γιατί τους ζήτησε τώρα;
Τί θέλει τους Πάτριοτ η Τουρκία;
Ενώ κάποιοι Δυτικοί πολιτικοί βλέπουν το ΝΑΤΟ να σύρεται στη σύγκρουση, πολλοί ειδικοί σε θέματα ασφαλείας θεωρούν ότι η ανάπτυξη των πυραύλων θα είναι μέτρο αποτροπής, για να μην εξαπλωθούν σε τουρκικό έδαφος οι συγκρούσεις. «Το τουρκικό αίτημα για την ανάπτυξη Πάτριοτ είναι μάλλον μια απόπειρα για την ενίσχυση της αποτροπής», λέει στην Deutsche Welle ο Τούρκος καθηγητής Μουσταφά Κιμπάρογλου, ειδικός σε θέματα ασφαλείας.

Συρία: Επίθεση-σοκ με βόμβα διασποράς σε παιδική χαρά

Ακτιβιστές στη Συρία καταγγέλλουν ότι κυβερνητικό μαχητικό αεροσκάφος έριξε βόμβα διασποράς σε παιδική χαρά στη χώρα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δέκα παιδιά. 

Συρία: Επίθεση-σοκ με βόμβα διασποράς σε παιδική χαρά


Σοκαριστικό βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Διαδίκτυο δείχνει τα πτώματα των παιδιών στο έδαφος με τις μητέρες τους να θρηνούν πάνω από τις σορούς.

Την Οθωμανική Αυτοκρατορία Επικαλείται ο Ταγίπ Ερντογάν


Η Τουρκία κινείται με το πνεύμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Αυτό δήλωσε χθες ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την διάρκεια των εγκαινίων αεροδρομίου στην Κιουτάχεια. Σύμφωνα με την «Χουριέτ», η ομιλία του Ερντογάν είχε αναφορές στο οθωμανικό παρελθόν, αλλά και στο γνωστό σήριαλ για τον Σουλεϊμάν.
«Κινούμαστε με το μυαλό των μαρτύρων του Τουμλού Μπουνάρ, κινούμαστε με το πνεύμα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν. Η αναφορά του Ερντογάν αφορούσε στην ομώνυμη μάχη, μια από τις τελευταίες πριν την κατάρρευση του μικρασιατικού μετώπου και την Καταστροφή που ακολούθησε. Η νικηφόρα μάχη για τους Τούρκους έγινε στην περιοχή νοτίως της Κιουταχείας στα τέλη του Αυγούστου του 1922.

Κατάρ: Έναρξη της Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή

Άρχισε σήμερα στην Ντόχα η 18η διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από περίπου 190 χώρες και στόχο την πρόοδο στις δύσκολες διαπραγματεύσεις για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Η διάσκεψη θα ολοκληρωθεί στις 7 Δεκεμβρίου. Τρεις ημέρες νωρίτερα θα φτάσουν στην πρωτεύουσα του Κατάρ περισσότεροι από 100 υπουργοί για να πάρουν μέρος στις εργασίες που όλοι ελπίζουν ότι θα καταλήξουν σε συμφωνία, ένα νέο βήμα στις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες άρχισαν το 1995.

Η νέα αυτή περιβαλλοντική συνάντηση πραγματοποιείται ενώ πολλαπλασιάζονται τα σημάδια της αυξανόμενης υπερθέρμανσης του πλανήτη, καθώς και οι εκκλήσεις για άμεση αντιμετώπισή της. «Είναι μια διάσκεψη ουσιαστικής σημασίας» τόνισε ο πρόεδρος της διάσκεψης, υπουργός του Κατάρ Αμπντουλάχ αλ-Ατίγιαχ.

