Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Egypt’s military assumes temporary powers ahead of vote as country braces for more rallies

Egypt’s military assumed responsibility Monday for protecting state institutions and maintaining security ahead of a Dec. 15 constitutional referendum, as the country braced for another round of mass demonstrations by the supporters of the country’s Islamist president and the liberal opposition over the disputed charter.
The referendum on a contentious new constitution lies at the heart of a bitter political battle that has deeply polarized Egypt and triggered some of the worst street violence between backers and opponents of President Mohammed Morsi since he took power in June as the country’s first democratically elected leader.

Στο εσωτερικό της Τουρκίας η ανάπτυξη των ΝΑΤΟϊκών Πάτριοτ

Οι πύραυλοι Πάτριοτ που το ΝΑΤΟ αποφάσισε να αναπτύξει στην Τουρκία δεν θα τοποθετηθούν απ' ευθείας κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία, αλλά περισσότερο στο εσωτερικό του τουρκικού εδάφους, για να αποδείξει η χώρα στη Ρωσία ότι έχουν αυστηρά αμυντικό προορισμό, έγινε σήμερα γνωστό από διπλωματική πηγή.
"Θέλουμε να απομακρύνουμε τους πυραύλους από τα σύνορα για να αποφευχθεί κάθε παρεξήγηση με τη Ρωσία, και να δείξουμε ότι η ανάπτυξή τους έχει ως μόνο προορισμό την υπεράσπιση της τουρκικής επικράτειας», δήλωσε ο διπλωμάτης.

Η ομίχλη του κυβερνο-πολέμου

Στα μέσα του 2010, χιλιάδες φυγοκεντρωτές που συμβάλλουν στον εμπλουτισμό του ουρανίου στις ιρανικές πυρηνικές ερευνητικές εγκαταστάσεις άρχισαν να περιστρέφονται ανεξέλεγκτα. Τα όργανα είχαν επαναπρογραμματιστεί μυστηριωδώς να λειτουργήσουν πιο γρήγορα από το κανονικό, ωθώντας τα σε οριακό σημείο. Τα ιρανικά συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών ωστόσο, ανέφεραν ανεξήγητα ότι οι συσκευές φυγοκέντρησης λειτουργούσαν κανονικά. Το περιστατικό αυτό, που αποκαλύφθηκε αργότερα, ήταν έργο του διαβόητου ηλεκτρονικού ιού Stuxnet, που θεωρείται δημιουργία των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ καθώς και ένα από τα πιο εξελιγμένα όπλα ηλεκτρονικού πολέμου μέχρι σήμερα. Η διείσδυση αρχικά θεωρήθηκε ότι θα καθυστερούσε το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων του Ιράν από τρία έως πέντε έτη, αν και οι τρέχουσες εκτιμήσεις είναι της τάξης των δύο ετών έως και λίγων μηνών.
Τον Stuxnet ακολούθησε ο ιός «Flame»: μια νέα μορφή κακόβουλου λογισμικού που διείσδυε σε διάφορα δίκτυα στο Ιράν και σε όλη τη Μέση Ανατολή νωρίτερα αυτό το έτος. Ο Flame αντέγραφε κείμενα, ήχους και διαγραμμένα αρχεία από τους υπολογιστές στους οποίους εισχωρούσε. Το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι και πάλι οι ύποπτοι δράστες αλλά αρνούνται την ευθύνη.

ECFR: A stream of questions over the South Stream pipeline


NYT: Rise of the Robots


Paul Krugman
Catherine Rampell and Nick Wingfield write about the growing evidence for “reshoring” of manufacturing to the United States. They cite several reasons: rising wages in Asia; lower energy costs here; higher transportation costs. In afollowup piece, however, Rampell cites another factor: robots.
The most valuable part of each computer, a motherboard loaded with microprocessors and memory, is already largely made with robots, according to my colleague Quentin Hardy. People do things like fitting in batteries and snapping on screens.
As more robots are built, largely by other robots, “assembly can be done here as well as anywhere else,” said Rob Enderle, an analyst based in San Jose, Calif., who has been following the computer electronics industry for a quarter-century. “That will replace most of the workers, though you will need a few people to manage the robots.”

