Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Έκθεση της JP Morgan αποκλειστικά για την ΕΡΤ!

Για μια τολμηρή κίνηση που επιτρέπει στην Ελλάδα να πετύχει τους στόχους που θέτει η τρόικα βραχυπρόθεσμα κάνει λόγο η JP Morgan σε έκθεσή της για το πολιτικό σκηνικό στη χώρα μετά το….

κλείσιμο της ΕΡΤ. Όπως αναφέρει, η απόφαση αυτή ενέχει σημαντικά ρίσκα για την κυβέρνηση συνασπισμού. Εάν ο Σαμαράς καταφέρει να ξεπεράσει το σκόπελο, ενδέχεται να αυξήσει την ισχύ του μακροπρόθεσμα.

The European Commission has clearly stated that they had no part in the closing of ERT

Yesterday, following a decision of the Greek government, all public TV and radio closed down all broadcasts and around 2500 workers were dismissed as a response to the tough bailout conditions requiring huge cuts in public expenditure.


Yesterday, following a decision of the Greek government, all public TV and radio closed down all broadcasts and around 2500 workers were dismissed as a response to the tough bailout conditions requiring huge cuts in public expenditure.

Eρντογάν: Η ΕΕ να κοιτάξει τα χάλια της Ελλάδας



Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει κανένα δικαίωμα να ασκεί κριτική στην Τουρκία, διεμήνυσε σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξαπολύοντας σκληρή επίθεση κατά της Κομισιόν.

Starved for Arms, Syria Rebels Make Their Own

The workers arrive by darkness, taking their stations at the vise and the lathe. Soon metal filings and sparks fly, and the stack of their creations grows at their feet: makeshift mortar shells to be fired through barrels salvaged from disabled Syrian Army tanks.

Across northern Syria, rebel workshops like these are part of a clandestine network of primitive arms-making plants, a signature element of a militarily lopsided war.

NSA director says dozens of attacks were stopped by surveillance programs

The head of the National Security Agency defended his agency’s broad electronic surveillance programs Wednesday, saying that they have helped thwart dozens of terrorist attacks and that their recent public disclosure has done “great harm” to the nation’s security.
Video: The head of the NSA testified before the Senate Appropriations Committee on Wednesday about the agency’s executive electronic surveillance program.
Facing his first public grilling since it was revealed that the NSA has secretly collected millions of telephone records as well as e-mails and other Internet data, Gen. Keith Alexander sought to aggressively rebut congressional and other criticism of the Obama administration’s anti-terrorism tactics.

Επελαύνει ο Στρατός του Ασάντ σε Χομς και Χαλέπι

Ο συριακός στρατός συνεχίζει να επελαύνει στις στρατηγικής σημασίας πόλεις Χομς και Χαλέπι, μετά την πρόσφατη ανακατάληψη της Κουσαίρ, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο.
Σύμφωνα με ακτιβιστές, ο κυβερνητικός στρατός μάχεται αυτή τη στιγμή στα βόρεια και στα νότια της Χαλέπι, επιχειρώντας να διακόψει τις γραμμές ανεφοδιασμού των ανταρτών, ώστε στη συνέχεια να μπορέσει ανεμπόδιστα να καταλάβει την πόλη. Επίσης, μάχες διεξάγονται και στη Χομς, όπου οι επαναστάτες συγκρούονται με τους κυβερνητικούς από πόρτα σε πόρτα σε διάφορες περιοχές της πόλης.

Οι εκλογές στο Ιράν και τα πυρηνικά

Ένα προαναγγελθέν κρίσιμο σημείο.

