Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

After Gadhafi, Libyan women now press back against rising Islamists

On her way back from her job as a lecturer at a university near Tripoli, Libyan poet Aicha Almagrabi was stopped by a group of bearded militiamen. They kicked her car, beat up her driver and threatened to do the same to her. Her offense: being alone in a car with men without a male relative as a guardian.
“You have violated the law of God,” the militiamen told her, Almagrabi said.
“I said, I teach male students, so should I bring a male guardian with me to classroom?” she told The Associated Press.

How Facebook uses numbers to show people, places and things with Graph Search

Facebook released more details about the technical underpinnings of its Graph Search function. The company’s engineers still appear to have plenty more work ahead to improve Graph Search, though.
Facebook users get ID numbers in the Graph Search search engine, Unicorn
Facebook engineers posted more details Wednesday on the back end of its Graph Search function, showing how the social network assigns numbers to users, places and other reference points and then lets users form queries and find answers using those numbers.

Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία: Έγκλημα χωρίς τιμωρία

Με σήμα την σαίτα.. Προφητική αφίσα
 της δεκαετίας του '80.
Με αφορμή την χθεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, οι οποίοι διεκδικούν μισθούς τριών μηνών, θεωρήσαμε σκόπιμο να αναφερθούμε για ακόμα μια φορά στην όζουσα υπόθεση της αμυντικής βιομηχανίας στην χώρα μας.

Here Come…China’s Drones

China is developing its own drone technology -- for its own military and for sale around the world.

UAV

Unmanned systems have become the legal and ethical problem child of the global defense industry and the governments they supply, rewriting the rules of military engagement in ways that many find disturbing. And this sense of unease about where we’re headed is hardly unfamiliar. Much like the emergence of drone technology, the rise of China and its reshaping of the geopolitical landscape has stirred up a sometimes understandable, sometimes irrational, fear of the unknown.

Γαλλία: Στο 10,6% αυξήθηκε η ανεργία το τελευταίο τρίμηνο του 2012

Το ποσοστό ανεργίας στη Γαλλία έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών το τελευταίο τρίμηνο του 2012, στο 10,6%, αυξανόμενο κατά 0,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο και ισοφαρίζοντας το μέγεθος που είχε καταγραφεί το δεύτερο τρίμηνο του 1999, ανακοίνωσε σήμερα το εθνικό ινστιτούτο στατιστικής και οικονομικών μελετών (INSEE).


Τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα ώθησαν την κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ να δεσμευτεί εκ νέου να τονώσει την ανάπτυξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς εντείνονται οι ενδείξεις πως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης επιβραδύνεται έναντι της ανθεκτικότερης γερμανικής οικονομίας.

Αντίο Τσάβες Πού στέκεται τώρα η Βενεζουέλα;

Δύο δεκαετίες πριν, μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Λατινική Αμερική φαίνονταν πιο έτοιμες από ποτέ να δημιουργήσουν πολιτικές και οικονομικές συνεργασίες. Η Λατινική Αμερική αναδυόταν από μια εποχή στασιμότητας και οικονομικής κρίσης και φαινόταν να κινείται προς την οικονομία της αγοράς και τις φιλελεύθερες δημοκρατίες. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, με βάση το ευρείας αποδοχής όραμα του προέδρου των ΗΠΑ Τζωρτζ Μπους του πρεσβύτερου, για μια ζώνη ελεύθερου εμπορίου σε ολόκληρο το ημισφαίριο, το Μεξικό, ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες διαπραγματεύτηκαν την Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών. Στη διάσκεψη του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών το 1991, η οποία έφερε κοντά 34 χώρες, μια συμφωνία - ορόσημο κωδικοποίησε συλλογικές ενέργειες υπέρ της δημοκρατίας. Συνεχίζοντας αυτή την τάση, οι δημοκρατικά εκλεγμένοι ηγέτες του ημισφαιρίου συγκεντρώθηκαν για την πρώτη Σύνοδο της Αμερικής το 1994 και επιβεβαίωσαν την βαθειά δέσμευσή τους στις δημοκρατικές αρχές, στις οικονομικές πολιτικές υπέρ της ανάπτυξης και στην ευρεία συνεργασία ΗΠΑ-Λατινικής Αμερικής. Οι λέξεις όπως «συναίνεση» και «κοινωνία» χρησιμοποιούνταν για να καταγράψουν την αίσθηση της καλής θέλησης.
Ο Ούγκο Τσάβες μιλάει κατά την διάρκεια ενός συλλαλητηρίου στο Καράκας, το 1998. (Reuters)