Δωδεκάνησα: χαμόγελα από την νέα συμφωνία με την Ryanair

Δωδεκάνησα: χαμόγελα από την νέα συμφωνία με την Ryanair
Σε συμφωνία με την αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Ryan air για την πραγματοποίηση πτήσεων προς την Ρόδο από διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις προχώρησαν οι φορείς της Δωδεκανήσου ύστερα από διαπραγματεύσεις αρκετών μηνών.

Η ανακοίνωση υπογραφής της συμφωνίας έγινε από τους προέδρους του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Γιάννη Πάππου και της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου Αντώνη Καμπουράκη. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η συμφωνία που υπεγράφη με την αναπτυξιακή εταιρεία του Επιμελητηρίου ΔΕΤΑΠ περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση της συνδιαφήμισης που θα κάνει η αεροπορική εταιρία για τη Δωδεκάνησο στην ιστοσελίδα της και αφορά πτήσεις για τη Ρόδο και την Κω.

Το συμβόλαιο που έχει υπογραφεί με βάση το Ελληνικό Δίκαιο, θα αφορά τα έτη 2013 και 2014 και θα περιλαμβάνει για τον μεν πρώτο χρόνο την πραγματοποίηση 16 πτήσεων εβδομαδιαίως, το διάστημα από 1 Απριλίου έως και 31 Οκτωβρίου, ενώ για το δεύτερο χρόνο το χρονικό διάστημα θα επεκταθεί κατά δύο μήνες. Το ποσό που θα καταβάλουν οι φορείς της Δωδεκανήσου ανέρχεται σε 500.000 ευρώ και είναι μειωμένο κατά 260.000 ευρώ από το αρχικό ποσό το οποίο είχε τεθεί στις συζητήσεις που έγιναν.

Προς νέο σύστημα ευρωζώνης


Αν οι αποφάσεις του Eurogroup έδωσαν μια (μερική, προσωρινή, πλην σημαντική) απάντηση στο οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας, οι προοπτικές της οριστικής απάντησης μπορεί να ενισχυθούν σημαντικά από τις αποφάσεις που θα λάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα για το μέλλον της ΟΝΕ. Συνήθως τείνουμε να βλέπουμε την επίλυση της ελληνικής κρίσης μεμονωμένα, έξω και ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει στο σύστημα της ευρωζώνης. Μονόπλευρη προσέγγιση. Το ελληνικό πρόβλημα, στην ιδιαίτερη εκδοχή του, θα έλθει πλησιέστερα προς την οριστική επίλυση με μέτρα στοχευμένα ειδικά για τον σκοπό αυτό, όπως π.χ. η απομείωση/κούρεμα του χρέους ύστερα από κάποιο χρονικό διάστημα σε συνέχεια του πακέτου μέτρων που αποφασίστηκαν από το Eurogroup.