Οι Ιρανοί θα ψηφίσουν για νέο πρόεδρο στις 14 Ιουνίου. Αν ο επόμενος ηγέτης είναι οπαδός του Ανώτατου Ηγέτη Ayatollah Khamenei, όπως αναμένουν πολλοί για τη "δημοκρατία" που έχει το Ιράν, τότε οι ελπίδες για κάποια σημαντική εξέλιξη στις συνομιλίες των «E3 +3» για τη μη διάδοση των πυρηνικών είναι ελάχιστες. Ο Khameneiείναι ο μόνος που παίρνει αποφάσεις στο στρατηγικό υπολογισμό για το εάν αν θα ασχοληθεί πραγματικά σε αυτές τις διαπραγματεύσεις. Ο συνδυασμός διπλωματίας και σκληρών κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τη Δύση δεν έχουν αλλάξει τους υπολογισμούς του. Ο Ayatollah δεν έχει κανένα συμφέρον να εγκαταλείψει την επιδίωξη του καθεστώτος του ν’ αποκτήσει πυρηνικά, ή την ενισχυμένη περιφερειακή και διεθνή θέση που πιστεύει ότι τα συνοδεύει, ή τη δυνατότητα να παίξει το αντιαμερικανικό χαρτί για να συσπειρώσει τα στρατεύματα στη χώρα του. Αν δούμε την κατάσταση με αυτό το πρίσμα, είναι λογικό να περιμένει κανείς ότι το καθεστώς της Τεχεράνης θα συνεχίσει απλώς το κυνηγητό με τη διεθνή κοινότητα μέχρι να καταφέρει να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο.
Παρά τη δραματική δήλωσή του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 2012 για το πόσο κοντά είναι το Ιράν στο να παράγει μια βόμβα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ BenjaminNetanyahu έχει αρνηθεί τις δηλώσεις που προέρχονται από τις δικές του υπηρεσίες πληροφοριών πως το Ιράν έχει ήδη περάσει την κόκκινη γραμμή που έχει θέσει. Προφανώς, δεν είναι έτοιμος να θέσει τον άνετο τρόπο ζωής των Ισραηλινών σε κίνδυνο σε μια παρατεταμένη ένοπλη σύγκρουση με μια περιφερειακή δύναμη βαρέων βαρών. ΟNetanyahu μάλλον θα προτιμούσε να βασιστεί για την καταστροφή του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και για την προσφορά μιας ασπίδας ασφαλείας που να είναι αρκετά ισχυρή για να αντιμετωπίσει την οποιαδήποτε απάντηση από την Ισλαμική Δημοκρατία, στις ΗΠΑ. Οι ισραηλινές επιθέσεις στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις θα καθυστερούσαν μόνον το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ενώ ταυτόχρονα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τεράστιους κινδύνους ασφαλείας για τους πολίτες του Ισραήλ, αν, πράγματι, η Τεχεράνη απαντήσει με τον τρομερό τρόπο που είχε δηλώσει πως θα αντιδράσει. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Obama, σοφώς, δεν έχει χαράξει τη δική του κόκκινη γραμμή γι αυτό το θέμα. Ωστόσο, αυτή η (μη δηλωμένη) κόκκινη γραμμή πιστεύεται ευρέως πως είναι τα οποιαδήποτε αποδεικτικά στοιχεία για τη λήψη απόφασης από την ιρανική ηγεσία να εισέλθει στην τελική φάση για την παραγωγή της βόμβας.

Η αυτοκαταστροφή του Πούτιν Η νέα ρωσική εκστρατεία κατά της διαφθοράς θα βουλιάξει το καθεστώς

Η περασμένη άνοιξη ήταν παράξενα ήρεμη στη Ρωσία. Το κίνημα διαμαρτυρίας, που δημιουργήθηκε μετά τις μη καθαρές βουλευτικές εκλογές το φθινόπωρο του 2011, έχει σχεδόν διαλυθεί και οι ελπίδες για ουσιαστική πολιτική φιλελευθεροποίηση έχουν ξεθωριάσει. Οι υψηλού προφίλ φιλελεύθεροι υποχωρούν ή συνταξιοδοτούνται, μια δεκαριά ακτιβιστές της αντιπολίτευσης βρίσκονται στην φυλακή και ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ακλόνητος. Ακόμη και ο καιρός ήταν καλός, παραπλανώντας ίσως το Κρεμλίνο να πιστέψει ότι δεν έχει πολλά να φοβηθεί. Στην πραγματικότητα, έχει: με ακούσιο τρόπο, η πρόσφατη εκστρατεία του Πούτιν κατά της διαφθοράς έχει θέσει τις βάσεις για την κατάρρευση του συστήματος.
Μυγοσκοτώστρα με τη μορφή του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ως μέρος έργου τέχνης του Ρώσου καλλιτέχνη Βασίλι Σλονόβ, εκτέθηκε στο Μουσείο της πόλης Krasnoyarsk στη Σιβηρία, το 2012. (Ilya Naymushin / Reuters)

Η εκστρατεία κατά της διαφθοράς αποτελούσε επιλογή. Τον Απρίλιο, η κάτω βουλή του ρωσικού νομοθετικού Σώματος ψήφισε ένα νόμο που απαγορεύει στα μέλη και των δύο Σωμάτων να διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό. Η απαγόρευση επεκτάθηκε σε όλους τους δημόσιους λειτουργούς, συμπεριλαμβανομένων των υπαλλήλων της Κεντρικής Τράπεζας και των λειτουργών των κρατικών επιχειρήσεων. Τρεις μήνες αφότου ο Πούτιν υπογράψει το νόμο, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι θα πρέπει να αποκλειστούν από το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών στο εξωτερικό, ούτε καν για να πληρώνουν έξοδα εκπαίδευσης ή ιατρικά έξοδα.