Οι Βλέψεις της Gazprom για την ΔΕΠΑ Στερούνται μιας Ευρύτερης Ρωσικής Κυβερνητικής Υποστήριξης


Η συμμετοχή της Gazprom στον διαγωνισμό του ΤΑΥΠΕΔ για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και η κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς στις 5 Νοεμβρίου, πράγμα που της επέτρεψε να προχωρήσει στη Β’ φάση του εν λόγω διαγωνισμού, επιβεβαιώνουν με τον πλέον έμπρακτο τρόπο το ενδιαφέρον της Ρωσικής ενεργειακής για τον έλεγχο της ΔΕΠΑ της οποίας και αποτελεί βασικό προμηθευτή (προμηθεύει το 55% των ποσοτήτων που εισάγει η ΔΕΠΑ σε ετήσια βάση). Είχε προηγηθεί δακρύβρεκτο άρθρο του Γενικού Διευθυντού της Gazprom-Export κ. Alexander Medvedev που δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή στις 7 Οκτωβρίου μέσω του οποίου υποστήριζε σθεναρά τις βλέψεις της Gazprom και μάλιστα τις επένδυσε μ’ ένα μάλλον αμφιλεγόμενο ιδεολογικό μανδύα υπό το πρίσμα της αιώνιας Ελληνο-Ρωσικής φιλίας, της αγάπης και αλληλεγγύης των λαών και άλλα παρόμοια. Ένα άρθρο που έδωσε λαβές για αρνητικά σχόλια και φαρισαϊκή συμπεριφορά εκ μέρους της Gazprom εάν λάβουμε υπ’ όψη την άκρως ιδιοτελή στάση της εν λόγω εταιρείας όταν τον περασμένο Φεβρουάριο – Μάρτιο, εν μέσω μεγάλης χρηματοοικονομικής κρίσης, αρνήθηκε να δώσει παράταση 15 ημερών στον μακροχρόνιο πελάτη της, την ΔΕΠΑ, προκειμένου να πληρώσει ένα υψηλό τιμολόγιο (τελικά η ΔΕΠΑ το πλήρωσε εγκαίρως και στο άρτιο!).

Νέα Πρόταση της Κομισιόν για τον Προϋπολογισμό του 2013


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε τη Δευτέρα νέα πρόταση για τον προϋπολογισμό του 2013, μόλις δέκα μέρες μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ των διαπραγματευτικών ομάδων των κρατών μελών.

Η αναθεωρημένη πρόταση περιλαμβάνει ελάχιστες τροποποιήσεις, μειώνοντας τις δαπάνες στα 137,8 δισ. ευρώ, μόλις 126 εκατ. λιγότερα από την προηγούμενη πρόταση και 7% υψηλότερα από τον προϋπολογισμό του 2012.

Τι αλλάζει στη φορολογία ακινήτων


image
Προτάσεις για χαμηλό αφορολόγητο 50.000 ή 100.000 ευρώ – Δεδομένη η επιβάρυνση για όλα τα αγροτεμάχια
Ο στόχος για είσπραξη εσόδων περίπου 3 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση θεωρείται εφικτός λόγω της επέκτασης της νέας φορολογίας σε κάθε είδους ακίνητα (οικιστικά, επαγγελματικά, αγροτικά κτλ.).

Με πολύ χαμηλό αφορολόγητο της τάξεως των 50.000 ή 100.000 ευρώ θα εφαρμοστεί από το νέο έτος ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων σε εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων σε αντικατάσταση του χαρατσιού που επιβάλλεται σήμερα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας που, ενώ έχει θεσπιστεί εδώ και αρκετά χρόνια, ακόμη δεν έχει εισπραχθεί ούτε ένα ευρώ.

Το σενάριο για επιβολή της νέας αυτής φορολογίας χωρίς αφορολόγητο φαίνεται να εγκαταλείπεται καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε μεγάλες επιβαρύνσεις επί δικαίους και αδίκους.

Δεν "βλέπει" ανάγκη για επιπλέον λιτότητα στην Ελλάδα ο Γερμανός αναπλ. ΥΠΟΙΚ


image
Την επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα στο Eurogroup για την εκταμίευση της επόμενης δόσης αναμένει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Steffen Kampeter, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Βλέπω μία καλή ευκαιρία για συμφωνία σήμερα,» δήλωσε ο Steffen Kampeter κατά τη διάρκεια συνεδρίου στο Βερολίνο.
Ο Kampeter επανέλαβε παράλληλα τη θέση της Γερμανίας κατά της μερικής διαγραφής  του ελληνικού χρέους που έχουν στην κατοχή τους οι χώρες της Ευρωζώνης τονίζοντας πως το Βερολίνο δεν είναι μόνο του σε αυτό το ζήτημα.

