Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Μόνη λύση για την Ελλάδα μια de facto υποτίμηση του ευρώ

Καμιά δυνατότητα εξόδου από την κρίση δεν υπάρχει εάν δεν υποχωρήσει σημαντικά η ισοτιμία του ευρώ, καθώς στα τρέχοντα επίπεδα διαβρώνεται η ανταγωνιστικότητα των οικονομιών όχι μόνο του νότου και της περιφέρειας της ευρωζώνης αλλά και της Γαλλίας. Υπό αυτή την οπτική κάθε συζήτηση για ανάκαμψη στην Ελλάδα έρχεται σε δεύτερο πλάνο, αφού η συνολική κατάσταση της ευρωζώνης δεν επιτρέπει αισιοδοξία για. 
Αυτό τονίζει μιλώντας αποκλειστικά στο Capital.gr ο κ. Marc Touati, πρόεδρος του γαλλικού think tank, ACDEFI (Aux Commandes De l΄Economie et de la Finance) και Deputy General Manager & Head of Financial & Strategic Research στην γαλλική επενδυτική τράπεζα Global Equities Compagnie Financiere. Ένας από τους οικονομολόγους που διαθέτουν μεγάλη επιρροή στην γαλλική πολιτική και οικονομική πραγματικότητα και συγγραφέας βιβλίων που έχουν αποτελέσει σημείο αναφοράς και για την σημερινή κεντροαριστερή κυβέρνηση της δεύτερης μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας.

Το λάθος του Μόρσι

Για άλλη μια φορά, οι Αιγύπτιοι έχουν κατέβει στους δρόμους. Ωστόσο, αυτές οι διαδηλώσεις είναι εντελώς διαφορετικές από εκείνες του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου του 2011, όταν οι πολίτες από κάθε πίστη, τάξη και πολιτική πεποίθηση ενώθηκαν για να ρίξουν ένα δικτάτορα. Πράγματι, ο θρίαμβος της εθνικής ενότητας στην Αίγυπτο έχει μετατραπεί σε ένα πικρό αδιέξοδο για στενά συμφέροντα. Οι διαδηλωτές περικυκλώνουν το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο όχι για να προστατεύσουν το ιερό ίδρυμα αλλά για να το κλείσουν, οι δικαστές κηρύττουν ανοιχτή απεργία και ομάδες οργισμένων διαδηλωτών βάλλουν η μια εναντίον της άλλης, η καθεμία αμφισβητώντας το δικαίωμα της άλλης ομάδας για μια θέση στον εθνικό διάλογο. Συνοψίζοντας, η έντονη συζήτηση είναι ένα καλό πράγμα για χώρες που βρίσκονται σε πολιτική μετάβαση. Στην Αίγυπτο, ωστόσο, το αποτέλεσμα ήταν η αστάθεια.
Υπάρχει μια σειρά από διάφορες εξηγήσεις για την αναταραχή στην Αίγυπτο. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι αποφάσεις που λήφθηκαν από το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων (SCAF) τον Φεβρουάριο και το Μάρτιο του 2011, συμπεριλαμβανομένης εκείνης για το χρονοδιάγραμμα της μετάβασης και τις αρχές που θα την ορίζουν, εξηγούν το σημερινό μπλέξιμο. Άλλοι επισημαίνουν την έλλειψη ενός σταθερού συντάγματος και κοινοβουλίου, τα οποία διέλυσε το SCAF τον Ιούνιο του 2012 μετά από σχετική σύσταση από το Ανώτατο Δικαστήριο της Αιγύπτου. Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η απουσία κανόνων, κανονισμών και νόμων άφησε τη χώρα ευάλωτη στις διαθέσεις των ανίκανων στρατηγών και στη συνέχεια των αυταρχικών ισλαμιστών. Οι Αιγύπτιοι φιλελεύθεροι και οι κοσμικοί επαναστάτες, εν τω μεταξύ, φοβούνται την ισλαμιστική ιδεολογία του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, ενός από τους ηγέτες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Το πρόσφατα εγκεκριμένο σχέδιο συντάγματος της Αιγύπτου που περιλαμβάνει μια συγκεκριμένη ερμηνεία του ισλαμικού νόμου, καθώς και ένα τεράστιο συλλαλητήριο υπό την αιγίδα της Αδελφότητας το περασμένο Σάββατο για να «σωθεί η σαρία» από τους αντιπάλους του σχεδίου συντάγματος, απλώς ενισχύουν τους φόβους τους.

