Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Turkey cites Srebrenica in appeal for action on Syria


Turkish Prime Minister Tayyip Erdogan rebuked the U.N. Security Council for inaction overSyria on Saturday, saying the world body was repeating mistakes that led to massacres in Bosnia in the 1990s.

President Bashar al-Assad's forces used air strikes and artillery to bombard insurgents on several fronts in Syria, as the 19-month-old conflict risks dragging in regional powers.

ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗ ΦΟΥΡΤΟΥΝΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ


       Το διήμερο 10 και 11 Οκτωβρίου 2012, το ΑΙΓΑΙΟ, ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα. Την μια μέρα, η δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ  κ. Νταβούτογλου στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Βουλής: «Εμείς πάντοτε επιθυμούμε το Αιγαίο ως θάλασσα φιλίας και συνεργασίας να είναι πάντοτε ελεύθερο» ή σε διαφορετική μετάφραση  : «Επιθυμούμε το Αιγαίο, ως μία θάλασσα ειρήνης και φιλίας, να είναι ανοικτό σε κάθε είδους συνεργασία».

     Την άλλη, η παρά τις διαψεύσεις τόσο της Τρόικας, όσο και των υπουργών Οικονομικών και Ναυτιλίας, είδηση ότι η Τρόικα έθεσε θέμα εκκένωσης νησιών με λιγότερους από 150 κατοίκους ώστε να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας. 

Οι εξαγωγές της Κίνας έφτασαν το ρεκόρ των 186 δισεκατομμυρίων δολαρίων το μήνα



Η Κίνα έκανε νέο ρεκόρ εξαγωγών. Τον Σεπτέμβριο, εξήγε προϊόντα αξίας 186 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό είναι σχεδόν 10% περισσότερο από τον όγκο των εξαγωγών το Σεπτέμβριο του 2011, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Γενικής Τελωνειακής Διεύθυνσης της Κίνας.

Οι τρεις ισχυροί αλλάζουν τον χάρτη της ελληνικής τραπεζικής αγοράς



Τα νέα τραπεζικά σχήματα που δημιουργούνται μέσω των εξαγορών και των συγχωνεύσεων, με βασικούς πόλους τις τρεις συστημικές ελληνικές τράπεζες, σηματοδοτούν τη φυσική μετεξέλιξη του τραπεζικού συστήματος της χώρας, σε ένα πιο ευθυγραμμισμένο, με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, σύστημα. Στόχος της αναδιάταξης του κλάδου, είναι οι λιγότερες σε αριθμό τράπεζες, μεγαλύτερου μεγέθους, ικανές να στηρίξουν -εντέλει- πιο αποτελεσματικά την ελληνική οικονομία. Και εφόσον η χώρα προχωρά στη δημοσιονομική προσαρμογή, είναι εξαιρετικά σημαντικό οι τράπεζες να έχουν το ειδικό βάρος εκείνο, που θα τους εξασφαλίσει μία σταθερή «θέση», στο παγκοσμιοποιημένο και ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον λένε οικονομικοί αναλυτές.

Σημάδια Κρίσης διαφαίνονται στον Ορίζοντα της Γερμανικής Οικονομίας



Τα κύρια ινστιτούτα οικονομικών ερευνών στη Γερμανία μείωσαν στο μισό την πρόβλεψή τους για την ανάπτυξη της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας το 2013, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα Handelsblatt, πριν από την επίσημη δημοσιοποίηση των στοιχείων.

Τα ινστιτούτα προβλέπουν πλέον μια αύξηση του ΑΕΠ κατά 1%, ενώ, τον περασμένο Απρίλιο η πρόβλεψη ήταν 2%.

Για την τρέχουσα χρονιά προβλέπουν αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,8%, ελαφρώς μικρότερη από το 0,9% που είχαν προβλέψει τον περασμένο Απρίλιο.

Το γερμανικό δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι ελαφρώς θετικό φέτος και πολύ ελαφρώς αρνητικό την ερχόμενη χρονιά.
Η ανεργία θα συνεχίσει να μειώνεται και η κρίση της Ευρωζώνης αναμένεται ότι θα ξεπεραστεί το 2013, σύμφωνα με τα ινστιτούτα.

