Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Οργανωτές της μίζας των εξοπλιστικών

Οι βιομήχανοι όπλων στις ΗΠΑ και τη Δυτική Ευρώπη κυριάρχησαν στις παγκόσμιες πωλήσεις όπλων κατά το 2012, οι οποίες υπολογίζονται συνολικά σε 395 δισ. δολ., ανακοίνωσε το σουηδικό Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI).
Επισημαίνει ωστόσο πως οι πωλήσεις από εταιρείες όπλων των ΗΠΑ, του Καναδά και των περισσοτέρων δυτικοευρωπαϊκών χωρών μειώθηκαν κατά το 2012, ενώ αντίθετα οι αντίστοιχες πωλήσεις από ρωσικές εταιρείες αυξήθηκαν κατά 28%.

Η στιγμή τής αλήθειας για την ουκρανική αντιπολίτευση

Μετά από μακρές ημέρες συγκρούσεων στους δρόμους, που οδήγησαν στους πρώτους θανάτους από τότε που ξεκίνησαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις τον Νοέμβριο (αφότου ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς αρνήθηκε να υπογράψει μια συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση), ο Γιανουκόβιτς έστειλε το σήμα αυτή την εβδομάδα ότι ίσως είναι έτοιμος να αναγνωρίσει μερικές από τις απαιτήσεις τής αντιπολίτευσης. Την Δευτέρα, ανακοίνωσε ο ίδιος ότι οι νόμοι κατά των διαδηλώσεων που είχε περάσει η κυβέρνησή του στις 16 Νοεμβρίου θα καταργηθούν. Στη συνέχεια, την Τρίτη, ο πρωθυπουργός Mykola Azarov παραιτήθηκε. Εκ πρώτης όψεως, αυτό μπορεί να φαινόταν σαν μια τέλεια ευκαιρία για τους τρεις ηγέτες τής αντιπολίτευσης στην Ουκρανία - Vitali Klitschko, Oleh Tyahnybok και Arseniy Yatsenyuk - να παρέμβουν και να πάρουν την θέση του. Αντ’ αυτού, η παραίτηση τους έβαλε σε δύσκολη θέση και υπογράμμισε τις εντάσεις μεταξύ αυτών και των διαδηλωτών.
Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές μαζεύονται στα οδοφράγματα στο σημείο της σύγκρουσής τους με την αστυνομία τού Κιέβου, στις αρχές Ιανουαρίου 2014. (Valentyn Ogirenko / Reuters)

Θα μπορούσε να είναι ακριβώς αυτό που ήθελε ο Γιανουκόβιτς το προηγούμενο Σάββατο, όταν πρόσφερε την θέση τού Αζάροφ στην αντιπολίτευση. Κατέδειξε τον Γιάτσενιουκ, ο οποίος ηγείται του κόμματος «Πατρίδα» τής φυλακισμένης Γιούλια Τιμοσένκο, ως δυνητικό πρωθυπουργό, και τον Κλίτσκο, τον παγκόσμιο πρωταθλητή πυγμαχίας και ηγέτη τού UDAR (της Ουκρανικής Δημοκρατικής Συμμαχίας για τη Μεταρρύθμιση, με αρχικά που αν διαβαστούν ως λέξη σημαίνουν «γροθιά»), ως αναπληρωτή πρωθυπουργό για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις. Η ανακοίνωση δεν έγινε δεκτή με μεγάλο ενθουσιασμό στην πλατεία Ανεξαρτησίας τού Κιέβου, που είναι γνωστή ως Μαϊντάν. Όταν οι ηγέτες τής αντιπολίτευσης βγήκαν μετά από τρεις ώρες συνομιλιών με τον Γιανουκόβιτς, και φάνηκε ότι απορρίπτουν την προσφορά, προέκυψε ένας στεναγμός ανακούφισης. «Δεν υπάρχει συμφωνία @ua_yanukovych [1], θα τελειώσουμε αυτό που ξεκινήσαμε», έγραψε στο Tweeter ο Γιάτσενιουκ [2], αργότερα εκείνο το βράδυ, στa αγγλικά. «Ο λαός αποφασίζει ποιοι θα είναι οι ηγέτες μας, όχι εσύ».