Bloomberg: Euro Crisis Feeds Corruption as Greece Slides in Rankings

The European debt crisis has given way to a new wave of corruption as some of the most hard-hit countries in the turmoil have tumbled in an annual graft ranking, watchdog groupTransparency International said.
Euro Crisis Gives Way to Corruption as Greece Slides in Rankings Greece, in its fifth year of recession and crippled by rounds of austerity, fell to 94th place from 80th -- ranking it below Colombia and Liberia, according to the group’s Corruption Perceptions Index. Ireland, Austria, Malta and Italy were also among member states in the single currency to slide.

A resolution to the crisis entering its fourth year continues to elude European leaders as a German-led strategy of scaling back public deficits has retreated amid recessions and economic hardship. The crisis has been accompanied by scandals such as tax-crime allegations in Greece and Italian corruption investigations that brought down two regional governments.
“Transparency International has consistently warned Europe to address corruption risks in the public sector to tackle the financial crisis, calling for strengthened efforts to corruption-proof public institutions,” the Berlin-based group said in a statement accompanying its annual report.

Τι κρύβεται πίσω από τις προκλήσεις Μπερίσα;


Του Κωνσταντίνου Χολέβα

Ας μην αυταπατώμεθα. Δεν είναι προεκλογικό πυροτέχνημα ή πανηγυρική υπερβολή. Η αναφορά του Αλβανού πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα στα σύνορα της «Μεγάλης Αλβανίας», η οποία φθάνει έως την Πρέβεζα, δεν ήταν τυχαία. Η θεωρία της «Φυσικής Αλβανίας», όπως μετονομάστηκε η Μεγάλη Ιδέα των Αλβανών, διατρέχει όλο το πολιτικό φάσμα της γειτονικής χώρας και επηρεάζει, ας το προσέξουμε αυτό, πολλούς από τους Αλβανούς που εργάζονται στη χώρα μας. Στα σχολικά βιβλία Ιστορίας και Γεωγραφίας η «Φυσική Αλβανία» είναι παρούσα ακόμη και στα εξώφυλλα. Περιλαμβάνει τη σημερινή Αλβανία, τμήμα του Μαυροβουνίου, το ένα τρίτο των εδαφών της ΠΓΔΜ (Ιλλυρίδα την ονομάζουν οι αυτονομιστές Αλβανοί), μέρος της Νοτίου Σερβίας (Πρέσεβο), το Κόσοβο και ελληνικά εδάφη όπως η Θεσπρωτία (Τσαμουριά τη λένε οι ίδιοι) και η Πρέβεζα. Δεν πρόκειται για άποψη λίγων εθνικιστών. Είναι το επίσημο εθνικό δόγμα, όπως κατεγράφη από την Ακαδημία Επιστημών των Τιράνων το 1997. Είναι ένα πρόβλημα το οποίο δεν πρέπει να υποτιμήσουμε ούτε φυσικά να υπερτιμήσουμε.

Αρνείται η Google να πληρώσει για τις δημοσιεύσεις στο "Google News"

Αρνείται η Google να πληρώσει για τις δημοσιεύσεις στο
Μετά τις έντονες φωνές που ακούγονται στην Ευρώπη και ζητούν από την Google να παραπέμπει μέσω υπερσυνδέσμων στην πηγή πληροφόρησης των ειδήσεων που δημοσιεύει στην αντίστοιχη ενότητα («Google News»), η αμερικανική εταιρεία αποφάσισε να απαντήσει και όχι μόνο απέρριψε τη σχετική πρόταση αλλά υποστήριξε ότι πρόκειται για μια αναποτελεσματική ιδέα.