Από το 1999, ωστόσο, όταν ο πρόσφατα αποθανών πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες ανέλαβε την εξουσία, η αίσθηση της κοινότητας στην περιοχή υποβαθμίστηκε. Οι πολιτικές αποκλίσεις μεταξύ των χωρών της Λατινικής Αμερικής έγιναν πιο έντονες. Το ελεύθερο εμπόριο και η φιλελεύθερη δημοκρατία δεν ήταν πλέον δημοφιλείς στόχοι. Και η Λατινική Αμερική και οι Ηνωμένες Πολιτείες, αν και εγκάρδια, τράβηξαν χωριστούς δρόμους. Βεβαίως, οι γενικεύσεις σχετικά με την Λατινική Αμερική είναι επικίνδυνες. Άλλωστε, για κάθε χώρα που παρέκκλινε από τα δημοκρατικά πρότυπα, μια άλλη μετακινείτο προς αυτά. Και ο Τσάβες δεν ήταν ο μόνος υπεύθυνος για την κατάρρευση του ελπιδοφόρου πνεύματος που επικρατούσε πριν από δύο δεκαετίες. Αλλά, η αδιάκοπη περιφρόνησή του για την Ουάσιγκτον και τους βασικούς συμμάχους της – που συχνά συνοδευόταν από επιθετική, ακόμα και πολεμική, ρητορική - πόλωσε την περιοχή.

Με προληπτική πυρηνική επίθεση απειλεί τις ΗΠΑ η Β.Κορέα

Η Βόρεια Κορέα απείλησε σήμερα να ασκήσει το δικαίωμά της να προχωρήσει σε προληπτική πυρηνική επίθεση, την ώρα που η Πιονγκγιάνγκ ανεβάζει τους τόνους μιλώντας για «εχθρικές» χώρες εν αναμονή των νέων κυρώσεων του ΟΗΕ εις βάρος της.


"Εφόσον οι ΗΠΑ πρόκειται να ξεκινήσουν πυρηνικό πόλεμο, θα ασκήσουμε το δικαίωμά μας προληπτικής πυρηνικής επίθεσης κατά του στρατηγείου του επιτιθέμενου προκειμένου να προστατεύσουμε το ύψιστο συμφέρον μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του βορειοκορεατικού υπουργείου Εξωτερικών σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

ΕΤΕπ: Χρηματοδοτήσεις άνω του 1 δισ. ευρώ προς Ελλάδα

Την κατηγορηματική τους διαβεβαίωση ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) θα στηρίξει την ελληνική οικονομία με στόχο την έξοδο της από την κρίση, παρέχοντας χρηματοδότηση η οποία θα υπερβεί σημαντικά το ποσόν του ενός δισ. ευρώ, εξέφρασαν σήμερα σε συνέντευξη τύπου στην Αθήνα τα επιτελικά στελέχη της ΕΤΕπ, Ντάριο Σκαναπιέκο και Μιχάι Τανασέσκου.
Ταυτόχρονα, ανακοίνωσαν ότι η ΕΤΕπ θα στηρίξει με τεχνικά κλιμάκια την προετοιμασία των επιχειρηματικών σχεδίων που θα υποβληθούν προς χρηματοδότηση.