Μαύρα πρωτοσέλιδα για την ΕΡΤ στη Γαλλία

«Ποιος έκλεισε την τηλεόραση;», αναρρωτιέται την Πέμπτη η Liberation, ενώ η L'Humanite κάνει λόγο για «Μαύρη οθόνη για την Δημοκρατία» στην Ελλάδα

Μαύρα πρωτοσέλιδα για την ΕΡΤ στη Γαλλία
Το θέμα του αιφνιδιαστικού λουκέτου στην κρατική ραδιοφωνία και τηλεόραση είναι πρωτοσέλιδο σε πολλές από τις κορυφαίες εφημερίδες στην Ευρώπη.

Γκρίζα η «επόμενη μέρα» στην Τουρκία

Εναρμονισμένη με την περιρρέουσα κοινωνική ατμόσφαιρα ξημέρωσε στην Κωνσταντινούπολη η «επόμενη ημέρα» από την άγρια καταστολή των διαδηλωτών στην κεντρική πλατεία Ταξίμ. Κάτω από τη δυνατή βροχή, μόνο οι περαστικοί που βιάζονταν να πάνε στις δουλειές τους κυκλοφορούσαν ανάμεσα στα τεθωρακισμένα οχήματα της αστυνομίας και τους άνδρες των ειδικών δυνάμεων, που περιφρουρούσαν την περιοχή. Τα ασθενοφόρα παρέμεναν σταθμευμένα για την περίπτωση που θα αναζωπυρώνονταν οι ταραχές, ενώ οι μπουλντόζες συνέχιζαν να σαρώνουν τα υπολείμματα των οδοφραγμάτων, εκτός από το μεγάλο οδόφραγμα μπροστά στο πάρκο Γκεζί. Πίσω από αυτό, με τους σωρούς των καμένων αυτοκινήτων να φράζουν την είσοδο, είχαν οχυρωθεί λίγες εκατοντάδες ακτιβιστές, παλεύοντας να αποκαταστήσουν τις ζημιές που προκάλεσαν στις σκηνές και τις εγκαταστάσεις τους οι επιδρομές της αστυνομίας και, σαν να μην έφταναν αυτές, ο δαιμονισμένος αέρας που έπνεε νωρίς χθες το πρωί.
Είχε προηγηθεί μια άγρια νύχτα, καθώς οι συγκρούσεις μεταξύ ομάδων διαδηλωτών και αστυνομίας συνεχίζονταν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης. Οχι μόνο η πλατεία Ταξίμ και το πάρκο Γκεζί, αλλά και όλοι οι δρόμοι και τα σοκάκια που κατηφορίζουν προς το Πέρα και τον Κεράτιο ή ανηφορίζουν προς το Σισλί είχαν γίνει πεδίο μάχης, με τα δακρυγόνα και τις κροτίδες της αστυνομίας να διασταυρώνονται με τις πέτρες, τις βόμβες μολότοφ και τα βεγγαλικά των πιο σκληρών πυρήνων των διαδηλωτών. Πανδαιμόνιο επικρατούσε στα αυτοσχέδια ιατρεία που είχε στήσει μέσα στο πάρκο η «Πλατφόρμα Αλληλεγγύης Ταξίμ», το κεντρικό συντονιστικό των διαδηλωτών. Ηδη, από το προηγούμενο μεσημέρι σε καθένα μας που έμπαινε στο πάρκο έγραφαν με μαρκαδόρο στο χέρι του την ομάδα αίματος, ώστε να τη γνωρίζουν οι γιατροί και οι νοσοκόμοι σε περίπτωση ανάγκης. Δεκάδες άνθρωποι διακομίστηκαν εδώ, αρκετοί με ανοιγμένα κεφάλια λόγω της εκτόξευσης δακρυγόνων στο ψαχνό, από πολύ κοντινή απόσταση. Είναι θέμα τύχης που δεν θρηνήσαμε θύματα από τη βραδινή επιδρομή της αστυνομίας σε ένα τόσο πυκνό πλήθος - όπως είχε γίνει την Πρωτομαγιά του 1997 στην ίδια πλατεία, όταν δεκάδες άνθρωποι ποδοπατήθηκαν και έχασαν τη ζωή τους.