Η αποφασιστικότητα της ελληνικής πλευράς να εφαρμόσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις συνιστά κρίσιμη μεταβλητή για τη ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος. Αλλά εξίσου κρίσιμη παράμετρο συνιστά και η εξέλιξη της ευρωζώνης. Αυτό που διαφεύγει μερικές φορές από τους υπολογισμούς μας είναι ότι το ατελές, δυσλειτουργικό σύστημα της ευρωζώνης αλλάζει, με σχέδιο που εκτείνεται σε δεκαετία και με στόχο να οικοδομηθεί «γνήσια νομισματική ένωση». Η ευρωζώνη, με άλλα λόγια, δεν θα είναι αυτή που γνωρίζουμε (και που εξέθρεψε την κρίση) τα αμέσως επόμενα χρόνια, πολύ περισσότερο σε μία δεκαετία. Θα είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα οικονομικής και νομισματικής ένωσης με ισχυρά στοιχεία πολιτικής ένωσης, ενώ σήμερα λειτουργεί απλά και μόνο ως «νομισματική ένωση» - είναι συνεπώς σύστημα ασταθές, όπως λέει και ο Ζακ Ντελόρ, καθώς στηρίζεται μόνο σ' ένα πόδι, τη νομισματική ένωση. Εάν δεν συμβεί κάτι απρόοπτο, την επόμενη εβδομάδα, λοιπόν, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα υιοθετήσει οδικό χάρτη και χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης με δράσεις, ρυθμίσεις, μέτρα, θεσμούς και πολιτικές, η υλοποίηση των οποίων στο σύνολό τους θα πάρει περίπου μία δεκαετία.  

Σύροι Μαχητές Συγκρούονται με Κούρδους


Η πρόσφατη ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Κούρδων της Συρίας και αντάρτες που πολεμούν το καθεστώς Ασαντ δημιουργεί φόβους γενικευμένης εθνοτικής σύρραξης μετά την πτώση του Μπασάρ αλ Ασαντ.
Οι Κούρδοι της Βόρειας Συρίας ήλπιζαν να μείνουν έξω από τον εμφύλιο πόλεμο της χώρας, προετοιμάζοντας τη δημιουργία ασφαλούς θύλακα εντός συριακού εδάφους, εφόσον οι αντάρτες ανατρέψουν τον Ασαντ. Αργά, αλλά σταθερά, όμως, οι Κούρδοι ενεπλάκησαν στον πόλεμο, απαιτώντας πλέον την αυτονομία τους.
Οι πρόσφατες συγκρούσεις μεταξύ Κούρδων και Αράβων ανταρτών δημιουργούν ζοφερές προοπτικές για τη Συρία, καθώς οι αντάρτες εμφανίζονται να κερδίζουν έδαφος μέρα με τη μέρα. Οι αντάρτες, όμως, είναι κατά κύριο λόγο σουνίτες Αραβες, ενώ οι πλέον αξιόμαχοι μεταξύ τους είναι οι εξτρεμιστές, που πρόσκεινται στην Αλ Κάιντα και αντιτίθενται στην παρουσία Κούρδων, σιιτών, χριστιανών και Δρούζων στη Συρία.

Ξάνθη: σήμερα η υπογραφή για την πρώτη μίσθωση στο Γεωθερμικό Πεδίο Ερασμίου


Σήμερα υπογράφεται στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ΜΑΘ, στην Ξάνθη, και τυπικά, η σύμβαση μίσθωσης για το γεωθερμικό πεδίο στην περιοχή του Ερασμίου, με τα ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ.




Πρόκειται για την επισημοποίηση της ολοκλήρωσης της πρώτης διαγωνιστικής διαδικασίας που αφορά στην δημιουργία τριών μεγάλων επενδύσεων, με πρώτη αυτή των Πλαστικών για τη δημιουργία θερμοκηπίων με τη χρήση γεωθερμίας. Ήδη οι σχετικές διαδικασίες έχουν προχωρήσει και το ενδιαφέρον για την επιτυχία αυτών των επενδύσεων είναι αρκετά μεγάλο, σε μια εποχή επιχειρηματικής ανομβρίας.

Κόκκινο κρασί από την Κρήτη στην κορυφή λίστας των Financial Times

Ένα κόκκινο κρασί από την Κρήτη κατέλαβε τη δεύτερη θέση σε λίστα των Financial Times με τα 100 καλύτερα κόκκινα κρασιά της χρονιάς.



Πρόκειται για το Μιράμπελο 2010 από τα Πεζά της Κρήτης που συνδυάζει τις ποικιλίες Κοτσιφάλι κατά 80% και Μανδηλαριά κατά 20%.