ΚΥΠΡΟΣ – ΑΟΖ: Ουδέποτε τέθηκε θέμα αμφισβήτησης της συμφωνίας για την ΑΟΖ από την Αίγυπτο λέει ο κύπριος ΥΠΕΞ

casoulides09_05_11
Ουδέποτε τέθηκε εν αμφιβόλω η συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ από πλευράς της επίσημης Κυβέρνησης της Αιγύπτου, ξεκαθάρισε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Syria Conflict Spilling into Lebanon

Members of the Free Syrian Army in Idlib near the Syrian-Turkish border. Credit: Syria Freedom via Flickr
A lot is happening in Syria right now: the humanitarian crisis is spiraling out of control, sectarian tensions are heightening, and the civil war is spilling over the country’s borders.

ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ: Καταδικάστηκε σε ένα χρόνο φυλακή για υποκλοπές

berlousconi

Σε ένα χρόνο φυλάκισης καταδικάστηκε από το δικαστήριο του Μιλάνου ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, για συνέργεια σε αποκάλυψη απόρρητων πληροφοριών.

Όλες οι συμφωνίες που υπέγραψε η Ελλάδα με την Τουρκία στην Κωνσταντινούπολη



Διαβάστε το κείμενο των συμφωνιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που υπέγραψαν Σαμαράς κι Ερντογαν για να διαπιστώσετε τι είδους σχέσεις διέππουν τις δύο γειτονικές χώρες....

Θα καταλάβετε και το πως σκέφτονται οι Τούρκοι αλλά και το πως ΔΕΝ σκέφτονται οι Ελληνες διπλωμάτες....)

(VIDEO) ΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΚΑΝΑΛΙ ”FRANCE 2” ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

«Ελλάδα: Το μεγάλο ξεπούλημα», αυτός είναι ο τίτλος του επεισοδίου της εκπομπής «Ειδικός Απεσταλμένος» που προβλήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου από το γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι France 2.

Στα 25 περίπου λεπτά της εκπομπής γίνεται εκτενής αναφορά για τα περιουσιακά στοιχεία και την κληρονομιά που έβγαλε η χώρα στο σφυρί (νησιά, λιμάνια, παλάτια, ακόμα και μεταλλεία), καθώς και για τις κακοδαιμονίες της χώρας. Ωστόσο, στο επεισόδιο, αυτό που προκάλεσε τη μεγαλύτερη αίσθηση είναι το τελευταίο 10λεπτο με το ρεπορτάζ για τα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική και την Καναδική εταιρεία Ελντοράντο.

Γκρούεφσκι: Ο λαός θα αποφασίσει για το όνομα


Το σκοπιανό “Πρες 24″ παρουσιάζει δημοσίευμά μας για τις δηλώσεις του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι ότι μέχρι τον Ιούνιο πρέπει να αλλάξει ο Γκρούεφσκι το όνομα της χώρας (το οποίο αναμεταδόθηκε από πολλές  ελληνικές ιστοσελίδες) και τονίζει ότι πρωθυπουργός των Σκοπίων, Νίκολα Γκρούεφσκι, απάντησε στο ζήτημα αυτό από την Κότσανι.

U.S. seeks better relations with Venezuela, but says they may not come soon

The Obama administration is treading carefully in response to the death of Venezuelan President Hugo Chavez, extending an olive branch while warning there may not be any early improvement in relations between the two countries.
Chavez played “an outsized role in that government and therefore his absence” could have “outsized implications,” a senior State Department official said Wednesday.

Ο νέος Κινέζος ηγέτης είναι ένας Andropov

Ο Xi Jinping αναμένεται να γίνει ο επικεφαλής της Κίνας το Μάρτιο του 2013. Αλλά όντας ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας και πρόεδρος της –με μεγάλη επιρροή- Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής του Κόμματος, είναι ο άνθρωπος που πρέπει να προσέχει κανείς εάν θέλει να καταλάβει την εξωτερική πολιτική της Κίνας. Το ερώτημα είναι, πώς το δίκτυο του Xi Jingping και το πολιτικό του στιλ επηρεάζει τη διεθνή στρατηγική της Κίνας;