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση του εμπορικού ελλείμματος τον Σεπτέμβριο 22,5%


image
Πτώση 22,5% εμφάνισε τον Σεπτέμβριο το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, χωρίς πετρελαιοειδή, διαμορφούμενο σε 1.124,7 εκατ. ευρώ (1.431,4 εκατ. δολάρια) έναντι 1.451,9 εκατ. ευρώ (1.981,5 εκατ. δολάρια) κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2011.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η συνολική αξία των εισαγωγών - αφίξεων, χωρίς τα πετρελαιοειδή, κατά το μήνα Σεπτέμβριο 2012 ανήλθε στο ποσό των 2.445,3 εκατ. ευρώ (3.134,3 εκατ. δολάρια) έναντι 2.871,5 εκατ. ευρώ (3.942,3 εκατ. δολάρια) κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2011 παρουσιάζοντας μείωση, σε ευρώ, 14,8%.

Φεύγει στις 3/12 από την ελληνική αγορά και η Betfair!


αποχωρεί διαδικτυακή εταιρία στοιχηματισμούΤην απόσυρση της από την ελληνική διαδικτυακή αγοράανακοίνωσε και επίσημα μία από τις πιο μεγάλες αγγλικές εταιρίες αθλητικού στοιχηματισμού, καζίνο και πόκερ, η Betfair.
Με μία «σκληρή» ανακοίνωση ανέφερε τους λόγους ( ή τον κύριο λόγο) που την ώθησαν σε αυτή την κίνηση, αφήνοντας σαφείς αιχμές για την ελληνικη κυβερνητική πολιτική, ενώ με το παρακάτω e-mail ενημέρωσε τους παίκτες της σχετικά με το όλο θέμα.
Η εταιρία επισημαίνει ότι η ελληνική νομοθεσία για το τζόγο δεν συνάδει με την ευρωπαϊκή, ενώ σημειώνει ότι δεν έχει καταθέσει μέχρι στιγμής αίτημα για άδεια λειτουργίας στην Ελλάδα, λόγω σχετικής απόφασης από το νομικό τμήμα.

BBC: Επικίνδυνη η πολιτική «ζαριά» του προέδρου Μόρσι

BBC: Επικίνδυνη η πολιτική «ζαριά» του προέδρου Μόρσι
«Φαραώ» τον ανεβάζουν, «δικτάτορα» τον κατεβάζουν. Ο πρόεδρος της Αιγύπτου,Μοχάμεντ Μόρσι, δέχεται τις επικρίσεις ενός μέρους του αιγυπτιακού λαού, λόγω του «υπερδιατάγματος» με το οποίο ο ίδιος επιχειρεί να δώσει στον εαυτό του διευρυμένες εξουσίες, σε μια κίνηση που αποδεικνύεται μια επικίνδυνη πολιτική «ζαριά» εκ μέρους του, με αβέβαια έκβαση.

Οπως τονίζει άρθρο του BBC, «με το διάταγμα αυτό, ο πρόεδρος κρίνεται υπόλογος είτε για πολιτική αφέλεια είτε για υπερβολική πολιτική αυτοπεποίθηση». Το πρόβλημα, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα είναι πως «ο πρόεδρος εξόργισε την κοινή γνώμη επειδή, για το διάταγμα αυτό, δεν συμβουλεύτηκε καμία άλλη πολιτική δύναμη κι ενήργησε μόνος του, θυμίζοντας πολιτικές τακτικές περασμένων δεκαετιών».