Η Ιστορία της Ελληνικής βιομηχανίας αυτοκινήτου (και η εξόντωση της από το κρατικιστικό μοντέλο της Μεταπολίτευσης)


ένα πολύ ενδιαφέρον οδοιπορικό για την, παντελώς άγνωστη σε πολλούς, Ιστορία της Ελληνικής βιομηχανίας αυτοκινήτου και την αργή εξόντωση της από την κρατικοδίαιτη λαίλαπα της Μεταπολίτευσης και την ΕΟΚ που κατήρηγησε τους προστατευτικούς για τα εγχώρια προϊόντα, δασμούς εισαγωγής. Θαυμάστε την αξιέπαινη και συγκινητική προσπάθεια που είχε γίνει στην Ελλάδα κατά το πρόσφατο παρελθόν με μηδενικά κεφάλαια και ανύπαρκτη τεχνογνωσία....) 

THEOLOGOU

 THEOLOGOU 1919-1920Ο Νίκος Θεολόγου, μηχανικός αυτοκινήτων στην Αμερική (που βρίσκεται εκεί σαν μετανάστης), επιστρέφει στην Ελλάδα και δημιουργεί την εταιρεία του. Μεταξύ 1918 και 1920, σχεδιάζει και κατασκευάζει ένα ελαφρύ όχημα, που χρησιμοποιεί κινητήρα μοτοσυκλέτας τύπου PIERCE 750cc.  Ταυτόχρονα αρχίζει την εισαγωγή σασί από FORD του 1920 και ξεκινά την κατασκευή φορτηγών και λεωφορείων.
Στα μέσα της δεκαετίας του '20 αντιμετωπίζει έντονο ανταγωνισμό από τους «ΤΟΥΡΝΙΚΙΩΤΗ» στην Αθήνα και την «BOUHAGIER» στην Πάτρα, που επίσης κατασκευάζουν φορτηγά και λεωφορεία και μη αντέχοντας κλείνει.

THEOLOGOU’ 1920 ----
TANGALAKIS – DKW 1937
Εκτός από την Βιομηχανία / Βιοτεχνία, κατασκευής αμαξωμάτων και μετέπειτα κατασκευής ολοκληρωμένων οχημάτων – Λεωφορεία, Φορτηγά και αγροτικά μηχανήματα, υπάρχει ακόμα μια προπολεμική (του 1920) καταγραφή για ελληνική κατασκευή αυτοκίνητου και αυτό είναι το όχημα του «ΤΑΓΚΑΛΑΚΗ» (κατασκευαστής αμαξωμάτων από την δεκαετία του '30) το 1937 που ήταν βασισμένο σε μηχανικά μέρη από D.K.W.

Πριν ξεκινήσουμε αυτό το ταξίδι μνήμης για τους παλιούς και γνωριμίας για τους νεώτερους, θα πρέπει να θυμηθούμε και να καταλάβουμε ορισμένες καταστάσεις που επικρατούσαν όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σ' όλο τον κόσμο τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια. Για γεωπολιτικούς λόγους, θα επικεντρωθούμε στον χώρο της Ευρώπης.  Η Ευρώπη μετά από έναν πόλεμο προσπαθεί να γιατρέψει τις πληγές της και να ξανασταθεί στα πόδια της, μια Ευρώπη όμως που άσχετα αν υπήρξαν νικητές και ηττημένοι, όλοι είχαν προβλήματα με:

In Spain, separatist fever rises in time of crisis


It was a soccer game of Super Bowl proportions: Madrid vs. Barcelona, Spain’s two main cities clashing in a legendary rivalry. But when the crowd of nearly 100,000 Barcelona fans erupted in cheers, what they were shouting was, “Independence! Independence!”

The noisy display of Catalan nationalism, the highlight of last weekend’s 2-2 draw, dramatized for a television audience of millions the new swelling of separatist fever in the Catalonia region of Spain. Although the historic quest for Catalonian independence stretches back for centuries, it has suddenly risen again to the top of regional concerns in a very current struggle — over tax money in a time of financial crisis.

Ο πόλεμος πλησιάζει όλο και περισσότερο την Τουρκία


«Από τις 6 το πρωί, σφυροκοπούν εκείνο το χωριό», λέει ένας τούρκος αγρότης στον απεσταλμένο των «New York Times» στη νοτιοδυτική Τουρκία, στα σύνορα με τη Συρία. Στην απέναντι πλευρά του στενού ποταμού Ορόντη, οι δυνάμεις του Μπασάρ αλ-Ασαντπολεμούν με τους αντάρτες. «Φοβόμαστε. Το χωριό μας βρίσκεται δίπλα στα σύνορα», προσθέτει.


Τις τελευταίες μέρες, τα μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης στέλνουν ανταποκριτές στα συρο-τουρκικά σύνορα και η ετυμηγορία όλων είναι ότι ο πόλεμος πλησιάζει όλο και περισσότερο την Τουρκία.  