Τα τελευταία χρόνια της θητείας του Hu-Wen τέθηκαν ερωτήματα σχετικά με τον «γραφειοκρατικό κατακερματισμό» της εξωτερικής πολιτικής της Κίνας και την εδραίωση της ασφάλειας. Η πραγματική πολιτική είχε μεταστροφές, και κάποιες φορές ήταν και ακανόνιστη. Προηγουμένως, η Κίνα ενδιαφέρον πάντα στο να μη δημιουργείται ένα δυσμενές περιφερειακό περιβάλλον: δεν θα έμπλεκε ποτέ σε μια διαμάχη με περισσότερες από μία γειτονικές χώρες κάθε φορά. Τώρα ξαφνικά φαίνεται να έχει την ευχέρεια να τους ανταγωνίζεται σχεδόν όλους μαζί την ίδια στιγμή. Η κοινότητα των ειδικών του Πεκίνου και η κοινότητά του των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, είναι γεμάτη με συγκρούσεις μεταξύ των «ολοκληρωτικών φιλελεύθερων» και των «κατηγορηματικά εθνικιστών». Ένα γεγονός όπως η επιτυχής εκκένωση των Κινέζων υπηκόων από τη Λιβύη την άνοιξη του 2011, επικρίθηκε αρκετά καθώς η Κίνα φάνηκε ότι είχε υποκύψει απαιτήσεις της Δύσης στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Αν και δεν το θεωρούν αυτό όλοι οι παρατηρητές ως συνέπεια μιας διαμάχης σε κορυφαίο επίπεδο για την εξουσία, πολλοί βλέπουν μια απουσία του ελέγχου από τον Hu Jintao και επαναλαμβανόμενη αναποφασιστικότητα, ως κύριους υπεύθυνους για αυτές τις τάσεις.

Αίγυπτος: Επιτροπή της Άνω Βουλής Εγκρίνει Νομοσχέδιο που Αμφισβητεί τα Όρια της Κυπριακής ΑΟΖ και «Βάζει στο Παιχνίδι» την Άγκυρα

Η νομοθετική επιτροπή της Άνω Βουλής (Shura) της Αιγύπτου ενέκρινε νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες, Τετάρτη, και το οποίο πρακτικά ακυρώνει τα σημερινά θαλάσσια όρια της ΑΟΖ ανάμεσα στην βορειοαφρικανική χώρα και την Κύπρο, όπως μεταδίδει το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ.
Το νομοσχέδιο που ενεκρίθη χθες, και κατατέθηκε από τον βουλευτή Καλέντ Αμντέλ Καντέρ, αφορά τη συμφωνία που υπεγράφη από την Κύπρο και το Ισραήλ το Φεβρουάριο του 2003. Όπως διατείνεται ο Αιγύπτιος βουλευτής, η συμφωνία αυτή είναι άκυρη για την χώρα του, με τη δικαιολογία ότι βάσει διεθνών συμφωνιών, η Αίγυπτος έπρεπε να παρίσταται στην υπογραφή της συμφωνίας.

Επένδυση 1,4 δισ. ευρώ η κατασκευή λιγνιτικής μονάδας στην Πτολεμαΐδα

Τη μεγαλύτερη επένδυση στον τομέα της ενέργειας, ύψους 1,4 δισ. ευρώ, πραγματοποιεί η ΔΕΗ με την κατασκευή της λιγνιτικής μονάδας στην Πτολεμαΐδα.
H ΔΕΗ ετοιμάζει την κατασκευή νέας λιγνιτικής μονάδας στην Πτολεμαΐδα
H ΔΕΗ ετοιμάζει την κατασκευή νέας λιγνιτικής μονάδας στην Πτολεμαΐδα
Οπως ανακοίνωσε η ΔΕΗ μεθαύριο 9 Μαρτίου υπογράφεται από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Αρθούρο Ζερβό και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ανάδοχου εταιρείας ΤΕΡΝΑ Α.Ε. η σύμβαση ανάθεσης μελέτης και κατασκευής της μονάδας «V» Πτολεμαΐδας. Στην τελετή θα παρευρεθεί και ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Μάκης Παπαγεωργίου.