Ρεν: «Πρέπει σήμερα να αποφασίσουμε την εκταμίευση της επόμενης δόσης»


Την ανάγκη να αποφασιστεί σήμερα η εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα εξέφρασε ο Ολι Ρεν, προσερχόμενος στο Eurogroup το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες. Ο Επίτροπος της ΕΕ για την Οικονομία κάλεσε όλα τα κράτη - μέλη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο «να κάνουν τα τελευταία βήματα για να βρεθεί λύση, από την οποία- όπως είπε - απέχουμε ελάχιστα απ΄αυτήν». Την ανάγκη να υπάρξει σήμερα μία αξιόπιστη λύση για την Ελλάδα υπογράμμισε και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. «Πρέπει να είναι αξιόπιστη και πρέπει να αφορά πραγματικά την Ελλάδα», σημείωσε. Την αισιοδοξία του εξέφρασε και ο Γιάννης Στουρνάρας: «Η Ελλάδα εκπλήρωσε το δικό της μέρος της συμφωνίας, περιμένουμε από τους εταίρους μας ότι θα κάνουν το ίδιο. Είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε σήμερα μια αμοιβαία επωφελή λύση». Λίγο πριν από τις 6, διεκόπη η συνεδρίαση για να ξεκινήσουν διμερείς επαφές. 

Την εκτίμηση ότι υπάρχει συμφωνία επί του 95% των πτυχών για το ελληνικό πρόγραμμα εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη συνεδρίαση.

Το Τόκιο δεν έχει δυνάμεις…

Η πρόσφατη ρητορική που αφορά την Ανατολική Θάλασσα της Κίνας και τα νησιά Σενκάκου, τα οποία οι Κινέζοι ονομάζουν νησιά Ντιαόγιου, δείχνει ότι η ιαπωνική κυβέρνηση κρατάει μια πιο σκληρή στάση στην εξωτερική πολιτική της και στις στρατιωτικές της υποθέσεις. Η απόφασή της να αγοράσει τα διεκδικούμενα νησιά τον Σεπτέμβριο, προκάλεσε την οργή της Κίνας και γέννησε σκέψεις ότι η Ιαπωνία προσανατολίζεται προς τα δεξιά.

Αλλά αυτή η κίνηση δεν είναι τόσο επιθετική όσο φαίνεται. Στην πραγματικότητα, οργανώθηκε για να λειτουργήσει σαν «φάρμακο» ώστε να μην επιδεινώνονται τα πράγματα. Έρχεται ως απάντηση στα σχέδια του επιθετικού κυβερνήτη του Τόκιο, Σιντάρο Ισιχάρα, ο οποίος προσπάθησε να αγοράσει τα νησιά μαζεύοντας δημόσιες δωρεές. Δεδομένων των επιθετικών εθνικιστικών απόψεων του Ισιχάρα, αυτή η αγορά θα προκαλούσε περαιτέρω κλιμάκωση των διαφωνιών. Η αγορά από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, η οποία εμπόδισε τις προσπάθειες της μητροπολιτικής κυβέρνησης του Τόκιο, με αυτόν τον τρόπο σηματοδοτεί μια αντι-συγκρουσιακή προσέγγιση.

Ισπανία: Στα 37 δισ. ευρώ η «πρώτη δόση» για τις τράπεζες, δηλώνει ο Ντε Γκίντος

Οι ισπανικές τράπεζες θα λάβουν μια πρώτη οικονομική ενίσχυση ύψους 37 δισεκ. ευρώ από πλευράς της Ευρωζώνης, ένα ποσό το οποίο θα κατανεμηθεί στα εθνικοποιημένα τραπεζικά ιδρύματα, δήλωσε σήμερα ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος.


«Η εισροή των κεφαλαίων στις τέσσερις εθνικοποιημένες τράπεζες θα ανέλθει σε 37 δισεκ. ευρώ», είπε ο Ντε Γκίντος κατά την άφιξή του στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Σε Σαουδική Αραβία, ΗΑΕ και Κατάρ, το μεγαλύτερο μέρος των ΑΞΕ στη Μέση Ανατολή

Τον μεγαλύτερο αριθμό Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ) προσέλκυσαν το 2012 τρεις χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC). Πρόκειται για τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ.


Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα έρευνας της Ernst & Young, «Middle East Attractiveness Survey», οι ΑΞΕ στη Μέση Ανατολή αναμένεται να σημειώσουν το 2012 σταθερή πορεία, ως προς τον αριθμό και την αξία τους, σε σύγκριση με το 2011. Ο αριθμός των ΑΞΕ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, αυξήθηκε από 362 το 2003 σε 1.070 το 2008. Το 2009 και 2010 ο αριθμός των ΑΞΕ μειώθηκε, καθώς η διεθνής και η περιφερειακή οικονομία υποχώρησαν, αλλά αυξήθηκε ξανά κατά 8% το 2011, φθάνοντας τις 928. Η αξία των επενδύσεων το 2011 παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με το 2008, αλλά αυξήθηκε ελαφρώς σε σχέση με το 2010.