Όπως δήλωσε στο Newsit η χημικός – οινολόγος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμός Πεζών Κρήτης, Κλειώ Γαρυφαλλάκη “η διάκριση των γηγενών ποικιλιών του κρητικού αμπελώνα είναι πολύ σημαντική και χαροποιεί όλους τους αμπελουργούς γιατί οι κόποι και ο αγώνας τόσων χρόνων κερδίζει έδαφος και και το κρητικό κρασί καταξιώνεται. Είναι σημαντικό επίσης να αναφερθεί ότι οι γηγενείς ποικιλίες Κοτσιφάλι και Μαντηνάρι πρέπει να τονιστούν περισσότερο καθώς είναι μοναδικές λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που αποκτούν επειδή ευδοκιμούν στο ιδιαίτερο κλίμα της Κρήτης.

Κοινή η μοίρα των κομμάτων στην εξουσία


Το ΠΑΣΟΚ κατέρρευσε όταν αναγκάστηκε λόγω της κρίσης και των απαιτήσεων της τρόικας να βάλει φραγμό στις πελατειακές σχέσεις και να περικόψει προνόμια και αποδοχές στα στρώματα του πληθυσμού που το στήριζαν στη διάρκεια της μεταπολίτευσης. Η Νέα Δημοκρατία διασπάστηκε και η εκλογική βάση της περιορίστηκε όταν έκανε τη στροφή από τον άκρατο αντιμνημονιασμό στην πλήρη αποδοχή των όρων του Mνημονίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι φανερό τώρα ότι επιχειρεί να ξεφύγει βαθμιαία από τις ακραίες θέσεις και την αντίστοιχη ρητορική που τον μετέτρεψαν από μικρό άθροισμα συνιστωσών σε τρανό κόμμα διεκδίκησης της εξουσίας και είναι πλέον πιθανό να δει τη δύναμή του να συρρικνώνεται, μάλλον όχι άμεσα, αλλά (αν και) όταν γίνει κυβέρνηση και κληθεί να αντιμετωπίσει την αμείλικτη πραγματικότητα.

Η λειτουργία της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής ενισχύει τη διαφθορά στην πολιτική ζωή


image

Η ανακοίνωση του Συλλόγου “Έλληνες Φορολογούμενοι” στο “1ο Περιφερειακό Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Διαφθοράς”, το οποίο θα διεξαχθεί στη Σόφια της Βουλγαρίας στις 10 και 11 Δεκεμβρίου 2012 (*)


Η λειτουργία της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής ενισχύει τη διαφθορά στην πολιτική ζωή.

Η αδυναμία της Επιτροπής Ελέγχου των Οικονομικών των κομμάτων και των Βουλευτών της Βουλής, η οποία είναι το ανώτατο εποπτικό όργανο για τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων και των υποψηφίων, να επιτελέσει με επαρκή και διάφανο τρόπο το έργο της, συνιστά -επί σχεδόν τρεις δεκαετίες- έναν από τους κυριότερους παράγοντες που επιτρέπουν τη διατήρηση της αδιαφάνειας στη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και στην εκδήλωση κρουσμάτων διαφθοράς στην πολιτική ζωή της χώρας.

Καλύτερο κατά 2,1 δισ. ευρώ του στόχου το έλλειμμα το 11μηνο

Σε 12.919 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού για το 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2012, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, ενώ το πρωτογενές έλλειμμα για την ίδια περίοδο διαμορφώθηκε σε 1.486 εκατ. ευρώ, σημαντικά χαμηλότερο έναντι των στόχων του ελλείμματος για τον κρατικό προϋπολογισμό ύψους 15.047 εκατ. ευρώ και του στόχου για το πρωτογενές έλλειμμα ύψους 3.596 εκατ. ευρώ. 
Σημαντικά βελτιωμένο παρουσιάζεται επίσης τόσο το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού όσο και το πρωτογενές έλλειμμα και έναντι του 11-μήνου του προηγούμενου έτους κατά 8.579 και 4.471 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Έτσι, το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού είναι μειωμένο κατά 39,9% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου.  