Έκκληση του αλ Ζαουάχρι για περισσότερες διαδηλώσεις έξω από πρεσβείες των ΗΠΑ


Ο ηγέτης της αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, είπε ότι η αμερικανική ταινία που θεωρήθηκε προσβλητική για τον προφήτη Μωάμεθ δείχνει ότι η Ουάσινγκτον διεξάγει μια «σιωνιστική σταυροφορία» κατά των μουσουλμάνων και έκανε έκκληση για περισσότερες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας έξω από αμερικανικές πρεσβείες.


Όπως και σε άλλα μηνύματά του που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τους βραχίονες της οργάνωσης στην Υεμένη και τη Βόρεια Αφρική, ο Ζαουάχρι εξήρε την επίθεση του περασμένου μήνα στην Βεγγάζη από την οποία σκοτώθηκαν τέσσερις διπλωμάτες αλλά δεν ανέλαβε την ευθύνη.

Ενδεχόμενο ευρύτερου πακέτου διάσωσης για τον ευρωπαϊκό Νότο


Η Ισπανία μπορεί να ζητήσει βοήθεια από την ευρωζώνη τον επόμενο μήνα και σε μια τέτοια περίπτωση, το αίτημα της ενδεχομένως να συζητηθεί στο πλαίσιο ενός «ευρύτερου πακέτου», μαζί με το αναθεωρημένο δανειακό πρόγραμμα για την Ελλάδα και το πακέτο διάσωσης της Κύπρου, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι της ευρωζώνης.


Η ισπανική κυβέρνηση εξετάζει τους όρους ενός τέτοιου πακέτου διάσωσης και έχει δηλώσει ότι θα λάβει απόφαση μόνο όταν θα αποσαφηνιστούν οι συνθήκες και ο στόχος αυτής της βοήθειας.

Σχεδόν €5 δισ. μείωση συντάξεων και νέοι φόροι από το 2013 Νέα συνάντηση Στουρνάρα - τρόικας το Σαββατοκύριακο


Σχεδόν €5 δισ. μείωση συντάξεων και νέοι φόροι από το 2013
«Είμαστε κοντά σε συμφωνία, ελπίζουμε μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής την επόμενη εβδομάδα να έχουμε κλείσει τα περισσότερα θέματα». Αυτό ανέφερε την Πέμπτη το βράδυ μετά τη συνάντηση με την τρόικα  κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Στο πακέτο συμπεριλαμβάνονται και τα ειδικά μισθολόγια. Οι συντάξεις είναι περίπου 4,9 δισ. για το 2013. Το πακέτο των δύσκολων μέτρων στη διετία είναι περίπου στην αναλογία που είναι μισθοί, συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα, στο σύνολο των πρωτογενών δαπανών του δημοσίου, τόση είναι και η συμβολή τους στα δύο χρόνια στα 13,5 δισ. ευρώ.

Η Μέρκελ συνιστά «πολιτικό μείγμα υπομονής» για την Ελλάδα Η Αθήνα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, αλλά προσοχή μην καταστραφεί η ανάπτυξη λέει


Η Μέρκελ συνιστά «πολιτικό μείγμα υπομονής» για την Ελλάδα

Η Ανγκελα Μέρκελ μετά το ταξίδι της στην Αθήνα, μιλά ηπιότερα για την Ελλάδα και αναφέρεται σε «ανάπτυξη» και «υπομονή»



Τη θέση ότι η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι των δανειστών της, ακολουθώντας όμως το σωστό μείγμα πολιτικής, ώστε να μην καταστραφεί ανάπτυξη, εξέφρασε το Σάββατο η Ανγκελα Μέρκελ, μιλώντας σε εκδήλωση των Χριστιανοδημοκρατών φοιτητών.
«Η Αθήνα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για τη διεθνή βοήθεια, ταυτόχρονα όμως πρέπει να προσέχει κανείς να μην καταστραφεί όλη η οικονομική ανάπτυξη, κάνοντας ενδεχομένως κάτι, οι συνέπειες του οποίου δεν θα μπορούν να ελεγχθούν» είπε.

EXPATICA: French tobacconists block Spanish border in price protest


French tobacconists block Spanish border

Some 100 French tobacconists Sunday blocked access to the Spanish border in the southwestern frontier village of Perthus to protest a recent price hike on cigarettes and tobacco products.
The demonstrators set up barricades along a four-kilometre (2.5-mile) route to denounce a 6.5 to 10 percent increase in prices introduced this month, saying they were being forced out of business.
"A new network created by the state -- tobacco mafia," read a sign on roadblock set up by them.
"Smuggling = 15,000 cartons per Sunday and destruction of the economy," said another.