Ο αντιπρόεδρος της εταιρείας, Ben Gomes, δήλωσε ότι μια τέτοια ενέργεια εκ μέρους της Google θα έθιγε μακροπρόθεσμα τα συμφέροντα των εκδοτών. Θα λειτουργούσε ως «σφιγκτήρας», ο οποίος μελλοντικά θα «έπνιγε» την ελευθερία του διαδικτύου. Κάλεσε μάλιστα τους εκδότες να αναζητήσουν άλλους τρόπους για να εξοικονομήσουν χρήματα από τη διαδικτυακή τους δραστηριότητα. Ο Gomes αντιπρότεινε να τοποθετούνται διαφημίσεις στις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, ανάλογα με το περιεχόμενό της εκάστοτε ιστοσελίδας και η Google να μοιράζεται τα διαφημιστικά κέρδη.

Στα 31,5 δισ. ευρώ ανέρχονται οι καταθέσεις των Ελλήνων στην Ελβετία


image
ΣΕ 31,5 δισ. ευρώ ανέρχονται οι καταθέσεις των Ελλήνων στην Ελβετία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Σαντάλ Μπουρκουέν, εκπροσώπου Τύπου της Ενωσης Ιδιωτικών Τραπεζών (Private Banks Association) της Ελβετίας, κατά την παρουσίαση της εικόνας των ελβετικών τραπεζών στη Γενεύη.

Στουρνάρας: Φυλάκιση χωρίς αναστολή για τους φοροφυγάδες μελετά το ΥΠΟΙΚ


image
Εξετάζουμε, σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, το ενδεχόμενο να μην έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα και να οδηγούνται στη φυλακή -όπως συμβαίνει στην Αμερική- όσοι θα καταδικάζονται για φοροδιαφυγή», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, όταν ο Κάρολος Παπούλιας τού επεσήμανε ότι ο ίδιος είχε δηλώσει να κηρυχθεί η φοροδιαφυγή, ως ιδιώνυμο αδίκημα.

«Πληγή» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας την φοροδιαφυγή και ο κ. Στουρνάρας δεσμεύτηκε ότι όταν τελειώσουν όλες οι εκκρεμότητες με τη δόση, τότε όλο το βάρος θα πέσει εκεί.

Με ειδικό "εισιτήριο" θα κάνουν εξετάσεις οι ανασφάλιστοι


image
Εισιτήριο ελεύθερης πρόσβασης σε δημόσιες και ιδιωτικές μονάδες υγείας, ετήσιας διάρκειας, θα χορηγηθεί από την επόμενη χρονιά σε ανασφάλιστους πολίτες, μακροχρόνια άνεργους και οικογένειες που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχιας.
Το πρόγραμμα, που θα χρηματοδοτηθεί από κονδύλια του ΕΣΠΑ, θα έχει ισχύ τη διετία και 2013- 14 και θα αφορά σε 100 χιλ. δικαιούχους το χρόνο. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 40 εκατ. ευρώ.
Το ειδικό αυτό εισιτήριο θα περιλαμβάνει τα εξής: αρχική εξέταση από γιατρό και παραπομπή για εξετάσεις, πλήρες σετ προληπτικών εξετάσεων, αξιολόγηση των εξετάσεων από το γιατρό, χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής και περαιτέρω ιατρικός έλεγχος αν κριθεί απαραίτητο.

Σκάνδαλο: Παράνομη ανάθεση διαδικτυακού μονοπωλίου στoν ΟΠΑΠ!