Emissions, climate aid in focus as new round of UN climate talks opens in Qatar

U.N. talks on a new climate pact resumed Monday in oil and gas-rich Qatar, where negotiators from nearly 200 countries will discuss fighting global warming and helping poor nations adapt to it.

Osama Faisal, File/Associated Press - FILE - In this Wednesday, Nov. 20, 2012 file photo, conference flags are displayed ahead of the Doha Climate Change Conference, in Doha, Qatar. As nearly 200 countries meet in oil-and-gas rich Qatar for annual talks on curbing climate change, one of the main challenges will be raising hundreds of billions of dollars to help poor nations adapt to a warming world that may damage their health, 

The two-decade-old talks have not fulfilled their main purpose: reducing the greenhouse gas emissions that scientists say are warming the planet.

Ιρλανδία: Οι εξαγωγές δίνουν το "φιλί της ζωής" στην οικονομία

Καημένη, ταλαιπωρημένη Ιρλανδία. "Έχτισε" ένα καταρτισμένο και πιο οικονομικό εργατικό δυναμικό, μείωσε τους φόρους για να προσελκύσει επενδύσεις, ευημέρησε και σε μια κίνηση που ενέπνευσε εθνική υπερηφάνεια, υιοθέτησε το ευρώ.

A Dublin Stevedores employee watches as shipping containers are unloaded at Dublin port in Ireland


Στη συνέχεια, όλα κατέρρευσαν. Οι ιρλανδικές τράπεζες άρχισαν να υποστηρίζουν τη μία άγρια ​​ανάπτυξη ακινήτων μετά την άλλη. Τα εγχειρήματα αυτά πήραν την κάτω βόλτα το 2008. Τα δάνεια έγιναν μη εξυπηρετούμενα και η ιρλανδική κυβέρνηση αναγκάστηκε να διασώσει τον τραπεζικό κλάδο. Αλλά και η ίδια η Ιρλανδία χρειάστηκε ένα πρόγραμμα διάσωσης το 2010, ζητώντας 67,5 δισεκατομμύρια ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ. Η σύναψη της συμφωνίας του δανείου σήμαινε αποδοχή λιτότητας: Η κυβέρνηση έχει περικόψει τις δαπάνες της κατά 15% στο διάστημα των τριών ετών του προγράμματος, η καταναλωτική δαπάνη έχει υποχωρήσει για έξι διαδοχικά τρίμηνα και χιλιάδες νέοι έχουν μεταναστεύσει στην Αυστραλία και αλλού.

ΠΓΔΜ: Εορτασμοί των Αλβανών για τα 100 χρόνια ανεξαρτησίας της Αλβανίας

Πάνω από 15.000 χιλιάδες Αλβανοί από την ΠΓΔΜ συμμετείχαν, χθες το βράδυ, στους εορτασμούς για τα 100 χρόνια ανεξαρτησίας της Αλβανίας και της αλβανικής σημαίας που πραγματοποιήθηκαν στο κλειστό γυμναστήριο «Μπόρις Τράικοφσκι» στα Σκόπια.


Στην εκδήλωση απηύθυναν ομιλίες ο ηγέτης του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος στην ΠΓΔΜ «DUI» Αλί Αχμέτι, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι.

Καταλονία: «Αποτυχία» του προέδρου Μας να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία

Ο πρόεδρος της Καταλονίας Άρτουρ Μας, αναγνώρισε την Κυριακή το βράδυ, ότι είναι «μακριά» από την απόλυτη πλειοψηφία, την οποία επιθυμούσε, ώστε μελλοντικά να διαχειριστεί μια πιθανή τάση για την απόσχιση της περιοχής από την Ισπανία.


