Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Aπό τον Σελίμ στον Nτε Γκολ;

Όταν το 1966 η Γαλλία του Nτε Γκολ αποφάσισε να εγκαταλείψει το στρατιωτικό σκέλος του NATO, να κλείσει όλες τις βάσεις των HΠA στο έδαφός της, και να υιοθετήσει τη δική της πολιτική απέναντι στη Mόσχα, φιλοδοξούσε να ηγηθεί μιας χειραφετημένης Δυτικής Eυρώπης.


Όταν στην Oυάσιγκτον βεβαιώθηκαν ότι η Δυτική Γερμανία αλλά και οι υπόλοιπες χώρες του NATO δεν θα ακολουθούσαν τον Nτε Γκολ, αποδέχθηκαν την ιδιόμορφη θέση της Γαλλίας με την εκτίμηση ότι μία σύγκρουση θα ήταν αρνητική για την αμερικανική πλευρά.

What should an energy union cover?

The events of the last year, and in particular the risk that the fighting in Ukraine could jeopardise Russian energy supplies to Europe, have highlighted the absence of a co-ordinated European energy policy. Donald Tusk, the incoming president of the European Council, has talked of the need for an ‘energy union’. What kind of policy co-ordination should European leaders undertake? 

Energy and what it should be

The basic facts are clear. The European Union is importing an increasing proportion of its energy, as output from mature oil and gas fields in the North Sea declines. Oil can be bought on the international market, but the EU has become dependent on imports of Russian gas, which now meet a quarter of our daily consumption. The gas reaches Europe through a series of pipelines, two of which run through Ukraine.

Κριτική για το επενδυτικό «σχέδιο Γιούνκερ» των 300 δισ. ευρώ

Ερωτηματικά διατυπώνονται στον διεθνή Τύπο για το εάν το πακέτο επενδύσεων των 300 δισεκατομμυρίων ευρώ που παρουσίασε ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα πετύχει τον στόχο να επανεκκινήσει την ευρωπαϊκή οικονομία.

Ο βασικός πυλώνας της κριτικής που δέχθηκε το σχέδιο Γιούνκερ για τη δημιουργία ενός ταμείου που θα κινητοποιήσει επενδυτικά κεφάλαια 15 φορές μεγαλύτερα από τα κεφάλαια που θα έχει στη διάθεσή του, ε
Ο βασικός πυλώνας της κριτικής που δέχθηκε το σχέδιο Γιούνκερ για τη δημιουργία ενός ταμείου που θα κινητοποιήσει επενδυτικά κεφάλαια 15 φορές μεγαλύτερα από τα κεφάλαια που θα έχει στη διάθεσή του, είναι πως δεν ρίχνει νέο χρήμα στην ευρωπαϊκή οικονομία
Η υποδοχή του δε από τον επιχειρηματικό κόσμο ήταν μάλλον συγκρατημένη, ενώ εντός του Ευρωκοινοβουλίου η Κεντροαριστερά και η Κεντροδεξιά τήρησαν επιφυλακτική στάση και οι υπόλοιπες δυνάμεις εκδήλωσαν την αντίθεσή τους κατηγορώντας τον πρόεδρο της Επιτροπής μεταξύ άλλων για «μαγική σκέψη».

Η Βουλή επικύρωσε την παραμονή Γιατσένιουκ



Την κατηγορηματική δέσμευση ότι «δεν θα υπάρξει ομοσπονδιοποίηση» της Ουκρανίας ανέλαβε ο πρόεδρος της χώρας Πέτρο Ποροσένκο κατά τη χθεσινή ομιλία του, στην εναρκτήρια συνεδρίαση του νέου Κοινοβουλίου το οποίο προέκυψε από τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου. «Το 100% των πολιτών τάσσεται υπέρ ενός ενιαίου κράτους, μιας ενιαίας χώρας. Δεν θα υπάρξει κανενός είδους ομοσπονδιοποίηση», δήλωσε ο Ποροσένκο, στέλνοντας ένα μήνυμα «στους φίλους μας, σε Ανατολή και Δύση». Πρόσφατα, ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν, Χέρμαν βαν Ρομπέι, είχε ταχθεί υπέρ της αποκέντρωσης της εξουσίας στην Ουκρανία, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να χτίσει γέφυρες διαλόγου με τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες των ανατολικών περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.