Το Υπουργείο Οικονομικών με σειρά τροπολογιών που ετοιμάζεται να καταθέσει τις ερχόμενες μέρες θέλει να παραχωρήσει χαριστικά στην ΟΠΑΠ ΑΕ το μονοπώλιο ΚΑΙ στο online, με απ' ευθείας ανάθεση, χωρίς διαγωνισμό.
Δημοσιεύουμε το πλήρες κείμενο των τροπολογιών όπως ισχύουν αυτήν τη στιγμή, που σχεδιάστηκαν για να μεγιστοποιήσουν την τιμή ιδιωτικοποίησης της ΟΠΑΠ ΑΕ, καθώς οι κ.κ. Αθανασόπουλος και Εμίρης του ΤΑΙΠΕΔ προφανώς ανήμποροί να διαπραγματευτούν αξιόλογο τίμημα, αποτυγχάνουν και "να θέσουν τη διαδικασία αποκρατικοποιήσεων εκτός πολιτικού παρεμβατισμού και να την αναπτύξουν σε ένα απόλυτα επαγγελματικό πλαίσιο" όπως είναι ο βασικός στόχος του ΤΑΙΠΕΔ.

Μονοπώλιο στον ΟΠΑΠ και το διαδικτυακό στοίχημα. Πόλεμος συμφερόντων για τις γκρίζες προσωρινές άδειες



Σύμφωνα με πληροφορίες της τελευταίας στιγμής, ασκούνται έντονες πιέσεις προς τον πρόεδρο της αρχής και την ΕΕΕΠ για παράλειψη της Παραγράφου 25, από τις εταιρείες που είχαν υπαχθεί στο προσωρινό καθεστώς με σκοπό την "αφανή" διατήρησή τους και πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2012

Το News247 έχει στην κατοχή του και παραθέτει αποσπάσματα από την τροποποίηση - κατάργηση της νομοθεσίας περί ΟΠΑΠ που θα περιλαμβάνεται στο φορολογικό νομοσχέδιο και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή και να ψηφιστεί μέσα στον Δεκέμβριο.

Πρόβλεψη: το 2050 θα είναι λιγότερες οι πολεμικές συγκρούσεις

Αρκεί μια ματιά στα πρωτοσέλιδα για να δει κανείς ότι η βία μαίνεται παγκοσμίως: ο πόλεμος στη Γάζα μόλις τελείωσε, ο εμφύλιος στη Συρία συνεχίζεται με 40.000 νεκρούς. Και όμως, ένας τολμηρός επιστήμων προβλέπει ότι το 2050 οι πολεμικές συγκρούσεις θα είναι λιγότερες παγκοσμίως.
Πρόβλεψη: το 2050 θα είναι λιγότερες οι πολεμικές συγκρούσεις
Ο Χάβαρντ Χέγκρε, καθηγητής στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο του Οσλο, είναι ο τελευταίος σε μια μακρά σειρά ερευνητών που ανέπτυξε ένα στατιστικό μοντέλο, με στόχο να μας πει τί πρόκειται να συμβεί στο μέλλον.

Syrian army weakening as rebels make gains

After nearly two years of fighting, Syria’s vaunted war machine is showing serious cracks as emboldened rebels snap up more bases and airfields and force army units to retrench behind defensive lines in major cities, Western officials and military analysts say.

Bolstered by a steady flow of arms from foreign backers, opposition forces have scored a s eries of tactical victories in the Damascus suburbs in recent days and are advancing steadily toward the city’s airport, adding to what some analysts view as a sense of momentum that has been building since late summer.

DEUTSCHE BANK Αέριο 427 δισ. νότια της Κρήτης

Για πρώτη φορά και με τον πλέον επίσημο τρόπο ανοίγει στη διεθνή αγορά το θέμα της ύπαρξης κοιτασμάτων φυσικού αερίου νότια της Κρήτης.
Αέριο 427 δισ. νότια της Κρήτης
Το κάνει η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank, η οποία με έκθεσή της εκτιμά πως τα υποθαλάσσια αποθέματα φυσικού αερίου ανέρχονται στα 427 δισ. ευρώ.

