Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Ποντάρει ακόμη σε διάλογο για την Αίγυπτο η ΕΕ

Την προηγούμενη εβδομάδα οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ προσπάθησαν να συνδυάσουν την καταδίκη της βάναυσης καταστολής της κατάστασης από τις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας με μία προσπάθεια να διατηρήσουν τους διαύλους επικοινωνίας με τις αιγυπτιακές αρχές. Ο στόχος των συμπερασμάτων που δημοσίευσαν μετά τη συνάντησή τους ήταν να σηματοδοτήσει την απόρριψη της χρήσης βίας και υπερβολικής δύναμης από την ΕΕ, διατηρώντας ταυτόχρονα ανοιχτό το ενδεχόμενο ότι η ΕΕ θα μπορούσε να αναλάβει και πάλι το ρόλο του μεσολαβητή μεταξύ αντίπαλων πολιτικών ομάδων της Αιγύπτου. Η ΕΕ επέλεξε να αναβάλει την οποιαδήποτε σαφή προειδοποίηση ότι η Αίγυπτος οδεύει προς μια αντιδημοκρατική κατεύθυνση, ποντάροντας αντιθέτως, στο ενδεχόμενο πως μπορεί να υπάρχει ακόμα μια ευκαιρία για διάλογο σχετικά με την επανένταξη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στον πολιτικό στίβο. 

Τα μέτρα που έλαβε η ΕΕ ήταν σχετικά μετριοπαθή, κυρίως μια συμφωνία από τα κράτη-μέλη να αναστείλουν τις άδειες εξαγωγής στρατιωτικού εξοπλισμού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για καταστολή της εγχώριας κατάστασης. Πέραν αυτού, η δήλωση αποτελεί προειδοποίηση ότι τα κράτη μέλη θα επανεξετάσουν γενικότερα τις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού, καθώς και τη γενικότερη συνδρομή τους στα θέματα ασφαλείας (ένα προηγούμενο προσχέδιο των συμπερασμάτων που δημοσιεύθηκαν έκανε έκκληση για την πλήρη αναστολή της εν λόγω βοήθειας). Και ανέφερε επίσης πως η ΕΕ θα επανεξετάσει γενικότερα τη βοήθειά της προς την Αίγυπτο «με βάση τη δέσμευση της Αιγύπτου στις αρχές» που στηρίζουν την πολιτική γειτονίας της ΕΕ, ενώ θα συνεχίσει την παροχή βοήθειας που ωφελεί τον αιγυπτιακό λαό. 

Η επόμενη μέρα τής νίκης τού Άσαντ

Εμείς μάλλον δεν θα μάθουμε ποτέ αν ο Μπασάρ αλ Άσαντ έχει χάσει τον ύπνο του σχετικά με τις φρικτές επιθέσεις με χημικά όπλα που φέρεται να διέταξε στη διάρκεια του συνεχιζόμενου εμφυλίου πολέμου της χώρας του. Αλλά, ο πρόεδρος της Συρίας έχει πιθανότατα ήδη λάβει παρηγοριά στο γεγονός ότι, παρά το ότι εκατοντάδες χιλιάδες Σύριοι έχασαν τη ζωή τους στις μάχες, τα πράγματα θα μπορούσαν εύκολα να έχουν πάει χειρότερα για τον ίδιο προσωπικά. Με τους αντάρτες να χάνουν έδαφος απέναντι στις δυνάμεις τού καθεστώτος και να υποκύπτουν σε όλο και περισσότερη φαγωμάρα μεταξύ τους, φαίνεται όλο και πιο πιθανό ότι ο Άσαντ θα αποφύγει την ήττα στον πόλεμο – κάτι που θα φανεί, στο πλαίσιο αυτό, ως μια ολοκληρωτική νίκη.
Πόστερ τού Μπασάρ αλ Άσαντ στην Δαμασκό. (Courtesy Reuters)

Για πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, που έχουν βασίσει τις πολιτικές τους στην ελπίδα ότι ο Άσαντ θα μπορούσε ενδεχομένως να αναγκαστεί να εγκαταλείψει την εξουσία, η ανθεκτικότητά του έχει πιθανότατα αποτελέσει μια απογοήτευση. (Αλλά με δεδομένες τις γενικώς αναποφάσιστες παρεμβάσεις τους στον πόλεμο, το αποτέλεσμα αυτό δεν θα πρέπει να έρθει ως ένα σοκ). Παρ’ όλα αυτά, η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της πρέπει να λάβουν υπόψη τους την πικρή πορεία στην οποία βρίσκεται τώρα η Συρία. Το καθεστώς που θα προκύψει από τον εμφύλιο πόλεμο θα είναι πιο καταπιεστικό και πιο άναρχο από το βάναυσο αλλά σταθερό καθεστώς που υπήρχε πριν από τον πόλεμο.