Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Η Γερμανία απέκτησε κυβέρνηση…


Merkel-Soimple01-12july2013
Στον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στη Γερμανία με την συμμετοχή του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης της Βαυαρίας και των Σοσιαλδημοκρατών αναφέρεται ανταπόκριση των Patrick Donahue και Arne Delfs από το Βερολίνο στο BLOOMBERG με τίτλο «Merkel Begins Third Term Bolstered by SPD Backing for Coalition».

Saudi Prince Criticizes Obama Administration, Citing Indecision in Mideast

MONACO — An influential Saudi prince blasted the Obama administration on Sunday for what he called indecision and a loss of credibility with allies in the Middle East, saying that American efforts to secure a peace deal between Israelis and Palestinians would founder without a clear commitment from President Obama.

Οι μύθοι των S - 300 και η συμφωνία Ελλάδας, Τουρκίας, ΗΠΑ για τον "ενταφιασμό" τους!

 
Τα ρωσικά αντιαεροπορικά αντιπυραυλικά συστήματα S-300 έγιναν θρύλος από τη πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η απόφαση της Κύπρου να τα προμηθευτεί. Ο θρύλος ενισχύθηκε από την επεισοδιακή μεταφορά τους όχι στη Κύπρο αλλά στη Κρήτη. Και συνεχίστηκε από την πολύχρονη εγκατάλειψή τους εκεί.

Ποινική δίωξη για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες σε βάρος του Γ. Παπαντωνίου

Ποινική δίωξη για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες σε βαθμό κακουργήματος άσκησε η Εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Ελένη Ράικου σε βάρος του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου.

The Holes in "Homeland" What the Show Gets Right -- and Wrong -- About Counterterrorism


By Richard A. Falkenrath


In Homeland, the wildly popular Showtime series, the United States is a troubled place. Week after week, the series shows us a parade of social ailments: mental illness, prescription drug abuse, post-traumatic stress disorder, marital infidelity, surly teenagers. The authorities, meanwhile, are a mix of treacherous politicians and feckless, scheming bureaucrats who casually embrace illegal detention, criminal cover-ups, and domestic spying. And then there are terrorists -- lots of them -- running loose everywhere, one step away from causing another national catastrophe. (Warning: spoilers follow.)

Ο Γιανουκόβιτς πρέπει να φύγει Οι Ουκρανοί θα διαδηλώνουν όσο υπάρχει το διεφθαρμένο καθεστώς του

Για δεύτερη φορά μέσα σε εννέα χρόνια, διαδηλωτές κατά τού καθεστώτος έχουν γεμίσει τους δρόμους τής Ουκρανίας. Αλλά τώρα, το διακύβευμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες έχει γίνει πιο σημαντικό. Η τελευταία πολιτική αναταραχή στην Ουκρανία, την οποία οι φιλοευρωπαίοι διαδηλωτές αποκαλούν ως Ευρωεπανάσταση, ξεκίνησε στα τέλη Νοεμβρίου, όταν ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς απέρριψε μια πολυαναμενόμενη συμφωνία που θα ενίσχυε τους πολιτικούς και εμπορικούς δεσμούς με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι διαδηλώσεις διογκώθηκαν αφότου τα ΜΑΤ επιτέθηκαν βάναυσα στις 30 Νοεμβρίου σε διαδηλωτές που είχαν στρατοπεδεύσει στην πλατεία Ανεξαρτησίας, στην περιοχή τής Πορτοκαλί Επανάστασης του 2004. Μέσα σε μια εβδομάδα, μαζικές διαδηλώσεις που απαιτούσαν την παραίτηση του Γιανουκόβιτς εξαπλώθηκαν σε όλη την χώρα. Αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες διαδήλωσαν στο Κίεβο, ενώ οι ως επί το πλείστον νεαροί ακτιβιστές έστησαν οδοφράγματα γύρω από κυβερνητικά κτίρια και γκρέμισαν ένα άγαλμα του Λένιν.
Συλλαλητήριο από υποστηρικτές τής ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης στο Maidan Nezalezhnosti ή Πλατεία Ανεξαρτησίας, στο κέντρο τού Κιέβου, στις 8 Δεκεμβρίου 2013. (Gleb Garanich / Courtesy Reuters)

Ο Mykola Azarov, ο πρωθυπουργός τής Ουκρανίας, αποκάλεσε τους ειρηνικούς διαδηλωτές στο Κίεβο «ναζί» και συνέκρινε την ανατροπή τού αγάλματος με την καταστροφή που επέφεραν οι Ταλιμπάν στους γιγαντιαίους Βούδες τού Μπαμιγιάν, στο Αφγανιστάν το 2001. Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, εν τω μεταξύ, επαίνεσε τους «νέους στους δρόμους τής Ουκρανίας» επειδή «γράφουν μια νέα ιστορία στην Ευρώπη». Το σύνθημα των διαδηλωτών (« Η Ουκρανία είναι η Ευρώπη!») σημαίνει πολύ περισσότερα από μια επιθυμία ένταξης στην ΕΕ . Γι’ αυτούς, όπως και για τους περισσότερους Ουκρανούς, η Ευρώπη είναι ένα σύμβολο δημοκρατίας, εθνικής αξιοπρέπειας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας – στα οποία αντιτίθεται, όπως ορθά πιστεύουν, το καθεστώς Γιανουκόβιτς.