ΟΟΣΑ: Σταθεροποίηση για Ελλάδα, χαμηλά η ανάπτυξη στην ευρωζώνη

Σε χαμηλά επίπεδα αναμένεται να κινηθεί η ανάπτυξη στην ευρωζώνη, σύμφωνα με τους δείκτες του ΟΟΣΑ, με την Ελλάδα, όμως, να φαίνεται ότι σταθεροποιείται στην πορεία προς την ανάπτυξη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Μεγάλη Βρετανία φαίνεται να επωφελούνται από μια σχετική επιτάχυνση της οικονομικής τους δραστηριότητας, σύμφωνα με τους δείκτες που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα, ύστερα από τη μηνιαία ενημέρωση του Δεκεμβρίου.
ΟΟΣΑ: Σταθεροποίηση για Ελλάδα, χαμηλά η ανάπτυξη στην ευρωζώνη
Οι δείκτες αυτοί (indicateurs composites) που έχουν σχεδιασθεί για την πρόβλεψη των σημείων καμπής (ύψιστο και κατώτατο) της οικονομικής δραστηριότητας σε σχέση με την τάση της, υποδεικνύουν διαφορές ανάμεσα στις μεγάλες οικονομίες.

Istat: «Το 28,4% των Ιταλών κινδυνεύει να βρεθεί κάτω από το όριο της φτώχειας»

Τα στοιχεία για την οικονομική κατάσταση της Ιταλίας που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα επιβεβαιώνουν ότι η χώρα συνεχίζει να βρίσκεται σε οικονομική ύφεση, κάτι το οποίο αναμένεται να επηρεάσει την πορεία της προεκλογικής περιόδου.
Πάνω από το ένα τέταρτο των Ιταλών --το 28,4%-- κινδυνεύει να βρεθεί κάτω από το όριο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, σύμφωνα με έκθεση του εθνικού ινστιτούτου στατιστικής Istat.

Ρουμανία: Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές χαιρετίζουν τη νίκη της συμμαχίας υπό τον Β. Πόντα

Το Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών χαιρέτισε τη νίκη της Σοσιαλιστικής Φιλελεύθερης Ένωσης στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές στη Ρουμανία τονίζοντας ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αντικατοπτρίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών στο δρόμο που έχει χαράξει ο απερχόμενος κυβερνητικός συνασπισμός και τη σθεναρή λαϊκή στήριξη στις προοδευτικές πολιτικές του.
Ύστερα από μήνες συζητήσεων, η επιτυχία του συνασπισμού υπό τον Βίκτορα Πόντα σηματοδοτεί το οριστικό τέλος στη διαμάχη μεταξύ του πρωθυπουργού και του συντηρητικού προέδρου Τράιαν Μπασέσκου, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Ιταλία: Στα 12,6 δισ. ευρώ αυξήθηκε το χρέος που κατέχουν οι τράπεζες της χώρας - Επιβεβαιώθηκε η ύφεση το γ' τρίμηνο - Βυθίζεται ο FTSE MIB


Περί τα 12,6 δισ. ευρώ ιταλικού χρέους κατέχουν οι τράπεζες της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οκτωβρίου που ανακοίνωσε η Bank of Italy, από τα 340 εκατ. ευρώ που κατείχαν τον Σεπτέμβριο.
Την ίδια ώρα, επιβεβαιώθηκε η ύφεση στη χώρα, αφού το γ' 3μηνο το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,2% σε μηνιαία βάση, και κατά 2,4% σε ετήσια βάση.
Μετά από αυτά τα στοιχεία, ο δείκτης FTSE MIb του Μιλάνου υποχωρεί κατά 3,5%.