Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Qatar's interference in Egypt's internal affairs




Without a doubt Qatar has become a dynamic player in the Arab world. Maintaining warm relations with important actors such as Russia, Europe and even Iran it has succeeded in mediating in Arab conflicts (Lebanon, Sudan, Yemen and Palestine) and making its voice heard.

Νομικά προβλήματα από την Ευρωβουλή για το κοινό ταμείο αντιμετώπισης τραπεζικών κρίσεων

European-Union02-16october2013
Η γερμανικής εμπνεύσεως συμφωνία για τη δημιουργία κοινού ταμείου αντιμετώπισης κρίσεων για τις τράπεζες αντιμετωπίζει τις αμφιβολίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θεωρεί πως παραβιάζει θεμελιωδώς την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Σύμφωνα με ανταπόκριση του James Fontanella-Khan για τους FINANCIAL TIMES European Parliament Challenges Plan for €55 bn Bank Rescue Fund»), σε επιστολή τους στην Ευρωπαϊκή Προεδρία, οι νομοθέτες εκτιμούν ότι η διακυβερνητική συμφωνία για το ταμείο αντιμετώπισης τραπεζικών κρίσεων είναι παράνομη, καθώς παραβλέπει την καθιερωμένη νομοθετική διαδικασία της ένωσης και παραβιάζει την ‘αρχή της δημοκρατίας’, ενώ υπογραμμίζουν τη δυσκολία επίτευξης συμφωνίας έως την άνοιξη που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διακόπτει για τις εκλογές.

Η βελτίωση των όρων και ο “μαγνήτης” για τους μεγάλους ομίλους των πετρελαίων ανοίγουν το δρόμο για το Κατάκολο

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου
 
Η υπογραφή των συμβάσεων που θα δρομολογήσουν έρευνες για πετρέλαιο σε νέες περιοχές στη χώρα, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή στον τομέα των υδρογονανθράκων, δεν είναι πλέον μακριά. Όλες οι πληροφορίες, τόσο από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής όσο και από την αγορά συγκλίνουν ότι μέσα στις αμέσως επόμενες εβδομάδας, τα συμβόλαια για τον Πατραϊκό Κόλπο, τα Ιωάννινα και το Κατάκολο θα έχουν υπογραφεί.

Iraq's Oil War



Along-simmering controversy over control of Iraq's massive oil reserves flared into the open Friday as one of the country's most powerful ministers threatened to take legal action against Iraqi Kurdistan, Turkey and any foreign companies that helped the Kurds export oil without permission from Baghdad. 

Inspectors arrive in Iran to monitor nuclear deal

A team of international inspectors arrived in Iran on Saturday ahead of the Islamic Republic 

opening its nuclear program as part of a landmark deal struck with world powers to limit its 

uranium enrichment in exchange for sanctions being eased.

A satellite image of Iran's Fordo uranium enrichment facility (photo credit: AP/DigitalGlobe)
A satellite image of Iran's Fordo uranium enrichment facility (photo credit: AP/DigitalGlobe)




Iranian state television reported that inspectors from the International Atomic Energy Agency, a 


United Nations agency, landed in Tehran. It said nuclear engineer Massimo Aparo will lead the 

team, which will visit Natanz and Fordo, Iran’s uranium enrichment facilities.

Στη «Γενεύη 2» η Συριακή Αντιπολίτευση

Τη συμμετοχή της συριακής αντιπολίτευσης στην ειρηνευτική διάσκεψη «Γενεύη 2» ανακοίνωσε το Σάββατο από την Κωνσταντινούπολη ο επικεφαλής του συνασπισμού Άχμαντ Τζάρμπα.

Στη «Γενεύη 2» η Συριακή Αντιπολίτευση
«Οι διαπραγματεύσεις της Γενεύης 2 έχουν ως μοναδικό στόχο να δικαιώσουν την επανάσταση (...) και πάνω απ' όλα να στερήσουν από τον χασάπη (σ.σ. τον πρόεδρο Άσαντ) όλες τις εξουσίες του», είπε ο Τζάρμπα.

Βαλκανικοί Μικρομεγαλισμοί

Η πόλη Πρίζρεν του Κοσόβου κατέχει υψηλή θέση στην εθνική συνείδηση των Αλβανών. Είναι ταυτισμένη με την αφύπνιση του γένους τους. Εκεί έγινε το 1878 σύναξη εκπροσώπων των απανταχού Αλβανών, που θα καταχωρηθεί στην ιστορία τους ως «Λίγκα της Πριζρένης». Μόλις είχε τελειώσει ο ρωσοτουρκικός πόλεμος με ήττα των Οθωμανών και οι Βούλγαροι υποκινούμενοι από τη Ρωσία είχαν ανακηρύξει τη «Μεγάλη Βουλγαρία». Ηρθε όμως η διάσκεψη των Μεγάλων Δυνάμεων εκείνη τη χρονιά στο Βερολίνο να ακυρώσει τα σχέδια της Βουλγαρίας και να καθορίσει το μεταπολεμικό εδαφικό status στην περιοχή.
Φοβούμενοι τότε οι Αλβανοί ότι οι ισχυροί, θα διανείμουν εδάφη που οι ίδιοι θεωρούσαν αλβανικά, στην Ελλάδα, στη Σερβία και στο Μαυροβούνιο, συνήλθαν διά εκπροσώπων τους στο Πρίζρεν και διακήρυξαν τη θέλησή τους να διεκδικήσουν αυτονομία στο πλαίσιο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας - ένα πρόπλασμα δηλαδή αλβανικού κράτους. Αυτά για την ιστορία.

Influence of moneyed elites rebounds in Egypt

The plush Cairo offices of Egypt’s official investment authority were alive one recent morning with what authorities here say is the activity of an economy on the mend.
A wealthy Kuwaiti businessman had been whisked in with his entourage to announce plans to invest hundreds of millions of dollars in Egypt’s tourism and agriculture sectors.