Η αποτυχία της Ευρώπης να προστατέψει το κλίμα

Η Ευρώπη θέλει να βλέπει τον εαυτό της ως ηγέτιδα στις προσπάθειες για τον έλεγχο της κλιματικής αλλαγής. Αλλά δεν είναι. Οι δικές της εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μειώνονται. Ωστόσο, αυτό οφείλεται στην αποβιομηχάνιση και στο γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό από τα αγαθά τα οποία καταναλώνουν οι Ευρωπαίοι κατασκευάζονται στην Κίνα ή την Ινδία. Η ποσότητα των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που προκαλείται από την Ευρώπη, λαμβάνοντας υπόψη τη ρύπανση που αναλογεί σε τέτοιου είδους προϊόντα, αυξάνεται.


Στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα το Νοέμβριο στη Βαρσοβία δεν σημειώθηκε κάποια σημαντική πρόοδος. Το βασικό σημείο διαφωνίας ήταν τα χρήματα. Οι αναπτυσσόμενες χώρες, υπό την ηγεσία της Βραζιλίας, της Κίνας και της Ινδίας, υποστήριξαν ότι οι πλούσιες χώρες πρέπει να βοηθήσουν τις φτωχότερες για να προστατευθούν από τις ακραίες καιρικές συνθήκες, επισημαίνοντας ότι οι πλούσιες χώρες έγιναν πλούσιες από την καύση ορυκτών καυσίμων και είναι υπεύθυνες για τις περισσότερες εκπομπές στο παρελθόν. Όμως οι αναπτυγμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των κρατών μελών της ΕΕ, αρνήθηκαν να πληρώσουν για τη ρύπανση του παρελθόντος. Υποστήριξαν ότι οι τρέχουσες εκπομπές είναι πιο σημαντικές από ό, τι αυτές του παρελθόντος. Αυτό είναι αντιεπιστημονικό,  διότι το διοξείδιο του άνθρακα παραμένει στην ατμόσφαιρα έως και δύο αιώνες, όσο και ανεύθυνο.

Επιστρέφει στην προεδρία της Χιλής η Μπατσελέτ

Με μεγάλη διαφορά η πρώην πρόεδρος Μισέλ Μπατσελέτ επικράτησε της κεντροδεξιάς αντιπάλου της Έβελιν Ματέι στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Χιλής και επιστρέφει στη θέση που είχε βρεθεί την περίοδο 2006-2010. «Είμαι χαρούμενη από το αποτέλεσμα και τη νίκη και θα είμαι πρόεδρος για όλους στη Χιλή», δήλωσε η 62χρονη Μπατσελέτ όταν έλαβε το συγχαρητήριο τηλεφώνημα από τον απερχόμενο πρόεδρο Σεμπάστιαν Πινέρα.
φωτ:Reutersφωτ:Reuters
Η υποψήφια της κεντροαριστεράς είχε υποχρεωθεί να μην θέσει υποψηφιότητα για δεύτερη συνεχή φορά, το 2010, καθώς το απαγορεύει ο εκλογικός νόμος της χώρας. Με τη νίκη της, γίνεται η πρώτη ηγέτις της Χιλής που εκτίει δύο θητείες μετά τον δικτάτορα στρατηγό Αουγκούστο Πινοσέτ --από το 1973 ως το 1990.

Αγωγός EastMed: Κερδίζει Έδαφος;

Με το πλεονέκτημα ότι ο αγωγός EastMed έχει χαρακτηριστεί Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) από την Ε.Ε. η ΔΕΠΑ παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα στο 2ο ετήσιο φόρουμ για το φυσικό αέριο στη Φρανκφούρτη τα τεχνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά του έργου, επιμένοντας ότι η υλοποίηση του έργου είναι εφικτή. Στο ίδιο φόρουμ φάνηκε να αμφισβητείται και από τον αμερικανικό παράγοντα η κατασκευή αγωγού μέσω Τουρκίας, προκειμένου να μεταφερθούν ποσότητες φυσικού αερίου από το Ισραήλ και την Κύπρο προς τις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς αναγνωρίζεται πως συναρτάται άμεσα με την επίλυση του Κυπριακού, αλλά και την ουσιαστική αποκατάσταση των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ, ζητήματα για τα οποία εξακολουθεί να αντιδρά το «βαθύ κράτος» στην Τουρκία.
Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μπράϊζα στην εναρκτήρια ομιλία του φόρουμ παραδέχθηκε ότι η Κύπρος δεν θα έδινε τη συναίνεση της για να διέλθει από τα εδάφη της ένας αγωγός προς την Τουρκία, ενώ αναγνώρισε ότι οι όροι που θα έθεταν τα κράτη μέσω των οποίων θα περνούσε συνεπάγεται ρίσκο. Η Κύπρος, είπε χαρακτηριστικά, δεν θα έδινε άδεια για έναν τέτοιο αγωγό, όσο το Κυπριακό παραμένει άλυτο και μάλλον είναι δύσκολο να επιλυθεί.