Διεθνής Διαφάνεια: Η διαφθορά μαστίζει όλο τον κόσμο

Η διαφθορά εξακολουθεί να μαστίζει όλον τον κόσμο και να πλήττει στην ευρωζώνη τις χώρες με τα σημαντικότερα προβλήματα-ειδικά την Ελλάδα και την Ιταλία-των οποίων η θέση υποβαθμίστηκε, τονίζει η οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια στην ετήσια έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Η οργάνωση διαπιστώνει πως «η διαφθορά εξακολουθεί να μαστίζει τις κοινωνίες σε όλον τον κόσμο» και επισημαίνει το «απογοητευτικό» επίπεδο διαφθοράς στη ζώνη του ευρώ «στις χώρες που πλήττονται περισσότερο» από την οικονομική κρίση.

Ο βορειοκορεατικός πύραυλος έχει εγκατασταθεί στην πλατφόρμα εκτόξευσης

Η Βόρεια Κορέα ολοκλήρωσε την εγκατάσταση στην πλατφόρμα εκτόξευσης του πυραύλου που θα θέσει σε τροχιά μέσα στον Δεκέμβριο δορυφόρο για ειρηνικούς σκοπούς, όπως ισχυρίζεται, το οποίο αμφισβητούν οι Δυτικοί και ένα μέρος της διεθνούς κοινότητας θεωρώντας ότι πρόκειται για βαλλιστικό πύραυλο.
Οι τρεις όροφοι του πυραύλου Unha-3 εγκαταστάθηκαν στην πλατφόρμα της βάσης Σοχάε στη βορειοδυτική Βόρεια Κορέα, μετέδωσε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο Yonhap.

Σε τροχιά ανάπτυξης το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα

Σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης είναι το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία από την ετήσια έρευνα του 2012 για το Ηλεκτρονικό Εμπόριο Επιχείρηση - Καταναλωτή (Β-C) και τη συμπεριφορά on-line καταναλωτών του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Εμπορίου (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Τα λεπτομερή αποτελέσματα ανακοινώθηκαν στο 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Διαδικτύου και Ηλεκτρονικού Επιχειρείν, που συνδιοργάνωσαν το Ελληνικό Ινστιτούτο Πληροφορικής και Επικοινωνιών της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) και το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό την αιγίδα των υπουργείων Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, και Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Η ερημοποίηση απειλεί την Ελλάδα

Η 17η Ιουνίου έχει καθιερωθεί από τα Ηνωμένα Έθνη σαν η παγκόσμια ημέρα κατά της ερημοποίησης. Και αυτό για να αναδειχθεί το περιβαλλοντικό πρόβλημα, που έχει να κάνει με την προκαλούμενη υποβάθμιση εδαφικών περιοχών εξ αιτίας διαφόρων ανθρωπογενών δυσμενών παρεμβάσεων.
Ιστορικά, η ερημοποίηση είναι ένα φυσικό φαινόμενο που λαμβάνει χώρα εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ο Πλάτων αναφέρεται έμμεσα σ’ αυτό το φαινόμενο στον «Κριτία», όπου περιγράφει τους γυμνούς λόφους της Αττικής, οι οποίοι κάποτε αποτελούσαν δασική περιοχή πριν από 500 χρόνια (δηλ. το 750 π.χ.). Περιγράφει πολύ χαρακτηριστικά τη γυμνότητα των λόφων, δηλ. την υποβαθμισμένη γη, τονίζοντας: «Αυτό που τώρα απέμεινε, σε σύγκριση με αυτό που υπήρχε κάποτε, μοιάζει σαν το σκελετό ενός άρρωστου άνδρα με όλο το λίπος και τη σάρκα της γης να έχει εξαφανιστεί και να έχει απομείνει ένα γυμνό πλαίσιο ηπειρωτικής χώρας» (Γεωργόπουλος, 2002).