Η εκλογική δύναμη του εθνικιστικού κόμματος του Μας, μετά τα σχεδόν οριστικά αποτελέσματα, μειώθηκε σε 50 βουλευτές έναντι των 62 που κατείχε προηγουμένως, στην περιφερειακή συνέλευση των 135 εδρών.

WSJ:Η κυβέρνηση Ομπάμα θέλει να διατηρήσει 10.000 στρατιώτες στο Αφγανιστάν

Η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα θέλει να διατηρήσει περίπου 10.000 στρατιώτες στο Αφγανιστάν μετά τον επίσημο τερματισμό των επιχειρήσεων στη χώρα που προβλέπεται για το 2014, γράφει η εφημερίδα The Wall Street Journal.

Αφγανιστάν: Οι επιχειρήσεις τελειώνουν, κάποιοι Αμερικανοί στρατιώτες μένουν...

Επικαλούμενη ανώτατες αμερικανικές κυβερνητικές πηγές, η εφημερίδα τονίζει ότι το σχέδιο αυτό ανταποκρίνεται στις συστάσεις του στρατηγού Τζον Άλεν, διοικητή των αμερικανικών και διεθνών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, ο οποίος πρότεινε να παραμείνουν στη χώρα 6.000 ως 15.000 αμερικανοί στρατιώτες.

Μεντβέντεφ: «Πολύ σοβαρή απειλή» η κρίση στην ΕΕ

Η κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρείται από τη Μόσχα «ως μια πολύ σοβαρή απειλή», δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο και την εφημερίδα Le Figaro.


«Η κατάσταση στη χώρα μας σε ένα μεγάλο μέρος εξαρτάται από το τι συμβαίνει στις οικονομίες της ΕΕ», τόνισε ο Μεντβέντεφ και πρόσθεσε πως οι μισές εμπορικές συναλλαγές της Ρωσίας γίνονται με την ΕΕ.

Εθνική: Βασικός στόχος η επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες

Η σταθεροποίηση της τάσης επιστροφής των καταθέσεων που ξεκίνησε πριν μερικούς μήνες είναι το μεγάλο στοίχημα που θέλουν να κερδίσουν οι ελληνικές τράπεζες, προκειμένου μαζί με μια σειρά άλλων γεγονότων να ενισχύσουν την ρευστότητα τους ώστε να μπορέσουν να συμβάλουν καθοριστικά στις προσπάθειες επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας.


Οι δηλώσεις του προέδρου της Εθνικής Τράπεζας Γιώργου Ζανιά, στην πρόσφατη γενική συνέλευση της Εθνικής Τράπεζας, είναι χαρακτηριστικές ως προς αυτό: «αν και το συστημικό πλήγμα στην καταθετική βάση θα πάρει χρόνο να επουλωθεί - καθώς οι ελληνικές τράπεζες μέσα σε μια τριετία απώλεσαν το 37% των καταθέσεων ιδιωτών, ήτοι 101 δισ. ευρώ - είναι χαρακτηριστικό ότι αρκούσαν ελάχιστοι μήνες σχετικής ομαλοποίησης για τα δούμε κάποια δειλά έστω σημάδια ανάκαμψης των καταθέσεων σε μια περίοδο. Το τρίτο τρίμηνο του 2012 οι καθαρές εισροές ανήλθαν σε 3.2 δισ. ευρώ περίπου -που η ταμειακή πίεση σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά παραμένει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα».

FT: «Πολιτική βούληση» από ΕΕ για τραπεζική ένωση, ζητά ο Μισέλ Μπαρνιέ

Ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο Ευρωπαίος επίτροπος για την εσωτερική αγορά και τις υπηρεσίες, κάλεσε το μπλοκ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να διαλύσει τις αμφιβολίες, όσον αφορά την «πολιτική τους βούληση» να δημιουργήσουν έναν ενιαίο τραπεζικό εποπτικό οργανισμό, αναφέρουν τη Δευτέρα, οι Financial Times.


Πριν από τη συνάντηση των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών όπου θα δοκιμαστεί, πιθανότητα, και η συμφωνία για την τραπεζική ένωση, ο Μπαρνιέ τόνισε τη σημασία να καθησυχαστούν οι «εύθραυστες» αγορές.