Le Monde diplomatique: Libyan democracy hijacked


The Libyans clearly indicated in July what kind of government they wanted, and who should be in it. But things are not working out that way and the security situation is deteriorating
by Patrick Haimzadeh
Nothing is going to plan in Libya. It took the death of the US ambassador in an attack on the consulate in Benghazi on 11 September to turn western media interest to the security situation, even though it has been deteriorating since the fall of Gaddafi’s regime. Back in July, the media did notice when the “liberal” National Forces Alliance led by Mahmoud Jibril beat the Muslim Brotherhood in the general election, winning 39 of the 80 seats reserved for political parties; the Brothers took 17 (1).

the Daily Yomiuri: Japan leads Myanmar aid talks / Aims to support reform efforts, promote investment opportunities


Japan played a leading role in helping Myanmar to settle its outstanding debts at a meeting of donor nations for the impoverished country held Thursday in Tokyo, aiming to support reform efforts and promote investment by Japanese firms.

As Myanmar's largest creditor country, Japan helped to clear the debt that has crippled the country's economic recovery by urging debt relief among other donors.

Moreover, it also pledged at the meeting the resumption of low-interest loans.
"It is essential to support Myanmar's reform efforts and help it rejoin the international community as soon as possible," Finance Minister Koriki Jojima said at the meeting held alongside the annual meetings of the International Monetary Fund and the World Bank Group.

Deutche Welle: Cheap food imports undermine local producers


Woman purchasing fruit and vegetables from a supermarket (Photo: dpa/DW)
Cheap imports are a worrying sign for Germany's local produce industry. Rival foreign producers deliver food from countries with low labor and production costs, and the local industry finds itself unable to compete.
Locally produced sausages, asparagus and beer are all products typical of Germany's array of fine cuisine.
But along with traditional German food and beverages, an increasing assortment of imported goods can now be found in any number of Germany's discount supermarket chains, fruit and vegetable shops and corner stores.

«Η Ρωσία και η Δύση ολοένα απομακρύνονται», λέει συνεργάτης του Πούτιν


Την απαισιοδοξία του πως Δύση και Ρωσία δεν έχουν βρει ακόμη εκείνες τις ατραπούς επικοινωνίας που θα τις φέρουν πιο κοντά εξέφρασε ο επικεφαλής των Ρωσικών Σιδηροδρόμων (RZhD), Βλαντίμιρ Γιακούνιν, και εξ απορρήτων συνεργάτης του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.


«Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα αδιέξοδο, ειδικά στο ζήτημα της κρίσης στη Συρία, όπου η κατάσταση είναι άκρως επικίνδυνη», τόνισε σε συνέντευξή του στην γερμανική επιθεώρηση Spiegel ο 64χρονος Γιακούνιν.

Citi: Η πραγματική σημασία της υποβάθμισης της Ισπανίας


Στην υποβάθμιση της Ισπανίας από την Standard & Poor’s αναφέρεται με έκθεσή της η Citi, τονίζοντας ότι από τα σχόλια του οίκου ξεχωρίζουν δύο «πολύ εύστοχες» παρατηρήσεις: «Η αρνητική προοπτική της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης αντανακλά την άποψή μας για τους σημαντικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει η ανάπτυξη της Ισπανίας και η εκτέλεση του προϋπολογισμού της, αλλά και την έλλειψη ξεκάθαρης κατεύθυνσης στην πολιτική της Ευρωζώνης» και «η εμβάθυνση της ύφεσης περιορίζει τις διαθέσιμες επιλογές για την ισπανική κυβέρνηση». 

Τίποτα από τα παραπάνω δεν αποτελεί νέο, σχολιάζει η Citi, «αλλά το ερώτημα είναι αν η αγορά μπορεί να ξεπεράσει προς το παρόν αυτά τα νέα και να διατηρήσει την εμπιστοσύνη της, με δεδομένο ότι θα εστιάσει το ενδιαφέρον της στη μακροπρόθεσμη προοπτική της αξιολόγησης της Ισπανίας». 

Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας


Η ισραηλινή αεροπορία βομβάρδισε τρεις φορές σήμερα τη Λωρίδα της Γάζας σε αντίποινα για την παλαιστινιακή επίθεση με ρουκέτα χθες το βράδυ κατά του νοτίου Ισραήλ, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση του στρατού, πολεμικά αεροπλάνα έπληξαν «θέση τρομοκρατικής δράσης στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και δυο θέσεις τρομοκρατικής δράσης στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας σε αντίποινα για την επίθεση με ρουκέτα κατά του νοτίου Ισραήλ».